no wypadałoby.....
Wersja do druku
Wygrałeś tylko bitwę, i to też tak nie do końca :P
Tak, robię repo. Już od jakiegoś czasu na samym początku focenia mierzę sobie wszędzie światło (tam gdzie mogę) i wiem mniej więcej gdzie jak ustawić parametry.
Duża rozpiętość tonalna sceny nie jest wymówką na przepały. Każdy przecież wie, że z przepalonego to i Hazan nie wyciągnie. Dlatego też jak nie jestem pewien co się będzie działo, to wolę robić na nastawach przy których światłomierz-drabinka wskazuje niedoświetlenie.
Trzecia sprawa, że można sobie wykształcić instynkt automatycznej korekty pomiaru światłomierza, ze względu na zawartość danej sceny. Trudne, ale zrobialne.
Ale ok, rozumiem, nie było na to wszystko czasu. Spoko.
Ale na spojrzenie na zdjęcia po wyostrzeniu to już chyba był czas? (podwójnie wyostrzać - no wiesz?!... :D)
Oj, bo ostatnio trochę mało czasu mam na wszystko.
ja ostatnio tak robię że jak mam dobre światło, jest jasno, to przy ISO doajmy na to do 400 na pełnej klatce można spokojnie niedoświetlić o 1 EV, 2 EV.... przy scenach z dużym ryzykiem przepalenia tak robie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
micles:
"Dlatego też jak nie jestem pewien co się będzie działo, to wolę robić na nastawach przy których światłomierz-drabinka wskazuje niedoświetlenie. "
to jest dobre przy niskim ISO, widać że mało chyba się nabiegałeś na ciemnych salach na ISO 1600 - 3200 ?
bo jak przy ISO 1600, 3200 niedoświetlisz "drabinkę" to potem straszna kupa wychodzi....
ja się podniecałem kiedyś iso 3200 w starej 5d, a teraz maksymalnie daję 1600, i staram się naświetlać dobrze, a nawet prześwietlać.... ale tak jak piszę - przy wysokich iso.
genialny kosciol! zdjecia sa ok
ladny secik:) bardzo duzo rybki widze;)
Trzeba było wrzucać w afekcie? No, trzeba było?Dlatego najczęściej niedoświetlam ISO'em.3/15, w tym tylko 1 fota efekciarsko fishowa - bardzo dużo?
Bardzo fajnie ukazałeś ten piękny kościół Dominikanów na służewiu... pięknie, właśnie takim go zapamiętałem, dzięki :) ostatni set dużo bardziej mi się podoba od poprzedniego, e tamtym coś było nie tak, jak na Ciebie był taki za zwykły? nie wiem jak to nazwać no inny ten po prostu lepszy :D pzdr :)