Nie czepiajmy się:mrgreen:
Micles, jak oceniłbyś to zdjęcie wg. "swojej skali"? ;)
Wersja do druku
Nie czepiajmy się:mrgreen:
Micles, jak oceniłbyś to zdjęcie wg. "swojej skali"? ;)
1. Znaleźć proste drzewo
2. Patrzeć na podgląd zdjęcia z włączonym wyświetlaniem clippingów/przejarów (w aparacie, po zrobieniu zdjęcia)
3. Uśmiechnąć modelkę
4. Znaleźć inną modelkę (widzę, że też poznań, to załap się do guni1990 na sesję :D)
5. Nie ratować zdjęcia w programach graficznych (bardzo mocno widać ten zabieg w lewym górnym rogu, może to programowa winieta, ale i tak nie powinno takiego czegoś tam być)
Ale ogólnie jest dobrze, bo i kadr w miarę i ostrość tam gdzie trzeba :D
micles ale to drzewo krzywe jest fajne, tylko, że trochę nieumiejętnie wykorzystane, tak mnie się wydaje... fakt, modelka albo uśmiechnięta, albo tajemnicza, tu jest po prostu smutna i nie pasuje do tego wszystkiego, co dookoła
blendy wcześniej sama nie posiadałam, ale dawałam sobie rade, niemniej twierdzę, że by sie przydała, więc warto w nią zainwestować...
micles - normalnie mnie zaskoczyłeś :D
talarczyk - możemy się umówić na jakiś plener kiedyś ;)
wiem, wiem - muszę popracować nad tym.. no.. nad "kontaktem z modelką", o!:mrgreen:
I chyba zainwestuję... tym bardziej, że miałbym załatwionego "trzymacza blendy" :)
Tym, że przyczepił się tylko do 5pkt.? :wink:
Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu :)
Bo było nadal zbyt proste:wink: gdyby znaleźć jeszcze bardziej krzywe drzewo i w swiadomy sposób ująć je w kadrze to wtedy możnaby mówić o "fajności" drzewa:p
Tylko jak bedziesz focił w plenerze to zaopatrz się w złotą blendę. W przypadku srebrenej odbite światlo nie bedzie mialo odpowiedniej barwy i modelka wyjdzie nieco blada.
W takim razie wypiję za Twoje zdrowie:wink:Cytat:
Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu :smile:
Slider a biała nie może być? w końcu ona da najbardziej naturalne światło...
a micles zaskoczył mnie tym, że powiedział tobie o moich modelkach :D
może być, jak najbardziej. podałem jako przykład zlotą, bo głównie jej się używa do portretów w plenerze, ze wzgledu na dodatkowe ocieplanie światła, przy czym do studia się nie nadaje, chyba, że lubimy miec na zdjęciach zółtą dominantę:wink:
Podział jest mniej więcej taki:
Srebrna - Studio
Złota - Plener
Biała - Uniwersalna
Przy czym ta ostatnia, ze wzgledu na to, że jest matowa, odbija mniej swiatła.
Mi sie podoba tak jak jest, nie mam żadnych zastrzeżeń ;) pozdro
Kucza portrety a'la fashion, bardzo przyjemne dla oka, jedne z najlepszych w tym wątku, interesuje mnie jak konwertowałes je do BW?