-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
jinks wiem, że to raczej moja lista życzeń, czy raczej rozgoryczenie, ale przyznaj, że taktyka canona jest conajmniej dziwna...
Jak każdy tutaj też wolałbym żeby specyfikacja nowych Canonów była inna. Jednak ton twojej wypowiedzi odnośnie tego co ten nieudolny Canon powinien zrobić jest na swój sposób zabawny. Wiadomo, że nie robią najlepszych aparatów. Są jednak od lat najlepsi w tym biznesie. Ale bez urazy :) Serio.
-
Nie wiem jak jest z rynkiem teraz. Możliwe, że canon sprzedaje najwięcej, ale czy takie ich proroctwa o stratach wynikają tylko z coraz większej konkurencji telefonów komórkowych? Ciekawi mnie czy przypadkiem Sony nie zyskuje a Canon nie traci? Od początku kupowałem tylko sprzęt Canona, od 300D, przez 60D, 5D Mark II, 6D i sporo obiektywów. To, że porównując możliwości bezlusterkowych pełnych klatek (oraz szkieł do nich) mocno zastanawiam się nad przejściem na system Sony coś znaczy. Myślę, że nie jestem w tym odosobniony. Ciekawe jak sytuacja będzie wyglądała za 10 lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
jinks wiem, że to raczej moja lista życzeń, czy raczej rozgoryczenie, ale przyznaj, że taktyka canona jest conajmniej dziwna...
Nie, jest absolutnie logiczna.
Twoje chęci/potrzeby to nie sa potrzeby większości użytkowników. Sorry, ale to Canon ma racje.
Sugestia by zastapić 2000D bezlustrem z 50 Mpx na pokładzie jest super, tylko .. jakoś tak cena tych produktów się nie zgadza ;)
Jasne jest że canon będzie przechodził stopniowo i nie będzie uśmiercał lustrzanek i nie będzie miał od razu w bezlustrach oferty dla wszystkich fotografów. Takie myslenie jest życzeniowe i bardzo naiwne.
Wszystko wymaga czasu a wy wszystko chcecie natychmiast. Natychmiast można iść do Sony i za 2-3 lata wracać do Canona.
-
3 załącznik(ów)
Nie sugeruję by zastąpić 2000D bezlusterem z 50MPX tylko skupić się na systemie EOS M, udoskonalać go. Sprzedaż lustrzanek z serii 000-0000 na pewno mocno spadnie w najbliższym czasie, to od Canona zależy czy ludzie przesiądą się na komórki czy bezlustra z serii EOS M. A dla bardziej zaawansowanych użytkowników mieć coś lepszego niż EOSR. Robiłem zdjęcia tym aparatem z przejściówką i 16-35 4 IS i ten aparat ma problem z łapaniem ostrości na ścianie, czy szafie w moim pokoju bo nie ma ona wyraźnych linii pionowych (problem dual pixel cmos AF o którym pisali już inni), coś dziwnego w aparacie za 10 tys., chyba, że szkła RF lepiej sobie z tym radzą.
Plotki mówią, że 14 lutego Canon zaprezentuje nowy aparat z serii R. Może to być entry-level z matrycą z 6D mark II i ograniczonymi możliwościami (co by mnie nie zdziwiło), a może też to być aparat pro z nową matrycą ponad 50 MPX. Jeśli to będzie to drugie a Canon zaskoczy nową, większą matrycą z możliwościami iso porównywalnymi do Sony A7RIII, lepszymi możliwościami filmowania i zaprezentuje nowe, wyczekiwane obiektywy to przyjdę tu i to odszczekam (z radością). Niestety wydaje mi się, że się na to nie zanosi.
Porównanie szumów z EOSR i A7RIII (pewnie takie iso mało kto używa, ale różnica technologiczna jest widoczna gołym okiem).
Załącznik 1684
Załącznik 1685
Ostrość przy ISO100 i dual pixel shift A7RIII
Załącznik 1686
-
To przechodź na to Sony i po problemie. Te jęki co tu wypisujesz to nawet szkoda czasu na komentowanie.
-
Już nawet mnie, użytkownika Sony, zaczyna męczyć to ciągłe czytanie o słabościach Canona vs Sony. Mam wrażenie, że ambasadorzy Sony na tym forum chcą usłyszeć „tak, macie rację, sony jest najlepsze, a my zrobiliśmy błąd, że zostaliśmy przy canonie” :).
-
Kolekcjoner jakby zmiana systemu była taka prostą sprawą i osoba która jest z Canonem od 2006 roku z łatwością mogła zmienić system. Tu chodzi o to właśnie, że użytkownicy canona kupią i tak to co zrobi, bo to canon. Może dlatego nie konkurują innowacyjnością mając takich wiernych fanów. Jako osoba która kupiła masę ich sprzętu, w tym obiektywów, mam prawo wymagać by nadążali za postępem techniki a nie wypuszczali odświeżone kotlety, bo i tak ciemny lud to kupi. Niech ktoś odkupi ode mnie wszystkie szkła w sensownej cenie to będzie mi łatwiej podjąć decyzję ;)
Ok, może nie potrafię wyrazić tego słowami. Ten filmik oddaje w części to co chciałem przekazać: https://www.youtube.com/watch?v=VQJWYJ0bXyE
-
Kupujcie sony! Przy iso 102400 macie szumy niższe o 1.5ev!
A ja głupi używam 100-800... omineła mnie rewolucja...
-
Przewaga A7RIII to nie tylko szumy (Więcej MPX, stabilzowana matryca, większa rozpiętość tonalna, 120FPS w full HD, sloty na dwie karty, cicha migawka w trybie seryjnym, lepsza funkcja eye-focus, więcej zdjęć na akumulatorze, tego można mnożyć). Wiem, że i tak zostanę przy Canonie, mimo, że jego EOSR rozczarowuje. Mam nadzieję, że zaskoczy pozytywnie szkłami RF. Znając Canona może się pokusić o obiektyw o ogniskowej 10 mm na pełną klatkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Już nawet mnie, użytkownika Sony, zaczyna męczyć to ciągłe czytanie o słabościach Canona vs Sony. Mam wrażenie, że ambasadorzy Sony na tym forum chcą usłyszeć „tak, macie rację, sony jest najlepsze, a my zrobiliśmy błąd, że zostaliśmy przy canonie” :).
Właśnie z tego powodu przestałem pisać i pewnie przestanę czytać.
P,paw
-
Tylko nie przestawaj myśleć ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Tylko nie przestawaj myśleć ;)
O to się nie trzeba martwić. Przestałem kilka lat temu jak kupiłem Sony ;-)
p,paw
-
Proszę czego to się można dowiedzieć czytając forum. To mając Sony już nawet myśleć nie trzeba.... no, no wiedziałem że coś mnie ominęło 8-).
BTW: ja jednak ciągle robię coś nie tak, bo jako użytkownik alfy od kilku lat nie mogę się przyzwyczaić do ergonomii tego czegoś i ciągle jednak muszę myśleć gdzie coś nieintuicyjnie poumieszczali - no ale ja zawsze byłem inny i to pewnie dlatego ;)...
-
Czasem szkoda mi nikoniarzy, tam jakoś mniej guru playstation ciągle tylko olek fuji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Proszę czego to się można dowiedzieć czytając forum. To mając Sony już nawet myśleć nie trzeba.... no, no wiedziałem że coś mnie ominęło 8-).
Hm, mam nadzieję, że zrozumiałeś ironię... ;-)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Czasem szkoda mi nikoniarzy, tam jakoś mniej guru playstation ciągle tylko olek fuji.
Może dlatego że jest zdecydowanie mniej użytkowników szkieł Nikona i puszek Sony ;)...
-
Pożyjemy, zobaczymy co nam przyszłość przyniesie. Jak na razie dla siebie nie widzę nic co przekonałoby mnie do zmiany moich kilkuletnich puszek. Najpierw poczekamy do lutego, potem do wakacji a później do grudnia i zapewne nic się za bardzo nie zmieni, bo w rewolucję na miarę pierwszych dobrych cyfrowych matryc nie liczę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
.... bo w rewolucję na miarę pierwszych dobrych cyfrowych matryc nie liczę.
No niestety nie wygląda to zbyt optymistycznie. Na podstawie tego co mówił szef Canona to na żadne rewolucje bym nie liczył.
Po za tym może to oznaczać, że wycofają się z tego biznesu kolejne firmy i że ceny pójdą w górę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No niestety nie wygląda to zbyt optymistycznie. Na podstawie tego co mówił szef Canona to na żadne rewolucje bym nie liczył.
Po za tym może to oznaczać, że wycofają się z tego biznesu kolejne firmy i że ceny pójdą w górę.
Wolumen sprzedaży ma podstawowe znaczenie jeśli chodzi o pokrycie kosztów RD. Niższe koszty produkcji niewiele tu pomagają.
Wierzę w porządną matrycę wysokiej rozdzielczości. To jest już pewnie gotowe i może być fajne. I na tym chyba koniec jeśli chodzi o matryce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
rewolucja już się dokonała, a teraz zje swoje dzieci
powinniśmy obserwować jakieś spadki cen w momencie nasilenia konkurencji na zmniejszającym się rynku, ale firmy chyba się już do tego przygotowują bo ceny rosną, a pewnie filozofia konkurowania firm japońskich jest trochę inna amerykańskich
eos 50000D w biedronce na regale będzie oznaczać że koniec jest blisko
-
Prognozy są mało optymistyczne https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...urczy-sie-o-50
"W wywiadzie przeprowadzonym przez japoński serwis Nikkei, CEO Canona Fujio Mitarai prognozuje, że w ciągu 2 najbliższych lat rynek skurczy się o kolejne 50%. Informuje też, że sprzedaż aparatów Canona spada o ok. 10% w skali roku.
To także jeden z powodów, dla których producent ociągał się z poważnym wejściem w bezlusterkowy system. Jak twierdzi Mitarai, rosnąca z roku na rok popularność bezlusterkowców nie przekłada się na ogólny wzrost sprzedaży aparatów i tworzenie nowych odnóg rynku. Modele bez lustra zastępują po prostu lustrzanki. Toteż inwestowanie w rozwój systemu RF oznaczało dla producenta świadomą kanibalizację sprzedaży systemu EF. Canon zamierza w większym stopniu skupić się na kliencie biznesowym i przyłożyć większą wagę do rozwiązań przemysłowych oraz tych tworzonych na potrzeby monitoringu i medycyny. "
Prawda jest taka, że aparaty które posiadamy z dnia na dzień nie przestaną robić zdjęć, ale przyszłość jakoś nie maluje się różowo i na razie zamierzam być obserwatorem a mój aparat jeszcze trochę pociągnie ;)
-
ale dziwi cie to?
największy skok technologiczny zrobiono z aparatami w telefonach
ja i nie tylko ja foce zarówno telefonem jak i lustrem, często lustra nie chce mi się wyjąć bo do zrobienia np. ciekawego murala iphone wystarcza
i myślę ze komory zjedzą tez bez lustra;)
ale do przyrody, studia czy sportu lustra dalej będą najlepsze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Kolekcjoner jakby zmiana systemu była taka prostą sprawą i osoba która jest z Canonem od 2006 roku z łatwością mogła zmienić system. Tu chodzi o to właśnie, że użytkownicy canona kupią i tak to co zrobi, bo to canon. Może dlatego nie konkurują innowacyjnością mając takich wiernych fanów. Jako osoba która kupiła masę ich sprzętu, w tym obiektywów, mam prawo wymagać by nadążali za postępem techniki a nie wypuszczali odświeżone kotlety, bo i tak ciemny lud to kupi. ....]
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Przewaga A7RIII to nie tylko szumy (Więcej MPX, stabilzowana matryca, większa rozpiętość tonalna, 120FPS w full HD, sloty na dwie karty, cicha migawka w trybie seryjnym, lepsza funkcja eye-focus, więcej zdjęć na akumulatorze, tego można mnożyć). Wiem, że i tak zostanę przy Canonie, mimo, że jego EOSR rozczarowuje. .......
Nie chcę dolewać oliwy do ognia, tylko krótka uwaga. Od kilkunastu lat jestem w systemie canona, w 2017 zdradziłem go i kupiłem sony A7ii + 3 obiektywy systemowe. Po 14 miesiącach nawróciłem się, kupiłem R-kę pozbywając się dobytku sony. Ile do tego interesu dołożyłem nie jest w tej dyskusji istotne, ważne jest to, że jestem jednym z nielicznym tutaj osób, które posiadały obie te puszki jednocześnie. Moje odczucie jest takie, że za wcześnie wróciłem do C i mogę się podpisać pod tym co to co napisał @Photointo. Canon po mistrzowsku wykorzystuje swoją pozycję, olewając użytkowników, ale rzeczą dla mnie zupełnie niezrozumiałą jest "wyrozumiałość" elewanych (to napewno deszcz...).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
BTW: ja jednak ciągle robię coś nie tak, bo jako użytkownik alfy od kilku lat nie mogę się przyzwyczaić do ergonomii tego czegoś i ciągle jednak muszę myśleć gdzie coś nieintuicyjnie poumieszczali - no ale ja zawsze byłem inny i to pewnie dlatego ;)...
Fakt, menu w S jest porąbane, ale po dobrym skonfigurowaniu nie ma problemu.
Z tym myśleniem jest coś na rzeczy, bo są momenty że, przy C muszę pomyśleć, gdzie w S jest to gotowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale dziwi cie to?
największy skok technologiczny zrobiono z aparatami w telefonach
ja i nie tylko ja foce zarówno telefonem jak i lustrem, często lustra nie chce mi się wyjąć bo do zrobienia np. ciekawego murala iphone wystarcza
i myślę ze komory zjedzą tez bez lustra;)
Komórki to raczej nie zjedzą belzuster a z pewnością nie FF. Obecnie można w zasadzie stwierdzić zgon sprzedaży tanich kompaktów bo tu doskonale spisują się smartfony. Istnieje też spora migracja z DSLR na ML fotografów, którzy doceniają ich zalety. Swego czasu przesiadłem się na ML i dobrze mi w nim a za DSLR nie tęsknię.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale do przyrody, studia czy sportu lustra dalej będą najlepsze
Polemizowałbym ;) A9 do sportu i przyrody nadaje się idealnie i ma osiągi lepsze od DLSR ;)
Podobnie ze studiem, jakoś moje starawe ML sprawują się lepiej niż DSLRy ktorych wcześniej używałem :)
To wyłącznie osobiste preferencje bo w zasadzie możliwości obecnego sprzętu foto są dość podobne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Canon po mistrzowsku wykorzystuje swoją pozycję, olewając użytkowników, ale rzeczą dla mnie zupełnie niezrozumiałą jest "wyrozumiałość" elewanych (to napewno deszcz...).
Uważam, że Canon daje w kolejnych puszkach to co ma gotowe, zdatne do wypuszczenia na rynek bez afery z naprawami a'la Nikon. Może i są jakieś rozgrzebane rozwiązania ale chyba póki co nie nadają się do ludzi. Nie ma cudownych matryc, szybkich procków, IBIS 5EV w wersji handlowej, zalegającej półki do sączenia przez kolejne lata.
Myślę tak na podstawie wypuszczanych szkieł - jak mają dobre ( a mają) to nie cedzą tylko wypuszczają - nawet kilka na raz. Puszki są zapóźnione i tyle.
Poza tym ogólna filozofia firmy jest mocno nasączona CSR i "kyosei" - to nie tylko marketingowy slogan.
-
szandor dzięki za zrozumienie, miast tekstów "to idź do sony i po kłopocie"...
Tak jak pisałem, Canon albo technologicznie nie potrafi wypuścić puszki z matrycą i rozwiązaniami dorównującymi tym z sony albo (co gorsza?) ma takie technologie ale świadomie ich nie wypuszcza bo wie, że i tak się to sprzeda, a poza tym nie chce (co zrozumiałe) zabić sprzedaży swoich luster. Ale takie kunktatorstwo niesie ze sobą pewne ryzyko - jak widać sony się nie waha i wypuszcza raz za razem to co ma najlepsze, każda kolejna puszka bezlustra przynosi coś na miarę małej rewolucji. To powoduje, że obecni użytkownicy Canona którzy chcą przejść na profesjonalną pełną klatkę mocno zastanawiają się nad zmianą systemu... I wg. mnie Canon będzie na tym tylko tracił. Obudzi się z ręką w nocniku widząc, że większość pro przeszła na system sony, a on traci sprzedaż i musi iść do obrazowania medycznego i innych tego typu "wymówek".
Canon za to ma ogromną, kosmiczną przewagę w obiektywach. Robi takie których nie ma nikt, jest w tym bardzo innowacyjny, ale musi szybko wypuścić szkła do RF bo straci sporo klientów.
Jeśli ten od Canona myślał, że bezlustra zrobią nową odnogę rynku i będą istnieć na równi z lustrami przez wiele lat to chyba zgłupiał. Bezlustra po prostu zastąpią lustra, nie będzie wzrostów sprzedaży, sam to widzi i powinien "ratować" co się da, walcząc o nowy rynek bezluster. Canon na tym polu traci, Sony zyskuje. A Canon zachowuje się, jakby chciał powiedzieć: "nie chcecie kupować więcej aparatów, to my bierzemy swoje klocki i idziemy gdzie indziej". Z drugiej strony mówią, że system RF zostaje na kolejne 30 lat. Widać, że Canon sam nie wie co robić. Dlatego tak dużo osób zastanawia się nad zmianą systemu. Po Sony nie widać, by miał się wycofać, a puszki takie jak A7RIII są technologicznie wydajne na lata. O EOSR tego samego powiedzieć nie można.
Jeśli jest tak, że rynek tanich lustrzanek i kompaktów jest pożerany przez komórki to Canon chcąc zachować sprzedaż musi zareagować. To tylko moje spostrzeżenia, być może bardzo naiwne i zabawne, ale jako użytkownikowi komórek, małych bezluster, lustrzanek APS-C, lustrzanek pełnoklatkowych i ostatnio EOSR mogę coś od siebie powiedzieć. Przy spadającej sprzedaży małych lustrzanek Canon zamiast robić je coraz mniejsze (200D) lepiej by zrobił odchodząc od tych aparatów, które i tak są dużo większe od bezluster EOSM. Nadzieją na sprzedaż małych bezluster jest właśnie ich mały rozmiar, waga oraz możliwości komunikacji między aparatem a komórką. Najlepiej by było gdyby zrobili EOSM ze slotem na karte SIM i wbudowanymi komunikatorami typu Whatsapp czy Messenger :) Przewagą komórek poza ich rozmiarem jest też to, że zdjęcie można wysłać bezpośrednio. Przerzucałem zdjęcia z EOSM na komórke i wysyłałem je ale trwa to dużo dłużej, co dla większości użytkowników nie będzie warte zachodu. Druga sprawa to, że przy zmniejszającym się rynku dla amatorów Canon powinien skupić się na zastosowaniach PRO, a tu przyszłość należy do pełnoklatkowych bezluster z małymi i lekkimi obiektywami (tzn mniejszymi i lżejszymi od EF, Canon jak na razie robi coś wprost przeciwnego, w odrożnieniu do Sony). Jeśli w lutym Canon RP okaże się odświeżoną matrycą z 6D Mark II nazwa RP równie dobrze mogłaby się nazywać RiP...
-
dziwne wszędzie piszą że canon produkuje profesjonalne pelne klatki już od dawna, ale pewnie sie nie znają
z tego co slychac maja dość szybkie pany na wypuszczanie szkieł RF, ale nie ma jakiegoś tragicznego pośpiechu szkła EF sa w pełni używalne z RF a wychwalna tu pod niebiosa konkurencja opiera się na szkłach EF canona i przejściówce od sigmy i zmienia się to bardzo powoli
mam jednak wrażenie że canon nie działa na zasadzie "pali się" i "ratujemy co się da" ale ma jakąś bardziej przemyślaną strategę - która oczywiście nie każdemu może odpowiadać ja też chciałbym bardziej wypasionych produktów za niższą cenę
uwazam ze powinieneś zmienić system po co się męczyć, a to da impuls canonowi do zmian
-
^^ No wybacz, z punktu widzenia biznesu opowiadasz głupoty. Płaczesz a przecież masz wybór. Idziesz do Sony (albo Panasonica), jesteś zadowolony i masz to czego tak bardzo szukasz - po to jest konkurencją, wybierasz co Ci pasuje.
Ps. Mirror mi się wpakował przed mojego posta ;)
-
obawiam się że optyka pro i lżejsza i mniejsza jest jak statyw lekki, tani i wytrzymały znaczy nikt takowego nie widział - tendencja jest odwrotna szkła dające dobry obrazek ale te w wersji pełnoklatkowej niestety ważą swoje
a nowy RP pewnie będzie miał matrycę 6DII, dlaczego nie, skoro ludzie to łykną jak pelikan rybę, znacznie słabsze rozwiązania były łykane przez rynek bez problemu.
-
kmeg nigdy nie miałem sony, mam sporo obiektywów canona, sprzedam je, sporo stracę, okaże się że sony kupa heh. Chodzi mi o to, że chciałbym by canon wypuścił coś na miarę A7RIII i parę szkieł do RF, tyle i aż tyle na taką potężną firmę jak Canon?
Wiem, że lekkość i dobra optyka oraz niska cena nie idą w parze. Już nie chodzi o tą cenę. Sony wypuściło ostry obiektyw FE 12-24 o wadze 565 gramów. 100-400, tu waga już pewnie nie może zejść niżej niż te 1395 gram.
Co do statywu to dobry jest befree carbon, waga 1,1 kg, cena wysoka, ale tu jak wyżej, mniejsza waga i zachowane możliwości muszą iść w parze z wyższą ceną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
szandor
Jeśli jest tak, że rynek tanich lustrzanek i kompaktów jest pożerany przez komórki to Canon chcąc zachować sprzedaż musi zareagować. To tylko moje spostrzeżenia, być może bardzo naiwne i zabawne, ale jako użytkownikowi komórek, małych bezluster, lustrzanek APS-C, lustrzanek pełnoklatkowych i ostatnio EOSR mogę coś od siebie powiedzieć. Przy spadającej sprzedaży małych lustrzanek Canon zamiast robić je coraz mniejsze (200D) lepiej by zrobił odchodząc od tych aparatów, które i tak są dużo większe od bezluster EOSM. Nadzieją na sprzedaż małych bezluster jest właśnie ich mały rozmiar, waga oraz możliwości komunikacji między aparatem a komórką. Najlepiej by było gdyby zrobili EOSM ze slotem na karte SIM i wbudowanymi komunikatorami typu Whatsapp czy Messenger :) Przewagą komórek poza ich rozmiarem jest też to, że zdjęcie można wysłać bezpośrednio. Przerzucałem zdjęcia z EOSM na komórke i wysyłałem je ale trwa to dużo dłużej, co dla większości użytkowników nie będzie warte zachodu. Druga sprawa to, że przy zmniejszającym się rynku dla amatorów Canon powinien skupić się na zastosowaniach PRO, a tu przyszłość należy do pełnoklatkowych bezluster z małymi i lekkimi obiektywami (tzn mniejszymi i lżejszymi od EF, Canon jak na razie robi coś wprost przeciwnego, w odrożnieniu do Sony). Jeśli w lutym Canon RP okaże się odświeżoną matrycą z 6D Mark II nazwa RP równie dobrze mogłaby się nazywać RiP...
ale dlaczego muszą i to dodatkowo gadżeciarskim sprzętem?
C to kolos w segmencie profesjonalnym,a wobec zmian idących w kierunku rozmycia podziałów sprzętu amatorskiego,i tracenia ryku na rzecz komórek to oni stawiają się na pro odbiorców
i póki co , robią to dobrze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
szandor dzięki za zrozumienie, miast tekstów "to idź do sony i po kłopocie"...
Tak jak pisałem, Canon albo technologicznie nie potrafi wypuścić puszki z matrycą i rozwiązaniami dorównującymi tym z sony albo (co gorsza?) ma takie technologie ale świadomie ich nie wypuszcza bo wie, że i tak się to sprzeda, a poza tym nie chce (co zrozumiałe) zabić sprzedaży swoich luster. Ale takie kunktatorstwo niesie ze sobą pewne ryzyko - jak widać sony się nie waha i wypuszcza raz za razem to co ma najlepsze, każda kolejna puszka bezlustra przynosi coś na miarę małej rewolucji. To powoduje, że obecni użytkownicy Canona którzy chcą przejść na profesjonalną pełną klatkę mocno zastanawiają się nad zmianą systemu... I wg. mnie Canon będzie na tym tylko tracił. Obudzi się z ręką w nocniku widząc, że większość pro przeszła na system sony, a on traci sprzedaż i musi iść do obrazowania medycznego i innych tego typu "wymówek".
Canon za to ma ogromną, kosmiczną przewagę w obiektywach. Robi takie których nie ma nikt, jest w tym bardzo innowacyjny, ale musi szybko wypuścić szkła do RF bo straci sporo klientów.
Jeśli ten od Canona myślał, że bezlustra zrobią nową odnogę rynku i będą istnieć na równi z lustrami przez wiele lat to chyba zgłupiał. Bezlustra po prostu zastąpią lustra, nie będzie wzrostów sprzedaży, sam to widzi i powinien "ratować" co się da, walcząc o nowy rynek bezluster. Canon na tym polu traci, Sony zyskuje. A Canon zachowuje się, jakby chciał powiedzieć: "nie chcecie kupować więcej aparatów, to my bierzemy swoje klocki i idziemy gdzie indziej". Z drugiej strony mówią, że system RF zostaje na kolejne 30 lat. Widać, że Canon sam nie wie co robić. Dlatego tak dużo osób zastanawia się nad zmianą systemu. Po Sony nie widać, by miał się wycofać, a puszki takie jak A7RIII są technologicznie wydajne na lata. O EOSR tego samego powiedzieć nie można.
Albo jesteś naiwny albo zwyczajnie narajałeś się na sony a Ci nie stać na zmianę systemu. P.s oprócz sony jest jeszcze Nkon, który już dawno miał wszystko lepsze od Canona, a Ty nadal w Canonie.... Po drodze był i jest też Fuji. a Ty nadal w canonie. teraz "żyjesz" Sony ale po kalkulacjach Ci wyszło, że się nie opłaca i szukasz "kozła ofiarnego" opracowując strategię marketingową Canonowi.
p.s Piszesz, że przyszłość dla Canona to segment PRO z małymi i lekkimi obiektywami. Miałeś kiedyś Sony A7/a9 ze szkłami PRO w rękach? Taki 85 1.4 G albo 24-70 2.8 ? Może im to zasugeruj. :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
kmeg nigdy nie miałem sony, mam sporo obiektywów canona, sprzedam je, sporo stracę, okaże się że sony kupa heh. Chodzi mi o to, że chciałbym by canon wypuścił coś na miarę A7RIII i parę szkieł do RF, tyle i aż tyle na taką potężną firmę jak Canon?
Wiem, że lekkość i dobra optyka oraz niska cena nie idą w parze. Już nie chodzi o tą cenę. Sony wypuściło ostry obiektyw FE 12-24 o wadze 565 gramów. 100-400, tu waga już pewnie nie może zejść niżej niż te 1395 gram.
Co do statywu to dobry jest befree carbon, waga 1,1 kg, cena wysoka, ale tu jak wyżej, mniejsza waga i zachowane możliwości muszą iść w parze z wyższą ceną.
Człowieku system eos R miał premierę kilka miesięcy temu a Ty oczekujesz nowej puszki na poziomie a7rIII( 16k w momencie premiery) i parę szkieł do systemu. Zapomniałeś, że to trzeba opracować i wyprodukować na cały świat, a to trochę potrwa co ? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
... w kierunku rozmycia podziałów sprzętu amatorskiego,i tracenia ryku na rzecz komórek to oni stawiają się na pro odbiorców
Tyle, że czytając wypowiedź tego gościa, można zrozumieć (co wcale nie dziwi), z tego rynku Pro nie da się żyć - za mały (biorąc pod uwagę oczekiwania rynku vs koszty R&D itp).
Dopóki ten rynek Pro jest wpierany sprzedażą modeli z niższych półek to się kręci. Teraz się przestaje kręcić i oczywiście to nie dotyczy tylko Canona. Jeżeli ten rynek rzeczywiście tak się będzie kurczyć - to tort jest już podzielony. Teraz będzie już tylko walka o to kto swój topniejący kawałek utrzyma najdłużej - dopóki będzie się to opłacać oczywiście.
Nie spodziewał bym się już takiego pędu innowacji. Pewnie dlatego Canon wyraźnie daje do zrozumienia, że biznes "imaging" będzie przestawiał na inne tory - bo tam rynek rośnie. Zastanawiam się jakie losy spotkają Fuji, Oly czy Panasa z właśnie ogłoszonym FF. Bo takie Sony to zawsze przeżyje na PS6 jak się okaże, że biznes foto trzeba zaorać.
p,paw
-
a jak sprzedaż ma Leica czy Hasselblad?
nikt nie gwarantuje ze do końca świata bezie taka a nie inna sprzedaż
tort będzie na pewno mniejszy ale ważne by być wisienka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
RP pewnie będzie miał matrycę 6DII, dlaczego nie, skoro ludzie to łykną jak pelikan rybę, znacznie słabsze rozwiązania były łykane przez rynek bez problemu.
Matryca w nowej R'ce nie będzie głównym powodem kupna, znając życie AF zostanie poprawiony i dodany w 4K, a to już wystarczy (choć niewielu będzie tego używać).
-
becekpl no właśnie nie stawiają na PRO, bo EOSR, ich pierwsza bezlusterkowa pełna klatka mocno odstaje w możliwościach do tego co pokazuje SONY. Sony robi pełne klatki już od lat, co w tym czasie robił Canon?
-
i co z tego ze S robi jak w rynku PRO rządzi C:!:
S rozpycha się wśród amatorów,ktoś kto ma szklarnie w systemie i "czuje" sprzęt tak łatwo nie zostawi tego wszystkiego z dnia na dzień by wejść od początku w drugi system
-
becekpl no właśnie nie stawiają na PRO, bo EOSR, ich pierwsza bezlusterkowa pełna klatka mocno odstaje w możliwościach do tego co pokazuje SONY. Sony robi pełne klatki już od lat, co w tym czasie robił Canon?
Wg. danych spadki w rynku foto dotyczą lustrzanek. Nie ma spadków w rynku bezluster, ostatnio był nawet lekki wzrost. Rynek pełnoklatkowych aparatów bezlusterkowych dotychczas należał w 100% do Sony. Po zaprezentowaniu Nikona Z i EOSR udziały Sony spadły do 67%, Canon zyskał 22% a Nikon 10%. To czy te wyniki znacząco się zmienią zależy od Canona.
robertskc7 sprzedam obiektywy to przejdę, ale wiem, że to krok w jedną stronę. Nie jest to takie proste przy obiektywach wartych parenaście tysięcy złotych bo strata też idzie w tysiące (przy drodze powrotnej koszt dodatkowo się dubluje).
--- Kolejny post ---
"S rozpycha się wśród amatorów"
Ty widziałeś w ogóle sony A9 i sony A7RIII?
-
a muszę?
a ci PRO widzieli?
https://www.dpreview.com/news/096665...-in-mirrorless
nie rozumiem, skoro jesteście tak rozczarowani strategia C i jego produktami, to dlaczego tu jeszcze jesteście?
mamy wolność wyboru
ja mimo ze wszedłem w F dalej posiadam C, bo w pewnych kwestiach jest bezkonkurencyjny
ale jeśli kiedyś uznam ze jakiś system jest na tyle lepszy ze warty zamiany to po prostu to zrobię
bez pisania laboratów na forumach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nie spodziewał bym się już takiego pędu innowacji. Pewnie dlatego Canon wyraźnie daje do zrozumienia, że biznes "imaging" będzie przestawiał na inne tory - bo tam rynek rośnie. Zastanawiam się jakie losy spotkają Fuji, Oly czy Panasa z właśnie ogłoszonym FF. Bo takie Sony to zawsze przeżyje na PS6 jak się okaże, że biznes foto trzeba zaorać.
p,paw
Myślę że po prostu część firm sobie niestety odpuści co zmniejszy konkurencję z wiadomym skutkiem.
Sprzęt PRO jeśli zostanie to jeszcze zdrożeje. Czy masówa typu 4000D zniknie - nie sądzę że szybko. Zawsze będzie grupa niezamożnych amatorów którzy będą chcieli kupić "poważny" aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Sony robi pełne klatki już od lat, co w tym czasie robił Canon?
Z tego co pamiętam to aparaty, obiektywy, kamery etc.
Jęczysz tu od iluś postów co to Canon powinien zrobić. Z biznesowego punktu widzenia gdyby to wprowadzili to by szybko zbankrutowali. Taka pisanina to strata czasu stąd była moja sugestia żeby zmienić system zamiast reformować firmę ;). Po prostu zrób co jest możliwe do zrobienia zamiast próbować zbawiać świat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Taka pisanina to strata czasu stąd była moja sugestia żeby zmienić system zamiast reformować firmę ;)
Z taką wiedzą można doktorat napisać i publikować prace w NYT. Po co marnować czas na forum.
-
@ Photointo, @ pawel.guraj
make a picture not war,
serdecznie zapraszam do zabawy
https://www.canon-board.info/threads...e-ktore-lubisz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Nie no, wrzucanie fotek z Sony na forum Canona to była by już perwersja. Od tego mam bloga.
P,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nie no, wrzucanie fotek z Sony na forum Canona to była by już perwersja. Od tego mam bloga.
P,paw
Dlaczego? Tamten watek jest od zdjec, kazdy moze brac udzial. A wszelkie formy misjonarstwa (ktorejkolwiek marki) beda pacyfikowane. Od tej obory jest juz cala masa watkow na tym forum
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
P,paw
Wolę wrzucanie fotek zrobionych Sony (a jak jeszcze pokazują jakaś przewagę albo to coś czego nie ma Canon) niż te pełne frustracji krucjaty jakie są na tym forum.
Ja chętnie zobaczę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Wolę wrzucanie fotek zrobionych Sony (a jak jeszcze pokazują jakaś przewagę albo to coś czego nie ma Canon) niż te pełne frustracji krucjaty jakie są na tym forum.
Ja chętnie zobaczę.
Ja już się naoglądałem. Dziękuję, postoję ;)
BTW - ciekawi mnie tylko ile osób potrafiłoby wskazać foty wykonane szkłem fuji 56mm f/1,2 w APS-C fuji oraz w FF wykonane Sony 85mm f/1.8 vs canonem EF 85 f/1.8 ? :mrgreen: Mityczna przewaga FF nad APS-C , różowe słonie i jednorożce ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja już się naoglądałem. Dziękuję, postoję ;)
BTW - ciekaw byłbym ile osób byłoby w stanie wskazać foty wykonane szkłem fuji 56mm f/1,2 w APS-C fuji oraz w FF wykonane Sony 85mm f/1.8 vs canonem EF 85 f/1.8 ? :mrgreen: Mityczna przewaga FF nad APS-C , różowe słonie i jednorożce ;)
Istotnie, takie porównanie byłoby ciekawe. Choć właściwie to jego wynik jest łatwy do przewidzenia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Wg. danych spadki w rynku foto dotyczą lustrzanek. Nie ma spadków w rynku bezluster, ostatnio był nawet lekki wzrost. Rynek pełnoklatkowych aparatów bezlusterkowych dotychczas należał w 100% do Sony. Po zaprezentowaniu Nikona Z i EOSR udziały Sony spadły do 67%, Canon zyskał 22% a Nikon 10%. To czy te wyniki znacząco się zmienią zależy od Canona.
Tylko od Canona? Tzn Sony jest bezsilne, dali wszystko co mają? A Nikon? 10% rynku w momencie gdy w sprzedaży był tylko Nikon Z7, 2x droższy od Canona R, cenowo na poziomie Sony A9? Jaki % sprzedaży w Sony stanowi A9? Jeśli Sony z większą ilością optyki natywnej, z 8 modelami w sprzedaży, z tanimi jak barszcz A7 mk1 i tanim A7 mk2 ma spadek do 67% to to jest spadek potężny, no i nikt nie ma wątpliwości, że będzie postępował. Canon i Nikon już dali nowszy soft, niewiele odstają od Sony, będą kolejne modele, większa ilość optyki. Jestem ciekawy jak szybko będzie udział poniżej 50%. Jesli to ma miejsce przy znacząco niższej cenie Sony niż ML Canona i Nikona to to jak wróży Sony?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
to jest spadek potężny, no i nikt nie ma wątpliwości, że będzie postępował.
Ciekawe skąd to założenie. Ja mam wątpliwości, że będzie postępował:
Załącznik 1689
-
Normalne że Sony zanotowało spadki przy wejściu nowych systemów canona i Nikona, są to bardzo dobre firmy z masą użytkowników w lustrzankach. Zobaczymy jak będzie po czasie. Na razie Canon nie ma bezlustra w pełnej klatce które może konkurować z a9 czy a7r iii.