No i są za zimne moim zdaniem.
Wersja do druku
No i są za zimne moim zdaniem.
No właśnie jak Wy radzicie sobie z oświetleniem estradowym gdy do dyspozycji macie tylko lampe systemową. U mnie problem jest taki że jak błysne lampą to wszystkie kolory tamtych świateł dosłownie zanikają a mi pozostaje takie "nudne" zdjęcie. Bawiłem się i próbowałem na różnych ustawieniach ele efekt ten sam. Natomiast kumpel który pracuje na alfie tego problemu nie ma. Wiem że w canonie na pewno też tak się da tylko nie za bardzo wiem co trzeba zrobić żeby uzyskać takie efekty. Z góry dzięki wszystkim za pomoc ;)
Duża część po prostu nie używa lampy- wysokie iso+jasne obiektywy i kolorki zostaną. Cudów nie ma - jeżeli błysk jest głównym światłem to tam gdzie dotrze kolorki wyparowują.
Świetne fotki z użyciem lampy robi forumowicz allxages.
http://www.allxages.com/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
No właśnie też próbowałem robić bez lampy (na max iso czyli 1600) a obiektywy mam z światłem od 3,5 do 5,6 i od 4 do 5,6 więc zdjęcia na czasach rzędu 1/50 1/80 czasami były rozmyte ale trafiły się i ostre a byłyby fajne gdyby znowu kolor skóry u występujących byłby normalny a nie np fioletowy bo z tym też mam "lekkie" problemy ;/
Fakt, niezłe są a jak robił z lampą to na pewno się da :PCytat:
Też na to wpadłem ale jak zmniejszałem moc lampy to były mocno niedoświetlone.Cytat:
Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
A próbowałeś na tym iso 1600 dopalić lampą? WB możesz skorygować w postprodukcji, tak żeby skóra była ok, chyba że tam lampa ze sceny rzucała na postać fiolet, to przecież nie będziesz z niej robił normalnego odcienia na siłę.
Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
Zajrzyj sobie na moją stronę. Pomijając jedno zdjęcie cała reszta jest robiona bez lampy.
Postprodukcja? Czasem poprawić balans bieli, może przyciąć i tyle.
Wiem że istnieje coś takiego jak ograniczenia (zawsze przed koncertami mamy rozmowe z managerem więc wiem na jakiej zasadzie to wszystko mniej więcej dziala ;) )Cytat:
Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
W sumie mam ciemne obiektywy (nie każdy zaczyna fotografowanie z szkami z "wyższej pólki") ale później robiem bez lampy i po obróbce mam nawet zadowalający mnie efekt. Chyba jednak faktycznie robienie zdjęć bez lampy jest lepszym rozwiązaniem :)
Poczekajmy jak przybędzie tu allxages :)
Już raz z nim w taką dyskusje wszedłem.
Generalnie bzdurą jest nie używanie lampy. Wszystko zależy od tego co chce się uzyskać.
a że na większych imprezach zabraniają używania lampy - takie ich prawo. Ale wtedy rzeczywiście jest co pokazać (profesjonalne oświetlenie sceniczne).
Wybierz się na koncert do małej knajpy, gdzie scena jest miniaturowa, oświetlenie tylko ze świeczek, a zespół bardziej żywiołowy niż kwartet smyczkowy i rób tylko na zastanym świetle :)