Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
kolejny watek, ..
mozemy zalozyc nowy? ja bym z checia zobaczym jakies zdjecia i dyskusje o Canonie R, tak jak nazwa watku wskazuje.
Można założyć. W tytule dać Canon R w praktyce forumowiczów, konkrety ;) i OT przenosic np tutaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
A o tej wersji tych lamp nie wiedziałem.
Za to dodam, że lampy od lustrzanek EOS są do R, system to nie tylko obiektywy, czyli R ma w systemie więcej elementów niż 3 szkła.
Canon EOS R - dyskusja ogólna.
To ja tak z ciekawości, bo nie mogę znaleźć.
Jakiej R-ka używa przysłony w przy AF-ie w trybie AF-S i AF-C?
Co do szkieł, to jest oczywiste, że C i N targetują MLe pod istniejąca szklarnię. Patrząc choćby na N - w planach na 3 lata jest tylko jeden natywny zoom. Reszta to jasne stałki.
Wcale się nie dziwię - w wypadku zoomow zysk z większego otwory zapewne jest znikomy, tak wiec adaptowane szkła będą się sprawować tak samo dobrze.
P,paw
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
To ja tak z ciekawości, bo nie mogę znaleźć.
Jakiej R-ka używa przysłony w przy AF-ie w trybie AF-S i AF-C?
Strzelam, że na otwartej gdy nie ma włączonej symulacji ekspozycji w one shoot, na servo kto wie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Strzelam, że na otwartej gdy nie ma włączonej symulacji ekspozycji w one shoot, na servo kto wie.
Może ktoś kto ma sprawdzi.
Jak wiadomo w Sony świadomość kilku zależności znacząco może poprawić skuteczność AFa.
P,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Strzelam że w :
- AF-S na pełnej i po złapaniu ostrości przymyka do ustawionej
- AF-C na ustawionej
jp
M50 (bez symulacji expozycji) w servo i one shoot łapie focus na otwartej. Stawiam, że w R jest podobnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
M50 (bez symulacji expozycji) w servo i one shoot łapie focus na otwartej. Stawiam, że w R jest podobnie.
I przy AF-C i seryjnych przymyka przesłonę na czas wyzwolenia migawki - tak jak w lustrze?
P,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
I przymyka przesłonę na czas wyzwolenia migawki - tak jak w lustrze?
P,paw
Tak, nie ma innej opcji ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak, nie ma innej opcji ;).
Ok, zastanawiałem się czemu Sony nie stosuje takiego rozwiązania.
Jak się domyślam oznacza to, że każde szkło C ma na tyle szybki mechanizm przesłony żeby zdążyć się zamknąć i otworzyć w pełnym zakresie przy maksymalnej szybkości serii. Już przy 5 kl/s to już impressive, a M50 chyba potrafi szybciej.
P,paw
M50 robi 10fps'ów, i chyba w servo 7.