Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tu nie ma co cenzurować, od lat tu trwa hejt na Canona, a tak naprawdę powodem tego hejtu jest cena sprzętu, nic wiecej
gdyby system R kosztował tyle co aparat Ami w kiosku ruchu to forum by miodem i miłością ociekało
Money, money, money
Must be funny
In the rich man's world
Money, money, money
Always sunny
In the rich man's world
Pisanie o tym, że to co w innych systemach jest NORMALNE a u canona już jest niedozwolone bo zamknął bagnet przed innymi producentami - to hejt?
Serio?
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A ja mam wrażenie, że na C-B nie można pisać niczego poza pochwałami i podziękowaniami dla canona, ponieważ zaspokoił żywotne potrzeby wszystkich osób pragnących szybko pozbyć się większej kasy i zakazał spoglądać na inne systemy (Pierwsze przykazanie Dekalogu, czyli „Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną”).
Dlaczego nie można, przecież cały czas piszesz co chcesz (od lat) i nikt Ci tego nie zabrania tutaj. Nie rozumiem o co masz pretensje?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Przy okazji: skasowane zostały 3 moje posty, a jeden moderator to się nawet tak rozpędził, że usunął złożoną przeze mnie samokrytykę :mrgreen:
Wygląda również na to, że lokalna komórka CzeKa bardziej pilnuje interesów pewnej opcji politycznej, niż interesów firmy Canon :mrgreen:
Wpisy zostały usunięte bo był to ewidentny OT nie mający jakiegokolwiek związku z tematem wątka i forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tylko czekam aż cały wątek zostanie usunięty za niezgodność treści z dobrą marką canona, czyli tzw. Cenzura prewencyjna :mrgreen:
Jeszcze raz. Nikt tu nie zabrania krytyki Canona. Usuwane są wpisy/wątki niezgodne z regulaminem, obraźliwe, zahaczające o politykę lub zupełnie niezwiązane z tematem. Nie ma tu żadnej "cenzury".
Jeśli coś jest nie tak piszcie do administracji - ten wątek nie jest od tego. Proszę tu nie robić śmietniska.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Swego czasu najpopularniejszym samochodem w Polsce był PF 126p (od 1973 do 2000 r. na polski rynek trafiło ponad 2,4 mln tych aut , ogólnie w naszym kraju wyprodukowano 3,3 mln sztuk)i czego to dowodzi?
Tak nietrafionego porównania dawno nie było. Canon się zamyka, co z Apple? Macie jabcoki i na winde nie przechodzicie?
Jak widzę ten wątek zmienia się w ścianę płaczu jaki to Canon jest zły bo nie daje innym zarobić na swoim bagnecie.
Niedawno przesiadłem się po 3 latach używania Sigmy Sport 70-200 2.8 na Nikonie Z6 i Canonie R5 na natywne RF 70-200 2.8.
Sama Sigma zachowywała się podobnie na Z6 i R5 (wiadomo, że R5 ma lepszy AF i prawie bez opóźnień wizjer - nowsza droższa konstrukcja). Zmieniłem na RF głównie bo mniejsze, lżejsze, wydajniejsza stabilizacja plus miałem niezłą okazję. Do końca Sigma pracowała tak jak oczekiwałem - oczywiście po zmianie na RF różnicę odczułem ale to nic dziwnego szkła zaprojektowane dla bezluster będzie lepiej pracować (np. stabilizacja). Więc się da normalnie pracować na "kundlach" :).
Teraz porównajmy cenę (bez czasowych rabatów) dwóch interesujących mnie ogniskowych - jak to wygląda u złego Canona i jak rozumiem trochę lepszego Nikona :
Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S - 9628 zł
Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM - 9699 zł
Nikon NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S - 11249 zł
Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM - 11999 zł
No i jakie wnioski ? Jeśli dobrze widzę różnica w cenach natywnych 24-70 2.8 oraz 70-200 2.8 między N a C są praktycznie kosmetyczne. Dla obu systemów można używać swoich starych obiektywów plus firm trzecich więc o co ten cały płacz i szukanie "fundamentalistów" Canona na siłę ?
Nikon dogadał się z Tamronem odnośnie nowego obiektywu - być może stwierdzili że taniej jest "wpuść" pod własną marką obiektyw Tamrona niż samemu opracować. Nie wiemy jakie ma plany Canon - z całą pewnością mają lepsze dane niż my tu na forum - dane globalne.
Podsumowując wszyscy powinniśmy na Sony przejść :) .
ps. odnośnie H+ - Sigma Sport 60-600 i Sigma Sport 70-200 na Canonie R5 mają tyle samo klatek co natywne.
A co do tego wynalazku o którym pisze Candar - to patrząc po forum nikoniarzy plus to co widzę u sportowych, przyrodniczych i lotniczych fotografów to jakiś niszowe rozwiązanie (nie widziałem u nikogo). Może w fotografii studyjnej jest to bardziej popularne.
Re: Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
ps. odnośnie H+ - Sigma Sport 60-600 i Sigma Sport 70-200 na Canonie R5 mają tyle samo klatek co natywne.
A co do tego wynalazku o którym pisze Candar - to patrząc po forum nikoniarzy plus to co widzę u sportowych, przyrodniczych i lotniczych fotografów to jakiś niszowe rozwiązanie (nie widziałem u nikogo). Może w fotografii studyjnej jest to bardziej popularne.
Bardzo "niszowe rozwiązanie" sądząc po zainteresowaniu użytkowników Nikona Z chociażby najnowszym adapterem Megadap ETZ21 AF (to była ironia)
https://www.facebook.com/search/top/...y%20paliwa.%20
https://www.dpreview.com/news/146504...s-on-z-cameras
https://nikonrumors.com/2022/05/28/t...nnounced.aspx/
Candar, nie przeginaj. Piszesz tu? Piszesz. Nie odwracaj kota ogonem. To posty tomfoota zostały wycięte.
Podałeś przykład Fiata 126p czyli PRL. Ja pisałem o rynku światowym. Faktem jest, że sprzedaje się więcej sztuk towarów tańszych niż tych ekskluzywnych. Tylko, że Canon sprzedaje najwięcej jednych i drugich. W segmencie aparatów najdroższych też dominuje. Seria 1D też sprzedawała się lepiej niż Nikonowe D1-D6. Sony się tu nie liczyło (i nie liczy nadal).
A do tych statystyk sprzedaży co się liczy, ilość sztuk sprzedanych czy przychód ze sprzedaży? Bo jeśli przychód to nic dziwnego że Canon przoduje :)
Edit:
Znalazłem dane na temat sprzedaży na rynku japonskim za 2021 rok i w przypadku bezlusterkowców sytuacja wygląda tak:
"In the mirrorless camera market for 2021 Sony increased its year-on-year share to 32% of the market (up from 27.44% in 2020), while Canon grew its second placed position to 28.2% (rising from 23.78% in 200). The third-biggest share of the mirrorless camera market was for OM Digital Solutions (formerly Olympus) with 12.7%."
Canon owszem jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o sprzedaż lustrzanek (60% rynku) ale to tylko dlatego że większość producentów lustrzanek już nie produkuje.
Odp: Re: Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltr
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Acha czyli jeśli napisano o danym adapterze na nikonrumors czy wspomniał Darek na grupie Nikon Polska to oznacza duże zainteresowanie i już nie jest niszowe ;). W tych samych miejscach plus na canon rumors pisano kiedyś o interface za pomocą którego można podłączyć zamiast karty pamięci dysk ssd m.2 nvme po zdemontowaniu drzwiczek - też uważasz, że to popularnie stosowane rozwiązanie w fotografii :) ? Czy niszowy czy nie wg. mnie zależy od ilości użytkowników którzy to używają a nie o ilości news'ów klepniętych przez redaktora na danym portalu.
W moim otoczeni przez ostatnie 3 lat (od kiedy pokazały się bezlustra Nikona) nie widziałem żadnego nikoniarza (a czasami byłem wśród 20-30 nikoniarzy i żyję ;) ) z innym adapterem niż FTZ przypiętym do teleobiektywu. Być może Megadap Etz21 to zmieni ale na razie jak widzę to 2-3 miesięczna nowość a Darek pisał o ART'ach. Tak na marginesie pytanie czy dla Canona ktoś nie przygotowuje podobnego rozwiązania?
Inna sprawa - to że ktoś stworzył jakieś "międzymordzie" z Sony na Nikona i Nikon ich nie ściga tzn. że jest "cacy" ? Nie śledzę już tak aktywnie ekosystemu Nikona, ale chyba na razie Nikon oprócz zapowiedzianego firmowanego przez siebie obiektywu Tamrona "nie dopuścił" innych producentów do swojego bagnetu, i równie dobrze może w każdej chwili utrudnić innym życie.
Do porównania cen Nikona i Canona 24-70 i 70-200 już się nie odniosłeś ? Nikt nikogo nie zmusza do danego systemu - przejścia użytkowników miedzy nimi były, są i będą - są ludzie którzy "ciekają" z Canona do Sony, są też ludzie którzy z Sony idą do Canona czy Nikona.
ps.
Cytat:
Megadap says that the ETZ21 adapter should 'simulate almost all the functions offered' by Nikon's official FTZ adapter for mounting F lenses on its mirrorless Z cameras.
- "powinien prawie wszystkie" to nie wszystkie - jeśli dobrze rozumiem nie ma 100% zgodności. Tak na marginesie takie nieściganie Megadap równie dobrze można postrzegać jako słabość - w imię zwiększenia obecności na rynku. Udają, że nie widzą, że ktoś im grzebie w patentach.
Czas pokaże jak się to skończy - być może Nikon i Sony wygrają a Canon przegra - aparat, obiektyw to tylko narzędzia.
Wszystkie systemy opatrzone tym samym logo, czyli korpus i obiektywy (zwłaszcza wyższej klasy) od tego samego producenta, zawsze były i są piekielnie drogie, więc popularność marki lub systemu nie zasadza się w rozwiązaniach zupełnie natywnych, lecz w alternatywnych. Masowy odbiorca kupuje aparat z kitowym obiektywem i na tym poprzestaje, a bardziej zaawansowany fotoamator, chcący rozwinąć system, musi wybierać pomiędzy jakością a budżetem, bo mało kogo stać na rozwiązania bezkompromisowe. Dlatego też pojawianiu się na rynku jakiegokolwiek obiektywu firmy niezależnej, a zwłaszcza Sigmy lub Tamrona, zawsze towarzyszy ekscytacja większa, szczera i bardziej masowa, niż nowym obiektywom własnym producentów aparatów, albowiem ekscytowanie się czymś, na co człowieka nie stać, jest niczym więcej, jak onanizmem umysłu.
Ja bym powiedział, że raczej "masochizmem umysłu".