Po tysionc pińcet ? :D
Wersja do druku
Po tysionc pińcet ? :D
nie smiej się bo są miejsca w kraju że i tysionc pińcset nie weźmiesz
kolega robi rocznie ok 30 slubow.
i wyrabia sie lekko w 1500.
ogranicza koszty .
zreszta to zalezy tez od klijenta.
niekoniecznie ludzie mlodzi chca wydac pieniadze na fotografa.
ogranicza np tak, ze nie robi wydrukow a daje zdjecia do sciagniecia z servera.
kazdy sobie sam sciagnie i wydrukuje jesli ma potrzebe , albo przegra na dysk.
w ten sposob zarabia na wlasnej pracy.
mlodym to sie podoba.
Drukuja w miare potrzeb.
Komentarz z przymrużeniem oka, jeśli nie zauważyłeś :)
a co to za tysionc pińcet to obciach?
fstyt!
pomyślcie, że ludzie robią śłuby za friko i o zgrozo potrafią zrobić to dobrze!
to dopiero skandal
:mrgreen:
Amen!
to może się przerzućcie na pogrzeby?
Tak z ciekawosci - Jaka jest przecietna cena na polskim rynku za 8-10 godzin slubu, bez fotek tylko z dyskiem i seria dobrze przerobionych zdjec. Domyslam sie ze 1500 PLN to jakas smieszna suma.
Mała uwaga: KGR nigdzie nie powiedział, że jego stawka to 1500zł.
Docinki w kierunku ludzi, którzy biorą takie kwoty nie są potrzebne. Każdy wycenia swoją pracę jak chce. Najczęściej osoby takie oddają materiał kilka dni po weselu. Ostatecznie może się więc okazać, że fotograf za 1500zł i za 3500zł mają taką samą stawkę za godzinę swojej pracy. Tylko ten drugi dłużej siedzi przed kompem edytując i obrabiając. Tymczasem ten pierwszy na tygodniu ma wolne i foci fajne modelki ;) Każdy ma swoją drogę. Nie ma co się podniecać cyferkami...
Dokładnie.
Poza tym są różne oczekiwania i w związku z tym różne ceny. Jeden chce artystowski album stu zdjęć, a inny płytkę z fotkami żeby móc pokazać to później ciociom i wujkom. Inni jeszcze chcą sobie obejrzeć coś w rodzaju prezentacji na telewizorze dla znajomych itd. itd. Przykładów możnaby mnożyć dziesiątki
w dużym mieście 1500 to grosze za pełen ślub.
Każdy wycenia się na tyle na ile uważa, rynek go weryfikuje i nastawia się na dany typ klienteli. Nie można napisać jednoznacznie co gdzie i za ile. W Stolycy ceny szybują w górę, w Zadupiewie Dolnym wiadomo że jest taniej.
Osobiście uważam, że lepiej robić za 1500 niż jak co niektórzy w umowie wpisują, że tort ma być o danej godzinie, bo się foto-magikowi nie chce do godz. 23 siedzieć i czekać aby go sfotografować :) Toż to kpiny w biały dzień!
O ile wiem to nikt pistoletu do głowy nie przykłada podczas podpisywania umowy więc jaki problem? 8-)
Widzisz, bo klienci w większości nie zdają sobie sprawy co wpływa na cenę i jakie koszty taka działalność generuje. 1500 zł za reportaż od przygotowań do oczepin to dla mnie mało, ale to też nie znaczy, że krytykuję kolegów po fachu, którzy mają takie stawki. Są klienci mniej i bardziej wymagający, ja wolę tych drugich. Poza tym nie da się napisać jakie są przeciętne stawki, bo to zależy od wielu rzeczy. W mniejszych miastach ceny są faktycznie niższe, co akurat dla mnie jest trochę bez sensu, bo jeśli działasz legalnie, to przecież ZUS płacisz taki sam niezależnie od miejsca zamieszkania.
Bez przesady, znasz osobiście fotografów, którzy tak robią? Ja nie znam :) Oczywiście podstawą jest dokładne omówienie szczegółów z klientem + umowa. Ja np. w umowie mam zapis, że pracuję na weselu max 7 godzin i jednocześnie nie dłużej niż do godz. 1.00. Gdy np. oczepiny przedłużają się o parę minut, to nie robię problemów, nie przerywam pracy. No ale jeśli przedłuża się o co najmniej pół godziny lub więcej, to już kulturalnie informuję młodych, że będzie to dodatkowo kosztowało. Bo niby dlaczego mam pracować dalej za darmo? Z tymże takie sytuacje są naprawdę rzadkie.
Znam osobiście co najmniej dwie osoby (fotografów) które tak robią :) Zobaczymy czy ktoś z CB się przypucuje ;) Umowa umową, owszem, można ją na 100 tysięcy różnych sposobów spisać, z lub bez pomocy prawnika, no ale wpisywania w tzw 'rady' weselne dla Młodych 'że tort ma być do jakiejś tam godziny, abym zdążył go sfotografować' (bo lecę na następny ślub), to już gruba przesada. Czas czasem, kasa kasą, ale nie przesadzajmy :)
Owszem, ja też nie robię problemów nawet z pół godzinnej obsuwy. Wszystko jest dla ludzi.
Dla mnie to jakaś abstrakcja o czym piszesz. Na zdecydowanej większości wesel tort wjeżdża o 23, a oczepiny zaczynają się o północy. Czasem jak wesele zacznie się wcześniej, np. o 16, to tort/oczepiny też będą odpowiednio wcześniej i nie trzeba żadnych specjalnych zapisów w umowie robić.
briho - tym co piszesz sugerujesz, że nie umiem czytać lub wysysam z palca fakty :)
Przyznam szczerze, że gdybym nie widział umowy, też bym nie uwierzył... ale ją widziałem i przecierałem gały ze zdumienia, na co sobie mogą (nie powinny) pozwolić drobno-mieszczańscy sławetni kotleciarze ;)
Więc jeśli briho nie chcesz wierzyć - nikt Ci nie karze, ja swoje wiem i widziałem, ciekaw jestem czy ktoś się przyzna, że to Jego umowa lub może wyśle do mnie priv ;) Ale przyznacie, Koleżanki, Koledzy, że to ciekawy 'pomysł' z tym tortem ;)
Z tego co słyszałem to takich kwiatków jest więcej. Bodaj na Nikoniarzach jest cały wątek na ten temat.
taki suchar ;) Szczyt powodzenia fotografa ślubnego: mieć stałych klientów.
Bez urazy, ale klient ma to serdecznie w d...e
Czyli w wiekszych miastach biora za duzo ;). A tak na serio, nie samym ZUS'em zyje czlowiek. Zarysykuje twierdzenie ze w wiekszych miastach wymagania sa wieksze (niekoniecznie jakosciowo) i klient bardziej marudny :)
W swojej branzy to ja tez wole tych drugich, bo oni wiecej palca :mrgreen:
Jakbym mial teraz decydowac to poprosilbym 6-8 zdjeci plenerowo-sesyjnych (bez udziwnien) + 100 slub+wesele,za max 2000PLN, czy to przyzwoita cena?
Czy szanowni koledzy podziela sie swoimi umowami? Co wpisuja zeby sprawa byla jak najbardziej jasna i czysta?
najważniejsze zdanie na końcu umowy: coś w stylu: sądem właściwym do rozstrzygania wszelkich sporów z tytułu umowy, jest sąd właściwy dla miejsca zamieszkania fotografa. Co to znaczy - każdy wie :)
jest zgodny z prawem. O ile mi wiadomo w sprawach cywilnych sądem właściwym do rozstrzygania takich spraw jest sąd w miejscu zamieszkania pozwanego bo w przeciwnym wypadku można byłoby każdego udupić samymi kosztami dojazdów i noclegów ....
Jest oczywiście zgodny z prawem. Proponuję zapoznać się z treścią art. 46 k.p.c. - można sobie nawet sąd w Pcimiu Dolnym wybrać.
Chyba nie,
......bo tam nie ma sądu ;).
Dobrze, a więc SR Myślenice. Tam chyba jest właściwość miejscowa dla Pcimia.
no nie wiem, ten art 46 jest pisany prawniczym bełkotem i mz nie jest jednoznaczny jak 2+2=4. Wiem tylko że dwóch moich znajomych ostatnio pozwało 2 gostków z prawa cywilnego i musieli dojeżdzać na rozprawy do ich miejsc zamieszkania, ponad 150 km ... jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że byle kto np. z Sanoka z byle jakiego powodu może pozwać np. mieszkańca Szczecina i zmusić go do 700km podróży ....
a co w przypadku jak każdy chce u siebie?
@ centur - jest całkowicie jednoznaczny. i nie z byle jakiego powodu tylko z umowy.
Becek - to albo jedna osoba się poddaje albo umowa nie zostaje podpisana.
Ja wyznaję zasadę im prostsza umowa tym lepiej, moja ma 2 strony A4.
ABC sprawy cywilnej KANCELARIA ADWOKACKA
tu piszą że w mieście pozwanego i mz ma to sens ....
CO DO ZASADY. Zapomniałeś o tym istotnym fragmencie.
Oczywiście możesz mi zacząć udowadniać, że nie mam racji. Nie szkodzi. Ważne, że przed sądami nie mam z tym problemu.
nie mam takiego zamiaru, jak wspomniałem moi znajomi jako pozywający musieli dojeżdzać na rozprawy do miasta pzwanego mimo że było in to wyjątkowo nie w smak i raczej znają się na prawie no ale sprzeczać się nie będę...
Nie znam ich spraw, więc nie będę się wypowiadał, ale magiczna formułka brzmi "Strony uzgadniają, że wszelkie strony wynikłe na tle wykonywania niniejszej umowy rozstrzygane będą przez Sąd Rejonowy w Swornychgaciach Małych."
To załatwia temat.
jeżeli strony tak uzgodniły to rozumiem -taki zapis góruje nad wszelkimi zapisami urzędowymi ale jeśli takie go zapisu nie ma ??? może wtedy "z zasady" rostrzygane są w mieście pozwanego ??? ... jedna ze wspomnianych przeze mnie spraw dotyczyła tego, że sprzedawca z allegro nie chciał wydać sprzętu który znajomy kupił na aukcji bo stwierdził że zażądał za mało i się rozmyślił, kase oczywiście zwrócił ale sprawa i tak trafiła na wokandę o sfinalizowanie transakcji i znajmy musiał dojeżdzać do Szczecina, czyli tam gdzie mieszka pozwany ...
Zarówno takie jak i takie i nigdy nikt tego przed sądem nie kwestionował. Faktem jest, że są to klauzule niedozwolone, ale przede wszystkim to ktoś musiałby się w toku postępowania na to powołać.
I do tego właśnie zmierzałem.
Na szybko wyciąg z rejestru klauzul niedozwolonych:
Cytat:
Numer wpisu: 5784
Data wyroku: 2014-07-02
Wojciech Kuleczka - GALERIA GPS WOJCIECH KULECZKA w Warszawie
"W przypadku sporów mogących powstać z w związku z niniejszą Umową, ich rozpatrzenie będzie należeć do sądu arbitrażowego, właściwego miejscowo dla Sprzedającego"
Numer wpisu: 5306
Data wyroku: 2013-06-27
Łódź JTB spółka z o.o. sp. k. z siedzibą w Łodzi
"Wszelkie spory mogące wynikać z niniejszej umowy strony poddają pod rozstrzygnięcie właściwego rzeczowo Sądu powszechnego dla siedziby partnera"
Numer wpisu: 5255
Data wyroku: 2013-05-14
Marek Brodziński - SPR-INT Marek Brodziński
"Wszelkie ewentualne spory powstałe w związku z realizacją usług w serwisie www.spr-int.pl, strony będą starały się rozstrzygnąć polubownie szukając rozwiązania satysfakcjonującego obie strony, a w przypadku braku zgody, w terminie 30 dni od daty podjęcia negocjacji Strony oddadzą spór do rozstrzygnięcia do właściwego rzeczowo Sądu dla miejsca siedziby Zleceniobiorcy"
Numer wpisu: 4254
Data wyroku: 2012-10-26
Domo-System Bożena i Zbigniew Lisowscy spółka jawna w Lublinie
"Ewentualne spory mogące wyniknąć na tle stosowania niniejszego regulaminu strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby Sprzedawcy"
Numer wpisu: 3755
Data wyroku: 2012-06-26
Triumph International (Polska) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Warszawie
"Po wyczerpaniu postępowania reklamacyjnego Uczestnikowi promocji przysługuje prawo skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego do sądu właściwego ze względu na siedzibę Organizatora"
Numer wpisu: 3448
Data wyroku: 2012-05-17
MNI Telecom spółka akcyjna w Radomiu
"Wszelkie spory mogące wyniknąć na tle realizacji umowy, strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu powszechnego właściwego dla siedziby MNI Telecom"
Numer wpisu: 3001
Data wyroku: 2010-07-28
BBDO Warszawa Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
"Wszelkie ewentualne spory, mogące wyniknąć w związku z Konkursem lub interpretacją postanowień niniejszego Regulaminu poddane będą pod rozstrzygnięcie sądu powszechnego właściwego miejscowo dla siedziby Organizatora."
Numer wpisu: 2609
Data wyroku: 2011-08-11
Freeconect Tlenofon SA z/s w Gdańsku
"Spory, które nie zostaną usunięte w drodze mediacji lub przez orzeczenie Sądu Polubownego Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego rzeczowo dla siedziby Freeconect Tlenofon"
Numer wpisu: 2608
Data wyroku: 2011-08-11
Freeconect Tlenofon SA z/s w Gdańsku
"Spory, które nie zostaną usunięte w drodze mediacji lub przez orzeczenie Sądu Polubownego Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego rzeczowo dla siedziby Operatora"
Numer wpisu: 1175
Data wyroku: 2006-02-15
Forminx Finance Sp. z o. o. w Warszawie
" Ewentualne spory wynikłe w związku w wykonaniem niniejszej umowy strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby "FF".
Numer wpisu: 1096
Data wyroku: 2005-08-17
Mieczysław Kuźniar Regionalna Agencja Finansowa w Tarnowie
„Ewentualne spory wynikłe w związku z wykonaniem niniejszej umowy strony podają rozstrzygnięciu Sądu właściwego dla siedziby RAF”
Numer wpisu: 1024
Data wyroku: 2006-12-11
Debt Collecting & Consulting Finanse Sp. z o.o. w Bytomiu
“Wszelkie spory wynikające z niniejszej Umowy Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego dla siedziby pożyczkodawcy”
Numer wpisu: 575
Data wyroku: 2005-05-23
Mariusz Patrowicz – „Pro-Invest Finanse & Inwestycje” w Warszawie
„Ewentualne spory wynikłe w związku z wykonywaniem niniejszej umowy strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby „Pro-Invest F & I”
Numer wpisu: 494
Data wyroku: 2005-03-14
Górnośląska Spółka Gazownictwa sp. z o.o. w Zabrzu
„Spory mogące wyniknąć w związku z wykonaniem umowy Strony poddają rozstrzygnięciu sądu powszechnego właściwego dla siedziby pozwanego”
Numer wpisu: 92
Data wyroku: 2004-04-19
Biuro Podróży „RESPOND” Sp. z o.o. w Gdańsku
„Wszelkie spory mogące wyniknąć z tytułu realizacji umowy będą rozstrzygane polubownie, a w razie nie dojścia do porozumienia rozstrzygane przez wydziały cywilne sądu rejonowego właściwego dla miejsca siedziby Biura.”