Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Gdzieś był zapowiadany taki plan?
To jak z drukarkami. Kupujesz tanio urządzenie a potem zarabiają na tuszu. Jak z konsolami gdzie w tej chwili największy dochód jest już nawet nie z samych gier, ale z abonamentów. Takich chytrych planów się nie zapowiada :D
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
To jak z drukarkami. Kupujesz tanio urządzenie a potem zarabiają na tuszu. Jak z konsolami gdzie w tej chwili największy dochód jest już nawet nie z samych gier, ale z abonamentów. Takich chytrych planów się nie zapowiada :D
Napisałeś tak jakby to było coś potwierdzonego, stąd moje pytanie. Ja mam zupełnie inne info ale to też ploty więc nie ma póki co spekulować. Pewnie w samym Canonie nie wiedzą do końca w jakim to wszystko pójdzie kierunku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Napisałeś tak jakby to było coś potwierdzonego, stąd moje pytanie. Ja mam zupełnie inne info ale to też ploty więc nie ma póki co spekulować. Pewnie w samym Canonie nie wiedzą do końca w jakim to wszystko pójdzie kierunku.
To wątek ze spekulacjami więc oprócz wklejania linków do rumors-ów możemy też trochę pofantazjować. Przepraszam za zmyłkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pewnie w samym Canonie nie wiedzą do końca w jakim to wszystko pójdzie kierunku.
Był wywiad z oficjelami Canona (chyba jest w tym wątku link) i tak właśnie powiedzieli: będą czekali na reakcję klientów. Nie wypowiadali się jakoś z euforią o ML w grupie FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
To wątek ze spekulacjami więc oprócz wklejania linków do rumors-ów możemy też trochę pofantazjować. Przepraszam za zmyłkę.
Jasne. Nie ma za co przepraszać. Po prostu byłem ciekaw ...;)....
Canon nadal pracuje nad współpracą IBIS z IS:
https://www.canonrumors.com/another-...nt-on-ibis-is/
Ponieważ Canon wypuścił pokaźną ilość obiektywów z IS to sobie dał czas na IBIS. Ludziska biadolą a oni nadal doskonalą współpracę z IS.
Mam obiektywy z IS więc nie mam parcia na ten IBIS, zwłaszcza za dopłatą. Ale nabywcy super jasnych szkieł z RF pewnie się ucieszą.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ponieważ Canon wypuścił pokaźną ilość obiektywów z IS to sobie dał czas na IBIS. Ludziska biadolą a oni nadal doskonalą współpracę z IS.
Mam obiektywy z IS więc nie mam parcia na ten IBIS, zwłaszcza za dopłatą. Ale nabywcy super jasnych szkieł z RF pewnie się ucieszą.
Ciekawe jest to że na tym rysunku wygląda to na mocowanie EF....
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ciekawe jest to że na tym rysunku wygląda to na mocowanie EF....
W tekście też tak piszą: EF z EVF. To pewnie ta nowa hybryda z ruszającą się matrycą. Pewnie uznali, że jak już ma się ruszać matryca to i IBIS sie jakoś doczepi.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Współpraca IS i IBIS to może być teraz trudna "do pogodzenia" w obiektywach z IS które nie były projektowane do tej współpracy.
To ciekawe wyzwanie.
Zarówno obiektyw jak i body mają swoje własne zestawy czujników
Oba zestawy czujników wykrywają ruch w tym samym momencie i jeśli nie ma jakiegoś podziału pracy, wymiany informacji to zarówno IS jak i IBIS będą niezależnie "rozbić swoje".
W serii A7/9 jeśli IBIS/IS wykryją że są "połączone" to jest ustalony podział pracy, każdy system robi to co wychodzi mu najlepiej
IBIS zajmuje się tylko ruchami body x,y oraz obrotami wokół osi obiektywu a IS tylko po/odchyleniami osi obiektywu IS
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Współpraca IS i IBIS to może być teraz trudna "do pogodzenia" w obiektywach z IS które nie były projektowane do tej współpracy.
To ciekawe wyzwanie.
Zarówno obiektyw jak i body mają swoje własne zestawy czujników
Oba zestawy czujników wykrywają ruch w tym samym momencie i jeśli nie ma jakiegoś podziału pracy, wymiany informacji to zarówno IS jak i IBIS będą niezależnie "rozbić swoje".
W serii A7/9 jeśli IBIS/IS wykryją że są "połączone" to jest ustalony podział pracy, każdy system robi to co wychodzi mu najlepiej
IBIS zajmuje się tylko ruchami body x,y oraz obrotami wokół osi obiektywu a IS tylko po/odchyleniami osi obiektywu IS
jp
Atrakcyjne byłoby uzyskanie stabilizacji czasów dłuższych niż 1s. Do tego potrzebny jest moim zdaniem ciągły obraz w wizjerze w czasie ekspozycji. Znikanie obrazu nie daje szans fotografującemu uniknięcia dużego przemieszczenia (niemal przekadrowania) w długim czasie bo nie ma odniesienia.