Bo ta Sigma rysuje fajniej niż 50L. Jest ostrzejsza, bardziej kontrastowa i ma chyba nawet większe rozmycie tła (lol).
Wersja do druku
Bo ta Sigma rysuje fajniej niż 50L. Jest ostrzejsza, bardziej kontrastowa i ma chyba nawet większe rozmycie tła (lol).
Z tym rozmyciem tla to sie zapedziles troche :)
1.2 w zdjęciach które się pokazywały jako przykłady z życia dużo częściej robił brzydką siekę w tle. Zresztą rozmycie tła zależy też po części od winiety. Tą sigma ma mniejszą. Czyli rozmywa bardziej. :)Cytat:
Z tym rozmyciem tla to sie zapedziles troche
No widzisz moja Sigma chyba ma jednak większą winiete, robiłem sobie porównanie na białej ścianie i byłem w szoku, widać gołym okiem przewagę 50L. Dlatego Sigma w listopadzie musi iść do serwisu bo aż tak ciemne rogi nie wchodzą w grę!
A w sobotę zwróciłem uwagę na AF i na ciemnej, weselnej sali AF w Sigmie jest wolniejszy, rzęzi coś tam, pomyśli. Ten w 50L jest w moim przypadku zdecydowanie lepszy!
Na temat samego rozmycia nie wypowiem się, natomiast ogólny odbiór zdjęcia (ja to nazywam plastyką - kolor, kontrast, skóra) zdecydowanie na korzyść 50L. Ale ponieważ i tak wszystko robię w RAWie i nadaje swój własny charakter - jestem w stanie się zmusić aby o tym nie pamiętać, zapomnieć :)
Myślę że wszystko zależy od sztuki ale po tym co przeżyłem już więcej na Sigmę się nie zdecyduje, 3 raz do tego samego bajora nie wejdę!
W dużej mierze zależy też od samego tła i zastanego światła...
Zauważyłem że porównuje się nieraz nieostrości szkieł przy różnych scenach, wiadomo wtedy że przy jednych warunkach ładniej bokeh wyjdzie z Lki, innym razem z Sigmy.
W temacie o Sigmie 35 jest linkowany (chyba nawet nie raz i również przeze mnie) test-porównanie Sigmy i Lki (35mm) jest parę identycznych dosłownie identycznych kadrów z rozmyciami gdzie jak na dłoni widać - lub raczej nie widać różnicy, no może w jednym zdjęciu Sigma dała minimalnie mniejsze kocie oczy w rogach...
Bokeh jest jak dźwięk np sportowych silników - bardzo indywidualny parametr, nie mierzalny wręcz i dodatkowo zależny od wielu czynników.
Pisałem o porównaniu identycznych kadrów. Było na początku tego wątku. I to kadrów portretowych.
Co do winiety, może coś Ci ją koryguje w L?
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Vignetting
Mario wyłącz korektę winiety w body... Co do sigmy to jest absolutnie zajefajna, dopóki nie spróbuję ostrzyć na 1.4 powyżej 10 metrów, ale to się podobno da skalibrować... byle do listopada...
Witam , zakupiłem ten obiektyw i byłem pod wrażeniem jego ostrości w warunkach domowych , ale już na ślubie nie bylo tak kolorowo ... Na alservo - punkt centralny , para Mloda wchodzi a tu całe szceście na 7 fotek dwie ostre !!! Dalej na dalszych odległościach potrfił ustawić ostrość za obiektem . Zakupiłem usb dock , skorygowałem ostrzenie na nieskończoność i zobaczymy jak to wyjdzie w boju ... W warunkach domowych obiektyw wymiata ale kościół i sala pozostawia dużo do życzenia . Mam nadzieję że nowy soft do tego szkła naprawi jego pomyłkowość. Pozdrawiam
To i w innych 50-tkach jest niepewne. Ta ognikowa jest trudna do precyzyjnego wyostrzenia powyżej 5 metrów. Widać jeszcze różnice w GO natomiast ruch pierścienia jest minimalny. Przy szerszych ogniskowych GO zaciera błędy, a przy dłuższych ogniskowych układ wyostrzania ma większy ruch i aparatowi łatwiej.
I jeszcze jedne porównania jakie znalazłem
http://photographylife.com/reviews/s...-f1-4-dg-hsm/3
Po kalibracji trzyma ostrość przy F1.4 do odległości 3m (z nią włącznie) przy świetle dziennym a później zabawa się kończy i trzeba podbijać F wyżej.
https://onedrive.live.com/?cid=1BA0B...6B2FDE9DC9!965
Zdjęcia dla nieskończoności ostrzone na znak z nazwą ulicy ("ul. Łęczycka"), zdjęcia dla odległości 3m ostrzone na znak z rowerem.
Kalibrację robiłem tak jak autor tej recenzji:
Ron Martinsen's Photography Blog: REVIEW: SIGMA 50mm f/1.4 Art SeriesâIs it really as great as everyone says it is? (Part I of II)
Ron Martinsen's Photography Blog: SIGMA 50mm f/1.4 Art Series vs Canon, Nikon, Zeiss Otus, Sony & Fujifilm Comparison (Review Part II of II)
Którą obecnie uważam za najlepszą recenzję tego obiektywu w Internecie bo jej autor chyba jako jedyny zaczął najpierw od tematu kalibracji. Ja również posiadam Datacolor SpyderLensCal i na swoim 6D otrzymałem identyczny wynik jak autor recenzji czyli +7, które ustawiłem dla każdego z przedziałów odległości bezpośrednio w obiektywie bez ruszania AFMA w aparacie.
Jak się trafi złą sztukę albo przesadzi z katowaniem tego obiektywu to może się to źle skończyć. Chodzi o recenzję z jedną gwiazdką i dołączonym zdjęciem którą można znaleźć pod tym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo
Nie mam pojęcia co on robił z tym obiektywem że mu się tak rozsypał. :oCytat:
32 days into ownership, my diaphram fell apart and I have two blades flopping around inside the camera. It's now in a repair facility and the parts have been backordered going on a month. Not a great start into the world of Sigma lenses for me.
Pod wcześniej wspomnianym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo znalazłem jeszcze taką ciekawostkę:
:twisted:Cytat:
I purchased this for my Panasonic GH4 with the metabones speedbooster- making it f1.0 and not f1.4. This lens is AMAZING on the GH4. i've just tested it at the beach at f1.0 and it is incredibly sharp at f1.0 where most other lenses show softness. Images and videos 'pop' with this lens, and combined with a GH4 it looks like I'm shooting with $5K+ quality lenses. I nearly went with the Rokinon cine lens but glad I spent the extra money as it is worth it when you see the buttery goodness of the bokeh.
Szkoda że facet nie podrzucił żadnego zdjęcia lub filmiku obrazującego usterkę.
Co prawda moją S35 też "nawiedziła" awaria, ale ja mam obiektyw 1,5 roku i od tego czasu praktycznie nie zdejmuję go z body. U mnie serwis poradził sobie z usterka w ciągu tygodnia (choć reklamacja trwała ciut dłużej bo reklamowałem przez sklep co nieznacznie wydłużyło czas naprawy). Naprawa przeprowadzona profesjonalnie (przynajmniej z mojego punktu widzenia, bałem że po naprawie przestanie trafiać ale na szczęście jest tak dobrze jak przed usterką.
Podrzucił, poniższe zdjęcie jest dołączone do jego komentarza który wcześniej zacytowałem:Cytat:
Szkoda że facet nie podrzucił żadnego zdjęcia lub filmiku obrazującego usterkę.
http://images2.powerreviews.com/medi...49207_full.jpg
Rzeczywiście albo miał pecha zlbo solidnie przydzwonił. SAm miałem stresa czy mojej usterki nie potraktują jako uszkodzenie mechaniczne. Na szczęście nie mam powodów żeby narzekać na polski oddział Sigmy i jej serwisu.
Taka:Cytat:
Jaka jest długość skali (tej na której odczytujesz gdzie jest ostrość) tego SpyderLensCal, fizycznie w centymetrach?
http://oi61.tinypic.com/fw4phx.jpg
Jestem pod wrażeniem :mrgreen: .Brandzlowanie wątku na 82 stronach.
Żadnych konkretów,same pierdoły.Gdybym chaciał kupić,to pożytku z tego wątku dla kupujacego nie ma :roll: .
Nie gadaj, jest kilka postów na temat :mrgreen:.
Generalnie takie wątki zawsze rozdzielają się na zachwyconych po zakupie, otrząśniętych realistów po kilku tygodniach użytkowania, maruderów i osoby które chcą się od poprzednio wymienionych coś dowiedzieć :). Nie jest lekko przez to wszystko przebrnąć, ale z przekroju całego wątku znaczna większość użytkowników jest zadowolonych, więc szkło trzeba uznać za dobre. Oczywiście nic nie jest bez wad, ale co ich nie ma...
Tak : kilka ,czyli zawyżając 10 na 817 odpowiedzi , ,to raczej nędzny wynik,
jeśli chodzi o merytoryczne wypowiedzi w tym temacie.
Nieśmiało bym poprosił:
Niech piszą Ci ,którzy mają ten sprzęt ,a nie Ci ,którzy mają teoretycznie : kupić
i bredzą o nieznanych dla siebie właściwosciach obiektywu.
:) niestety trochę krótka, dlatego sigma skalibrowała się na małych odległościach, jak mawiają u mnie na wsi "wszystko można naprawić młotkiem jeśli czegoś nie możesz naprawić młotkiem to znaczy że masz za mały młotek" - ta skala powinna być ze dwa razy dłuższa wtedy coś zobaczysz na odległościach 4-5 metrów bo o takich jest mowa i skalibrujesz.
Jak nie będziesz miał większej skali to dockiem ustaw korekcję przedziału powyżej 4m na 0 i zobacz czy się poprawiło, bo moja wiara w +7 na wszystkich przedziałach zarówno u ciebie jak i u cytowanego gościa jest nikła - ale cuda się zdarzają - wtedy powinniście obaj grać w lotto.
Odnosząc się do kwestii jakości wypowiedzi to w takich wątkach często niepotrzebne emocje zniekształcają obraz rzeczywistości, a rzeczywistość jest jaka jest, używam kilka miesięcy i jestem jeszcze bardziej zadowolony niż bezpośrednio po zakupie.
Ja swoja Sigme tez lubie. Ostrosc na pelnej dzurze powala. 50A sigmy i 135L to moje dwa ulubione szkla. Chodz przeznac musze ze AF w 135L celniejszy i szybszy.
Bez przesady, działalność AFu w C 50/1.4 dobrze odzwierciedla jego wykonanie, plastik ma to do siebie że żyje własnym życiem ;) szczególnie po paru latach...
A omijając już celność a skupiając się wyłącznie na mechanice to wręcz "legenda" jeśli chodzi o solidność mechaniki...
Jeśli Ci waga nie straszna i nie masz funduszy na C 50/1.2 bierz śmiało Sigmę.
Niektórzy zdają sobie sprawę z faktu,
że względnie tani sprzęt nie dorównuje sprzętowi drogiemu, a inni ;NIE .
Różnice mogą być nieistotne ,w zależności od wymagań ,
a często niezauważalne w internetowych galeriach.
btw
Ile lat trzeba uzywać body czy szkło aby nazwać go ponadczasowym /niezniszczalnym ?
IMHO:
nie da sie ,więc krytykowanie ,ze coś się rozpada po 2-3 sezonach ,to
żałosne biadolenie.
moim amatorskim zdaniem, różnicę widać nawet w rozdzielczości "internetowej" co w dzisiejszych czasach może oznaczać sporo ponad 1000px na dłuższym boku, ale ogólnie co kto lubi skoro nie widzisz różnicy nie przepłacaj.
IMHO: fotka ogladana przebywa kilka etapów.
I nie wiadomo dla odbiorcy ,który jest najwazniejszy/dominujcy:
-naswietlanie
-sprzęt
-PP
Trudno zdecydowac ,któty był decydujący przy fajnej fotce,prawda ? :lol: .
Kalibracja usb dockiem na poziomie ostrzenia powyżej 3 m pomogła ! Jest lepiej!!! ale czy w 100% mogę wykorzystać możliwości tego obiektywu ??? tego nie wiem i czekam za aktualizacją softu do tego szkła. pozdr
Właśnie szukałem tego wątku żeby sprawdzić, czy tylko ja tak mam, natomiast 50A dość OK ostrzy z bliska tak do kilku metrów, a dalsze odległości to muszę ręcznie ostrzyć, bo AF nie istnieje :) Kalibrował to ktoś USB Dockiem ? Da się ?
Takie trochę OKD porównanie głębi ostrości Sigmy na pełnej dziurze ze szkiełkiem Mitakona f/0.95 na Sony A7:
Da sie skalibrowac.
No u mnie jest zdecydowanie powtarzalnie na dużej odległości, więc zanabędę doka i potestuję. Jak się okaże, że da się to skalibrować w miarę dobrze, to może się przeproszę z Sigmą w aspekcie biznesowym :P
Kurcze kusicie tym szkłem. Obecnie mam poprzednia wersja i jestem zadowolony, chyba będzie trzeba się przejechać do sklepu i pomacac nową :-)
U mnie jest calkiem powtarzalna. Lubie to szklo ;)
Czy AF działa podobnie jak 35 1.4 Art ?
Sigma A 35 F1.4 DG HSM - Obiektywy - sigma-sklep.pl
Kolega ma korpus Sigmy?
W każdej Sigmie działa podobnie, czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jedni napiszą, że super, inni , że do kitu. Ja miałem już wszystkie Sigmy pełnoklatkowe ze światłem 1.4 i wszystkimi da się robić zdjęcia przy odrobinie wprawy, ale w określonych warunkach (sztuczne światło, pod słońce itp.) skuteczność AF wynosi 10% :D
No i skalibrowałem 50A, teraz trafia bez problemów podkreślę w świetle dziennym i z bliska i z daleka. A sztucznym świetle pewnie nadal będzie loteria :) Przy okazji zaktualizowałem soft 35A, po czym AF wyraźnie przyspieszył. Tak czy inaczej świetne optycznie są te nowe Sigmy. Życzyłbym sobie tylko bardziej płynnego pierścienia ostrości, bo do prezycyjnego MF to się słabo nadają..