dystorsja falista, aberracja sferyczna,.....po prostu szkło generuje zniekształcenia geometryczne fotografowanego obiektu w sposób dość przypadkowy, niezależnie od "kultury" i utrzymania reżimu poziomu perspektywy.
Wersja do druku
dystorsja falista, aberracja sferyczna,.....po prostu szkło generuje zniekształcenia geometryczne fotografowanego obiektu w sposób dość przypadkowy, niezależnie od "kultury" i utrzymania reżimu poziomu perspektywy.
Dzień dobry,
jako że jestem nowym użytkownikiem Canon Board przede wszystkim chciałbym się przywitać.
Z zasady nie udzielam się na forum. Zaglądam tam zazwyczaj wtedy, kiedy mam zamiar nabyć jakiś sprzęt, żeby poczytać o wrażeniach zadowolonych albo i niezadowolonych użytkowników.
A że ostatnio byłem na kupnie uniwersalnego obiektywu do Canon 5d mkII, trafiłem na ten wątek.
Jeszcze przed dwoma tygodniami byłem zdecydowany na zakup Canona 24-70L. Jednak ten obiektyw na rynku pierwotnym w tym momencie jest po prostu nie do zdobycia. Jego nowa wersja będzie kosztować pomiędzy 8 a 9 tysięcy. A to już zdecydowanie za dużo jak na moją kieszeń.
Więc została alternatywa: używany Canon albo nowy zamiennik. Początkowo byłem bliższy używce. Ale jak rozejrzałem się na Allegro to zapał trochę mi opadł. Przykład: ogłoszenie o szkiełku w idealnym stanie za jedyne 4899 PLN,-. Dzwonię do gościa i słyszę, że obiektyw ma 4 lata i jest tyrany co sobotę na weselu... ale ogólnie to prawie jak nowy.
Zacząłem się bliżej przyglądać zamiennikom. Więc standardowo: Optyczne.pl - testy aparatów, testy obiektywów, testy lornetek, inne testy, aparaty cyfrowe, obiektywy, lornetki, artykuły, nowości, aktualności, opinie, komentarze, poradniki, rankingi - Optyczne.pl i przeglądamy testy. Tamron – średnio, ogólnie to nie warto, bo za drogi. Jeśli już to bardziej Sigma. Więc zacząłem sobie szukać testów i opinii o Sigmie. I siłą rzeczy trafiłem na test porównawczy czterech obiektywów 24-70mm 24-70mm f2.8 Showdown! Tamron/Canon/Nikon/Sigma - YouTube Po obejrzeniu filmików jakby przychylniej zacząłem patrzeć na Tamrona. Potem recenzja Cichego i przede wszystkim jego sample. Później badania na Welcome to Photozone!. No i wreszcie wrażenie realnych użytkowników na Tamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD Lens for Canon AFA007C700 B&H
No i zdecydowałem się na nowego Tamrona zamiast używanego Canona. Tym bardziej że dają na niego 5 lat gwarancji.
Jedynym ryzykiem było, że trafię na felerny egzemplarz, więc zdecydowałem się na zakup u Cichego, u którego notabene kupiłem już udanego Tarmona 17-50 VC.
I w ten sposób stałem się zadowolonym posiadaczem rzeczonego obiektywu.
Jeśli chodzi o wrażenia z użytkowania (póki co bardzo krótkiego) to są bardzo podobne do przedmówcy – Marka Kowala.
Pozdrawiam
Mój dylemat jest trochę z innej bajki, bo zależy mi przede wszystkim na stabilizacji i wybieram pomiędzy 24-105 f4 a tymże Tamronem... Poza 50mm mam same szkła nie-Canona i chciałem tym razem w końcu kupić coś systemowego.
24-105 znam bardzo dobrze. Prawie idealny jako uniwersalny zoom. Z 50/1.4 w torbie nie odczuwam bardzo braku f2.8. Moje zdjęcia to z resztą głównie abstrakcja, architektura i miasto...
Ale z drugiej strony, obiektyw ze stabilizacją i f2.8 wydaje mi się jeszcze bardziej uniwersalny :) Czy trafił ktoś na bezpośrednie porównanie tych dwóch obiektywów? Czy jest możliwość wypożyczenia Tamrona gdziekolwiek w Warszawie?
Witam
Jestem nową osoba na forum, focę śluby itp., troszkę poczytałem jednak nie mam konkretnej odpowiedzi, może ktoś zna poniższe przypadki. Mam już zamówiony 5dIII, do niej planuje właśnie wspominanego tamrona 24-70, bo L kosztuje dużo za dużo, chora cena. 99% używam centralny punkt AF, i tu pytanie :
1. Czy Tamron (vs C24-70L)zauważalnie więcej daje nietrafionych ujęć w warunkach wspomnianych i centralnym AF przy korpusie 5dIII, ktoś odważy się określić to % ?
2. Tamron ma uszczelnienia, czy ktoś już nim robił fotki przy jakiś małych opadach deszczu, czy on to wytrzymał ?
Ja ostatnio używałem 70-300 USD który został potraktowany wodą i nic się nie zadziało. A przecież nie ma uszczelnień.
U mnie też jakaś wilgoć w powietrzu czy mały deszczyk nie zaszkodził;)
mam pytanie do użytkowników tegoż Tamrona, dlaczego nie wybraliście np. o 1000zł tańszej eLki 24-105 IS ??? czyzby o wyborze zadecydowało tylko lepsze światło ???
To zależy czy pochodzi z zestawu CANON 24-105 MM F/4.0L EF IS USM - Cyfrowe.pl, czy jest sprzedawana "jako eLka" Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl