POLAROID Monopod TM- 72 182 cm
Jako że nabyłem drogą sprzedaży to się podzielę wrażeniami :mrgreen:
Po pierwsze jak dostałem od sprzedawcy to się okazało, że mocowanie jest skrzywione względem reszty i nie trzyma pionu - prawdopodobnie na etapie produkcji źle wklejono. Napisałem do sprzedawcy i przysłał kuriera z drugim, a pierwszy zabrał.
Drugi był o wiele lepszy, aczkolwiek, pewnie niedoróbki widać.
Generalnie podsumowałbym go tak.
Plusy:
- naprawdę wysoki (właściwie nie musze wysuwać ostatniej części, tej najniższej i najcieńszej, by z niego korzystać wygodnie, mam ok. 176 cm wzrostu)
- jak na moje hobbystyczne spotterskie wymagania jest stabilny (550d + grip-2 baterie + T 70-300)
- stopka gumowa lub kolec
- pianka do trzymania bardzo wygodna
- pokrowiec w zestawie
- pasek na górze do trzymania (krótki)
- cena zakupu 79 PLN
Minusy:
- podejrzewam rozrzut jakościowy poszczególnych egzemplarzy (piszę to w kontekście konieczności wymiany o czym wyżej).
- „chińczyk”
- problem z mocowaniem do aparatu (nawet ten drugi był lekko „niepionowy”, ale to już nie przeszkadzało jak w pierwszym)
Generalnie kupiłem go głównie pod kątem wsparcia dla panningu i do tego go wykorzystuję. Zauważyłem zdecydowanie lepsze trafiania niż „z ręki”. Uważam, że przy takim wykorzystaniu i cenie można go śmiało polecić, aczkolwiek przy zakupie na odległość należy poprosić sprzedawcę by sprawdził przed wysyłką czy wszystko jest w porządku.