Te szkła mogą nawet wyręczyć fotografa w robieniu zdjęcia, lepsze niż AI :mrgreen:
Wersja do druku
#Cybul - wydaje mi się, że widziałem napis 0,95 u tego Islandczyka. Tj "widziałem", bo na komputerze szukał mi faktury za RF15-35, no i w historii jego zakupów były właśnie przeróżne obiektywy RF: 24-105 f4, 24-105 f2,8, 70-200 jakieś, 50 f1,2 i właśnie ten TTartisan 50mm i wydaje mi się, że rozmawialiśmy o tym 0,95 bo zapytałem go, czy ciężko jest ostrość ustawić na takiej przesłonie, aby trafić w punkt. Stwierdził, że Artisan jest ostrzejszy od RF 50 f1,2. Ale nie miałem żadnego, więc tylko rzucam anegdotą.
Pod kątem porównywania ostrości to powiem szczerze, że aż tak dokładnie nie sprawdzałem nigdy między innymi 50tksmi.Ale na pewno 0.95 jest ostrzejszy otwarty niż ten 1.1 otwarty, to widać bez większych analiz.
Bliźniak noktona 1.2 podobny charakter. Wiem z recenzji sam nie używałem. 1.2 jest bardzo maly, poręczny, 2x tanszy, może być na codzień na aparacie. Tu tez chodzi o to że masz poreczny maly zestaw fotograficzny o najwyższych możliwościach i dużej jasności. Ja akurat wolę wszystko z mocowaniem M niż RF, z tych manuali, bo są mniejsze i lepiej zrobione. Dużo wiedzy masz na
https://www.fredmiranda.com/forum/board/55/1
Każdy ten obiektyw ma swoj obszerny review i dużo przykładów na różnych aparatach
I ksnal Macieja Taichmana na youtube tu uwaga jest trochę nawiedzony dla niektórych
Siekam focha :mrgreen: Toż to najlepsza 50 za szybkim AF, ciekawym obrazkiem i mega wykonaniem, przy okazji daje duży fan z samego obcowania z tym szklem. Ja wiem, nie jest to mistrz ostrości, nie ma też, na szczęście, nudnego, kremowego rozmycia, jak Sigma DG DN. Wiadomo, że jakieś Noktony w manulanu będą ostrzejsze, będą dawały obrazek co z d..y wyrywa ale to manualne szkła, których jak nie musze to unikam.
Ja bym chcial zeby ten rf mial to nudne kremowe rozmycie.. bo ma takie jakby je generowala sztuczna inteligencja sprzed 10 lat [emoji23]
Dobrą zabawą jest np nabycie dwóch tanich Heliosow 58/2 oraz odwrócenie tylnej soczewki w jednym z nich. Efekt będzie w bokehu, stanie się bardziej nerwowy. W kwestii vintagowego looku fajny jest jeszcze takumar radioaktywny 55/1.8.to szkło jest dość ostre od 1.8 jak na tak starą konstrukcje i ma MFD około 45cm, co w vintagowych szkłach nie jest takie oczywiste. Jest jeszcze, ale mniej dostępny, Helios 50/1.8 który też potrafi być ciekawy
Takie 50tki m42 są też o tyle ciekawe, że mogę je podpinać zarówno do R oraz apsc xpro3, uzyskujac przy apsc węższy kąt widzenia jak z ogniskowej jak 75-80.
W mojej opinii 50tki są dobre do experymentow. A ogniskowa jest akurat nie za wąska i nie za szeroka, nadaje się do portretu jak i do fotografowania detali czy choćby słowphoto w streecie.
Znalezione w sieci
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6a01533ca9.jpg