Odświeżam temat. Do sprzedaży na dniach wchodzi EF 24/2,8 IS USM i zapewne w niedługim czasie EF 28/2,8 IS USM. Kusi mnie ten drugi. Ktoś może już miał i chciałby się podzielić wrażeniami?
Wersja do druku
Odświeżam temat. Do sprzedaży na dniach wchodzi EF 24/2,8 IS USM i zapewne w niedługim czasie EF 28/2,8 IS USM. Kusi mnie ten drugi. Ktoś może już miał i chciałby się podzielić wrażeniami?
Pierwsze testy już są: http://www.lensrentals.com/blog/2012...d-they-do-that
Zapowiadają się naprawdę smakowite optycznie obiektywy o, niestety, kontrowersyjnych nieco cenach.
te obiektywy jak na stałki z takim światłem w tej cenie nie są warte uwagi, nie wiem po co w takim obiektywie do 28 mm stabilizacja, która kosztuje połowe tego obiektywu a po drugie optycznie to wypada gorzej niz canon 28 f/1.8 usm przymknięty do 2.8 tak jak podałeś w tym linku, który kosztuje 1800 zł niecałe, więc po co przepłacać za stabilizacje. U nas będą po ponad 3 tyś zł te obiektywy na cyfrowe.pl już jest jeden jak i drugi tylko jeszcze nie dostępne ale u nich są ceny wyższe niż w innych sklepach. Canon powinien odnowić konstrukcje starszych obiektywów, które są ponad 10 lat na rynku i ze światłem 1.8 bo to w końcu stałka a nie zoom, więc powinna być jasna mogli chociaż dać przysłone 2.0. Stabilizacją ruchu się nie zatrzyma bo światło jest najważniejsze.
A dla mnie właśnie dobry kompromis dla takich ogniskowych to ostre f/2,8 i kompaktowe rozmiary. Pamiętam w dawnych czasach jak zazdrościłem kuzynowi Nikona F4 z maluśkim obiektywem 28mm f/2,8. Teraz mam szansę na podobny zestaw z 5D i tą nową 28-ką. Każdemu według potrzeb, na szczęście.
Korzyść pewnie będzie po podpięciu do nowych korpusów z nowymi algorytmami ostrzenia przy filmowaniu. No ale to wiadomo że przy fotografii średnie pocieszenie 8-).
mnie sie jak najbardziej marzy stabilizowana stalka 24/2.8 - swietne szklo spacerowe do cropa i bardzo fajne krajobrazowe do FF-a.
sek w tym, ze przy cenie 800 EUR to niech sobie laskawie zgredy w Canonie w d* wsadza swoje wymysly.