Witam, ja wtrącę 3 grosze. Każdy serwis nie wyceni usługi dokąd nie zobaczy sprzętu. Są różne serie obiektywów i są różnie programowane. Stąd różnice w cenie i możliwościach. Pan chodus otrzymał taką informację i zinterpretowałe to jako informacje sprzeczne. Każde szkło Sigmy kupione w UE czy nawet gdzieś na świecie można serwisować w ramach gwarancji po okazaniu wymaganych dokumentów, podano przez serwis. Takie są warunki gwarancji, która jest dokumentem dobrowolnym i gwarant może dowolnie kształtować jej treść.
Cytat:
Administrator forum Sigmy napisał mi że niestety mam pecha bo mój obiektyw znajduje się w 1-2% tych nieskalibrowanych
Adaministrator napisał, że statystycznie do serwisu na rekalibrację trafia 1-2% ogólnej sprzedaży obiektywów, i generalnie trafia ich tam coraz mniej. Z punktu widzenia serwisu problem jest więc niewielki ale mocno nagłośniony, no bo jak coś działa to nikt o tym nie pisze, dopiero jak jest problem.
Cytat:
Najbardziej mnie dziwi podejście Sigmy do kalibracji że sami nie wiedzą co i jak i z jakim obiektywem co się robi
Wiedzą bardzo dokładnie i dokładnie to napisali.
Cytat:
jako konsument uzyskujesz w ten sposób większe pole manewru, są ściśle określone prawnie obowiązki jakie musi podjąć sklep żeby załatwić sprawę, zresztą rzecznik wszystko Ci wyjaśni
polecam taką drogę.
Cytat:
Postanowiłem napisać do kilku sklepów tego samego maila z zapytaniem dlaczego są wymienieni na czarnej liście oto odpowiedzi:
A co innego mieli napisać jak nie jakieś dyrdymały by bronić własna sprzedaż? Jest im dobrze bo mają tanio a polski użytkownik chce kupować jak najtaniej, więc wciskanie złomu idzie świetnie a pieniążki do szarej strefy płyną. No i jeszcze wszyscy ich na forum bronią, bo maja tanio i chyba tylko dla tego.
Cytat:
Dlatego bo nie kupujemy obiektywów bezpośrednio z Sigma Polska( bo mają bardzo drogo
1. Nie ma czegoś takiego jak Sigma Polska
2. Ceny w hurcie, pomijając wyprzedaż są takie same lub nieznacznie wyższe lub niższe co wynika z kursu walut, jak na rynku europejskim. Jest to wierutna bzdura, którą w 5 minut mogę udowodnić - zapraszam do siebie, pokażę jakie są ceny np. w DE który jest największym rynkiem na Sigme w UE więc i w hurcie ceny powinny być najniższe, teoretycznie.
Cytat:
poniewaz sprowadzamy obiektywy sigmy we wlasnym zakresie i mamy
konkurencyjne ceny na wiekszosci modeli
A napisali skąd? Z rynków azjatyckich? Smutne jest to, że większość chce kupić jak najtaniej i wierzy sklepowi, który ma najniższe ceny a resztę nie waha się nazwać monopolistą i złodziejem. Tylko dziwnym trafem płakać przybiega na fora dyskusyjne jak coś jest nie halo. A nie prościej było ponegocjować ceny ze sprawdzonym sklepem i mieć spokój? Lub przynajmniej iść do TIPa, który wszystko załatwi jak trzeba. Oczywiście, że dystrybutor ma monopol na Sigme w Polsce bo to wynika z umowy z korporacja Sigma. A cały gray market istnieje, jest taniej ale coś za coś. No i oczywiście są jeszcze oszuści podatkowi, którzy nauczyli się kupować w cenach netto i sprzedawać bez VAT okradając państwo z podatków, którzy prędzej czy później wpadną.