-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Tylko od Canona? Tzn Sony jest bezsilne, dali wszystko co mają? A Nikon? 10% rynku w momencie gdy w sprzedaży był tylko Nikon Z7, 2x droższy od Canona R, cenowo na poziomie Sony A9? Jaki % sprzedaży w Sony stanowi A9? Jeśli Sony z większą ilością optyki natywnej, z 8 modelami w sprzedaży, z tanimi jak barszcz A7 mk1 i tanim A7 mk2 ma spadek do 67% to to jest spadek potężny, no i nikt nie ma wątpliwości, że będzie postępował. Canon i Nikon już dali nowszy soft, niewiele odstają od Sony, będą kolejne modele, większa ilość optyki. Jestem ciekawy jak szybko będzie udział poniżej 50%. Jesli to ma miejsce przy znacząco niższej cenie Sony niż ML Canona i Nikona to to jak wróży Sony?
Patrzysz na to "za wąsko", o co innego walczy Sony a o co innego Canon.
Canon to potentat sprzedaży foto i musi walczyć by jak najmniej stracił kasy przy zmianie/przejściu technologii na Smartony i ML.
Teraz i w dalszej perspektywie.
Sony to były "nikt" w sprzedaży foto i jeśli osiągnie/wyszarpie stabilne 25-35% sprzedaży w tym segmencie to będzie wielkie osiągnięcie.
Naprawdę nie ma dla mnie żadnego znacznie "co pisze" na puszce, Canon czy Sony. Wolałbym nawet (z sentymentu) by na mojej pisało Canon
Ale chcę mieć puszkę która zaspokoi moje realne i "wymarzone" potrzeby. I tyle
Z wielu powodów bardzo bym chciał aby system R szybko był co najmniej klasy A7/9.
Są przesłanki że tak być może.
Szkła R "wyglądają" że Canon chce odzyskać pozycję jakościową które w ostatnich latach w EF stracił w stosunku do Sigmy/Zeissa.
W pierwszej 20 jakości technicznej (zdjęć z) obiektywów EF (DxO) obiektywów Canona jest 6 a pierwszy zajmuje 7 miejsce.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ciekawe skąd to założenie. Ja mam wątpliwości, że będzie postępował:
Załącznik 1689
Z tego wykresu nie da się wywnioskować żadnego spadku. To jest tylko udział. Jeżeli ja bym sprzedawał na targu co miesiąc 100kg jabłek, a mój znajomy w pewnym momencie czasowym ustawiłby się ze swoim stoiskiem na drugim końcu miasta i zaczął sprzedawać 25kg jabłek, ale ja bym nadal sprzedawał 100kg to mój początkowy 100%-owy udział w rynku spadłby co prawda do 80%, ale nie oznaczałoby to, że mój biznes zaliczył spadek. Czy jest dostępny wykres prezentujący przychody Sony przed i po wprowadzeniu R-ki i Zetki ? Możliwe, że te modele odebrały część klienów Sony, ale równie prawdopodobne jest, że to byli klienci, którzy nigdy by nie kupili Sony, więc premiera konkurencji nie miała wpływu na przychody Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Sony to były "nikt" w sprzedaży foto i jeśli osiągnie/wyszarpie stabilne 25-35% sprzedaży w tym segmencie to będzie wielkie osiągnięcie.
Nikt? Sony to spadkobierca Minolty. Mam kolegę, fotografująca rodzina, on, żona, 2 dorosłych juz dzieci, każdy ma tam swoja lustrzankę. Prawie 30 lat w Minolcie/Sony. W umarłym systemie SLT, nie wiedzą co robić. Forum Sony się nazywa KKM. Sony przejęło olbrzymią rzeszę użytkowników Minolty.
Kurcze, daje się wciągać w OT.
Konczmy to tutaj, załozyłem inny wątek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nikt? Sony to spadkobierca Minolty. Mam kolegę, fotografująca rodzina, on, żona, 2 dorosłych juz dzieci, każdy ma tam swoja lustrzankę. Prawie 30 lat w Minolcie/Sony. W umarłym systemie SLT, nie wiedzą co robić. Forum Sony się nazywa KKM. Sony przejęło olbrzymią rzeszę użytkowników Minolty.
Kurcze, daje się wciągać w OT.
Konczmy to tutaj, załozyłem inny wątek.
To po prostu przenieś #798 swój post "o Sony" i moją odpowiedź na Twój post oraz Twoją odpowiedź na mój post do tego innego wątku :)
jp
-
Na canonrumors pojawił się link do wyników finansowych canona za 2018 i celów na przyszłość. Zawiało optymizmem:
"Strengthen presence in mirrorless camera market
-Expand lineup of products with the EOS R system at its core,
-Accelerate developmentof new products,
-Raise proportion of full-frame models"
-
Widać Canon poważnie myśli nad mocnym zaangażowaniem się w system RF, a to zapowiada nowe body i obiektywy. Myślę, że sporo osób wstrzyma się w tym roku z wyborem systemu (lub zmianą). Ja też. 14 lutego mają pojawić się dane nowego body EOS RP. Oby P znaczyło PRO a nie PLASTIC :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Widać Canon poważnie myśli nad mocnym zaangażowaniem się w system RF, a to zapowiada nowe body i obiektywy. Myślę, że sporo osób wstrzyma się w tym roku z wyborem systemu (lub zmianą). Ja też. 14 lutego mają pojawić się dane nowego body EOS RP. Oby P znaczyło PRO a nie PLASTIC :P
Tam jest też coś o tym, że sporo zarabiają na szkłach. Dlatego bardziej obstawiam, że wypuszczą niedrogi, średni model żeby jak najwięcej użytkowników przechodziło na R a potem...kupowało obiektywy. Ludzie będą kupowali drugi raz szkła, które już mają. Wymiana z ef na rf, bo trochę lżejsze, lepsze optycznie, ale przede wszystkim dziwnie się pracuje na dwóch bagnetach.
Podsumowując będzie tani, gorszy od R model żeby "zarazić" jak najwięcej użytkowników, na których zarobią później. Coś jak tania drukarka i drogie tusze.
-
1 załącznik(ów)
Wydaje mi się, że będą wypuszczać i różne obiektywy, tańsze jak zaprezentowany RF 35 1.8 macro (bez el) jak i droższe. Znając Canona i jego ogromny talent do innowacyjnych szkieł (8-15mm, 11-24mm, tilt-shifty, macro 1-5x, szkła ze światłem 1.2) i to jakie możliwości daje nowy bagnet można się spodziewać szkieł typu światło 1.0 (to, że da się nawet mniej pokazuje nikon), szeroki na FF od 10mm i wszystko co trudno sobie wyobrazić. Pracują podobno na odwrotnym konwerterem, tzn takim który zmniejsza ogniskową i wartości liczbowe przysłony (np. z 1.2 na 1.0 itp.).
To, że Canon myśli nad zamianą serii 000-0000 staje się chyba faktem (a ktoś tu się wyżej śmiał z tego co pisałem co powinien a czego nie powinien zrobić canon :P):
Załącznik 1693
"The 2018 interchangeable-lens camera market was impacted by restrained purchasing of advanced-amateur models, prior to the launch of new full-frame mirrorless cameras by each manufacturer, and
the further contraction of the DSLR market, mainly due to lower sales of entry-class models. As a
result, the overall interchangeable-lens camera market continued to shrink. Even under these
conditions, sales of mirrorless cameras—with their lightweight, compact body designs—continued to
grow. This reflects improvements in mirrorless camera performance in such areas as autofocus, which
is now comparable to that of DSLRs.
Against this backdrop, we are framing this year as one in which we take measure that will stabilize
this business in the future. Within this, accelerating the expansion of our mirrorless lineup is a priority.
The key to this is the EOS R, our first full-frame mirrorless model, launched in the second half of last
year. Although its contribution to last year’s performance was limited, sales have been strong due to
its significantly improved optical performance, which has been highly rated by users. In order to further
increase our presence in the mirrorless camera market, this year we will continue to expand our entire
mirrorless camera lineup, consecutively launching new R-System products, including lenses.
Additionally, we will also promote change in the distribution of internal resources, from development
to production as well as sales & marketing.
Additionally, we will work to improve product mix, raising the proportion attributable to full-frame
models that have high profitability by enhancing our mirrorless camera lineup and also expanding
sales of full-frame models, particularly the EOS R.
We expect the market for camera equipped with full-frame sensors, which offer superlative descriptive
performance, to continue growing at a stable rate. The customer base of this market are particular about
image expression and pair their cameras with various lenses depending on the images they intend to
capture. We will strive to improve total profitability by expanding sales of the full-frame model like
the EOS R which will lead to expanded sales of lenses that have high profitability.
For interchangeable-lens cameras, the market in 2018 was down 10% to 10.3 million units. Our sales,
were down 9% to 5.04 million units, which is a slower rate of decline than the market and reflects sales
growth of our mirrorless cameras, including the EOS M50, a strategic entry class model that was
launch in the first half. In 2019, we expect the market to continue to decline, shrinking 7% to 9.6
million units. Despite facing a shrinking DSLR market, we expect our interchangeable-lens camera
sales overall to be 4.7 million units as we grow unit sales through new mirrorless cameras, including
the ones that were launched last year.
Next, compact cameras. In 2018, the market was down 22% to 10.5 million units. And in 2019, we
expect the market to decline at a continuing rate of around 20%, reaching 8.5 million units. We expect
our own unit sales to decline in line with the market. From a profitability perspective, however, we
expect steady improvement thanks to a higher proportion of sales coming from our G series of premium
models. Going forward, we will continue to expand sales mainly for G series cameras."
-
Chyba maleją nadzieje niektórych na 50/1.4 w nowym wcieleniu:
https://www.canonrumors.com/canon-rf...g-in-2019-cr1/
Jak Nikon :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Oby bokeh był bardziej w kierunku (przynajmniej) ef50/1.4 niż 1.8stm i bez tego wysuwającego się tubusu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Oby bokeh był bardziej w kierunku (przynajmniej) ef50/1.4 niż 1.8stm i bez tego wysuwającego się tubusu ;)
oby bokeh byl jak EF-M 32/1.4. miedzy 1.4 a 1.8 STM to ja nie wiem czy jest o co sie klocic, oba sa takie sobie...
EF-M 32/1.4 :
-
Piękny bokeh, myślę o tym szkle. Na razie używam naleśnika 2.0 i bardzo go lubię ale brakuje trochę głębi. A tak w ogóle to obiektyw ef-m 22mm 2.0 mnie zadziwia - małe to, lekkie, z przodu szkła na niecały centymetr a robi tak ostre zdjęcia na 2.0... To chyba ta przewaga bezlustra w kwestii konstrukcji obiektywów i ich ostrości/wagi/wielkości (tylko czemu nowa 50'ka 1.2 jest taka duża!?).
-
14 lutego https://www.canonwatch.com/canons-ne...cement-feb-14/
CANON’S NEXT EOS R MODEL IS ENTRY LEVEL, COSTS $1600, AND HAS ONE CARD SLOT, ANNOUNCEMENT FEB 14
-
słyszałem ze nastawiają sie na rozbudowane funkcje video - 4K 15fps z cropem 2.7 :) - dla mnie bomba bo obiektywy od nikona 1 juz mam i brakuje mi tylko adaptera.
ale jak już pisałem tani korpus jest potrzebny - 8200PLN na początek
-
Zrobią dwa sloty, usuną ten gładzik i kupuje R w ciemno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Zrobią dwa sloty, usuną ten gładzik i kupuje R w ciemno.
Jakich korzyści oczekujesz w wyniku usuniecia gładzika?
Pytam poważnie bo używam go bardzo często.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Mnie akurat gładzik wk....a.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Pod gładzika podłączyłem wyświetlanie on/off poziomnicy (prawy koniec) oraz wyswietlanie on/off histogramu (lewy koniec). Przypadkowe zmienianie nastaw było faktycznie denerwujące.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Pod gładzika podłączyłem wyświetlanie on/off poziomnicy (prawy koniec) oraz wyswietlanie on/off histogramu (lewy koniec). Przypadkowe zmienianie nastaw było faktycznie denerwujące.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Serdeczne dzięki, nareszcie widzę w miarę sensowne wykorzystanie tego wynalazku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wolę tylne koło jak w 5'kach.
Btw w 5d3 tylne koło jest dotykowe, ale chyba niewiele osób o tym wie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wolę tylne koło jak w 5'kach.
Chyba do tylnego koła i joysticka w wydaniu 5D nie ma powrotu w ML.
Miałem Joya w 5DII - można nim było wybrać dowolne niedziałające pole AF albo środkowe ledwo działające :mrgreen:
Do gładzika przypisałem metodę AF bo jest kilka pozycji do wyboru i czymś to trzeba zrealizować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Za optycznymi:
"Mówi się, że EOS RP nie będzie jedynym pełnoklatkowym bezlusterkowcem Canona, który mamy poznać w tym roku. Podobno producent szykuje też premierę bardziej zaawansowanego modelu wyposażonego w dwa sloty kart pamięci (jednym z nich będzie SD) i tradycyjny dżojstik, który ma pojawić się w miejscu dotykowego paska."
BTW - przy dobrych wiatrach pod koniec roku można się spodziewać dużej wyprzedaży obecnych R-ek po wejściu na rynek obiecanego korpusu profi R z dwoma slotami i tradycyjnym dżojstikiem :mrgreen: Wrócę do tego postu w grudniu :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Chyba do tylnego koła i joysticka w wydaniu 5D nie ma powrotu w ML.
Nieznane są przemyślenia i końcowe wyroki konstruktorów w C po analizie pierwszej R-ki :) Się okaże zaniedługo ;) Mnie się nie spieszy...
-
wszystko to fajne jest i na pewno robi zdjęcia, skoro nawet matryce umieszczane kiedyś w 7D znajdują swoich piewców i wielbicieli to z pewnościa nie będzie gorzej z RP ba będzie o niebo lepiej, ale na ten moment to ja już matrycę podobna do tej co to będzie w RP mam, jestem w miarę zadowolony i nie mam żadnego powodu kupować następnej takiej samej :mrgreen: bo autostrad używam do dojechania w ciekawe miejsce, a nie do fotografowania :mrgreen: natomiast R ma nadal pewien potencjal do przekonania mnie - przy odpowiedniej cenie nie powiem nie.
i ciekawe jak ten RP wpłynie na rynek APSC :)
moim zdaniem ciekawy rumors to ten o patencie na BSI z dpaf - pytanie kiedy to się zmaterializuje
https://www.canonrumors.com/patent-c...-image-sensor/
-
2 załącznik(ów)
Przyjechał do mnie obiektyw RF 35 miałem, zamiar zastąpić nim EF 35 IS. Robię zdjęcia głównie w podróży, więc, chciałem zyskać na wymiarach, wadze i jakości. Czy tak się stało:
Załącznik 1718
trochę tak, bo zyskałem 140 g i trochę długości 24 mm = dł. adaptera. Natomiast na jakości chyba nie (taki szybki test, niekoniecznie porządnie zrobiony):
Załącznik 1717
Co mi się nie podoba w RF 35.
Głównie to że, podczas ostrzenia obiektyw zmienia swoją długość. Z przodu wysuwa się na kilkanaście mm napędzany w dodatku mechanizmem STM, boję się, że to może być podatne na uszkodzenia i będzie pracowało jak odkurzacz.
Nie ma dedykowanej osłony przeciw słonecznej, a jej mocowanie przewidziano ca pomocą połączenia gwintowego tego od filtra.
Wg mnie taka sama niedoróbka jak R-ka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Co mi się nie podoba w RF 35.
Głównie to że, podczas ostrzenia obiektyw zmienia swoją długość. Z przodu wysuwa się na kilkanaście mm napędzany w dodatku mechanizmem STM, boję się, że to może być podatne na uszkodzenia i będzie pracowało jak odkurzacz.
Nie ma dedykowanej osłony przeciw słonecznej, a jej mocowanie przewidziano ca pomocą połączenia gwintowego tego od filtra.
Wg mnie taka sama niedoróbka jak R-ka.
Kurcze, myślałem o takiej samej zamianie. Nie potrzebuję makro wcale ale brak adaptera, lepszy IS, cisza, może i bokeh jakoś do mnie przemawiały.
Z tą osłoną to rzeczywiście coś niebywałego. Może pojawią się jakieś mocowane do tego pierścionka do flasha.
Przy normalnych odległościach np. 1,5m do nieskończoności to duży jest ten wysuw?
-
1 załącznik(ów)
Maksymalny wysuw to 18 mm.
--- Kolejny post ---
I jeśli RF jest cichszy, to niewiele.
Załącznik 1719
-
Dzięki, skutecznie mnie wyleczyłeś z RF 35, zostaje sigma 35 1.4.
Co do joya to faktycznie brakuje go bardzo, ustawianie ostrości na ekranie wymaga sporej wprawy.
Dzięki też za tip jak wykorzystać pasek do szybkiej zmiany między faceAf a punktem pojedynczym. Zastanawiałem się właśnie jak maksymalnie przyspieszyć zmianę inaczej niż za pomocą przycisków.
-
Brzydko to wygląda. Czyżby powtórka z EF 50mm f/1.4 i notorycznie padający mechanizm af?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Dzięki, skutecznie mnie wyleczyłeś z RF 35, zostaje sigma 35 1.4.
Co do joya to faktycznie brakuje go bardzo, ustawianie ostrości na ekranie wymaga sporej wprawy.
......
Ja z kolei za wybieraniem punktu ostrości na ekranie jestem bardzo za, i tak bardzo za joyem już nie tęsknię.
-
Miałem nadzieję (nie tylko ja), że ten RP będzie pro body. Ale jeśli nie i będzie miał matrycę z 6D mark II a cena w szybkim czasie spadnie do około 7 to mocno się nad nim zastanowię. Czekanie do grudnia 2019 z eos m50 mi się nie uśmiecha. To dobry aparat ale jak mnie zobaczą z nim na ślubie to nie teges hehe.
-
Jego cena wyjściowa będzie jak EOS R z importu więc jakbym miał wybierać między nim a EOS R to sprawa byłaby prosta zakładając, że RP będzie miał sensor z 6DII.
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
a w miedzyczasie 6D mkII wisi kolo 6000 PLN a pewnie jeszcze spadnie. i mozna do niego kupic pelny zestaw natywnych szkiel, nie pozbywajac sie nerki... :D
tak tylko mowie... bo to przeciez luszczanka jest, wielka i ciezka... :)
-
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a w miedzyczasie 6D mkII wisi kolo 6000 PLN a pewnie jeszcze spadnie. i mozna do niego kupic pelny zestaw natywnych szkiel, nie pozbywajac sie nerki... :D
ale wiesz ta autostrada może ci odjechać :mrgreen:
-
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Generalnie można założyć, że po premierze R większość aparatów jeszcze trochę podziała ;) Tak więc chyba warto się "pomęczyć" do grudnia i nie dać się podejść w tej wojnie na przeczekanie przez canona ;)
-
kardwa z importu nie chcę, canon robi różne promocje cashback których to nie dotyczy, poza tym mam ew. naprawę w canonie w ciągu 2 dni a to też nie dotyczy sprzętu z importu.
akustyk mniejsza waga bezluster to nie jedyna zaleta jaką widzę - główną jest chyba to, że widzisz jakie zdjęcie wyjdzie (niby na lustrzankach też jest dual pixel i live view ale i tak musi się podnieść lustro przy robieniu zdjęcia, jest przerwa w obrazie, nie da się cykać jedno po drugim).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
- główną jest chyba to, że widzisz jakie zdjęcie wyjdzie (niby na lustrzankach też jest dual pixel i live view ale i tak musi się podnieść lustro przy robieniu zdjęcia, jest przerwa w obrazie, nie da się cykać jedno po drugim).
Kurcze robie zdjęcia M50 i nigdy nie wiem jakie wyjdzie, może coś z tymi lampami namieszałem...
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
akustyk mniejsza waga bezluster to nie jedyna zaleta jaką widzę
mniejsza waga korpusu nie jest dla mnie zadna zaleta. wrecz odwrotnie.
mniejsza waga systemu calosciowo tez niekoniecznie jest zaleta. jak stawiam aparat na statywie, to jego masa mi zwisa, dynda i powiewa. wrecz jest wada, bo 2kg lepiej dociazaja statyw niz 1kg, co na nieustannym wietrze w tym kraju ma spore zalety
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
- główną jest chyba to, że widzisz jakie zdjęcie wyjdzie
lub tez: g* widzisz w ciemnosci - tam gdzie oko sobie bardzo dobrze radzi z dostosowaniem do braku swiatla :)
jak wyjdzie zdjecie ja nie musze widziec. mam swiatlomierz i umiem to ocenic. z tym ze ja borowym dziadkiem jestem, lustrem od 15 lat klepie. jakbym byl milenialsem czy innym swiezo-oswieconym tez pewnie umialbym znalezc dziesiatki usprawiedliwien dla kiepskich zdjec, zanim wskazalbym palcem na siebie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
(niby na lustrzankach też jest dual pixel i live view ale i tak musi się podnieść lustro przy robieniu zdjęcia, jest przerwa w obrazie, nie da się cykać jedno po drugim).
jak foce landszafty to rzadko zdarza mi sie strzelac z predkoscia wieksza niz klatka na minute :)
zeby nie bylo niejasnosci... poradzilbym sobie R-ka gdyby to mial byc moj korpus podstawowy (landszaft i podroz), nawet pomimo celownika elektronicznego. ale w obecnym stanie rzeczy w zyciu nie wybralbym go zamiast 6D mkII. zbyt malo zalet (podglad elektroniczny w celowniku, RF 24-105) za duzo wad (brak celownika optycznego, adapter, krotsza zywotnosc na baterii, duzo wyzsza cena).
bezlusterkowca mam w cropie (M). kupilem dla jednego obiektywu (32/1.4). w tym zestawie zrywa kapcie z nog (w porownaniu z 750D + 35/2 IS).
-
Jedno jest faktem ;) Nie da się przekonać do kupna ML posiadacza lustrzanki używającego jej wyłącznie do stacjonarnego focenia na statywie wyłącznie landszaftów, gdzie nie ma potrzeby noszenia ze sobą przez cały dzień (lub noc - na ślubach) często zdublowanego zestawu fotograficznego :) Nawet wizjer nie jest potrzebny bo wszystko ustawi sobie na LCD ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jedno jest faktem ;) Nie da się przekonać do kupna ML posiadacza lustrzanki
ale przeciez nawet na tym forum znajdzie sie dostatecznie duzo apostolow, ktorzy nie spoczna poki tych ostatnich opornych przed autostrada nie przekonaja... bo religia bojujaca na tym wlasnie polega, ze nie wolno tolerowac innych opinii i zawsze trzeba zagluszyc tych, ktorzy maja czelnosc chciec czegos innego...
-
Fotografuję krajobrazy od 2006 roku, zaczynałem od 350D, ostatnio doszedłem do 6D + 100-400 II, 16-35 4, 8-15, plus statyw (najlżejszy z możliwych czyli manfrotto 1,1 kg) - to plus woda, plus pierdoły daje wagę plecaka (lowepro) ponad 7 kg. Nie jestem wygodny i nie raz pokonywałem z tym ponad 30 kg w górach, ale chyba się robię stary, bo coraz częściej bolą mnie plecy i kark? Nie wiem jak Wy, ale ja lubię zrobić trasę i pofocić i nie wyobrażam sobie focić tylko z dojazdu (auto na miejsce, statyw i fotki). Każdy ma inny styl focenia ale dla mnie mniejsza waga, rozmiar bezlustra + obiektywów (tego na razie nie widać na EOS R, ale na EOS M jak najbardziej) daje ogromny fun, gdy z paskiem na nadgarstek mogę robić zdjęcia z poziomu gleby z jednej ręki, przystawiać aparat do krzaków/gałęzi drzew itp. to dla mnie przynajmniej daje dużo większą kreatywność. Ale każdy inaczej fotografuje i rozumiem tych którym nie przeszkadzają lustrzanki i ich waga oraz rozmiar.
Co do tego to nie wiem jak robicie zdjęcia, że nie widzicie na podglądzie tego co focicie. Rozumiem, że ekran w słońcu nie, ale te wizjery są już ok. A opcja łapania pomiaru światła przez wciśnięcie spustu do połowy i przekadrowanie z jednoczesnym podglądem jak ściemnia lub rozjaśnia się zdjęcie jest dla mnie nie do przecenienia.
Poza tym coraz bardziej cieszą mnie krótkie filmy, a w słońcu korzystanie z LCD w celu podglądu odpada.
Nie mam zamiaru Was przekonywać, bo sam do niedawna byłem zagorzałym fanem lustrzanek. Przekonał mnie postęp technologii, bo od dawna miałem EOSa M3, ale dopiero dual pixel AF oraz ogólny wzrost wydajności matryc do bezluster mnie przekonał. Przekona Was technologia - jeśli nie teraz to kiedyś.
-
2 załącznik(ów)
W przyszłym tygodniu pono:
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM
Canon RF 85mm f/1.2L USM
Tak wygląda (dość kompaktowo?) pierwszy białas dla Eos R:
Załącznik 1720
Moim zdaniem przeniesienie pierścienia kontrolnego w okolice bagnetu jest dość niefortunnym posunięciem, ale rozumiem konieczność kompromisu...
I jeszcze taki design:
Załącznik 1721
Pozostałe szkła wyglądają dość "standardowo" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Moim zdaniem przeniesienie pierścienia kontrolnego w okolice bagnetu jest dość niefortunnym posunięciem, ale rozumiem konieczność kompromisu...
tak jak 70-300 L. na poczatku dysonans uzytkowy, po 2 tygodniach uzytkowania naturalna ergonomia :)
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Za Canonrumors:
Camera weight is 400g, the lightest full-frame mirrorless camera ever
A side-articulated monitor and a comfortable grip
A new 24MP CMOS sensor. Expect the performance similar to EOS R
No Touch Bar and top monitor but an extra dial
5FPS
Standard ISO 100-40000
Eye AF now supports Servo AF and Video AF
Dual Pixel AF speed is 0.05 sec.
USB-C and headphone jack are available. Battery charging while shooting is
supported
Canon Log, HDMI clean output, and 1.56x 4K crop
Price is about $1300USD for body (We’re really hoping it’s priced this aggressively)
Robi się ciekawie.
-
Najciekawsza (choć wątpliwa nieco) w tej specyfikacji jest cena. Do widzenia APS-C?
-
Biorę w ciemno to nowe body - 400 gram? Wow. Poproszę jeszcze 24-240 i 15-35mm :P Dobrze, że się wstrzymałem z kupnem Rki.
jotes25 aps-c przeżyje w serii eos-m. Mogliby dać pomniejszoną wersję serii 80D w korpusie eos-m i parę nowych obiektywów (mini 100-400 ;)).
Canon, o to mi chodziło, w końcu działasz. 15-35 z możliwością montowania filtrów? Jestem na ogromne tak, tylko proszę o cenę...no wiecie jaką... Ech, ja się łudzę. Pewnie będzie kosztował 12-15 tys. 24-240 nie jest jasną elką więc pewnie ceną będzie dużo niższa. 85 1.2 na pewno będzie wgniatać w ziemię, także cenowo. Jeśli 70-200 2.8 będzie dużo lżejsze niż 1,5 kg to będzie duży sukces.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Każdy ma inny styl focenia ale dla mnie mniejsza waga, rozmiar bezlustra + obiektywów (tego na razie nie widać na EOS R, ale na EOS M jak najbardziej) daje ogromny fun, gdy z paskiem na nadgarstek mogę robić zdjęcia z poziomu gleby z jednej ręki, przystawiać aparat do krzaków/gałęzi drzew itp. to dla mnie przynajmniej daje dużo większą kreatywność.
Tak to działa i u mnie - wraz z wiosna i sezonem rowerowym lustrzanka staje się nagle ciężka i niewygodna, a bezluterkowce M śmigają 24/7 aż do listopada
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Fotografuję krajobrazy od 2006 roku, zaczynałem od 350D (...) Co do tego to nie wiem jak robicie zdjęcia, że nie widzicie na podglądzie tego co focicie
Na C350D tez nie miałeś przecież podglądu?
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Nie mam zamiaru Was przekonywać(...)Przekona Was technologia - jeśli nie teraz to kiedyś.
No to już powiało misjonarstwem. Lekko ;)
-
este nie miałem bo nie mogłem mieć - nie było takiej technologii.
Taka prawda, nie chcę nawracać, ale wiem jak to wyglądało u mnie. To tak jak walka kliszy z cyfrą - do czasu gdy cyfra nie oferowała odpowiedniej technologii to miało sens - teraz? Nikt już nie walczy.
-
Ale te szkła jeśli to prawda to odlot. Ceny pewnie też ;).
Co do pogrzebu apsc to ja bym się wstrzymał do premiery sklepowej. Kupić body za 5 kzł ze szkłami po tyleż samo, a za 2 to dla niektórych ogromna różnica (m100 można teraz wyrwać nawet za 1300 zł).
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Za Canonrumors:
Camera weight is 400g, the lightest full-frame mirrorless camera ever
A side-articulated monitor and a comfortable grip
A new 24MP CMOS sensor. Expect the performance similar to EOS R
No Touch Bar and top monitor but an extra dial
5FPS
Standard ISO 100-40000
Eye AF now supports Servo AF and Video AF
Dual Pixel AF speed is 0.05 sec.
USB-C and headphone jack are available. Battery charging while shooting is
supported
Canon Log, HDMI clean output, and 1.56x 4K crop
Price is about $1300USD for body (We’re really hoping it’s priced this aggressively)
Robi się ciekawie.
Całkiem ciekawie to wygląda :) W skrócie mały, ale wariat :mrgreen:
Trochę zaskakuje informacja o braku "monitora" ;( Ale, że brak górnego - to mi akurat rybka, zyska na mniejszych wymiarach a dodatkowe pokrętło w tym miejscu bardzo mile widziane. No chyba, że wykroją EVF, ale wówczas mało kto go kupi...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale te szkła jeśli to prawda to odlot. Ceny pewnie też ;).
Co do pogrzebu apsc to ja bym się wstrzymał do premiery sklepowej. Kupić body za 5 kzł ze szkłami po tyleż samo, a za 2 to dla niektórych ogromna różnica (m100 można teraz wyrwać nawet za 1300 zł).
szkła napsują sporo krwi konkurencji
ceny m100 widziałem nawet się przez moment łamałem czy nie kupić jako telekonwerter do 100-400, cena za adapter EF-M EF trochę duża ale może kiedyś.
co do RP to
1.56 spory crop na 4K jak zwykle :mrgreen: ja na szczęście nie filmuję :mrgreen: jak tego używać kupować EF-Sy do filmowania czy co :mrgreen:
wyjdzie to zobaczymy co wyszło - "A new 24MP CMOS sensor. Expect the performance similar to EOS R" - czyli co jak bedzie o 1EV słabszy na DR to będzie jeszcze similar czy już będzie to przepaść - bo te informacje to zawsze takie "prawie" i "podobnie"
5fps ciekawe czy z AF czy bez AF - pewnie bez AF, z AF 2fps - ja na szczęście robię zwykle jedną klatkę na kilka minut
ale ogólnie bardzo ciekawie
PS. właśnie do mnie dotarło że to może nie mieć EVF :) ale to chyba niemożliwe - ja raczej się przestawię na kadrowanie "na zombie" i ekran dotykowy wieloletnie przyzwyczajenia, a na ekraniku używanym na zombie zwykle gu...zik widać
ale obiektywy wyglądają dobrze - słuszną linię ma nasza partia