1 załącznik(ów)
Odp: Canon RF 50mm F1.8 STM
#Cybulski - ten Helios 44-2 też jest całkiem ostry od pełnej dziury imo. Na Rce spokojnie daje radę, nawet na dużym monitorze nie ma dramatu. Tutaj akurat ostrość na pistolecie na wodę, ale przybliżyć można i widać każdy detal. Obiektyw, któremu wybacza się to, że nie trafiło się idealnie z ostrością, bo właśnie robi tą magię na zdjęciu.
Załącznik 15803
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Ja bym chcial zeby ten rf mial to nudne kremowe rozmycie.. bo ma takie jakby je generowala sztuczna inteligencja sprzed 10 lat [emoji23]
Nie spodziewaj się rozmachu rodem z Noktonów manualnych:lol: To jest dobra zatyczka do body, którą możesz wykonać zdjęcia i tyle.
Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Szybkie pytanie: mówimy (ty, Adam T.) o TTArtisan 50 0.95 M czy o RF APS-C. A może o 7Artist 50 0.95 RF? Dzieki.
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie spodziewaj się rozmachu rodem z Noktonów manualnych:lol: ...
No mają rozmach ...
Voigtlander wrzuca 2 nowe 50-tki do oferty (2,2, i 3,5).
Obecnie zatem samych 50-tek jest 8.
1.0 i 1.2 noktony, 1.5 II Vintage, 1.5 Heliar, 2.0 Apo-lanthar, 2.2 skopar, 3.5 Apo-lanthar, 3.5 Heliar.
I nie są jakieś stare szkła - wszystkie to nowoczesne konstrukcje, najstarsze z okresu powstania Canon RF.
Ile to już lat czekają wszyscy na zapełnienie dziury pomiędzy RF 50mm 1.8 a 1.2.
Fakt u Canona inne priorytety - wypuszczają szkła których nikt nie robił to tej pory jak ostatnio 200-800 czy 10-20.
Przy okazji Nokton 75/1.5 będzie w wersji RF. Elektronikę mocowania RF Voigtlander już wykorzystuje a co z innymi jak Sigma? Taka Sigma 500/5.6 RF by dużo namieszała.
Stary filmik ale fajnie pokazuje jak w fabryce Cosina powstaje od pieca i młotka jeden z najbardziej udanych - Apo-lanthar 180/3.5
https://www.youtube.com/watch?v=Voo3pCvYODI
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ile to już lat czekają wszyscy na zapełnienie dziury pomiędzy RF 50mm 1.8 a 1.2.
nie wszyscy, są tacy co twierdzą, że takie szkła są bez sensu bo nikt nie kupi 1.2 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
nie wszyscy, są tacy co twierdzą, że takie szkła są bez sensu bo nikt nie kupi 1.2 ;)
Nikt nie kupi 50/1.4. Idealny przykład to EF85/1.4L IS. Nikt nie pamięta, że było takie szkło, o kupnie nawet nie wspomnę.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Nikt nie kupi 50/1.4. Idealny przykład to EF85/1.4L IS. Nikt nie pamięta, że było takie szkło, o kupnie nawet nie wspomnę.
Wydaje Ci się, sporo osób je ma i ja długo polowałem na używkę. Dałem sobie spokój bo przy cenie nowego ( wtedy) za 7k chodziły powyżej 5k na allegro po tyle co 85LII. Nigdy nie mogłem pojąć tego. Dałem sobie spokój. Ale to bardzo dobre i szybkie szkło jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ale to bardzo dobre i szybkie szkło jest.
Nie przeczę. Tyle tylko, że wersje RF są nie tylko piekielnie ostre, nie tylko dają piękny obrazek, ale też są bardzo szybkie (RF 85/1.2 np. idealnie sprawdza się przy najrozmaitszych, dynamicznych, nawet bardzo szybkich scenach), więc jakby tutaj ten argument szybkości odpada. Osobiście, jakbym chciał już koniecznie lepszą 50'tkę i miał do wyboru 50/1.4 L IS za 8k i 50/1.2 za 12, to wolałbym dozbierać do tej drugiej. A tymczasem cieszę się posiadaniem RF 50/1.8:D
50tki trzeba mieć różne :)
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Osobiście, jakbym chciał już koniecznie lepszą 50'tkę i miał do wyboru 50/1.4 L IS za 8k i 50/1.2 za 12, to wolałbym dozbierać do tej drugiej.
Nie jestem fanem tej ogniskowej ale tylko obrazek z f/1.2 i jaśniej ma swój klimat i urok.