- HOYA PRO1 DIGITAL 67 mm (cena ok. 175-200 zł.)
Wersja do druku
- HOYA PRO1 DIGITAL 67 mm (cena ok. 175-200 zł.)
Dziekuję za przykłady. Własnie jestem na 66 stronie tego wątku i faktycznie nie ma jako tako sensownego rozwiązania oraz jest mało na temat filtra 67mm.
Pozdrawiam
mialem w swoich dziejach kilka filtrow Hamy. jesli kupujesz HTMC to
sa zupelnie niezle filtry, choc niekoniecznie najlepsze i (paradoksalnie)
zdecydowanie nie najtansze. jakbym mial za to dac cene MM to
zdecydowanie nie warte uwagi. jak mowisz o czyms okazyjnym z Allegro
to mozna zaryzykowac.
z tym, ze jesli chodzi o polary Hamy to raczej nie polecam. zwykle,
nie-HTMC sa beznadziejnej jakosci optycznej, a z HTMC mam mieszane
odczucia. moje 67mm HTMC bylo jakosciowo ekstra, ale dodawalo
rozowy zafarb do zdjec. koniec koncow szarpnalem sie i zamienilem
na Hoye
jak ktos chce tanio sprobowac to mam do oddania Hame HTMC 67mm.
powiedzmy, ze bylaby do wziecia za 75 PLN / 22 EUR (jak komu wygodniej).
filtr jest w Polsce, po wlozeniu w koperte na drugi dzien u chetnego.
stan bardzo dobry. roznica w stosunku do nowki to wyjeta "galka"
do krecenia, bo sie wtedy nie dawalo zalozyc oslony przeciwslonecznej.
kreci sie lekko wiec przy w miare zrecznych palcach mozna uzywac
z zalozona oslona nawet w 70-200/4
Czyli jednym słowem Hamę należy omijać (tak jak myślałem). Zresztą firma która ma w swojej ofercie zdecydowaną większość akcesorii fotograficznych nie może robić wszystkiego z górnej półki. Albo robi się wszystko, albo dobrze.
Polecam HOYA SUPER HMC PRO1 lub HOYA PRO1 DIGITAL
to jest duze uproszczenie. de facto, taki Samsung od lat produkuje praktycznie wszystko od olowkow poczawszy na czesciach do wahadlowcow kosmicznych konczac :) i ma w tym mnostwo genialnych produktow :)
a Hama producentem tak ogolnie nie jest. no, moze ulotek i opakowan. ich oferta to produkty firm trzecich, na ktore Hama nakleja swoja naklejke i dystrybuuje
Ale pomimo iż nie jest producentem lecz "dystrybutorem" jej produkty (może poza droższymi modelami i seriami) są raczej przeciętne. Za niewielkie pieniądze nie można oczekiwać rewelacyjnego produktu z wyższej półki, tak więc jest to raczej "producent" sprzętu dla "mas" nie zaś dla bardziej wymagających użytkowników. Oczywiście zapewne ma w swojej ofercie produkty godne uwagi.
Witam :)
Padlo pytanie o problem zakleszczonych dwoch filtrow - jeden w drugim...
Coooz... Na codzien mam na Tamronie nakrecona UVke Tamrona (40PLN, w ceneo to samo widzialem za 99PLN...).
Wrzucilem polara B+W MRC i na wierzch (na czas transportu) wkrecilem lekko UVke.
Polar B+W to mosiadz (?), a UV to alu :/
Nie dawaly sie rozkrecic (za to B+W latwo zszedl z obiektywu - duzy plus).
Zatem filtry w pudelko od B+W, w szczelny worek foliowy i do zamrazalnika :D
Po godzinie przypomnialem sobie o filtrach...
UVka leciutko sie odkrecila z mosiadzu B+W :)
Mysle, ze to fuks, ze oba nie byly z tego samego materialu lub nie byly nakrecone odwrotnie...
Chociaz B+W nigdy mi sie nie zakleszczyl ani w obiektywie ani na UV, natomiast to Tamronowe UV w alu kilkanascie razy (i za to powedruje na allegro...).
ktoś się pytał o używanie dwóch polarów - kiedyś się w to bawiłem i dziwnie to wyglądało... zmieniło kolory, jakbyś hue pokręcił i strasznie zniszczyło jakość
wcale nie wydłużyło ekspozycji!
dzieki:)
dokładnie tak to wyglądało, ale dało się osiągnąć też inny zafarb - np. niebieski, różowy
http://digart.img.digart.pl/data/img...oad/514066.jpg
http://digart.img.digart.pl/data/img...oad/693345.jpg
nic nie zmieniałem na komputerze
jeszcze jedno: nawet dwa CPL nie dadzą efektu fish-eye
Dzieki wielkie:) Mialem nadzieje ze bedzie to w miare normalnie wygladalo, ale jak widze pomylilem sie:mrgreen:
No dobra...ja tak powiem wam czytalem ten watek i powracalem do niego milion razy ...jako ze siedze w dublinie, nie maja nic z B + W i pan sprzedawca pow ze ogolnie do Eire nie sa sprowadzane WOGOLE!!!!:roll: Tak wiec po 2 miesiecznej walce o filtr i poszukiwaniu (czyt) przeszukiwaniu calego centrum okazalo sie ze maja tu tylko Hoye i nic poza tym :-( Dzis jednak, dorwalem Sigme DG Circular PL 77mm :D i jem obiadek i wypad potestowac niebo....;) moze ktos podpow jak tu zaladowac fotke ???? :cool:
Jak to mawiają "mówisz i masz" :
http://canon-board.info/showthread.php?t=19347
Zapytam z innej beczki.
Jak radzicie sobie z kręceniem polarem z założoną osłoną przeciwsłoneczną ? ;) może ktoś ma jakiś dobry patent ??
axk - jak to mowia Bog Zaplac ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no ja nie wiem bo takiego pproblemu nie mam...moze ci doswiadczeni sie wypowiedza....dobry temat BTW
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak wogole to kontynuujac to mojej Sigmy DG Circular PL 77mm....nie ma najmniejszych klopotow z dekielkiem o co sie obawialem chyba najbardziej...
cena - 150 Euro - tyle samo co w kraju w przyblizeniu...fotki moze jakies podladuje wieczoerkiem...
Potrzebne są do tego zgrabne dziewczęce palce, ale na serio to wtedy gdy użwam polara, to nie używam osłony. Chyba, że mam czas, a aparat jest na statywie to można najpierw ustawić polar, a następnie założyc osłonę. Mimo wszystko jest to przesada, bo polar ma i tak przepuścić tylko promienie padające prostopadle. Boczne, rozproszone pochłoną warstwy p.o
jbiesik dobrze prawii...
Czasami nawet zgrabne dziewczęce palce nic nie pomogą. W moim 75-300 po założeniu osłony (dł. 5.5 cm.) nie ma żadnej możliwości kręcenia filtrem, chyba że takową osłonę usunę. Moim zdaniem jeżeli mamy czas i motyw jest "nieruchomy" możemy się bawić w roszady polar-osłona jednakże w przypadku bardziej dynamicznych scen i częstego kręcenia polarem większa osłona będzie tylko utrudniała bądź całkowicie uniemożliwiała wykonanie ujęcia o odpowiednim efekcie.
Witaj! Ja rowniez mieszkam w Dublinie i jakos mnie to nie dziwi z ta dostepnoscia
filtrow tutaj; to po prostu porazka :( Ja decyduje sie na zakup na ebayu (ie/uk) - dziwie sie Tobie, ze nie zainteresowales sie ta opcja. Ceny sa duzo nizsze lub nizsze niz w PL, a nawet kupujac w HK, jesli zdarzy sie, ze celnicy sie dopieprza, to ... i tak jest taniej ;)
Ja mam pytanko w zwiazku z gl. tematem. Otoz, jak wielu na forum, przymierzam sie do kupna ktoregos z wyzszej polki do 17-55 f/2.8 i wybor
zawezylem do B+W i Marumi. Zalezy mi na filtrze w wersji "slim" ze wzgledu na ewent. winietowanie na szerokim kacie. Obecnie na ebayu znalazlem tylko B+W - ktore z ponizszych wedlug Was by sie nadawaly do tego szkla, i czy ten ostatni (najtanszy) to wersja "slim"?
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-kaeseman...QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-SLIM...QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circ...QQcmdZViewItem
Pozdrawiam serdecznie i dzieki z gory za ewent. odpowiedzi ;-)
No super, tylko ze na fotozoom.pl pisza np. :
"W przypadku obiektywów o bardzo szerokim kącie (20, 18mm) konieczne jest zastosowanie filtra w oprawie typu SLIM."
http://www.fotozoom.pl/B+W.php?wybor=4
.. wiec juz sam nie wiem :/
Kurcze, zalezy mi na tym, by byla mozliwosc zalozenia oryginalnego dekielka, brak winiety, no i by cena nie powalala. Jesli mozesz sie ustosunkowac do powyzszego cytatu, to bede wdzieczny :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.
Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:
a) B+W normal 77mm
b) Hoya HMC 77mm
Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).
Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie:(
Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"
Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
OK, to B+W MRC F-Pro wystarczy w moim przypadku?
A konkretnie ten model:
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circ...QQcmdZViewItem
Dzieki za odpowiedz z gory ;-)
Ale do czego tu się ustosunkowywać? Mam 17-55 i tego B+W i u siebie winiety nie widzę. Zresztą sam zobacz - fotka zrobiona na 17mm (ze spaceru, więc proszę nie komentować tego pstryka):
Znacie jakies strony z testami filtrow polaryzacyjnych?
Witam, szukałem, szukałem ... ale nie znalazłem :-)
Mam założony filtr UV i zamierzam kupić filtr plaryzacyjny.
Moje pytania:
1. Jak sprawdza się filtr polaryzacyjny w pomieszczeniach?
2. Czy "noszenie" obu filtrów cały czas nie będzie kłopotliwe?
3. Czy lepiej zakładać filtr polaryzacyjny tylko doraźnie (np. gdy robie fotki na zewnątrz)?
Domyślam się, że właściwa odpowiedź to #3, ale chciałbym się upewnić.
Pozdrawiam!
1. pewnie tylko będzie zabierał Ci światło, ewnetualnie likwidował odblaski na szkle i błyszczących powierzchniach
2. noszenie obu na obiektywie zbędne
2. Oprocz tego ze zbedne, to moze byc i szkodliwe (tracisz na ostrosci, zyskujesz na flarach);)
3.Zakladaj wg potrzeb, bo przeciez nie zawsze jest uzyteczny:)
Mam problem, tzn wydaje mi się , że go mam :D
FIltr polaryzacyjny który posiadam jeszcze w zeszły wtorek przy kręceniu dawał duże efekty, tzn rozpiętośc była widoczna i to bardzo. Testowałam go stojąc na zacienionym balkonie celując w chmurki na pieknym błękitnym niebie. W ostatni weekend znowu chcialam sie pobawić ale efektów nie było az tak widocznych. Tym razem stałam na balkonie odsłoniętym ale w podobne chmurki celowałam. Co się z nim stało? :( Efekty co prawda są ale naprawdę mikre:/
Polar dziala najsilniej, kiedy jest skierowany prostopadle do promieni slonca, czyli jezeli masz slonce albo w kadrze, albo za plecami, to efekty dzialania tego filtra beda marne:)
comatus, sniper88 dzięki za szybką odpowiedź!
Czyli jest taka jak myślałem :-)
Pozdrawiam!
Aaaaaa to może dlatego że za pierwszym razem było coś koło południa chyba a za drugim już popołudnie było. Dzięki :)
czy ktos mi moze wytlumaczyc tak ogromna roznice w cenie? czy to sa dwa rozne modele czy moze ten tanszy to jakas podroba?
http://www.amazon.co.uk/Hoya-67mm-Di...0670958&sr=8-6
http://www.amazon.co.uk/Hoya-67-SHMC...0670958&sr=8-6
Hoya 67mm PRO1 Digital Circular PL Filter vs Hoya 67 SHMC PRO-1 PL-CIR. No to one sie chyba różnią tym, że jeden jest SHMC. Super Hoya Multi Coated
a co to dokladnie oznacza to Super Hoya Multi Coated i czy warto wydac na to dodatkowe 30 funtow?
a ja mam 2 pytania:
- czy kenko pro digital to to samo so hoya pro digital? - sa na allegro i wygladaja podobnie
- czy warto kupować B+W NC (no-coated)? czy lepiej Marumi DHG - z jednej strony bardzo dobre szkło z drugiej powłoki.
No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść. Próbowałem:
- zamrażarki (na godzine i nic)
- płyn izopropylowy (bez zmian)
- WD-40 (bez zmian)
... i połączenia zamrażarki z WD-40 (bez zmian).
Pliisss, kochani, poradźcie coś mi, bo mnie coś trafi za chwile. Właśnie przed momentem próbowałem delikatnie takimi szczypcami zaciskowymi (obłożyłem całość dookoła irchą ofkors, jednakże i tu niestety delikatnie się rysnęło zarówno na pierścieniu filtra, jak i troszeczkę na końcówce obiektywu) i nie pomogło. Sam już nie wiem, jak mam na to poradzić :( Dalej działać z hibernacją i próbować odkręcić? A może źle kręcę, bo już głupieję chyba :/ (w lewo próbowałem). Kurde, tak swoją drogą to kto wymyślił tak wąski pierścień do odkręcania/przykręcania - on ma chyba tylko 1.5 milimetra szerokości...
Może: http://www.the-digital-picture.com/R...ch-Review.aspx
Jak kiedyś miałem ten sam filtr to też mi się to czesto zdarzało - ja jakoś odkręcałem, normalnie ręką, czasem delikatnie punkąłem w niego.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826
Podobno otwieracz do słoików jest najbardziej skuteczny.