Odp: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Jak mam kontrastową scenę i chcę mieć naświetlone cienie, może nie aż poprawnie, ale tylko wystarczająco, to na cropie zawsze szły przepały w jasnościach, a na FF bardzo często matryca daje radę i naświetlić cienie i nie przepalić jasnych partii. To zadecydowało o wyborze FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Niedawno dokupilem sobie 100d i juz pisalem gdzies, obrobka foty ze 100d w porownaniu do 6d to jakas masakra i kpina. Wyciaganie z cieni w cropach canona lezy i kwiczy. Juz pare razy pisalem, jak ktos nie widzi tej roznicy to niech sie cieszy
Panowie ulegacie subiektywnym odczuciom i na pewno zmysły was oszukują.:x
Naukowo uzasadnione i profesjonalnie wykonane, słynne na cały świat testy DXOmark ;) wykazują dowodnie, że kropy Canona mają nie gorszy zakres dynamiczny niż FF Canona, a np. 7xxd mają lepsze DR niż 5D3. Natomiast różnica między 6d i 5d3 ( na korzyść tego pierwszego) jest większa niż różnice krop-fufu. A 0.4 EV to w Canonie jest przepaść.......:shock:
Więc radzę nie ulegać złudzeniom wynikającym z praktyki tylko zajrzeć do miarodajnych tabel i rankingów.:idea::D
Obrabiam zdjęcia do celów komercyjnych z 50D i 5dmkII przy 100% wielkości i wtedy zawsze widzę różnicę (ostrość, szumy czy struktura ziarna, itd.). Natomiast przy oglądaniu na małych monitorach czy "cośtamfonach" - to nawet lepiej wyglądają zdjęcia z nowych telefonów:)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Panowie ulegacie subiektywnym odczuciom i na pewno zmysły was oszukują.:x
Naukowo uzasadnione i profesjonalnie wykonane, słynne na cały świat testy DXOmark ;) wykazują dowodnie, że kropy Canona mają nie gorszy zakres dynamiczny niż FF Canona, a np. 7xxd mają lepsze DR niż 5D3. Natomiast różnica między 6d i 5d3 ( na korzyść tego pierwszego) jest większa niż różnice krop-fufu. A 0.4 EV to w Canonie jest przepaść.......:shock:
Więc radzę nie ulegać złudzeniom wynikającym z praktyki tylko zajrzeć do miarodajnych tabel i rankingów.:idea::D
no dxo jest fantastyczne - zawsze mam z tyłu głowy, ostatnio znalazłem w testach dxo że wspaniałe korpusy OMD w układzie z ze swoim obiektywem stałka czy zoomem daje 7-9 efektywnych megapixeli ze swoich 16 megapixel czyli gdzieś po drodze ginie mu połowa rozdzielczości matrycy (nawet domyślam się dlaczego) - lubię testy dxo bo potrafią pokazać jedną syntetyczną liczbą cały temat :mrgreen: a marketing twierdzi że to najlepszy aparat na świecie i robi tak samo dobre, a nawet lepsze zdjęcia niż 5DIII.
jeśli chodzi o 6D to zarówno cienie (to chyba nie jest zaskoczeniem) jak i światła obrabia się łatwiej i jest w nich więcej informacji niż było we wspaniałych cropach canona - ale ja najczęściej patrzę na histogram (a nie na zdjęcie) jak zdjęcia robię więc zwykle mam do czynienia z materiałem w którym ta informacja po prostu jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ja rozróżniam swoje zdjęcia zrobione cropem i ff - na pierwszy rzut oka rozróżniam
Z cudzymi też tak dobrze Tobie idzie? ,z rym rozróżnianiem crop vs FF ?
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
przeczytaj całe cytowane zdanie to się dowiesz :) ale ogólnie nie narzekam
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ale przecież zupełnie nie o to chodzi, aby rozróżniać w cudzych, tylko o to, że lepsze narzędzie to mniej pracy potem w postprocesie. Ileś osób twierdzi, że po przesiadce na FF ma mniej pracy w Lightroomie i można tę informację olać, albo wyciągnąć z tego własny wniosek.
To tak jakby mówić nie ma sensu używać ISO400, bo przecież można na ISO100 niedoświetlić o dwie działki, a po wyciągnięciu w Lightroomie i tak nikt nie pozna na miniaturze w sieci czy odbitce 20x30.
No to jak Panowie, ożywiamy wątek
To może na początku
https://www.dpreview.com/reviews/ima...15784208738133
Może ktoś z Was mi doradzi co wybrać.
Mam dylemat między 6d, a 5d3.
Jestem użytkownikiem 5d2 i walczę z jego upośledzonym AF od 5lat.
Fotografuje:
- fashion
- beauty
- sluby
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Może ktoś z Was mi doradzi co wybrać.
Mam dylemat między 6d, a 5d3.
Jestem użytkownikiem 5d2 i walczę z jego upośledzonym AF od 5lat.
Fotografuje:
- fashion
- beauty
- sluby
Żartujesz, serio się zastanawiasz nad takim problemem :-) To kup mi 5D III a ja tobie 6D :-)
5 lat zajmujesz się fotografią zawodowo i zadajesz takie pytania.
To jakiś wpust w kanał?
Nie żartuję ;)
Uzasadnij swoją odpowiedz bo po reakcji widzę jakby to miał być dylemat 40d vs 5d ;)
Dużo fotografów przechodzi na 6d nawet z 5d3 stad ten mój dylemat ;)