czyli w zasadzie można powiedzieć jedno-silent mode w trybie ciągłym wyzwalania migawki może powodować szybsze zużycie. Pytanie czy szybsze względem trybu ciągłego bez silent mode.
Wersja do druku
czyli w zasadzie można powiedzieć jedno-silent mode w trybie ciągłym wyzwalania migawki może powodować szybsze zużycie. Pytanie czy szybsze względem trybu ciągłego bez silent mode.
Przecież niikt tego nie napisał
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nikt nie napisał że tryb cichy wpływa na szybsze zużycie migawki.
Osobiście uważam, że jest akurat odwrotnie. Elementy ruchome z mniejszą siłą uderzają w "stopery" i tym samym wydawany dźwięk jest cichszy mniej też wyrabiają się poszczególne elementy.
W trybie seryjnym trwa to dłużej bo elementy migawki/lustra wolniej się poruszają. Stąd też informacja o opóźnieniach.
.. w trybie zdjęć pojedynczych ;)
wracając do tematu autoiso, to z pomiarem światła "centralnie ważony" nie zauważyłem niedoświetleń, czy przepaleń, tak jak to miało miejsce w przypadku punktowego. Jednym słowem działa rzeczywiście lepiej. I chyba nawet nie forsuje już czułości tak w górę.
I mi auto ISO spłatało kilka razy figla w scenie z silnym źródłem światła na pomiarze matrycowym. Muszę sprawdzić z centralnie ważonym.
Jezeli cichy tryb migawki nie ma wplywu na zużycie to dla czego jest w opcji a nie jako podstawa ?
2x wolniejsza seria i shutter lag większy, ale ciężko powiedzieć ile ms.