Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Gdyby tak było to Sony A7 by nie miało tylu użytkowników ilu ma.
To się ludziom bardzo podoba. Mogą podpiąć szkła ze starych analogów, z Leiki itd. itp.
Dokładnie tak. Ja nie rozumiem tego fenomenu ake moja koleżanka od początku ery cyfrowej siedziała w P z uwagi na manuale. Przeszła do sony i dalej kupuje te pleśniaki i do tego nimi fotografuje. Znam kilka osób z zasobami 5-15 manuali. Ja mam konwerter i jakieś tam szkła ale... nie focę tym.
No i pod moim postem miszak i mirror - i dwa odmienne zdania.
Ja mam Arta 85 więc wiem o czym mówisz (ostrość), ale mam też "dziwną" miękką optykę i nie mam pretensji o brak ostrości, tylko jestem zadowolony z tego jak malują. Nikomu nie muszę ściemniać jak sa ostre, bo ich nie sprzedaję :)
wybaczcie bezposredniosc, ale pomysl, jakoby Canon mial wybrac nowy bagnet pod katem tego, zeby uzytkownicy mogli uzywac jakichs manualnych kundli i to za cene natywnej kompatybilnosci z EF-em jest... doszczetnie porabany!
i to jest dosc lagodne ujecie mojej opinii :)
przez ostatnie 10 lat Canon daje ostro w palnik fenomenalnymi szklami EF - swietnie zaprojektowanymi mechanicznie o wzorowym balansie miedzy jakoscia optyczna a wielkoscia. i to te szkla sa motorem napedowym systemu EOS i dzieki nim (no bo nie korpusom pokroju 6D mkII!) ta firma generalnie pomiata wszelka konkurencja ze swoim 50% udzialu w rynku. mozemy sobie opowiadac o zapinaniu bog jeden wie jakich tam szkiel do korpusow Canona, ale duzo czesciej to wlasnie szkla EF zapina sie do innych korpusow (rowniez tych wielkosci gierki Eliektronika czy pudelka od fajek, produkowanych przez firme od telewizorow :D ) co docelowo konczy sie zakupem korpusu EOS kiedy delikwent dojdzie do wniosku, ze chcialby miec systemowy korpus z wygodna ergonomia i uchwytem :)
Canon po prostu doskonale rozumie to, co internetowym onanistom zajmuje pare lat zeby ogarnac: to obiektywy generuja niewolnikow systemowych. nakretki do nich maja bardzo trzeciorzedne znaczenie
jestem sklonny sie zalozyc, ze jakikolwiek bezlusterkowiec Canona bedzie obslugiwal szkla EF 'out-of-the-box'. jesli to bedzie inny bagnet, to tam bedzie zapakowany od razu z korpusem adapter, i cale zamieszanie wylacznie po to, zeby w dniu premiery uzytkownik dostal kitowy 24-70 (zauwazalnie mniejszy niz EF 24-70/4) i 35/1.8 (wielkosci 50/1.8 STM), a ciagu roku od tego jeszcze 50/1.4, potem 28/2 i 24/2. w zasadzie wpakowanie stabilizacji w taka matryce tez byloby nieglupie
summa summarum - nie wierze w alternatywny bagnet o ile nie beda z tego wynikaly naprawde bardzo duze korzysci. a nie widze na dzien dzisiejszy takich korzysci, ktore uzasadnialyby porzucenie pelnej kompatybilnosci z EF-em. nie ma takiego ficzera, dla ktorego warto byloby porzucic peczki zaj* modeli obiektywow. w odroznieniu od Nikona Canon nie rozmienia sie na drobne i nie marnuje zasobow R&D na klepanie czegos, co potem zostanie porzucone (DL, 1, dziesiatki spacerzoomow pod DX). a w odroznieniu od Sony ma pelny wybor optyki i jest lepszy cenowo w nowych obiektywach, a egzystencjalnie w uzywanych (w sensie, ze istnieje cos takiego jak rynek uzywanych mobiektywow Canona. co wiecej jest gigantyczny)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
....przez ostatnie 10 lat Canon daje ostro w palnik fenomenalnymi szklami EF ...
Bardzo ładne, płomienne głoszenie wiary.
No cóż, tylko że wiara i fakty/fizyka to 2 różne światy.
W rankingu testów DxO pierwszy obiektyw marki Canon jest dopiero na 51 miejscu.
A przed nim jest 6 obiektywów Sigmy i Zeiss na bagnecie EF
https://www.dxomark.com/lenses/launc...taType=rankDxo
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
wybaczcie bezposredniosc, ale pomysl, jakoby Canon mial wybrac nowy bagnet pod katem tego, zeby uzytkownicy mogli uzywac jakichs manualnych kundli i to za cene natywnej kompatybilnosci z EF-em jest... doszczetnie porabany!
i to jest dosc lagodne ujecie mojej opinii :)
...mozemy sobie opowiadac o zapinaniu bog jeden wie jakich tam szkiel do korpusow Canona, ale duzo czesciej to wlasnie szkla EF zapina sie do innych korpusow (rowniez tych wielkosci gierki Eliektronika czy pudelka od fajek, produkowanych przez firme od telewizorow :D ) co docelowo konczy sie zakupem korpusu EOS kiedy delikwent dojdzie do wniosku, ze chcialby miec systemowy korpus z wygodna ergonomia i uchwytem :)
Mi coś umknęło chyba... ktoś tak uważa na temat tego nowego bagnetu? Oczywiście masz rację jeśli chodzi o nowy bagnet C w 100% :-) Klienci o jakich wspomniałem istnieją ale to nie jest porównywalne z rynkiem ef.
Co do kolejnej części to hmmm... Siedzę w grupie ml od 3 lat i chyba nikt z moich znajomych nie kupił specjalnie obiektywu canona aby go podpinać do ml innej firmy. A nie, był taki przypadek ze 100-400 ze dwa lata temu. Poza tele nie znam takiego przypadku. Wygląda to odwrotnie. Ludzie przechodząc z canona chcą zachować część szklarni i pracują z tymi szkłami na innych body.
A sytuacja, że ktoś kupuje jakąś A7 i potem zbiera do tego body szkła L aby na końcu przejść na canona świetnie pasuje do sezonu ogórkowego :-)
A tu znajduje się trochę bardziej niezależne porównanie optyki w kategorii 70-200 f/4
https://www.lensrentals.com/blog/201...00mm-f4-is-ii/
W tym teście trudno dostrzec przewagę wyrobu Sony. Można by nawet powiedzieć, że w cenie obiektywu sprzedawany jest produkt obiektywo podobny ;-)
P.S.
Nie rozumiem dlaczego boicie się tak bardzo adapterów. Sigma tworząc adapter mc-11 udowodniła, że da się to zrobić dobrze :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ciekawe gdzie w tym wszystkim jest marketing?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Bardzo ładne, płomienne głoszenie wiary.
W rankingu testów DxO
pierwszy obiektyw marki
Canon jest dopiero na
51 miejscu.
A przed nim jest
6 obiektywów Sigmy i Zeiss na bagnecie EF
https://www.dxomark.com/lenses/launc...taType=rankDxo
jp
Sprzedaż iluś tam milionów sztuk obiektywów (pewnie grubo ponad 100) jest kwestią wiary opartej na wyborze użytkowników, którzy osobiście przekonali się co do jakości produkowanych szkieł.
Natomiast ślepa wiara w testy i rankingi publikowane w gazetach lub internecie świadczy o zdecydowanie wąskich możliwościach podejmowania samodzielnych decyzji zakupowych przez konsumenta.
Gdy @akustyk napisał, to co napisał (a pod czym można tylko się podpisać), było pewnym że rozpocznie się powielanie w odpowiedzi bełkotu z folderów i rankingów.