Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Ale tak w ogóle to bardzo fajne, że są tacy, którzy w 2023 roku dzięki rozwojowi sztucznej inteligencji mogą odkryć, że są programy tematyczne w takich urządzeniach fotografujących. W pierwszej dekadzie XXI wieku nie wszystkie małpki to posiadały. Pamiętam, że mnie też fascynowały w ubiegłym wieku wymienne karty z programami w dynaxach. Nie pamiętam, czy mówiliśmy wtedy o wybitnej sztucznej inteligencji w związku z tym, bo nie korzystałem z tych udogodnień.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Świetna sprawa dla kogoś nie potrafiącego fotografować. Julki na insta i fejsiku podniosą jakość swoich prac. No i Twoje zdjątka z wycieczek będą fajniejsze. Gdybyś wcześniej odkrył zielony kwadracik w swoim aparacie też byłoby lepiej.
Trzy główne przyczyny hejtu to odreagowanie własnych problemów, lęk przed nieznanym i zazdrość.
jp
Koledzy nie hejtujcie, nasz Kolega JP nie bał się, wyszedł do Was ze swojej strefy komfortu a Wy co? Trzeba doceniać ten trud, że się jeszcze coś komuś kce. Niedługo wszystkich nas zastąpi AI a tu będą pisały tylko czaty gpt. Panowie keep calm :)
Masz rację. Nie można hejtować. Trzeba się cieszyć, że dzięki rozwojowi technologicznemu osoby, które przez XX lat nie nauczyły się w sumie prostych zasad doboru ekspozycji przy fotografowaniu, mogą dziś robić pamiątkowe zdjęcia telefonem. Całkiem niedawno mój 4 letni wówczas synek też bardzo cieszył się z takich odkryć jak powyżej, gdy wziął w łapki jakiegoś prostego nikona i mógł korzystać z jego programów tematycznych, cropować, wstawiać buźki, etc. Dziś ma lat 10 i nie chce telefonu, tylko chce robić zdjęcia lustrzanką. Widocznie ma lęk przed nieznanym. Lub nie jest podatny na zwykłą głupotę.
A ja mam konkretne pytanie. Skoro przemawia przez nas zazdrość, to CZEGO dokładnie niby zazdrościmy?
słyszałem że najnowsze smarrtofony pracujące w trybie jedzenie mają podmieniać zdjęcia steków (takich z mięsa gdyby ktoś pytał co to stek) na placuszki z kalafiora czy placuszki ze zmodyfikowanej soi, a golonkę na salatkę szopską - po wbudowaniu w AI poprawności politycznej :mrgreen:
kolejnym krokiem będzie dodanie reklam na budynkach lub podmiana istniejących - tu zdecyduje już tylko kasa poprawność bedzie nieistotna :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
A ja mam konkretne pytanie. Skoro przemawia przez nas zazdrość, to CZEGO dokładnie niby zazdrościmy?
Jak to czego? Wszystkiego! Tego, że Jasio robi zdjęcia o jakości nieosiągalnej dla nikogo z fotografujących. Wybitne, perfekcyjnie naświetlone, wyjątkowo ostre, maksymalnie szczegółowe. Z roku na rok coraz lepsze. Tego, że Jasio wprowadził do Polski fotografię cyfrową, następnie bezlusterkowce, a teraz fotografię obliczeniową. Zazdrościmy wybitnego i przenikliwego umysłu, wizjonerstwa Jana Da Vinci P.
Czy trzeba lepszych dowodów na doskonałość Jasia niż to, że u Jasia w chacie na ścianach nie znajdziesz innych prac, niż jego? I żony mu zazdrościmy! Jej tolerancyjności. Bo każdego z nas kobieta by z domu wywaliła na zbity pysk za takie oszpecenie ścian, a tu proszę!
Zazdrościmy lekkości przejścia od jakości w bylejakość i od rzetelnej informacji do cyfrowego bełkotu.
A lęk przed nieznanym? Jakim nieznanym?! Już żeśmy poznali i się na tym poznali :mrgreen:
Przy pierwszym uruchomieniu fona, wbijasz ze jesteś vegan slow qrwa life a już AI będzie fszystko wiedzieć co ma być na fotkach.
--- Kolejny post ---
@tomfoot syn musi po prostu wyjść ze swojej strefy komfortu.
--- Kolejny post ---
I zazdrościmy tego że nie musi JP nosić zooma 2300mm a my tak. gdy masz taki zoom to wystarczy, że wyjdziesz nie dalej niż na balkon w bloku, kadr można ustrzelić nawet łosia w Kampinosie będąc na Mokotowie.
Znana jest historia o kolesiach, którzy pokazali jak robili kręgi w zbożu. Wyznawcy kosmitów powiedzieli, że kłamią.
--- Kolejny post ---
O Księżycu już pisałem, bo każdy kto próbował go fotografować, wie jak to wygląda. A próbował każdy kto kupił sobie teleobiektyw. No to wtedy przeczytałem, że jestem fejkiem. Wg klasyka nikt nie wmówi nam, że czarne jest czarne.