Po prostu zachowajcie ostrożność, gdy ktoś mówi wam że określony aparat daje dokładnie taki sam obrazek jak inny z tą samą matrycą. W tym przypadku nie jest to oczywiście prawdą, mimo że matryce są rzeczywiście takie same.
Wersja do druku
Po prostu zachowajcie ostrożność, gdy ktoś mówi wam że określony aparat daje dokładnie taki sam obrazek jak inny z tą samą matrycą. W tym przypadku nie jest to oczywiście prawdą, mimo że matryce są rzeczywiście takie same.
#Pięknografia - tam jeden jakiś popularny youtuber, taki z długimi włosami, kanadyjczyk robił sport R8mką i chwalił sobie bardzo. Zwracał uwagę na tą migawkę z jedną kurtyną, ale na ileś tam set zdjęć dostrzegł problem zniekształconej piłki szybko się poruszającej w niewielu zdjęciach, gdzie zdaje się porównywał do Nikona, który zupełnie nie ogarniał z tą migawką sportu. W R8 jest jakiś bardzo szybki odczyt matrycy, czy coś takiego (nie znam się, tak coś gadał).
Widzę, że nagminnie mylona jest EFCS z migawką elektroniczną - a to są bardzo różny procesy.
Różnice pomiędzy EFCS a mechaniczną pojawiają się przy bardzo dużych dziurach (f/1.2) i bardzo krótkich czasach.
W pozostałych warunkach nie ma żadnej różnicy w porównaniu do migawki mechanicznej.
Procesowi EFCS jest znacznie bliżej do migawki mechanicznej niż elekronicznej.
Technicznie: problemy wynikają wyłącznie z różnicy wysokości pierwszej migawki elektronicznej i drugiej mechanicznej nad powierzchnią matrycy - i stąd dziwny bokach przy bardzo dużych otworach (chodzi o cień rzucany przez migawkę mechaniczną)
p,paw
Ktoś czytając to mógłby pomyśleć, że problem występuje jedynie przy przysłonie f/1.2. Oczywiście przy innych "dużych dziurach" opisany problem także będzie występował.
--- Kolejny post ---
Rozumiem Jacku, ale pozwólmy by zainteresowani R8 (amatorzy i nie tylko) sami decydowali o tym co dla nich istotne.
Często okazuje się że wielu fotografów (nie tylko amatorów) nie słyszało wcześniej o tym zjawisku.
Witam,
Czy do R6 mark II mogę bez obaw używać akumulatorki canon ze starszej wersji - LP-E6N ? Posiadam ich kilka sztuk od poprzedniej puszki, 6d mark II. Zastanawiam się czy inwestować w nowe do bezlusterkowca czy śmiało i bez obaw można zastosować starszą wersję. Mowa oczywiście o oryginałach canona a nie zamiennikach.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Tylko mówimy raczej o podstawowych funkcjach czyli pełnej mechanicznej migawce. W tej cenie w jakiej oferowany jest r8 takiego „luksusu” można jednak oczekiwać.
Z6ii kosztuje podobnie i jednak funkcjonalnie ma więcej. R8 jest dobrym sprzętem dla osób filmujących. Może jednym z lepszych na rynku w tym przedziale cenowym. Do zdjęć można kupić lepszy aparat.
--- Kolejny post ---
Lekką? Zależy od oczekiwań. Ta lekka wada skutecznie powstrzymuje mnie przed zakupem r8 ;)
--- Kolejny post ---
Generalnie mniej więcej od 1/2000 zaczyna się degradacja rozmycia.
Paczem i oczom nie wierzem :shock:
W każdym inny wątku CB elektroniczna migawka jest cool, trendy, i must have, aż tu naraz brak mechanicznej stał się poważną wadą :shock:
Ja mam w C 7D II tylko mechaniczną, więc czyżbym nie był aż tak głęboko w technologicznej dupie, przynajmniej pod tym względem?