Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Bardzo fajna puszka. Szkoda, że nie 100% wizjer i że nie ma dwóch slotów na karty. Poza tym kto im kazał pozamieniać kolejność przycisków u góry? :D
Fajnie że jest wi-fi, gps, małe rozmiary, zdalne sterowanie, cicha migawka, mega czuły punkt środkowy, Iso jak w 5d3 wow. Idealne body w podróż, lub drugie body/zapasowe.
a z ta kolejnoscia przyciskow to faktycznie zonk. i brak kompensacji flesza na wierzchu to IMHO killer dla kotletowych zastosowan tego korpusu.
natomiast jesli chodzi o sam nowy uklad...
jak zywo powrot do przeszlosci...
Odp: Re: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
motoko
A ile czasu faktycznie taki GPS potrzebuje na "zlapanie" satelitow? Duzo pradu bedzie to zarlo?
Mam Canona D20 (taki niby podwodny) . Ma GPSa. Pierwszy fix danego dnia - po dwu trzech dniach nieużywania GPSa - trwa ok. 60-90 sek. Potem zazwyczaj 10-20 sek maks. Chyba , że jest ustawiony w tryb "trackloga" ( zapis sladu), wtedy w zasadzie stale ma pozycję. Nie mam pojecia , co to za chipset, ale wyraźnie zuzywa baterię i nie powinno się szacować czasu działania na więcej niż kilka godzin w trybie ciągłej rejestracji pozycji. Przecietne GPSy Garmina zuzywają ok 50-100 uA pradu, też zaleznie od trybu dokładności pozycji ( WAAS / EGNOS lub bez ).
Warto jednak pamiętać, że (przynajmniej w D20) więcej prądu zużywa nastawienie oświetlenia ekranu na max.
Pozdrawiam Krzysztof
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Jeśli mnie wzrok nie myli, kompensacja flasza została w tym samym miejscu, co jest w 5DII
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Jeśli mnie wzrok nie myli, kompensacja flasza została w tym samym miejscu, co jest w 5DII
To nie jest fota z 6D.
Najbardziej przygrzali ze zmiana trybu AF ... obawiam sie ze ciezko bedzie dostać tam palcem.
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
no nie w moim 5D mkII.
ten panelik na zdjeciu wyzej jest z 30D. Canon juz raz zmienil rozlozenie tych knefli na etapie 30D -> 40D (juz na ten temat bluzgalem podowczas), teraz widac znowu miesza... :twisted:
dla porownania:
30D
40D
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
(..) (juz na ten temat bluzgalem podowczas), teraz widac znowu miesza... :twisted:
Bluzgać to dopiero będą osoby które będą tych body używać naraz z innymi...
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Bluzgać to dopiero będą osoby które będą tych body używać naraz z innymi...
nawet mi nie mow. jak pol roku juz mam 5D mkII, a na plenerki, bylo nie bylo, wyprowadzam regularnie 2-3 razy w tygodniu, tak nadal zdarza mi sie nieprawidlowo przestawic tryb seryjny, tzn. zrobic to tak jak w 5D mkI (bo normalnego rozwiazania MLU oczywiscie zaden z tych korpusow nie ma :twisted: szczesliwie mkII ma chociaz My Menu)
tak serio, to uwazam tego typu zmiany za jeden z najgorszych pomyslow. nikt na to nie zwroci uwagi w prospekcie reklamowym, w sklepie, w recenzjach online... ale uzytkownik nie ma szansy uniknac szewskiej pasji, jak juz zacznie aparatu uzywac i knefle dzialaja nie tak, jak jest przyzwyczajony. jeszcze mnie, jako pocztowkowcowi, z szybkostrzelnoscia nie przekraczajaca 1 foty na minute (w trybie burst :D ), to az tak nie przeszkadza. ale jesli ktos zarabia na szybkim robieniu foto, to moge tylko wspolczuc...
Dokupienie 5D3 sprawilo, ze jeszcze dzis czasami myle sie z ta puszka i szukam guzika do powiekszenia... a przeciez zmiany guzikologi w 5D3 wzgledem 5D2 sa niemal ze kosmetyczne. To co zrobili w 6D bedzie powodem do lawiny niecenzuralnych slow w czasie fotografowania, zwlaszcza u tych ktorzy przyzwyczaili sie do serii 5D .. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Dokupienie 5D3 sprawilo, ze jeszcze dzis czasami myle sie z ta puszka i szukam guzika do powiekszenia... a przeciez zmiany guzikologi w 5D3 wzgledem 5D2 sa niemal ze kosmetyczne. To co zrobili w 6D bedzie powodem do lawiny niecenzuralnych slow w czasie fotografowania, zwlaszcza u tych ktorzy przyzwyczaili sie do serii 5D .. ;)
Przeżyliśmy wojny, loty w kosmos i Facebooka. Temu też damy radę, przetrwamy!