Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Canon od lat był, jest i będzie liderem tegoż kończącego się rynku. Co więcej, jeżeli przyjdzie zgasić światło, to sam jako ostatni będzie naciskał wyłącznik. I zaklęcia, uzyskiwania tego nie zmienią. Że drogo? Bo tak będzie, właśnie ze względu na spadek sprzedaży na rzecz smartfonów. Że blokują dostęp do systemu innym producentom? Bo tak chcą, taką mają filozofię i politykę. Że sony otwarte? A jakie miało być jak puściło body, gdy nie mieli żadnych obiektywow? Zresztą jak to sony, pobawią się i wyjdą. Że nikon? Nikona już nie ma.
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Zachłysnięcie się viltroxem było jakiś czas temu w systemie Fuji gdy wyszły ich szkła 1.4 tanie jak barszcz w porównaniu ze szklami Fuji. FSZYSCY raptem rzucili się na kupowanie viltroxów a więc na grupie fb było wywalanie szkieł Fuji. Hmm mimo że nie planowałem to kupiłem coś tam, kupiłem nawet Fuji 56/1.2 apd od wywalacza tanio jak barszcz wtedy. Pobawiłem się tym i sprzedałem tysiaka drożej.
Gdzieś po pół roku gdy emocje viltroxem opadły, pojawiało się coraz więcej viltroxow na sprzedaż. Okazało się że ostro na 1.4 nie wystarczy, czegoś w tym obrazku chyba brakowało. Nie wiem czego, nie miałem nigdy Viltroxa, ani sigmy, ani tamrona. Miałem za to 2 samyangi z afem 1.4 do Sony 35 i 85. 35tka była udana obrazkowo, 85 niezbyt. Tylko że ta 35 raz na jakiś czas zawieszala body... aptejd po jakimś czasie to niby poprawił ale co mi krwi to napsulo to pamiętam do dziś.
Analogicznie teraz też można zauważyć taniejące sigmy (na EF, F nie sledze) , wywalane na siłę. Może w końcu kupię pierwszą sigme EF w życiu do Canona skoro jest przecena.
Re: Odp: Re: Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania V
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Tak na marginesie pytanie czy dla Canona ktoś nie przygotowuje podobnego rozwiązania?
Nikt nie przegra. Wszyscy (jak np. Fuji) mają zabezpieczenie kasy w innych dziedzinach całkowicie niezwiązanych z fotografią.
Co do podobnego adaptera na inne systemy bezlusterkowe zapomnij - pisałem wcześniej w innych wątkach o odległości rejestrowej bagnetu RF, która zupełnym przypadkiem wykluczyła wykonanie takich "międzymordź".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
nie miałem nigdy Viltroxa, ani sigmy, ani tamrona.
Według zasady "Nie znam się, ale się wypowiem" ? ;) Idealnie wpisałeś się w temat dyskusji.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Może w końcu kupię pierwszą sigme EF w życiu do Canona skoro jest przecena.
No tak, idealny argument zakupowy :)
Zupełnie przypadkiem Canon wykonał zwrot przez rufę i tak, jak bagnet EF umożliwiał podpięcie praktycznie każdego obiektywu od innej lustrzanki systemowej poza Konicą, tak bagnet RF nie umożliwi podpięcia żadnego obcego obiektywu od bezlusterkowca, i to jest dopiero zmiana na lepsze :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zupełnie przypadkiem Canon wykonał zwrot przez rufę i tak, jak bagnet EF umożliwiał podpięcie praktycznie każdego obiektywu od innej lustrzanki systemowej poza Konicą, tak bagnet RF nie umożliwi podpięcia żadnego obcego obiektywu od bezlusterkowca, i to jest dopiero zmiana na lepsze :twisted:
A jaki inny system bezlusterkowców umożliwia podpięcie szkieł RF? Albo Z?
Chyba w roku 2004 kupowałem pierwszą lustrzankę cyfrową. Ponieważ wcześniej zawsze miałem Minoltę, to w sprzęcie Canona w ogóle się nie orientowałem. Do body dokupiłem za radą sprzedawcy jakąś sigmę. Na szczęście dość szybko udało się mi ją sprzedać i kupić prawdziwy obiektyw (ef), bo chyba zrazilbym się do fotografii cyfrowej. Później kupilem 5d2 i jednego z zawodowych fotografów poprosiłem o radę, jaki szeroki kąt kupić. Zachwalał mi jakiegoś manualnego samyanga 14 mm, który wchodził chyba wtedy na rynek. Na szczęście z lenistwa kupiłem 17-40. Dziś, w dobie RF, też pewnie wiele osób dopiero zaczyna swoją przygodę z aparatami. O ile mają łatwiej, że żaden sprzedawca lub żaden życzliwy zawodowiec nie doradza im zakupu jakiegoś podłego kundla, bo ten zwyczajnie nie da się podpiąć.
W kwestii formalnej to kundle ujadają, a nie robią zdjęcia, więc nie nazywaj obiektywów zacnych producentów kundlami, rób zdjęcia i nie ujadaj.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A jaki inny system bezlusterkowców umożliwia podpięcie szkieł RF? Albo Z?
Póki co to Nikon Z umożliwia podpięcie szkieł Sony, a to już jest więcej, niż nic.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Znalazłem dane na temat sprzedaży na rynku japonskim za 2021 rok i w przypadku bezlusterkowców sytuacja wygląda tak:
"In the mirrorless camera market for 2021 Sony increased its year-on-year share to 32% of the market (up from 27.44% in 2020), while Canon grew its second placed position to 28.2% (rising from 23.78% in 200). The third-biggest share of the mirrorless camera market was for OM Digital Solutions (formerly Olympus) with 12.7%."
Canon owszem jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o sprzedaż lustrzanek (60% rynku) ale to tylko dlatego że większość producentów lustrzanek już nie produkuje.
No i wiele lat więcej budowany system Sony został momentalnie dościgniety przez Canona. Który nie ma alternatywnej optyki, mniej korpusów itd. Jak myslisz, wychodzący z lustrzanek Canona będą fanami Sony czy Canona? To było pytanie retoryczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Być może Megadap Etz21 to zmieni ale na razie jak widzę to 2-3 miesięczna nowość a Darek pisał o ART'ach. Tak na marginesie pytanie czy dla Canona ktoś nie przygotowuje podobnego rozwiązania?
Darek jest fanem ostrości i Artów Sony i sądzi, że każdy tak ma, więc powinien kupować ETZ do Nikona. No i tu się myli.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Póki co to Nikon Z umożliwia podpięcie szkieł Sony, a to już jest więcej, niż nic.
Nikon umożliwia podpięcie szkieł Sony oraz Canon EF. Nikon ma najciekawszy system i najgorszą reklamę. W dodatku w sieci kłócą sie głównie użytkownicy Sony i Canonów, o Nikonie sie mówi niewiele. A to reklama! Weźmy artykuł na fotopolis. Najlepsze aparaty do filmowania. Wymieniono sporo aparatów, sęk w tym, że pominięto najlepszy - Nikon Z9. No bo Nikony do filmowania .... Utrwalane są nieprawdziwe stereotypy.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Dziś, w dobie RF, też pewnie wiele osób dopiero zaczyna swoją przygodę z aparatami. O ile mają łatwiej, że żaden sprzedawca lub żaden życzliwy zawodowiec nie doradza im zakupu jakiegoś podłego kundla, bo ten zwyczajnie nie da się podpiąć.
Czytanie takich kocopołów uczy pokory. Otóż dowiadujemy się z nich, że zabetonowany elektorat canona na forum C-B wszystkie obiektywy poza logo canona nazywa "jakimiś podłymi kundlami". Czyli z dniem obecnym można już wygumkować i wyrzucić na śmietnik historii obiektywy takich producentów: Leica, Zeiss, Voigtlander, Sigma, Tamron, Venus Laowa, Tokina, Meyer Optic Gorlitz, Fuji Fujinon, Pentax, Mamiya, Hasselblad, Nikon, Sony. Onegdaj palono książki na stosie i jak widać historia zawsze zatacza koło. Zastanawiam się komu bardziej współczuć... czytającym, czy piszącym te sekciarskie posty?
ps.
przydałaby się tabliczka z napisem "podłe kundle" pod obiektywami innych producentów w sklepach foto oraz przy ogłoszeniach w necie. Osoba dopiero zaczynająca przygodę z fotografią będzie miała od razu łatwiej wiedząc, że życzliwy sprzedawca poleca jej najlepszy system na świecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Darek jest fanem ostrości i Artów Sony i sądzi, że każdy tak ma, więc powinien kupować ETZ do Nikona. No i tu się myli.
Sigmy są do znudzenia przewidywalne, nudne po prostu.
Poza ostrością i tym że "wycinają" z tła w tych szkłach nie ma nic ciekawego. Nuda Panie jak w polskim filmie.
Jeśli kogoś interesuje rysowanie jak z zooma na długim końcu to niech sobie się bawi w te sigmy, nikt nikomu tego nie zabrania :D