Pani podstawka to składane "Z", czy "kurza łapka"?
Wersja do druku
Na zdjeciu wyglada jak kurza lapka.
Czyli to "U"?
Edit:
Jeszcze tylko spytam o kabel laczacy ten monitor z iMac'iem.
Powinnam kupic mini DVI do DVI, prawda?
Pisałem o tym. Różnica bierze się z polityki dystrybutorów na różnych rynkach. W Niemczech takie monitory jak Eizo nawet wyższe modele nie są drogie, dla przeciętnego obywatela. Stąd można je znaleźć na półkach w wielkich sieciach sprzedaży detalicznej. Klientela robiąca tam zakupy nie jest specjalnie wymagająca, więc dystrybutor może kupować w Japonii tańsze sorty i bardziej konkurować z monitorami klasy masowej. Polska natomiast to biedny rynek. Sprzedaż monitorów średniej klasy prawie nie istnieje. Sprzedaje się albo skrajnie tanie, albo półkę średnio-wyższą. Przy czym klient drugiej grupy jest znacznie bardziej wybredny, bo wydaje, z naszego polskiego punktu widzenia, kupę kasy. Dlatego polska dystrybucja kupuje tylko najlepszy sort, ale i najdroższy. Gdyby jak z niemieckimi były ciągle problemy z pikselami, jakością, nie byłoby możliwe tworzenie rynku dla Eizo jako monitorów wysokiej jakości.
Nie. To jest HeightAdjustable, "H".
[QUOTE=Tom01;552093]Oczywiście, ale może szczegóły prześlę w poniedziałek z biura, poza forum.
Dzięki!!!
Slicznie dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam:)
Ja mam pytanie do Toma01. Posiadam Eizo S1931 i zaczynam bardzo poważnie myśleć nad Eizo 2431. Jaka jest różnica w gabarytach tych monitorów - będą stały obok siebie (szukałem w sieci, ale nie ma chyba nigdzie podanych wymiarów zewnętrznych). Gdzie najkorzystniej kupić ten monitor i na co zwracać uwagę przy zakupie, czy teraz jest dobry moment na zakup. Z góry dziękuję za poradę.
Dziękuję za poradę, rzeczywiście mi się rozjaśniło - a już szukałem sklepu... ufff. Ponieważ jestem zdecydowany na zakup Eizo (mam S1931 i dla mnie jest bomba) zadam kolejne pytanie. Jaki monitor wide dokupić do 1931? Czy ten
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id...2445735b90f3c4
albo ten (zwłaszcza ten)
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id...2445735b90f3c4
jest tak samo dobry a może gorszy/lepszy od posiadanego przez mnie? Dodam, że focę dla własnej przyjemności, na zdjęciach nie zarabiam i nie mam takiego zamiaru. Wiem, że niektórzy mogą moje pytania uznać za infantylne... ale każdy kiedyś dokonywał wyboru. Z góry dziękuję za info.
Nie chcę wchodzić specom w ich buty, ale ten monitor ma matrycę TN, co raczej nie jest dobrym pomysłem w kontekście fotografii. Analogiczny do Twojego, tylko 22" to będzie chyba S2231W z matrycą S-PVA.
Pozdrawiam!
EDIT: No i sam wyedytowałes swojego posta na ten model. A o nim to już w tym wątku Tom napisał całe tomy ;)
Rzeczywiście nie spojrzałem na typ matrycy i dlatego się później poprawiłem. Dziękuję. Powiem tylko, że zaczynam rozglądać się po cenach tego drugiego, i kwestia zamówinia jest tylko kwestią czasu (krótkiego). Podrawiam. A swoją drogą trochę mi szkoda mojej 19-tki do wyświetlania palet... ehhh, ale idę z duchem czasu. Moja żona mówi patrząc na mnie z politowaniem - stary i głupi :)
Jeśli ma być funkcjonalnie i estetycznie, do posiadanego warto dokupić S2231W. Jednak na Pana miejscu nie przywiązywałbym się tak do 19-tki i doinwestował w oczko większą klasę. Jednak 24" ma 1200 punktów w pionie. Jest to wyraźna poprawa komfortu. 19" wystawiłbym wówczas na sprzedaż, i jeśli będzie brakowało miejsca dołożył z czasem 21".
PS. Eizo z końcówkami 01 nie jest warte zainteresowania.
No moja cierpliwośc została wystawiona na próbę, ale w końcu się doczekałem mojego S2231W od Toma01. I jest... super! Do tej pory pracowałem na kineskopowym Samsungu 957FS, ale chyba swoje już wysłużył przez kilka lat (i ostatnio oczy mi na nim wysiadały).
Jedyne czego może trochę żałuje, po ustawieniu monitora na biurku to to, że może trzeba było zacisnąc pasa i dozbierac do 24''...
a co sądzicie o eizo sx2461w?
Pieknie dziękuję Panie Tom01. Decyzja o zakupie S2231w zapadła i jutro przystępuję do zbierania ofert. Oczywiście chętnie bym kupił 24-cale, ale tak sie przyzwyczaiłem do mojej 19-ki że mi jej szkoda, a poza tym juz wcześniej pracowałem na dwóch monitorach (miałem Iyamę ale dokładnie po 3-ch latach padła) i naprawdę daje to komfort...Pewnie kiedyś wrócę do tematu zakupu 24-cali, na razie pozostanę przy parze 19+22. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Witam, czy ktos uzywa lub uzywal Monitor Eizo 19" LCD FlexScan S1931SH TCO-03, 1280x1024, Pivot and Speakers.
Jak dziala w praktyce i jak wyglada szczegolowosc detali przy rozdzielczosci 1280x1024 dla 19"?
Pozdrawiam.
I cos bardzo ciekawego znalezlem:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1995-4
i tekst:
"Monitor wypada bardzo dobrze w każdym teście. Niestety egzemplarz, któremu mogliśmy się przyjrzeć z bliska, wyposażony był w nieco słabszą matrycę pochodzącą prawdopodobnie ze słabszej serii niż nasz S1910. Stąd problemy z utrzymaniem idealnej temperatury barw podczas zmiany jasności ekranu".
A to ciekawe, EIZO i taki numer.
powiedzcie drodzy moi czy znacie ten monitor eizo sx2461w - czy wart jest zakupu i jak się ma do s2431? jestem właśnie w trakcie poszukiwania czegos do fotografii i nie tylko( jak już pisałem wczesniej ) i potrzebuje trochę porad od mądrzejszych odemnie bo mam mętlik w głowie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Vitez dzięki za stronkę
To jest najwyższy model amatorski w ofercie tego producenta. Od zawodowego odpowiednika CG241W różni się brakiem możliwości kalibracji, oprogramowania do tegoż i kaptura.
EIZO znaczy co? Nalepka ma moc czarodziejską i z jednej z najtańszych linii ma zrobić monitor o zawodowych parametrach? Każdemu według potrzeb i możliwości.
PS. Odpowiednikiem S1910 jest obecnie S1932. Model S1931 był wersją przejściową, "odchudzoną".
czyli nie kalibruje się go???
możesz napisac co to znaczy - (przez LUT karty graficznej)?
Właściwa kalibracja urządzenia, to zmiana jego zachowania. Niektóre monitory mają taką możliwość, większość nie. Mają tylko proste regulatory, którymi nie można doprowadzić monitora do poprawnej kolorystyki. Stosuje się zatem metodę zniekształcania obrazu wysyłanego z karty graficznej, modyfikacja LUT czyli tablicy kolorów, w taki sposób aby po wyświetleniu wyglądał możliwie poprawnie. Skutki uboczne do drastyczne obcięcie dostępnej palety barw, brak płynnych przejść tonalnych, przebarwienia w szarości.
czy robi się to za pomocą kalibratorów - a jak to się ma do eizo 2431?
więc rozumiem że do moich amatorskich potrzeb powinien byc ok
dzieki za rozjaśnienie mi podczaszki :)
Tak więc zacząłem zbierać oferty z cenami Eizo 2231W, i oczywiście już napotkałem na problemy. Otóż w sieci mozna znaleźć monitor w cenach od 2059 do 2721zł. Rozpiętość duża - no chyba, że chodzi nie o ten sam monitor. Przeczytałem dokładnie ten wątek i już wiem, że te najtańsze oferty to dystrybucja niemiecka, a więc gorszy sort. Czyli po naszemu - niby ten sam, a nie ten sam. Moje pytanie jest następujące : jak zorietować się, z której dystrybucji pochodzi monitor... Bo zaczynam się obawiać, że jeszcze trochę (albo już), i ceny dystrybucji się wyrównają, a jakość niemieckiej będzie sie miała nijak do polskiej. Pozostaje również obawa, jak kupić, by nie dać sie zrobić na szaro... Jaka musi byc minimalna cena, jakie cechy identyfikacyjne i chakterystyczne, by móc uznać, że monitor pochodzi z polskiej dystrybucji, i jaką cenę zakupu tego monitora - podkreślam - z polskiej dystrybucji - uznać za opłacalną.
Dodam, że - również po zapoznaniu się z opiniami userów tego forum - ponownie zacząłem się poważnie zastanawiać nad 2431... ale przy cenie grubo ponad 3000 zł chyba sobie odpuszczę.
1. Zapytać wprost sprzedawcę.
2. Poprosić o numer seryjny i zadzwonić do Alstora*.
3. Cena minimalna w oficjalnej polskiej dystrybucji powinna wynosić tyle co sugerowane na stronach Alstora*, z tolerancją 3%.
*Alstor - Polskie przedstawicielstwo EIZO w Warszawie, ul. Wenecka 12, tel. (022) 510 24 90. Cennik: http://www.alstor.com.pl/pl/katalog/ic=776. Kontakt w sprawach handlowych Sławomir Dźwigała.
Tom01
co mogę myślec o cenie eizo sx2461w w cenie ok 3600zl(na colourconfidence.com)?
Właśnie dojechał nowy LCD (dzięki Tom za interwencję, bo bym nie miał monitora na weekend).
Wykażę się totalną ignorancją, ale różnic na korzyść w porównaniu do poprzedniego LCD (E2431W vs B2080 S2) jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu nie widzę :) Może to tylko świadczy o tym, że trafiłem bardzo dobry model Belinei ?
Wad pikseli na szczęście żadnych nie widzę jak na razie (piszę "na szczęście", bo monitor nie był wcześniej sprawdzany, wbrew zapowiedziom).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. Dodam jeszcze, że nieźle daje po oczach to Eizo. Jasność mam ustawioną na 0 i chętnie ustawiłbym mniej, ale się nie da...
Nie istnieje coś takiego jak dobry model Belinei. :-)
Proszę podziałać na nim z tydzień, normalnie, bez oglądania gradientów i tablic testowych. To okres adaptacji. Wiele gradientów na takich monitorach było już oglądanych i to sztuka dla sztuki. Dobry monitor jest przede wszystkim bardzo zwyczajny, zupełnie nie efektowny. To zaprocentuje po pewnym czasie. To co się powinno Panu rzucić na oczy, to detale w cieniach i światłach. Powinny być lepiej widoczne. Inna sprawa do bardziej delikatne przejścia tonalne np na skórze.
Był, był. W ciemno nie dałbym Panu gwarancji na wady ekranu, jeśliby coś "wyskoczyło".
Sugeruję zwiększyć poziom oświetlenia w pomieszczeniu. Monitor nie powinien razić, ale również nie powinno się LCD użytkować z jaskrawością poniżej około 80cd/m^2, bo rosną błędy. Jeśli razi przy takiej wartości, to jest zbyt ciemno. Lampka podłogowa ze świetlówką ok 9-11W, bezpośrednio przy monitorze z reguły załatwia sprawę. Przy wartości około 30% monitor świeci 100cd/m^2, i każde 10% to 10 cd/m^2.
W subiektywnym odczuciu jednak nie ma większej różnicy :) Widziałem też Samsunga 24" PVA u kolegi - tragiczne kolory, różnicę więc jakąś tam widzę między monitorami.
Był fabrycznie zaplombowany, nikt go więc nie otwierał. Poza tym doszukałem się jednego pixelka, który jest czarny na czerwonym i zielony na białym. Na innych tłach go nie widać.
Mam 3 żarówki nad sobą odpowiedniki 75 W bodajże. Do dość mocne źródło światła a monitor nadal mam na zero :)
No ale tak ogólnie to jestem zadowolony. Musiałem dokupić od razu kabel DVI bo przed VGA się obraz "rozjechał" (na Belinei był żyletka na VGA).
Głośniki w monitorze jakości telefonu komórkowego. Gorsze od poprzednich wbudowanych i wiele gorsze od laptopowych :) No chyba, że mają służyć jako "beepki" do dźwięków systemowych czy podczas pracy w PS, to luzik :)
PS. Tom, jakby można było dosłać fakturkę, chociaż kopię w PDF na maila, to bym był wdzięczny.
Na płycie ze sterownikami do monitora są dwa profile kolorów o nazwach: HS95P_93 a drugi HS95P_65. W instrukcjach nigdzie nic nie znalazłem. Może ktoś wie który używać jako domyślny.
Opakowanie nie ma plomb, a pakowane jest tak, jak w fabryce. Nie sposób tego odróżnić.
Czasem się zdarzy że coś wyjdzie po transporcie. Problemem są wstrząsy. Gwarancja obejmuje prawo do wymiany.
Kabel DVI jest przecież w komplecie. Na analogu, monitor jest bardzo wrażliwy na jakość sygnału.
Dokładnie tak. :)
Spokojnie, jeśli nic więcej się nie pojawi to nie będę wygłupiał się z wymianą.
Jeśli chodzi o sprawdzenie - upieram się, że pudło nie było ruszane z fabrycznego stanu :) Mysiałoby być oklejone od nowa, a oklejenie było fabryczne pojedynczą wartwą taśmy samoprzylepnej.
Nie no, Tom, nikogo nie bij. ;) Ale czekałem na LCD-ka ponad tydzień tylko właściwie dlatego, że ktoś miał go włączyć przed wysyłką.
Mam drobny problem z kalibracją - otóż mam nieodparte wrażenie że za każdym rebootem kompa resetowany jest LUT karty (? chyba - o ile dobrze rozumiem co się dzieje).
Zaraz po kalibracji, krzywe korekcji wyglądają tak :
(wiem że monitor parszywy), natomiast po reboocie jest taki efekt jak po kliknięciu reset w Calibration Testerze (co zresztą widać). Profil jest w systemie cały czas podpięty, system to XP Home... Pomożecie ? Po kalibracja po każdym uruchomieniu to chyba średnie rozwiązanie...
Calibration tester pozwala wgrywać krzywe korekcyjne do LUT monitora ręcznie.
Natomiast podczas startu korekta jest ładowana np. za pomocą aplikakacji CalibrationLoader.exe - automatycznie jest ona dodawana podczas instalacji i1matcha, inne profilery również instalują swoje ładowacze.
Dojechal do mnie dzisiaj eizo s2231w H i nie moge poradzic sobie z regulacja monitora w przod/tyl. Dol monitora jest za bardzo wysuniety do przodu i chcialabym to wyrownac.
Na moje koślawe oko, nie ma żadnego problemu. Monitor jest obrócony w lewo, a ekran odchylony w tył od płaszczyzny pionowej. To jest pozycja będąca w zakresie ruchów standardowych stopni swobody. Proszę ująć solidnie ekran po bokach lub z góry/dołu i doprowadzić do żądanej pozycji. Proszę się nie pieścić z nim, nic się nie połamie.