Też tak mi się wydaje chociaż długo się do tego składam i ostatniego kroku jeszcze nie zrobiłem :)
Wersja do druku
jak komuś przeszkadza banding/mora/whatever to bierze sprzęt, który nie ma tych wad, przecież Canon nie jest jedyna marką fotograficzną na rynku. Tyle, że zawsze znajdzie się malkontent, któremu nawet najnowsze zdobycze techniki nie wystarczą, bo chciałby jeszcze lepiej.. takim osobnikom nawet teleskop Hubbla nie pomoże :D też bym dużo rzeczy chciał.. ale uważam, że ludzie powinni się cieszyć z tego co już mają ;)
a jak moja pierwsza piątka padnie i do tej pory nie wyprodukują porządnego FF w obudowie z 600D to wezmę 5D3 :)
+1
Cała masa ignorantów która widzi tylko czubek swojego nosa. W sumie to nie dziwne, teraz aparat i dostęp do forum może mieć praktycznie każdy.
Najwyraźniej nie wiesz, ze pewne parametry nowego cudownego sprzętu są gorsze od 5 letnich fotograficznych "złomów".
w czym problem? kupujesz ten sprzęt sprzed 5 lat, który ma lepsze parametry i jeszcze pewnie trochę oszczędności zostanie ;) widocznie 5D3 nie dla Ciebie i tyle
równie dobrze można powiedzieć, że Porsche Cayenne jest do bani bo nie da się nim wygrywać wyścigów F1, przecież ta kobyła ma gorsze parametry od 5-letnich bolidów
oj, chyba nie zrozumiałeś.
niestety faktem jest, że większość cech nowych produktów jest poprawianych, ale są też takie, które się systematycznie pogarszają.
np. o Porsche Cayenne można powiedzieć, że jest do bani, bo nie da się go odpalić na korbę, gdy padnie akumulator. :mrgreen:
I znowu wrzy na internecie.. nie wiem skąd bierze się to wszystko wokół markIII, czyżby konkurencja? ;) Mój egzemplarz jeszcze działa :P
http://www.canonrumors.com/2012/04/c...rk-iii-recall/
z recall to i w d800 są różne pogłoski, że to , że tamto, że lcd na zielono się świeci, że olej na matrycy. Obstawiam że z każdej strony ktoś puszcza ściemę :rolleyes:
qbic2 a czego oczekiwałeś, matryca jest poprawiona w ramach możliwości - zapewne wyższe DR dla ISO na poziomie 800+, lekko mniejszy szum i to tyle.
Generalnie moze cos byc na rzeczy bo...skoro DPP nie nadaje sie do RAW z 5DMIII to sprzedaja jakiegos bubla noo...az sam sie zastanawialem czy nie napisac do CP co ja mam bidula robic jak mi raw-y kaszani DPP a innego odrawiacza nie mam. Ciekawe co by napisali...
Dodajmy do tego problemy przy wspolpracy z 200/2 i z jakims jeszcze jednym niezlym szklem (800mm?) to mozna sie wk... :)
Nie widzę sensu. Zamiast deprecjonować moje ogólne wypowiedzi rusz głową.
To jak nie widzisz sensu to zaprzestań uszczęśliwiać nas takimi światłymi ogólnikami jak wyżej, bo można z tego wyciągnąć wniosek, że próbujesz obrażać forumowiczów, a nie sądzę żeby znalazło się dużo osób, które tu przychodzą po to żeby wysłuchiwać tego rodzaju opinii na swój temat.
Nie mam wpływu na to jakie kto wyciąga wnioski, osoby światłe zapewne nie wezmą do siebie tego co niefortunnie i zbyt dosłownie zostało napisane.
Postaram się być bardziej soft, coby nie drażnić światłego oblicza drogich CB-owiczów.
Canon organizuje warsztaty z 5D MK III i mają pokazać inne swoje nowości.
Ja już się zapisałem a dla zainteresowanych podsyłam linka z optycznych:
http://www.optyczne.pl/4804-nowo%C5%...m_PROCLUB.html
Czy juz moze ktos wie, kiedy gripa bedzie mozna dopasc?:)
Podpialem cp-e4 i bez gripa jakos kiepsko...
I mi rowniez brakuje gripa. Trzeba czekac cierpliwie i miec nadzieje ze cena nie bedzie wynosila 2tys ;)
Faktycznie - cena na amazonie ostatnio spadla, bo na poczatku po przeliczeniu wychodzil za 1600pln .. ;) Czyli jest szansa ze w 1500pln sie zmiesci.
Jak wygląda sprawa z 2 kartami? Chodzi mi o to jakie są możliwości jednoczesnej współpracy. Zmierzam do tego czy da się wrzucić np CF i eye-fi i ustawić tak aby zdjęcia leciały normalnie na CF i w międzyczasie na zewnętrzny dysk przez eye-fi, z czego eye-fi miało by "niekończącą się pamięć".
a czy przycisk Rate ma w ogóle racje bytu ???
Tak - możesz przypisać mu funkcję zabezpieczania poszczegolnych zdjec przed usunieciem.
ale to zabezpieczenie dziala tylko do opcji "kasuj wszystko" (dłuuugo) czy do formatu z poziomu aparatu też zadziała ?
Takie tam porównania cd.
mk2
mk3
35L, f/3.5, 1/125s, ISO 12800
Zwróćcie uwagę nie tylko na ISO, ale na poziom detalu przy tejże czułości (na plikach poniżej)
Zdjęcia wołane LR4 przy identycznych ustawieniach (właściwie wszystko na 0)
oryginały:
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/001.jpg
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/002.jpg
Cichy,
prawie nie ma róznic, ale albo źle widze albo dwójka ma wiecej detalu (te więcej to takie mikro więcej - ale jesli musialbym wybrać te bardziej to wg mnie mk2)
Model wspaniały - piękny i fotogeniczny
Zdjęcia wolałbym przy ISO 100 - bo tylko takie robię
Pozdrawiam
Na moje oko to fotka z 5mkII jest bardzie ostra i bardziej szczegółowa niż z 5mkIII. Wygląda to jakby na odwrót niż poprzednie sample innych forumowiczów.:?:
Też mi się wydaje, że z II ostrzejszy obraz albo III gdzie indziej ostrość złapała.
A kot cierpliwy, godzinę w jednej pozycji pozował :)
hmm ciekawe. Wydawało mi się po miniaturce, że z mkIII więcej detalu, ale w dużych plikach wyszło odwrotnie. To z mkIII wyraźnie mniej ostre (ale IMHO trochę "ładniej" szumi)
No własnie, najlepiej sobie porównać bezpośrednio, chociaż nie każdy ma taką okazję.
Oczywiście, mkIII przebija mkII ilością "bajerów", ale jak potem oglądam obrazki z obydwu, to już gdzieś te różnice się zacierają.
no wlasnie.
Ogólnie aparat jest znakomity, juz nie bede powtarzał tego co było napisane, dodam tylko, ze stare poczciwe szkła, których celność na mk1 i mk2 pozostawiała wiele do życzenia nagle trafiają praktycznie bez pudla.
Ale. Porownując obrazek do mk2 na mk3 nie mogę uzyskac takiej szczegołowości (ostrości? - bo przy podobnych rozdzielczościach dla mnie to wymienne okreslenie). Na forum Nikona Habakuk i Czacha twierdzili, że nie widzą róznicy, ja jednak u siebie widzę. Może to kwestia egzemplarza, nie wiem. Szklo te same.
Jeszcze jedno: jesli ktos stosuje i lubi presety w LR, szczególnie BW, niech się przygotuje na zupelnie inne rezultaty.
Sam fakt przesiadki z LR3 na LR4 wymaga zmian w presetach ;) Zamieszczalem w tym watku zdjecia tego samego elementu w skrajnych warunkach oswietleniowych z 5D2 oraz 5D3 na roznych czulosciach.
U Cichego roznica w detalu jest bardzo duza. Ale skoro DPP ma bledy przy pracy z plikami z 5D3 to co dopiero niezalezny LR4 w wersji beta ;)
szum na cropie 100% minimalnie mniejszy na mk3 ale ilosc szczegolow o wiele wieksza na mk2. No ale AFa posiadaczom mk3 z tego co tu czytam naprawde zazdroszcze :)
Być może to faktycznie kwestia LR4.
Jedna rzecz wkurzające jednak w samym aparacie - podświetlenie punktów AF.
O ile dotychczas Canony miały "fajne" podświetlenie selektywne, w mk3 świeci się na czerwono nie tylko punkt AF, ale też to kółko na środku, linie pomocnicze (o ile są włączone) i ogólnie poświata leci na całą matówkę. Taka kicha trochę, jak w nikonie :P
To podswietlenie jest dosc slabe i przy jasnych scenach czasem nie widac rozblysku bo jest slaby i bardzo krotki. Specjalnie wlaczylem siatke zeby wiecej czerwonego migalo. Za to gdy jest malo swiatla w danej scenie to czarnych punktow AF najzwyczajniej w swiecie nie widac ;) 5D2 o wiele fajniej podswietla punkty AF
Słabe, bo zamiast skupić się na punkcie AF, to rozświetla całą matówkę :)
a czy przypadkiem nie da sie tego podświetlenia wyłączyć w ustawieniach ? ;)
marudzicie coś strasznie :twisted:
Podswietlenie da sie wylaczyc ... ale wszystkiego ;) Ale wtedy zupelnie nic nie bedzie widac. W reporterce trzeba skupic sie na kadrze, a nie na tym czy w dole wizjera widac potwierdzenie ostrosci. Mrugniecie calej siatki w wizjerze jest macz beter jako ze pojedyncze punkty sa slabo podswietlane :mrgreen:
Już wiadomo, dlaczego wstrzymali sprzedaz 5DIII.
http://pdnpulse.com/2012/04/canon-is...-iii-dslr.html
Eeee, ale to dotyczy tylko rynku USA oraz Peurto Rico ... u nas jest inne światło :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pokuszę się o zadanie pytania na forum serwisowi CSI Foto i Video - ciekawe co wiedzą na ten temat? ;)
Spytaj rowniez czym RAW-y masz wyciagac skoro DPP jest do bani :wink: