Strona 16 z 47 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    tu nie ma co cenzurować, od lat tu trwa hejt na Canona, a tak naprawdę powodem tego hejtu jest cena sprzętu, nic wiecej
    gdyby system R kosztował tyle co aparat Ami w kiosku ruchu to forum by miodem i miłością ociekało
    Money, money, money
    Must be funny
    In the rich man's world
    Money, money, money
    Always sunny
    In the rich man's world
    Pisanie o tym, że to co w innych systemach jest NORMALNE a u canona już jest niedozwolone bo zamknął bagnet przed innymi producentami - to hejt?

Serio?
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    A ja mam wrażenie, że na C-B nie można pisać niczego poza pochwałami i podziękowaniami dla canona, ponieważ zaspokoił żywotne potrzeby wszystkich osób pragnących szybko pozbyć się większej kasy i zakazał spoglądać na inne systemy (Pierwsze przykazanie Dekalogu, czyli „Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną”).
    Dlaczego nie można, przecież cały czas piszesz co chcesz (od lat) i nikt Ci tego nie zabrania tutaj. Nie rozumiem o co masz pretensje?

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Przy okazji: skasowane zostały 3 moje posty, a jeden moderator to się nawet tak rozpędził, że usunął złożoną przeze mnie samokrytykę
    Wygląda również na to, że lokalna komórka CzeKa bardziej pilnuje interesów pewnej opcji politycznej, niż interesów firmy Canon
    Wpisy zostały usunięte bo był to ewidentny OT nie mający jakiegokolwiek związku z tematem wątka i forum.

Tylko czekam aż cały wątek zostanie usunięty za niezgodność treści z dobrą marką canona, czyli tzw. Cenzura prewencyjna
    Jeszcze raz. Nikt tu nie zabrania krytyki Canona. Usuwane są wpisy/wątki niezgodne z regulaminem, obraźliwe, zahaczające o politykę lub zupełnie niezwiązane z tematem. Nie ma tu żadnej "cenzury".

Jeśli coś jest nie tak piszcie do administracji - ten wątek nie jest od tego. Proszę tu nie robić śmietniska.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Swego czasu najpopularniejszym samochodem w Polsce był PF 126p (od 1973 do 2000 r. na polski rynek trafiło ponad 2,4 mln tych aut , ogólnie w naszym kraju wyprodukowano 3,3 mln sztuk)i czego to dowodzi?
    Tak nietrafionego porównania dawno nie było. Canon się zamyka, co z Apple? Macie jabcoki i na winde nie przechodzicie?

Bywalec
    Miasto
    far far away

Jak widzę ten wątek zmienia się w ścianę płaczu jaki to Canon jest zły bo nie daje innym zarobić na swoim bagnecie.
    Niedawno przesiadłem się po 3 latach używania Sigmy Sport 70-200 2.8 na Nikonie Z6 i Canonie R5 na natywne RF 70-200 2.8.
    Sama Sigma zachowywała się podobnie na Z6 i R5 (wiadomo, że R5 ma lepszy AF i prawie bez opóźnień wizjer - nowsza droższa konstrukcja). Zmieniłem na RF głównie bo mniejsze, lżejsze, wydajniejsza stabilizacja plus miałem niezłą okazję. Do końca Sigma pracowała tak jak oczekiwałem - oczywiście po zmianie na RF różnicę odczułem ale to nic dziwnego szkła zaprojektowane dla bezluster będzie lepiej pracować (np. stabilizacja). Więc się da normalnie pracować na "kundlach" .

Teraz porównajmy cenę (bez czasowych rabatów) dwóch interesujących mnie ogniskowych - jak to wygląda u złego Canona i jak rozumiem trochę lepszego Nikona :

Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S - 9628 zł
    Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM - 9699 zł

Nikon NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S - 11249 zł
    Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM - 11999 zł

No i jakie wnioski ? Jeśli dobrze widzę różnica w cenach natywnych 24-70 2.8 oraz 70-200 2.8 między N a C są praktycznie kosmetyczne. Dla obu systemów można używać swoich starych obiektywów plus firm trzecich więc o co ten cały płacz i szukanie "fundamentalistów" Canona na siłę ?

Nikon dogadał się z Tamronem odnośnie nowego obiektywu - być może stwierdzili że taniej jest "wpuść" pod własną marką obiektyw Tamrona niż samemu opracować. Nie wiemy jakie ma plany Canon - z całą pewnością mają lepsze dane niż my tu na forum - dane globalne.

Podsumowując wszyscy powinniśmy na Sony przejść .

ps. odnośnie H+ - Sigma Sport 60-600 i Sigma Sport 70-200 na Canonie R5 mają tyle samo klatek co natywne.
    A co do tego wynalazku o którym pisze Candar - to patrząc po forum nikoniarzy plus to co widzę u sportowych, przyrodniczych i lotniczych fotografów to jakiś niszowe rozwiązanie (nie widziałem u nikogo). Może w fotografii studyjnej jest to bardziej popularne.
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 04-09-2022 o 20:02

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    ps. odnośnie H+ - Sigma Sport 60-600 i Sigma Sport 70-200 na Canonie R5 mają tyle samo klatek co natywne.
    A co do tego wynalazku o którym pisze Candar - to patrząc po forum nikoniarzy plus to co widzę u sportowych, przyrodniczych i lotniczych fotografów to jakiś niszowe rozwiązanie (nie widziałem u nikogo). Może w fotografii studyjnej jest to bardziej popularne.
    Bardzo "niszowe rozwiązanie" sądząc po zainteresowaniu użytkowników Nikona Z chociażby najnowszym adapterem Megadap ETZ21 AF (to była ironia)

https://www.facebook.com/search/top/...y%20paliwa.%20

https://www.dpreview.com/news/146504...s-on-z-cameras

https://nikonrumors.com/2022/05/28/t...nnounced.aspx/
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 20:39
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Candar, nie przeginaj. Piszesz tu? Piszesz. Nie odwracaj kota ogonem. To posty tomfoota zostały wycięte.
    Podałeś przykład Fiata 126p czyli PRL. Ja pisałem o rynku światowym. Faktem jest, że sprzedaje się więcej sztuk towarów tańszych niż tych ekskluzywnych. Tylko, że Canon sprzedaje najwięcej jednych i drugich. W segmencie aparatów najdroższych też dominuje. Seria 1D też sprzedawała się lepiej niż Nikonowe D1-D6. Sony się tu nie liczyło (i nie liczy nadal).
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie

A do tych statystyk sprzedaży co się liczy, ilość sztuk sprzedanych czy przychód ze sprzedaży? Bo jeśli przychód to nic dziwnego że Canon przoduje
    Edit:
    Znalazłem dane na temat sprzedaży na rynku japonskim za 2021 rok i w przypadku bezlusterkowców sytuacja wygląda tak:
    "In the mirrorless camera market for 2021 Sony increased its year-on-year share to 32% of the market (up from 27.44% in 2020), while Canon grew its second placed position to 28.2% (rising from 23.78% in 200). The third-biggest share of the mirrorless camera market was for OM Digital Solutions (formerly Olympus) with 12.7%."
    Canon owszem jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o sprzedaż lustrzanek (60% rynku) ale to tylko dlatego że większość producentów lustrzanek już nie produkuje.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 04-09-2022 o 21:50

Bywalec
    Miasto
    far far away

Domyślnie Odp: Re: Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltr

Bardzo "niszowe rozwiązanie" sądząc po zainteresowaniu użytkowników Nikona Z chociażby najnowszym adapterem Megadap ETZ21 AF (to była ironia)

https://www.facebook.com/search/top/...y%20paliwa.%20

https://www.dpreview.com/news/146504...s-on-z-cameras

https://nikonrumors.com/2022/05/28/t...nnounced.aspx/
    Acha czyli jeśli napisano o danym adapterze na nikonrumors czy wspomniał Darek na grupie Nikon Polska to oznacza duże zainteresowanie i już nie jest niszowe . W tych samych miejscach plus na canon rumors pisano kiedyś o interface za pomocą którego można podłączyć zamiast karty pamięci dysk ssd m.2 nvme po zdemontowaniu drzwiczek - też uważasz, że to popularnie stosowane rozwiązanie w fotografii ? Czy niszowy czy nie wg. mnie zależy od ilości użytkowników którzy to używają a nie o ilości news'ów klepniętych przez redaktora na danym portalu.
    W moim otoczeni przez ostatnie 3 lat (od kiedy pokazały się bezlustra Nikona) nie widziałem żadnego nikoniarza (a czasami byłem wśród 20-30 nikoniarzy i żyję ) z innym adapterem niż FTZ przypiętym do teleobiektywu. Być może Megadap Etz21 to zmieni ale na razie jak widzę to 2-3 miesięczna nowość a Darek pisał o ART'ach. Tak na marginesie pytanie czy dla Canona ktoś nie przygotowuje podobnego rozwiązania?
    Inna sprawa - to że ktoś stworzył jakieś "międzymordzie" z Sony na Nikona i Nikon ich nie ściga tzn. że jest "cacy" ? Nie śledzę już tak aktywnie ekosystemu Nikona, ale chyba na razie Nikon oprócz zapowiedzianego firmowanego przez siebie obiektywu Tamrona "nie dopuścił" innych producentów do swojego bagnetu, i równie dobrze może w każdej chwili utrudnić innym życie.

Do porównania cen Nikona i Canona 24-70 i 70-200 już się nie odniosłeś ? Nikt nikogo nie zmusza do danego systemu - przejścia użytkowników miedzy nimi były, są i będą - są ludzie którzy "ciekają" z Canona do Sony, są też ludzie którzy z Sony idą do Canona czy Nikona.

ps.
    Megadap says that the ETZ21 adapter should 'simulate almost all the functions offered' by Nikon's official FTZ adapter for mounting F lenses on its mirrorless Z cameras.
    - "powinien prawie wszystkie" to nie wszystkie - jeśli dobrze rozumiem nie ma 100% zgodności. Tak na marginesie takie nieściganie Megadap równie dobrze można postrzegać jako słabość - w imię zwiększenia obecności na rynku. Udają, że nie widzą, że ktoś im grzebie w patentach.

Czas pokaże jak się to skończy - być może Nikon i Sony wygrają a Canon przegra - aparat, obiektyw to tylko narzędzia.
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 04-09-2022 o 22:09

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Wszystkie systemy opatrzone tym samym logo, czyli korpus i obiektywy (zwłaszcza wyższej klasy) od tego samego producenta, zawsze były i są piekielnie drogie, więc popularność marki lub systemu nie zasadza się w rozwiązaniach zupełnie natywnych, lecz w alternatywnych. Masowy odbiorca kupuje aparat z kitowym obiektywem i na tym poprzestaje, a bardziej zaawansowany fotoamator, chcący rozwinąć system, musi wybierać pomiędzy jakością a budżetem, bo mało kogo stać na rozwiązania bezkompromisowe. Dlatego też pojawianiu się na rynku jakiegokolwiek obiektywu firmy niezależnej, a zwłaszcza Sigmy lub Tamrona, zawsze towarzyszy ekscytacja większa, szczera i bardziej masowa, niż nowym obiektywom własnym producentów aparatów, albowiem ekscytowanie się czymś, na co człowieka nie stać, jest niczym więcej, jak onanizmem umysłu.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Ja bym powiedział, że raczej "masochizmem umysłu".
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Strona 16 z 47 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów