Cytat:
Zamieszczone przez
Kubaman
a jak ktoś ma najjaśniejsze szkło z F8? Albo choćby plasticzaka na f5.6?
To mu test nie wyjdzie. Potrzebny jest jasny obiektyw stałoogniskowy, ale to jest chyba oczywiste. Bez niego nie da się precyzyjnie manualnie ustawić ostrości, bo głębia ostrości będzie zbyt duża.
Cytat:
sorki ale to jest nieporozumienie. Koledzy testują działanie AFa, a ty go wyłączasz..
Oni nie testują sprawności AF tylko jak ostre obrazy daje matryca. AF sprawdza się w inny sposób. Chyba, że pomyliłem wątki. Zaraz sprawdzę.
Cytat:
W celach porównawczych należy raczej sprawdzić jak prezentują się takie tablice fotografowane w testach dostępnych w sieci. Jak ktoś ma wadę wzroku to niby jak mu to wyjdzie?
Nie wyjdzie. Jeżeli ktoś ma wadę wzroku to może ją skorygować odpowiednimi soczewkami albo po prostu nie brać się za precyzyjne testy. Tak jest i się tego nie przeskoczy. Jak ktoś ma wadę wzroku to trudno... Nie wiem czy da się porównać ostrość zdjęć mając wadę wzroku. Ja widzę idealnie ostro i może dlatego o tym zapomniałem.
Cytat:
??? nie rozumiem ponownie.. czyli mając zooma 70-300 Canona mają ustawić 300mm i dać F8 jak piszesz? Haha! To bedzie dopiero mydło! Obiektyw ma być ustawiony w optymalnym zakresie jakości optycznej, a najlepiej niech będzie to stałka i wtedy zapominamy o ustawianiu ogniskowej.
to niedobra metoda.
Obiektywów zmiennogniskowych do testów matrycy w ogóle nie bierze się pod uwagę.
Cytat:
Takie ustawienie da ci jeden tylko wynik. Trzeba zadbać o ustawienie karty po d kątem aby móc zaobserwować, czy ostrość przed i za punktem w który celujemy zachowuje się prawidłowo.
Chyba nie myślimy o tych samych testach. Ja napisałem jak się testuje czy matryca daje ostre zdjęcia (odszumianie, filtr). Nie trzeba nic ustawiać pod kątem, chyba, że ktoś nie potrafi precyzyjnie ustawić ostrości przy takim powiększeniu obrazu. Ustawiamy obiektyw na f/8 więc różnicę 3-4 milimetrów w ustawieniu ostrości i tak można pominąć. Jeszcze raz - to nie jest test na złą kalibrację. Jeżeli ktoś nie jest w stanie idealnie ustawić ostrości to może ustawić kartę pod lekkim nachyleniem.
Cytat:
szumy powodują rozmycie, a nie wyostrzenie
I tu masz trochę racji, a zarazem bardzo się mylisz :) Szumy generalnie ukrywają szczegóły zdjęcia jednak zwiększona ziarnistość sprawia, że zdjęcie wydaje się ostrzejsze, mimo, że tak nie jest.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A... jeszcze jedno. F/8 dałem dla uproszczenia. Np. bardzo popularny 50/1.8 daje najlepsze rezultaty na f/5.6. Ale to się testuje przed wykonaniem tego testu robiąc serię ujęć na różnych przysłonach.