Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
arra
PS. Zauważyłem, że kitowe szkło do tego Olka ma chyba zoom by-wire? Kurde, dlaczego? Czemu to ma takiego laga i w dodatku jeszcze wydaje dźwięki przy zoomowaniu, da się to jakoś obejść? :/
EM5 - rollin' - ma baardzo poprawiony, coś musiałeś nie doczytać? Ekranik też ma mocny (piszę na podstawie XZ1).
Brak ergonomii - target bezlusterkowców to Azja a tam grabki jakby mniejsze; dla reszty jest grip; btw to właśnie z tego powodu uwielbiam grubość GF1.
Zoomik - to jest zaawansowany PZ; jest tam - ztcp - kilka opcji prędkości zumowania. Jak to dokładnie działa nie pamiętam bo mnie to szkło nie interesuje. Musisz doczytać lub popytać na forum Oly.
Dlaczego jesteś zszokowany AF :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
arra
Co do OM-D, to dzisiaj pobawiłem się chwilę w sklepie i o ile jestem zaszokowany szybkością AF, to LCD to jakaś kpina jest, odświeżanie chyba 3 klatki na sekundę z widocznym rollingiem, może w lepszym świetle byłoby lepiej, ale nawet w 5D2 jest o 3 klasy lepiej przy LV, kurde nawet moja stara R1-ka działa płynnie przy kadrowaniu LCD. Aparat nastawiony na operowanie LV powinien ten fragment mieć dopracowany do perfekcji :/. Kompletna dyskwalifikacja aparatu. Do tego dochodzi jeszcze kompletny brak ergonomii uchwytu i mamy gotowy przepis na nieszczęście. Szkoda bo byłem zainteresowany ze względu na możliwości tego body :/
Miałem w rękach OMD (krótko, co pawda) i jakiegoś laga na LCD (OLED de facto) nie zauważyłem. Ciemno jakoś nie było (normalne oświetlenie we wnętrzu), ale też nie było jasno. Tam są w menu jakieś ustawienia częstości odświeżania w menu, przynajmniej dla EVF - może ktoś coś poprzestawiał w sklepie?
Ale podejrzewam coś innego. Większość apratów z detekcją kontrastu w kiepskich warunkach spowalnia i pojawiają się lagi, a obraz na ekranie śnieży. Mogę sobie wyobrazić że ciemne pomieszczenie plus f/6.3 na długim końcu kitowego zooma mogło by dać taki efekt.
W lustrach Canonach, gdy podepniemy telekonwenter do obiektywu f/5.6 i zrobi się ciemniej niż f/5.6, AF na detekcji fazy mocno słabuje (o ile w ogóle działa). A wg instrukcji przy obiektywach ciemniejszych od f/5.6 AF nie działa. Tu mogła by być podobna przyczyna - ciemne pomieszczenie plus f/6.3 = lagi.
Co innego przymknięcie przysłony przy robieniu zdjęcia, a co innego praca cały czas na małym otworze.
IMO używanie bezlusterkowców z tak ciemnymi zoomami (ciemniej niż f/5.6) nie ma większego sensu. A jakość obrazu jaką dostaniemy z kitowym zoomem f/3.5-5.6 może być zbliżona do tego co możemy dostać z kompaktu z matrycą 1/1.63'' i jasnym zoomem (XZ1 ma f/1.8-2.5, a nowy Panasonic LX7 f/1.4-2.3). A do OMD dali zoom który na długim końcu ma f/6.3.
Bezlusterkowce rozwiną skrzydła z jasnymi stałkami - taki OMD z 12mm f/2, 20mm f/1.7, 25mm f/1.4, 45mm f/1.8, 75mm f/1.8, ewentualnie zoomem 12-35mm f/2.8 to zupełnie inna bajka. Olek popełnił dwa zoomy ciemniejsze niż f/5.6 na długim końcu - wg mnie to pomyłka.
Cytat:
Zamieszczone przez
arra
PS. Zauważyłem, że kitowe szkło do tego Olka ma chyba zoom by-wire? Kurde, dlaczego? Czemu to ma takiego laga i w dodatku jeszcze wydaje dźwięki przy zoomowaniu, da się to jakoś obejść? :/
Kitowy zoom ma ruchomy jeden pierścień (przesuwalny wzdłuż obiektywu). Efekt jest taki że po jego przesunięciu zoomujemy właśnie jak kamerą czy kompaktem - by-wire, a po cofnięciu pierścienia do normalnej pozycji - normalnie. W sklepie musiał to ktoś przełączyć.
Zoomowanie wyłącznie by-wire mają dwa zoomy Panasonica - naleśnik 14-42mm oraz tele 45-175mm.
Olek użył w 12-50 genialnego rozwiązania - mamy do wyboru zoom tradycyjny, oraz po przesunięciu pierścienia na obiektwyie by-wire (do filmowania).
To rozwiązanie plus jakość wykonania robią świetne wrażenie. Tylko obiektyw za ciemny... Takie samo wrażenie odnieśli w teście obiektywu na Optyczne.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dlaczego jesteś zszokowany AF :mrgreen:
Jak dla mnie jest szybszy niż w 5D2 :shock:
Pierwszy raz coś takiego widziałem przy kontrstowym AF-ie, a ostrzyłem od makro do nieskończoności.
Co do ekranu to pójdę się jeszcze zatem pobawić, może faktycznie ktoś namieszał w ustawieniach, ale naprawdę jakoś tak wszystko maksymalnie niepłynnie działało, bo jakościowo / rozdzielczościowo ekranik jest zacny.
Cytat:
Zamieszczone przez
arra
Co do OM-D, to dzisiaj pobawiłem się chwilę w sklepie i o ile jestem zaszokowany szybkością AF, to LCD to jakaś kpina jest, odświeżanie chyba 3 klatki na sekundę z widocznym rollingiem, może w lepszym świetle byłoby lepiej, ale nawet w 5D2 jest o 3 klasy lepiej przy LV, kurde nawet moja stara R1-ka działa płynnie przy kadrowaniu LCD. Aparat nastawiony na operowanie LV powinien ten fragment mieć dopracowany do perfekcji :/. Kompletna dyskwalifikacja aparatu. Do tego dochodzi jeszcze kompletny brak ergonomii uchwytu i mamy gotowy przepis na nieszczęście. Szkoda bo byłem zainteresowany ze względu na możliwości tego body :/
Podczas zabawy z E-M5 nie zauważyłem nic takiego, obraz zarówno na LCD jak i w wizjerze był wyświetlany płynnie.
Co do zoomu 12-50 to działa on w 2 trybach, elektrycznym i mechanicznym. Tryb zmienia się poprzez przesunięcie pierścienia ogniskowej w tył<->przód. Co ciekawe w trybie mechanicznym też nie byłem pewien, czy jest to naprawdę tryb mechaniczny, bo podczas zoomowania też słyszałem ciche bzyczenie tak jakby silniczek pracował i opór pierścienia był też jakiś inny niż przy zwykłych obiektywach. Sprawdziłem więc jak przekłada się szybkość obrotu pierścienia na zoomowanie, i przy wolnych obrotach obiektyw zoomował powoli, a przy szybkich zoomował szybko. Więc albo faktycznie jest to zoom mechaniczny i tylko tak dziwnie działa, albo dobrze zrobiony zoom elektryczny.
Pierwsze słyszę o lagach w LV. Bawiłem się tym aparatem kilka razy i nic takiego nie występowało.
test 12-35mm f/2.8 do micro43 (ekwiwalent 24-70mm):
Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35mm f/2.8 ASPH POWER OIS - Review / Test Report
Z podsumowania:
- dobre szkiełko, ale gwiazdą nie jest
- ostre w centrum, na brzegach słabiej
- dystorsja jest, ale korygowana programowo przez body (zarówna Panasa jak i Olka)
- aberracje są, korygowane programowo przez body Panasonica (ale nie przez body Olympusa)
- jakość wykonania super
- szybki i cichy AF
- bokeh całkiem ładny
- małe i poręczne (jak na zoom ze stałym światłem f/2.8)
Poziomu stałek do micro43 nie osiąga. No, ale te naprawdę mają wysoki poziom (12/2, 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8, a i zapowiadanego w przyszłości 17/1.8).
1100eu lol, m43 dalej bezsensu.
W sensie g.o. to 5.6 więc apsc 16-50 f/4 kasuje to na starcie. Dodatkowo strata przynajmniej ev do apsc. Jeżeli Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 będzie znośny optycznie to jeszcze będzie 2 razy mniejszy. Trzeba by kupić do tego OMG żeby jakością zbliżyć się do matryc nexa. Heh
Cudownie szybko sie to wszystko rozwija, caly rynek bezlusterkowcow. Niedlugo beda pelne klatki, a C/N nie maja jeszcze nawet bezlusterkowcow dla "zaawansowanego uzytkownika".
Wieszcze im los fujifilmu:rolleyes:
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Dodatkowo strata przynajmniej ev do apsc.
Nie przynajmniej EV, tylko 2/3 EV. A w porównaniu do APS-C Canona to nawet bliżej 1/2 EV.