Ja tez mam mekko t40 i to jest swietna torba... Mialem po drodze plecaki lowepro i torby od crumplera ale zostalem przy mekko... Miedzy innymi dlatego, ze bez insertu ta torbe nosze nacodzien do pracy. :-)
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Wersja do druku
Ja tez mam mekko t40 i to jest swietna torba... Mialem po drodze plecaki lowepro i torby od crumplera ale zostalem przy mekko... Miedzy innymi dlatego, ze bez insertu ta torbe nosze nacodzien do pracy. :-)
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Od jakiegoś czasu mam Mekko R1X i jak dla mnie torba jest (jak za tą cenę) naprawdę dobra. Mieszczę w niej 2 body, 2 lampy, 3 obiektywy, wyzwalacze, baterie, karty, osłony i jeszcze kilka drobiazgów. Jedyną wadą jaką znalazłem do tej pory jest dla mnie konfiguralność przegródek.
Potrzebuję torby, w której zmieszczę:
canona 5d, 14mm, 24-70mm, 70-200, konwerter na 400mm, lampę 580II i najpotrzebniejsze akcesoria. Zastanawiam się nad torbą mekko. Pytanie tylko co będzie lepsze: C7 czy C8? Może jeszcze coś innego?
p.s. To moj debiut na forum
pozdrawiam,
K.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Czytam ten wątek i czytam i w sumie im bardziej czytam tym głupszy jestem hehe :)
Jako, że nabyłem 70-200 f/4 przestałem się mieścić w plecaku, który mam aktualnie. Wpadły mi w oko torby Mekko, w związku z czym chciałbym odgrzeać nieco temat i prosić Was o pomoc w wyborze.
To co chcę zapakować do torby to body 50D z podpiętym 70-200 f/4L, obok Tamron 17-50 VC, do tego dojdzie w najbliższej przyszłosci Raynox dcr-250 (możliwe, że też jakieś tuleje pośrednie), lampa (coś pokroju speedlite 430EXII), możliwe jest, że pojawi sie też jakiś obiektywik na gwincie m42 (stałka 58mm). Do tego wszystkiego zestaw filtrowy Cokin + szkiełka, dodatkowa bateria, pilot/wężyk spustowy i tym podobne duperle:)
Zastanawiam sie nad reporterem R2X... co myslicie? Czy bedzie to dobry wybór? Zmieszczę się z całym inwentarzem bez upychania kolanem? Wydaje mi się, że r3x bedze za mała, a r1x za duża, a nie mam jak i gdzie ich sprawdzić przed zakupem (chciałbym uniknąć odsyłania nietrafionej torby:).
Z gory dziekuje za pomoc!:)
pozdr, m.
r1x i r2x to chyba nawet takie same torby :) Jeśli chodzi o pakowność to puszka z 70-200 nie wejdzie pionowo, (samo szkło tak). Ja w w r1x (albo r2x cholera wie:D) pakuje 2 puszki z podpiętymi 28 i 50 z osłonami, 17-40 z osłoną, 8mm, 2x580, wyzwalacze radiowe i cały zapas wszyskich akku, kart, filtrów na lampy, dekielków, szmatek itp.
taka ogólna uwaga...
torby mekko są tu porównywane do domke co dziwne nie jest gdyż są podobne ale to tylko bardzo kiepskie podróbki. Domke używam od lat, w tej chwili równolegle: F-4AF, J-2, J-803. Obie J-tki wykonane z ballistic nylon są bardzo trwałe, F czwórka po mniej więcej trzech latach codziennego używania przetarła się w jednym miejscu (styku z użytkownikiem). Mekko przede wszystkim przy tej samej wielkości są dużo cięższe oraz mniej pakowne. Domke znakomicie się "układa". Zapewne mekko to niezłe torby ale dla kogoś który nigdy wcześniej nie używał domke...Tu nawet nie ma co porównywać.
mi chyba raczej zalezy zeby puszke ze sloikiem 70-200 polozyc :) wtedy obok wrzucic reszte :) co do wielkosc to masz racje, mysle raczej o reporterze 2 ktory jest nieco mniejszy niz r1x/r2x (r2x jest ciut wyzszy niz r1x) :)
--- Kolejny post ---
kazdemu wg potrzeb i zasobnosci kieszeni :)
Kurier przywiózł mi dzisiaj wyczekiwaną torbę Mekko Reporter R4 i.. jest całkiem spora. Kupiłem ją do codziennego użytkowania, czyli oprócz codziennych przedmiotów takich jak notatniki czy książki będę nosić w niej aparat i powiedzmy 2-3 obiektywy. Jednak mam problem. Insert jest 4 komorowy i dość ciężko go modyfikować. W dodatku jest głęboki (na całą wysokość torby - za głęboki jak na moje potrzeby). Stąd moje pytanie - może ktoś z Was ma torbę z serii reporter i do przenoszenia w niej rzeczy nie używa insertu, który dodaje producent? Chciałbym usłyszeć o jakiś ciekawych rozwiązaniach, bo sam główkuję i nie mogę nic wymyślić.
Mekko R4 to całkiem spora torba. Używam jej do przenoszenia swojego sprzętu . Jednak na co dzień jako podręcznej używam DOMKE F3, bo lekka, przyjemniejsza w noszeniu i zmieści puszkę, lampę, 2 szkła i różne drobiazgi :) Domke dwukrotnie droższa, ale i wykonanie oraz użyte materiały zgoła inne ( na korzyść oczywiście).