ja mam i podejrzewam, że wszyscy mają,
pierwsze słyszę o jakiś problemach z tym softem,
Wersja do druku
- wgraj jeszcze raz soft 5.15 do wszystkich urzadzen PW, ustaw domyslne ustawienia we wszystkich odbiornikach/nadajnikach (zrob reset, w instrukcji jest napisane jak to zrobic)
- wloz wylaczony nadajnik na wylaczone body, wlacz body, po czym wlacz nadajnik
- wloz wylaczona lampe na wylaczony odbiornik, wlacz lampe i ustaw normalny tryb ETTL (zaden master ani slave, oczywiscie lampe masz Canona? ewentualnie najnowsze dwa Metze dzialaja z PW), wlacz odbiornik
- sprawdz czy w nadajniku i odbiorniku masz ustawione C1
- zrob zdjecie i zobacz teraz czy wszystko dziala jakl nalezy
- daj znac na forum
ile wytrzymuje bateria w TT1.. dzisiaj z rodziną do lasu pojechaliśmy, wziąłem PW i trochę klamotów, wyciągam i zonk.. TT1 nie śmiga.. podejrzewam oczywiście baterię..
mi dziala tak srednio z pol roku, ale mimo wszystko co sesja/ślub sprawdzam poziom baterii, wymieniam jak kreska pokazuje ~30%
zdarzalo mi sie zapomniec wylaczyc urzadzenia, w przypadku TT1 ma to maly wplyw na baterie ale w przypadku Flexow juz kilka kompletow baterii rozladowalem
no właśnie flexy jeszcze mi śmigają - ale może dlatego że używam do nich takich specjalnych baterii litowych - naprawdę potężny ładunek w porównaniu do alkalicznych coś takiego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/energi...hium-4xaa.html i faktycznie działają dobrze..
w sumie dzisiaj taki pech jak z dzieciakami poszliśmy do lasu ale muszę sobie zapas kupić tej CR2450 bo paluszki to zawsze ma się pod ręką lub kupi się wszędzie..
dla znawców tematu
http://optyczne.pl/index.php?poradniki=49&roz=1
Właśnie jestem po lekturze ...
Jestem mile zaskoczony uniwersalnością i użytecznością urządzeń .... ale cena mnie mocno zastopowała.
Juz od dłuższego czasu mysle na stworzeniu tandemu 2 lamp (580EXII+430EXII) z puszką 5dmk2 - moje pytanie, jakie urządzenia (tanszne niz pocketwizard) moze mi połączyć ten zestaw abym mogł sobie w plenerze (studio mnie nie intersuje) fotografować - z jedną lampa na body a drugą na statywie lub obie na statywie a cos na aparacie co umozliwiłoby wyzwolenie całego systemu ?
Jak jest w tedy z regulowaniem siły błysku poszczególnych lamp (np z tyłu fotografowana oświetliłbym np mocniej).
Będę wdzięczny za wszelką merytoryczną pomoc.
właśnie cena tego typu gadżetów do canonow .... w porównaniu do systemu nikon gdzie już podroby przenoszące full info do lamp i na odwrót są za grosze
Witam..
Ja zupelnie zielona jestem w temacie i chciala bym prosic o porade. Planuje skompletowac zestawik dwa statywy z parasolkami na flasha.
Flasha mam canona 580exII , narazie jeden ale kiedys tam docelowo planuje kupno drugiego.
Parasolka to najmniejszy problem.
Statyw zostal mi polecony taki:
http://www.fotoellite.pl/index.php?p...uct&prod_id=25
wydaje sie wporzadku?
Odbiornik/ nadajnik zastanawiam sie nad Phottix ASTER 4-kanałowy z fotocelą i dwoma odbiornikami
http://www.winmar.pl/p6555,Wyzwalacz...iornikami.html
i tutaj pojawia sie problem.. a mianowicie spod odbiornika gwintowany, a zazwyczaj spotyja sie tutaj stopki do wsuniecia w szyne.. i jak to zamontowac na uchwycie? sa jakies specjalne uchwyty? jak to wyglada? poprosze o jakies konkretne propozycje uchwytow. Bede wdzieczna za foto jesli ktos posiada taki zestawik.
A moze jest cos lepszego od Phottix aster w podobnej cenie? zalezy mi na tym by odbiornik nie byl jakas wielgasna cegla w pozycji pionowej tylko wmiare plaski maly i zgrabny.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
poszukalam troszke w necie..
czy do odbiornika Phottix Aster z gwintowanym spodem spasuje ten uchwyt?
http://fripers.pl/product_info.php/i...--stopka-.html
Witam,
Zamierzam zakupić bezprzewodowego pilota do mojej 450D. Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Ostatnio przymierzyłem się do zakupu Phottix Plato, lecz czytając forum zauważyłem że polecany jest także Pixel PAWN TF-361. Mam pytanie do znawców lub posiadaczy owych pilotów, czy różnica jest taka że Pixel PAWN może pracować z złażoną lampą na sanki pilota ?
Pozdrawiam
Panowie chciałbym podsumowac niejako ten watek i wybrac najbardziej zadowalajacy system wyzwalania lamp błyskowych. Z calego watku wyrozniaja sie takie pozycje:
1. YongNuo RF-602
Specyfikacja techniczna:
zasięg: 100m
kanały: 16 kanałów
czestotliwść: 2,4GHz
synchronizacja: 1/250s
Baterie CR2
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 273zł
2. Phottix Strato wyzwalacz 2.4 GH
Częstotliwość: 2,4 GHz
Zasięg: do 100 m.
Synchro:1/250
Ilość kanałów: 4
baterie AAA
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 380zł
3. Pixel TR-332 Knight wyzwalacz radiowy Canon E-TTL II
częstotliwość pracy: FSK 2.4 GHz,
ilość kanałów: 15,
zasięg: 80 metrów,
synchro: 1/8000
baterie CR2
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 740zł
4. Phottix Atlas
Dane techniczne
Częstotliwość: 433 (CE) MHz
Dystans: 100m +
Kanały: 4 kanały
Baterie: 2 x AA baterie
Max. Czas synchronizacji: 1/250 sek
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 1020zł
Mysle nad propozycja 3 i 4. Za atlasem przemawia niezawodonośc i bardzo dobre wykonanie za Pixelem synchro do 1/8000 ale denrwuje mnie zasilanie na CR2 :(
Panowie co tu wybrac ????????
A co chcesz wyzwalać?
To jest najważniejsze pytanie.
A tak w ogóle wg mnie oczywiście jeżeli miałbyś brać atlas za 1000zł to odłóż jeszcze 600zł i weź Pocket Wizarda TT5 2 sztuki.
no tylko że kolega rozważa 1 nadajnik i 2 odbiorniki więc 2 tt5 będzie za mało, jak do tego dodasz jeszcze tt1 czy kolejny tt5 to już robi się 2500 a jeszcze AC3 jest szalenie wygodny i razem już 2800 mamy...
oczywiście że PW jest najlepszym póki co sprzętem w tym zakresie bo pełny eTTL przenosi, synchro działa bez ograniczeń, zasięg jest pewny na co najmniej 150 m.. no i z zonecontrolerem z body regulacja mocy ale koszty w porównaniu do chińczyków są o wiele większe..
Sprawdzałeś ten zasięg? Jeśli tak, to w jakiej dokładnie konfiguracji? Ja muszę powiedzieć, że w moich egzemplarzach zasięg mnie rozczarowuje. Mam tylko 2x TT5 i nie mam jak porównać z innym zestawem ale:
- z 580ex mam zasięg rzędu 15m
- z 580ex2 rośnie do ok 40m
- z 430ex2 jest największy - coś koło 50m.
W sumie to chętnie bym się z jakimś posiadaczem PW z Warszawy umówił na jakieś testowanie i porównanie, bo może muszę reklamować.
Dlatego najważniejsze pytanie brzmi co chce wyzwalać i jak:
Jeżeli lampy studyjne bądź systemowe w manualu bez potrzeby używania szybkich czasów synchronizacji to bezkonkurencyjne na rynku jest yongnuo RF-602. Stosunek ceny do jakości jest najlepszy.
Jeżeli posiada lampy EXII i interesują go, krótkie czasy to pozostają Pixele Knight 332 (z namiastką dwukierunkowej współpracy lampa -body) albo Pocket Wizardy TT5,TT1.
Jeżeli chce wyzwalać lampy systemowe z krótkimi czasami synchronizacji to znowu pozostają Pixele Knight 332 z tym, że tylko przy posiadaniu EXII i mocowaniu jej do fotoceli lampy systemowej bądź Pocket Wizardy TT5,TT1 te już normalnie po kablu.
Co do zasięgu to wg ogólnodostępnych testów można powiedzieć, że Yongnuo RF-602 na wolnej przestrzeni synchronizują przy 100m, Pixel Knight 332 w zależności od tego czy ma być użyty TTL od 50 do 80m, Pocket Wizardy sprawują się różnie przeróżnie.
Panowie mam 3x550EX i zalezy mi głownie wyzwalanie tych lamp.
Głwnie do portretow ale tez i do sportu.
Panowie czyli jesli nie mam wersji EX II to pixele juz nie przeniosa mi synchro do 1/8000??
Myslalem ze dotyczy to tylko przenoszenia ettl :(
sprawdzałem - w sumie raz niedługo po zakupie tylko dla zaspokojenia własnej ciekawości ;) bo mi zasięgi niepotrzebne
na pewno to było 5d2 i 580ex2 - i tt1 i tt5 - odległość około 150m (po słupach liczone) - lampa za każdym razem błyskała i naświetlenie było ok.. dalej nie chciało mi się iść bo trzeba było by w krzaki wleźć i kadr w obiektywie był już za duży bo 200mm już obejmowało za dużo..
chociaż co do zasięgów to jak coś z 20-30m działa dobrze to wystarczy bo pewnie 99% użytkowników nie będzie więcej potrzebne..
Chcialbym sie tylko upewnic
Czy ustawiajac na manuala, 1/16 lampe 430EX a lampy (quantuum) dam na fotocele, to czy wyzwoli sie?
Nie ma zadnych problemow z tym?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wersja 430 to I
Beny tak.. spokojnie wyzwolisz fotocele ;) Wyzwolisz tak kazda lampe studyjna ktora ma fotocele i wyzwolisz kazda lampa ktora mozna sterowac manualnie. sam tak robie w moim studio.
milo mi to slyszec, ale jakie lampi canonowe maja ta mozliwosc oprocz 580 II, 430 II, 430... sa jakies inne, ktorymi wyzwole?
Wszystkimi lampami wyzwolisz, nawet wbudowaną jak się postarasz...
Jednak jestem przekonania "lampa wbudowana w studio jest fuj"
Teoretycznie tak - przykładasz białą kartkę 10-20cm przed obiektywem i naciskas FEL, wtedy prawdopodobnie aparat ustawi moc lampy na minimalną i lampka nie będzie miała dużego wpływu na scenę oświetlaną także i studyjnymi...
Nie no, to jest metoda dla hardkorów, wiadomo. Ale warto znać sposób w razie wszelkie metody wyzwalania zawiodą. Gorzej jak się nie ma wbudowanej lampy ;P
Witajcie, znalazłem na allegro coś takiego:
http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-...312401534.html
Chciałem Was zapytać czy jest to cośkolwiek warte? Używałbym raczej ze starymi lampami do analogów.
I takie pytanie laika - czy z 450D będzie to działało na zasadzie: lampa wbudowana (lub lampa zewnętrzna zamontowana na stopce) + lampa zewnętrzna z wyzwalacza, równocześnie? Czy jeśli podepnę wyzwalacz, to lampa wewnętrzna i stopka aparatu stają się nieaktywne? Pozdrawiam :)
No jak zamocujesz na stopce body nadajnik wyzwalacza to logiczne że juz wbudowanej ani zewnętrznej na body nie użyjesz. Pozostanie tylko użycie 2 lamp "z boku" ale musisz mieć 2 odbiorniki :)
Co to za ustrojstwo z twojego linka to nie wiem, jakiś NN.
Chyba lepiej kupić jakiś Phottix (Tetra, Aster) i w sumie niewiele droższy z 2 odbiornikami.
Ja mam zapytanie, możliwe, że podobne.. Jakiego typu wyzwalacze szukać aby były kompatybilne ze starszymi lampami mocowanymi z zenitem 12xp?
Ale nadajnika nie muszę mocować na stopce aparatu, mogę go połączyć za pomocą kabelka z body i może sobie brzydko mówiąc chociażby zwisać i stopka będzie wolna :P
O i przyłączam się do pytania niechcemisię, bo też gdzieś na strychu mam Zenita z lampą, to bym go wygrzebał :D
Ponieważ nie napisałeś jaka to lampa to odpowiem równie konretnie: Jakiekolwiek. Przewodowe, bezprzewodowe, chińskie itd itp
Czytanie ze zrozumieniem - podstawówka, klasy 1-3, polecam wrócić skoro masz z tym problemy.
Cytat:
Ale nadajnika nie muszę mocować na stopce aparatu, mogę go połączyć za pomocą kabelka z body i może sobie brzydko mówiąc chociażby zwisać i stopka będzie wolna
Najpierw sprawdź jakie ta lampa ma napięcie na stopce. Bo jak się okaże, że duuuużo więcej niż kilka voltów, to żadne z obecnie dostępnych. Lepiej kupić sobie wtedy jakąś najtańsza lampę z niskim napięciem.
Polecam koledze MaciekH również.
Odpowiedź Piotrka72T wynika właśnie ze zrozumienia tematu.
http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-...324954843.html w sumie znalazłem coś, to rozwiązuje problemy wszelakie, w tej kwestii, także dzięki za pomoc :) pozdrawiam :)
PS. MaćkuH - zdecydowanie to ty coś źle zrozumiałeś, bo to jest spójny logicznie tekst, na który zresztą otrzymałem odpowiedź :) dzięki :)
Szyszon wszystko ok, ale jak z aukcji wynika:
"-Zestaw działa w trybie manualny, TTL nie jest obsługiwany."
Szyszon, pytasz czy po podłączeniu wyzwalacza stopka aparatu będzie działać, bo chciałbyś założyć na nią lampę stopkową, tak? No to ja pytam gdzie chcesz ten wyzwalacz podlączyć tym wspomnianym przez Ciebie kabelkiem?
Gniazda PC nie masz w swoim aparacie więc pozostaje Ci kostka z gniazdem o której napisał piotrek72t. Jeśli taką "dowolną" kostkę założysz na sanki to już nie masz ich wolnych i masz podłączony nadal jedynie wyzwalacz.
Są owszem kostki które "przedłużą" sanki aparatu dając jednocześnie gniazdo PC, ale nie każde, "dowolne".
Więc czego nie rozumiem?
To właśnie pisałem też. Po założeniu nadajnika na sanki aparatu stracisz możliwość użycia lampy na body. Chyba że użyjesz kostki z gniazdem PC i drugimi sankami na górze - wtedy załączysz do nich lampkę a drugą podłączysz do odbiornika. Albo kup zestaw z 2 odbiornikami - niewiele drożej a będzie więcej możliwości ustawiania lamp.
Tak też planuje zrobić, choć póki co wystarczy mi jeden odbiornik z fotocelą :) dzięki