Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Ludzie nie wiem co Wy macie z tymi problemami z Sigmą czy Tamronem. Mam od około 10 lat 24-70/2,8 z pierwszej serii i jest bardzo ostra i nigdy nie miałem problemu z nią a topiłem i nie oszczędzałem jej. Tylko jest wolna i celnośc jest na poziomie 70% A S10-20/3,5 jest bardzo ostre od pełnej dziury. I dobrze się sprawuje jako reporterka
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jakie Sigmy?
Zresztą to, że nie trafia to generalnie raczej wina Canona, który w ten sposób broni się przed konkurencją.
A dlaczego "wina" Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojciech O.
Ludzie nie wiem co Wy macie z tymi problemami z Sigmą czy Tamronem.
A może jednak warto wziąć pod uwagę, że własne doświadczenia to zbyt mała próba żeby wygłaszać takie apele.
Cytat:
A dlaczego "wina" Canona?
Starają się by ich protokoły komunikacyjne których nie ujawniają były niekompatybilne ze szkłami innych producentów. I teraz jeszcze to, że ponoć nie działają podwójne krzyżowe. Aczkolwiek nie dziwię się, że tak robią i doskonale ich rozumiem. Gdyby pozwolili i AF w szkłach innych producentów mogło działać na takich samych zasadach jak AF obiektywów systemowych, to pewnie sprzedaż ich szkieł poważnie by spadła.
Ewentualnie mogliby przeprowadzić dekompilację firmware aparatów Canona i wypuścić wersje z wyciętymi zabezpieczeniami przed innymi obiektywami.
A może Sigma jest faktycznie na tyle słaba, że nie jest w stanie wypuścić poprawnie działającego AF.
Jakie EX? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Starają się by ich protokoły komunikacyjne których nie ujawniają były niekompatybilne ze szkłami innych producentów.
A to jest na podstawie jakichś danych czy domysły, bo bez przerwy o tym czytam ale nigdzie dotąd nie spotkałem się z jakimś twardym dowodem na takie praktyki. O ile wiem patent na EF-a wygasł jakiś czas temu więc nie wiem co jest powodem takiego stanu rzeczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A może jednak warto wziąć pod uwagę, że własne doświadczenia to zbyt mała próba żeby wygłaszać takie apele.
To prawda iż jedna osoba nie jest wartością reprezentatywną. Jednakże mam kolegów którzy z powodzeniem zawodowo pracują na Tamronach szczególnie macro i też nigdy na nie nie narzekali. Co innego z Sigmami i też jak testowałem ich sprzęt to mnie trwoga i złość dopadała.
Ale ja zawsze miałem porąbane towarzystwo :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Tak go zawstydzają, że na 3 kupione Sigmy do Canona żadna nie trafiała, a 2 były krzywe. Dodatkowo na jednej mnie wydymali na gwarancji wmawiając, że to ja wykrzywiłem wewnętrzny człon optyczny. Kolega dla odmiany kupił sobie 2 Tamrony do D300s i obydwa się rozleciały. Dostał zastępczego i tak samo się posypał. Oddał ten chłam. Tak to jest różowo z tymi niezależnymi producentami. Dla kontrastu podam, że kupiłem 20-letni Ef 200/2.8L USM, obdrapany, wyglądał jak szrot. Optycznie rewelacja, mechanicznie też bez wad. Popstrykałem, sprzedałem. Pewnie będzie jeszcze miał ze 20 właścicieli przez kolejne 20 lat i będzie sprawny całkowicie.
ok brachu, kupuj Canony, badz szczesliwy i rob ladne zdjecia :)
yo!
Obiektyw pojawił się w cenniku cyfrowe.pl za 3499 PLN. Zdaje się, że Merde przewidział cenę bezbłędnie ;)
Obiektyw pojawił się w cenniku innej firmy za 2950 :)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
pancernik12
Obiektyw pojawił się w cenniku innej firmy za 2950 :)
Pozdrawiam
tzn jakiej?
Nie wiem czy można reklamować sklepy na forum :) Nie chcę się narazić adminom.
Pozdrawiam