Odpuść sobie. Mam ją i jeżlei chodzi o fotografię aktu, to jest kilka ciekawszych pozycji. Np. ja bardzo cenię sobie angielskie wydawnictwo rotovision i serię Lighting for... lub Prolighting ....
Wersja do druku
jedyna sensowna ksiazka o kompozycji jaka znam. taka, w ktorej nie konczy sie na trojpodziale, tylko jest doglebnie wylozone na czym to polega.
jest za trudna (ma za duzo liter) dla przecietnego widza Polsatu, ale jak ktos ma ta ambicje, zeby podjac walke ze slowem pisanym i uzyc wlasnego mozgu - to nie ma lepszej ksiazki...
Tylko,że te pozycje to są wydania anglojęzyczne,wolałbym jakieś wydawnictwo Polskie opisujące techniki fotografowania aktu,ustawienie modelki i tego typu zagadnienia.
Przejrzałem już masę tych książek w necie i chyba wychodzi na to,że nie żadnej dobrej książki na ten temat wydanej w naszym języku:(
witam
Poszukuje książki w języku polskim na temat - Camera Raw
Posiadam "Camera Raw i Photoshop CS3/CS3 pl"
Szukam pozycji opisującej nowszą wersję CR.
Doszło kilka bardzo ciekawych nowych funkcji dopasowań lokalnych np:
pędzel dopasowania, filtr stopniowy.
Może ktoś ma informacje nie mogę nic zaleźć. Książek o Photoshopie jest dziesiątki jak nie setki, publikacji a na temat CR w jeżyku polskim prawie wcale.... :(
Janusz
Obydwie odpuść sobie..
pierwsza z wymienionych w moim odczuciu zawiera dużo informacji ale sposób ich serwowania jest dla mnie zupełnie nieczytelny, tzn. jest sporo teorii ale obok tekstów zdjęcia które wg mnie nie przystają do siebie, mnie zupełnie nie przypasowała..
druga to takie ogólniki - wygląda że jest to coś konkretnego ale te konkrety to takie "amerykańskie" - niby jest wszystko ale tak naprawdę jakieś takie "płytkie".. zwłaszcza w połączeniu z poprzednimi książkami tego autora ("ekspozycja bez tajemnic", "czas naświetlania...")
tego nie czytałem - widziałem w empiku i ta wygląda najlepiej..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
niestety ale koledzy mają rację.. z Rotovision mam chyba 3 książki angielskie (m.in. "lighting the nude") i przy mojej słabej znajomości tego języka zupełnie mi to nie przeszkadza - wszystko podane na tacy, rysunki, schematy, zdjęcia.. naprawdę nie zawiedziesz się na tych książkach
Kiedyś kupiłem tą książke "Okiem Fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych." Michael Freeman na prezent. Zdecydowanie ciekawa pozycja.
Jestem tu nowy więc się przywitam.
Witam wszystkich fanów fotografii
Ostatnio na allegro kupiłem książkę Scotta Kelby'ego Sekrety mistrza fotografii Nowe ujęcia. (jeszcze nie doszła)
Czy warto kupić również pierwszą książkę tej serii czyli ''195 ujęć Kelby'ego czy może polecacie coś innego w podobnej cenie?
Książka którą kupiłeś to kontynuacja "195 ujęć". "195 ujęć" to zerówka, a "Nowe ujęcia" to pierwsza klasa podstawówki. :-D
Dlaczego tak uważasz? Możesz to poprzeć argumentami? Na allegro ładnie się sprzedaje.Ale skoro kupiłem Nowe ujęcia to chyba kupię i 195 ujęć, bo to chyba tak jakbym przeczytał tylko drugi tom jakiejś książki
Sarkazm nie był moim zamierzeniem. Mam obie wymienione przez Ciebie książki Kelbyego. Po prostu kup sobie te "195 ujęć". Nawet jeśli Ty nie skorzystasz, to z pewnością znajdziesz kogoś, np. w rodzinie, kto szuka książki o fotografii "ale nie takiej dla profesjonalistów". :-D
Fotografią interesuję się od 4-5 miesięcy, więc narazie nie potrzebuje książek profesjonalnych. W rodzinie napewno nikt nie skorzysta gdyż ja tylko interesuję się fotografią :-D
Podaję stan na 22.03.2010 do ''nieskończoności'' ;) A co powiesz na temat serii Fotografia bez tajemnic Bryana Petersona (F. kreatywna BT, Czas naświetlenia BT, Zbliżenia i makrofotografia BT, Ekspozycja BT, F. portretowa BT) Warto?
Było już w tym wątku o tych, za przeproszeniem, pozycjach. ;)
Wędka:
http://maciejko.net/cbsearch/
:-D
Właśnie zakupiłem polecaną przez was książkę Michaela Freemana "Okiem Fotografa" i rzeczywiście jest świetnie napisana chociaż dość trudna.A nawiązując do tego autora to czy jego pozostałe pozycje a zwłaszcza "Fotografia Zbliżeniowa" oraz "Krajobrazy i Przyroda" są równie dobre i można je kupować w ciemno?
Drugie pytanko dotyczy książki o oświetleniu.Która pozycja jest ciekawsza do przestudiowania: "Światło i Cień w Fotografii" Dederki lub "Światło i Oświetlenie w Fotografii Cyfrowej" Freemana?
Znalazłem jeszcze jedną pozycję na temat oświetlenia,która to jest bardzo zachwalana na forach internetowych,mianowicie "Światło w Fotografii - Magia i Nauka" Stevena Bivera i Paula Fuqua.Ktoś czytał i może podzielić się wrażeniami?
A jak wygląda sprawa na naszym rynku jeśli chodzi o fotografię dokumentalną i reportażową? Czytałem już "Fotoamator Reporter" Barchacza i "Zawód Fotoreporterzy" Kosidowskiego,ale są to jednak już dość wiekowe pozycje. Może pokazały się w ostatnich latach jakieś ciekawe książki (niekoniecznie poradniki) na temat pracy fotoreporterów?
Dzięki.
sporo teorii odnośnie światła i jago rozkładu na poszczególnych powierzchniach (szkło, metal itp.) - ale takiej podpartej przykładami konkretnymi które baz problemu można sobie przećwiczyć - generalnie trochę mało zdjęć "z życia" ale ogólnie jako taka mocna teoretyczna podstawa jest ok.
Mam tą książkę i jestem właśnie w trakcie jej czytania.
Książka świetnie nadała by się jako podręcznik do mojej byłem szkoły.
Jest bardzo "techniczna", co nie każdemu może pasować.
Natomiast ładnie opisuje każdy rodzaj oświetlenia, odbić światła itp.
Wszystko poparte jest przykładami nie tylko zdjęciem gotowego przedmiotu, ale także sposobu oświetlenia (schematy).
Czytal ktos z Was te ksiazki>? Jakies opinie?
1. LAMPY BŁYSKOWE W PRAKTYCE Kirk Tuck
2. FOTOGRAFIA ŚLUBNA W PRAKTYCE Bill Hurter
roshuu książki mam ale nie mam się kiedy za nie zabrać:) tzn FOTOGRAFIA ŚLUBNA do połowy przeczytana generalnie sporo przykładów jak ktoś zrobił cudowne zdjęcie w cudowny sposób:) generalnie to książka na plus jak za tą cene. Sporo praktycznych porad jak dla początkującego w tej dziedzinie fotografii.
Co to lamp, to takie rzeczy znalazłem u siebie w bookmarkach:
http://www.studiowplecaku.pl
http://photonotes.org/articles/eos-flash/
http://foto.jasiu.pl/index.html
http://www.strobist.blogspot.com/
czytałem tylko foto jasia z tego, ale podejrzewam ze warto przeczytac i reszte..
Co prawda po angielsku ale zawsze można luknąc co się w niej znajduje http://books.google.pl/books?id=9Anf...page&q&f=false
Jaką pozycję polecilibyście mi jeśli chodzi o fotografię portretową? Jest pełno tytułów na rynku ale chciałbym się dowiedzieć, która tak naprawdę jest profesjonalnie i rzeczowo napisana i godna polecenia?
Mam już w swoich zbiorach "Fotografię portretową" Czaplińskiego ale ta książka to raczej forma autoreklamy autora niż jakieś rzeczowe porady.
:Fotografia portretowa i reportażowa: -Erin Manning i mam jeszcze "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Obie godne polecenia. O ile druga to taki warsztat w stylu "zdjęcie zrobiłem tak, ale można inaczej", to pierwsza przeprowadza niemal za rękę przez reportaż i portret, może nie full-pro, ale łatwo i przyjemnie. Ciekawe wskazówki i sugestie o pracy z ludźmi, świetle, różnym sprzętem. Dla mnie na start w sam raz.
#
Przeglądnęłam wątek i tak się zastanawiam nad książką dotyczącą oświetlenia (posiadam zewnętrzną lampę). Zastanawiam się nad pozycjami:
1. Z pamiętnika lampy błyskowej - McNally Joe
2.Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne - Chris Bucher
Może polecacie inną literaturę?
McNally bardzo dobry. Przystępnie, dość dowcipnie napisane. Czytałem w oryginale, nie wiem jak tłumaczenie, ale wydaje mi się, że powinna Ci się spodobać. Tej drugiej nie znam.
Kiedyś przeczytałem "czas naświetlania" i mam wrażenie, że praktycznie wszystko czego się dowiedziałem mogło zostać zawarte na jednej stronie. Nie wiem, może akurat czas naświetlania nie jest dla mnie tajemnicą. Czy "Ekspozycja..." warta jest kupna, jeżeli człowiek robi zdjęcia już jakiś czas? Na przykład, w tym roku przeczytałem sobie też Mroczka i też mało się dowiedziałem.
czy ktoś to czytal? jak wrazenia?
http://helion.pl/ksiazki/photoshop_c...ald,pcs4bi.htm
A co powiecie o biblii do photoshopa cs4?
Jaka ksiazke polecacie o fotografi cyfrowej ale bez cyfrowej w nazwie ;)
Chodzi o ksiazki typu Mroczek,z nastawami, sugestiami.
A ja wam polecę książkę Joe Buissinka "Wedding Photography from the heart", zacna dosyć, aczkolwiek ma ktoś może Marcusa Bella, chętnie odkupię :)
Witam.
Jestem nowy na forum i to mój pierwszy post. Od jakiegoś czasu posiadam Canona eos 450D zez standardowym kitem. Uczę sie zarówno aparatu jak i fotografii, możecie mi polecić jakąś książkę na dobry początek?
Na dobry poczatek polecam przeczytac ten watek - tu jest masa polecanych ksiazek na poczatek.
... i instrukcję :) a pozatym powodzenia
Zacznij od Mroczka.
"Nowy podręcznik fotografii" - John Hedgecoe - kupa informacji nt. sprzętu, technik, oświetlenia, tematyki itp. każda strona to inny aspekt fotografii; niektóre rzeczy ogólnikowo, ale wiele z zawartej treści daje dobre podłoże do rozpoczęcia przygody..
"Książka o fotografowaniu" Wydanie III rozszerzone - Andrzej A. Mroczek - porady, pomysły, nastawienia, sugestie.. kluczowa pozycja..
"Fotografia portretowa i reportażowa" - Erin Manning - prosta w przekazie i łatwa w odbiorze książka o portrecie i reportażu; nie porywa wnikliwością, ale zawiera wiele praktycznych wskazówek zarówno z zakresy technicznego, jak i praktycznego..
Polecam też serię "... Bez Tajemnic" oraz "Perfekcja w fotografii. Od inspiracji do obrazu" - George Barr
Skocz do empika i coś znajdziesz..
#
Dzięki za szybka odpowiedź
Dzisiaj w promocji: "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć", Wydanie V, Scotta Kelby
http://helion.pl/ksiazkifotografia_c...lby,obrcy5.htm
Miał ktoś może przyjemność zapoznać się z tą pozycją?