Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
nic nie wskazuje na to , by Canon mogl osiagnac Jakis wyrazny postep w rozwoju matryc.
Ma zbyt niski potencjal badawczy.
najwiecej zainwestowal przed laty sony - cos ok 4 miliardy dolarow (!) w rozwoj samych matryc . Wowczas bylem zdania , ze s bedzie mial najlepsze matryce na rynku przez najblizszych 10 lat , dzisiaj przedluzam to przewidywanie o nastepne 5 lat.
tzn matryce C beda b.dobre , na wspolczesnym poziomie , moze -choc to nie jest pewne - lepsze od poprzednich , ale skokowego przyrostu jakosci nie przewiduje. Spodziewam sie ze " beda podchodzic " pod matryce S - a to juz niezle.
Cudow nie bedzie - beda matryce na aktualnie osiagalnym dla C poziomie - rekordow bic nie beda.
W zasadzie w ostatnich latach matryce C nalezaly do najslabszych - Lepsze byly w N , w S , w Pe , w Pa.
Nie spodziewam sie zaskoczenia w zakresie jakosci matryc , natomiast spodziewam sie zaskoczenia w zakresie cen za Body . mam nadzieje ze Canon odejdzie od polityki wytyczania szlaku na mozliwie wysokie ceny - ile da sie wydrzec od klienta. Jesli ceny nie beda w odczuciu kupujacych "adekwatne " , to C pogorszy sobie nadszarpnieta w ostatnich latach reputacje. Ergonomia zdjec nie robi - a ta bedzie z pewnoscia na dobrym poziomie.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
hehe no fakt zero postępu. Technik8 mi to kiedyś też pokazywał. Jednak mniej mpix to trochę mniejsza rodziałaka przez co wizualnie zdjęcie wydaje się bardziej ostre a szum mniejszy. Czasami mam wrażenie że pliki z R na iso 6400 nadają się jedynie do BW a po powieszeniu to koszmar. ISO pow 6400 z a7III to bajka w porównaniu do R - ostro i bardzo delikatne zairno a w R mydełko plus bardzo wyraźny szum. Wołane w C1
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
takie wyniki nie sa rzeczywiscie miarodajne - mozna wycignac bledne wnioski - dlatego, ze obraz jest zawsze w puszce wstepnie wyliczany i obrabiany w podstawowym zakresie ( szum , Kontrast) zanim zostanie zapisany w postaci RAW. I to jest rozny stopien w roznych aparatch .
Np sony ma silniejsze odszumianie i mocniejsze ostrzenie. Przy zerowych nastawach suwakow odszumiania w wolarce , w jakims stopniu obraz jest juz odszumiony , gdyz to nastpilo wczesniej w aparacie. Moznaby sadzic , ze ma nizszy poziom szumu , a tutaj trzeba sprawdzic , jak reaguje przy dalszym odszumianiu.
TZn jesli porownujemy przy uzyciu wolarki zewnetrznej , to nalezaloby porownac mozliwie najlepsze uzyskane obrazy przy tej samej rozdzielczosci. Wowczas mozna powiedziec co jest lepsze.
tutaj wydaje sie ze c1dx3 i R Maja podobne szumy , ale R ma wyzsza rozdzielczosc , tzn ostatecznie R da mniejszy szum przy tej samej rozdzielsczosc. Szum i rozdzielczosc to " naczynia polaczone" - wzrost rozdzilsczosc pociagaa za soba zawsze wzrost poziomu szumu.
tak jak porownuje sie rozdzilczosc obiektywow lepsza / gorsza przy okreslonym MTF , tak porownujac szum , nalezaloby to zrobic przy okreslonej rozdzilczosci.
Przykladowo mozna zastosowac w R mocniejsze odzumianie , nastapi spadek rozdzielczosci do poziomu 1dx3 , a poziom szumu bedzie juz wyraznie nizszy.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Czasami mam wrażenie że pliki z R na iso 6400 nadają się jedynie do BW a po powieszeniu to koszmar. ISO pow 6400 z a7III to bajka w porównaniu do R - ostro i bardzo delikatne zairno a w R mydełko plus bardzo wyraźny szum. Wołane w C1
No właśnie ja tego nie widzę, może coś źle robię. ISO6400, wywołane jednakowo w LR, crop 1:1, oba wspomniane body:
Załącznik 4164
Z mpix-ami rosną nie tylko karty, dyski i parametry komputerów, ale niestety też obiektywy. Mam tu na myśli przede wszystkim stałki. 35tka 1kg, standard 1kg, portretówka 1kg :D W dziwną stronę to poszło. Wg mnie jeśli ktoś potrzebuje bardzo wysokich rozdzielczości, bo fotografuje komercyjnie dla potrzeb reklamy to idzie w średni format np. phase one, które niejednokrotnie wynajmuje tylko do konkretnego zlecenia. Większa ilość Mpix-eli to jest ostania rzecz jakiej mi brakuje w Canonie. Fajanie jakby zrobili porządne 20mpix.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Fajanie jakby zrobili porządne 20mpix.
No ale matryca w R6 nie będzie chyba nagle lepsza od tej w 1DXIII. Czyli wszystko wiemy. Fotki są, wykresiki itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No właśnie ja tego nie widzę, może coś źle robię. ISO6400, wywołane jednakowo w LR, crop 1:1, oba wspomniane body:
Załącznik 4164
Mamy zgadywać lewy Canon, prawy Canon?
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Mamy zgadywać lewy Canon, prawy Canon?
Większy obrazek z Canona (prawy) bo gęściejsza matryca w R.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Większy obrazek z Canona (prawy) bo gęściejsza matryca w R.
Szum lekko większy w Canonie, ale też obiektyw na R ma wyraźnie większą głębię ostrości, stąd może uwidaczniać więcej tego, co obiektyw Sony ukrył w rozmyciu, daje więcej detalu co widać na wykładzinie za głównym motywem, Canon ma większą aberrację, ale body oddaje precyzyjniej kolory, znaczy się naturalniej, bo w życiu w takim odcieniu bieli kartami nie grałem. Moja opinia, wolno się nie zgodzić, oczu nie poprawię! Dzięki Marfot za fatygę.
MORE CANON EOS R5 HANDS-ON PICTURES (AND FIRST IMPRESSIONS)
https://www.canonwatch.com/more-cano...t-impressions/
Canon already announced the development of the EOS R5. A few days ago Canon revealed more specifications to stop “fantasy speculations“.
Summing up everything, here is what we know about the game-changing EOS R5:
- 45mp full frame CMOS sensor
- IBIS (In Body Image Stabilisation) 5 stops with IBIS alone
7-8 stops of correction when used with in-lens stabilization
- 8K video with 29.97fps (30fps)
- No-Crop on 8K video
- Dual Pixel AF available in 8K
- 4K@120fps
4K@60fps
- Internal recording
- Animal detection autofocus – tracks animal subjects (dogs, cats, birds, etc.) by detecting the body, face, or eye of the subject.
- 12fps mechanical, 20fps electronic
- Scroll wheel added to the back
- No touch bar
- Liveview/Movie toggle like previous EOS DSLRs
- Larger capacity battery, but looks like the LP-E6
- Built-in 5GHz WiFi
- New battery, but the same shape and compatibility as the EOS 5D Mark IV
Shipping in July 2020
All Canon EOS R5 rumors and known facts are listed here.
jp