a jak przy tych pixlach chcesz umieścić lampe na body??
Wersja do druku
Mam takie pytanie praktyczne: próbował ktoś z Was odpalać 550EX na tych maszynkach? Działa cokolwiek? Mam bowiem 580EX I i 3x550EX i zaraz się chyba popłaczę, bo będę mógł sobie te lampki w wiadomo co zapodać ;) ech życie...
Prośba do osób z 5D2 i 580EX2 - jak z perspektywy kilku dni oceniacie niezawodność systemu? Waham się między Yongnuo o Pixelami. YN podobno są praktycznie niezawodne, ale sync zaledwie 1/160. W Pixelach kręci mnie głównie właśnie HSS (E-TTL też fajny, ale ma mniejszy priorytet), niemniej znam siebie i wiem, że jak 1/10 klatek będzie w powietrze to będę zdrowo wkurzony.
no i działa to w końcu komuś z 5D1 ??
Czytaj uważnie. Nie pisałem, że Nikon SB25 + Canon 50D działała w TTLu. Przecież to niemożliwe. Napisałem jedynie, że lampa odpalała w M. Może być to cenna informacja dla tych, którzy korzystają z różnych lamp lub mieszają lampy Canona z innymi. Wtedy canonowskie będą działać w TTLu a np na kontrę można ustawić taką sabinkę i masz pewność, że wszystko jednocześnie odpali.
Gdyby miały działać ultrakrótkie czasy synchronizacji lampy np Nikona z body Canona (przy braku kompatybilności i tym samym pełnej komunikacji), to równie dobrze mógłbyś wykorzystać zwykłego radiowego chińczyka. A możesz??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A dokładniej SB25 odpalała w M, a po ustawieniu trybu A, automatyka lampy "starała" się poprawnie naświetlić scenę. Ale to nie jest TTL.
Spoko, zrozumialem za pierwszym razem. Ja wlasnie uzywam lamp nikona z body canona i zastanawialem sie czy moze jakimś cudem z tymi wyzwalaczami mogbym sobie pozwolic na krotszy czas niz 1/200 czy tam 1/250...
Próbował ktoś używać tych wyzwalaczy z 1ds II ?
Ja dzisiaj dostałem paczkę i niestety u mnie brak współpracy ... nie wiem czy to wina puszki czy wyzwalaczy (może przyszły walnięte)
Review wyzwalaczy:
http://photography-on-the.net/forum/...8&postcount=29
Szczególnie ciekawy fragment:
Cytat:
In the early stages, there was a good number of failures (mis-fires, full-fires, weird EXIF data). Testing and examination of the images and data showed that they may all be due to a user-interrupted Refresh transmission.
When a change is made on a Knight or a flash, there is no transmission. On 1/2-shutter, there is a steady stream for less than a second, followed by a slow blip. The evidence is that the initial stream can be interrupted and a shot taken, ready or not. The stream seems to be a complete re-send of the settings. This would explain the different stages interrupted as revealed by image and EXIF. A little user attention has removed all the misfires, and reliability since has been high. However, a delay before full-shutter may be unrealistic in some situations.