Odp: Canon RF 50mm F1.8 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Trochę lat na karku mam. Moja droga z 50tkami od kliszy do cyfry wyglądała następująco.
EF 50/1.8 -> EF 50/1.4 (używany intensywnie 2 razy napęd microUSM zajechałem) -> EF 50/1.2L -> Nokton 50/1.5 II VM -> Nokton 50/1.2 VM
Ten ostatni daje najpiękniejszy obrazek i najwięcej frajdy. EF 50/1.2L zostawiony bo czasem pewny AF ważny, ale obecnie to kilka razy w roku może go używam. Miałem też tytułowego RF 50/1.8 - był bardzo tanio w zestawie do korpusu. Po otworzeniu kilku zdj. na monitorze wystawiłem na sprzedaż, nie analizując już ostrości po prostu obraz dla mnie był brzydki i nijaki.
Miałem też wiele manualnych zgrabnych stałek Canon FD z epoki kliszy, w tym FDn 50/1.4, które na bezlusterkowcach dostały drugie życie, do czasu kiedy podpiąłem jednego z pierwszych Voigtlanderów VM, wtedy wszystkie FD do ogniskowej 135mm sprzedałem.
Jak sie takiego Noktona mocuje do Canona ? Jaka przejsciowka ?
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Może być zwykła przejściówka z bagnetu Leica M na RF albo droższa z close fokus. Możliwe wtedy będzie ostrzenie bliższe niż MFD obiektywu. Używam przejściówki z close fokusem. A i może dodam, że to tylko na RF jest możliwe. Na EF nie,za długi rejestr.
Cytat:
Zamieszczone przez
don
prosty
https://www.kentfaith.com.pl/KF06.38...tu-canon-eos-r
z możliwością odsunięcia obiektywu dając mniejszą min. odległość
https://notopstryk.pl/pl/p/Adapter-b...e-Focus-/11455
Trzeba pamiętać że do M-Leicowych szkieł nie wszystkie EOSy RF się nadają ze względu na matrycę (najlepszy jest R5) chyba że do fotografii tylko cz/b to nie ma aż takiego znaczenia.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Może być zwykła przejściówka z bagnetu Leica M na RF albo droższa z close fokus. Możliwe wtedy będzie ostrzenie bliższe niż MFD obiektywu. Używam przejściówki z close fokusem. A i może dodam, że to tylko na RF jest możliwe. Na EF nie,za długi rejestr.
Czekam kiedy wypuszczą adapter ze stykami RF - ponoć już można. Taki TTartisan 6 bit adapter.
Ten color cast to łatwo w edycji poprawić a i u mnie tylko jeden to powoduje, artisan 50/1.1 i to nie zawsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
przynajmniej nie ma prawie wcale CA :)
to nie jest szkło za 850 ile dałem, tylko za 500 max
Ja kupujac to szkło razem z R8 kilka miesięcy temu zapłaciłem 350 i jest to zdecydowanie lepsza cena :D
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Po co kombinować ;):
https://infoto.pl/pl/obiektywy/9668-...451006477.html
Kupić i focić. Obrazek cudny :D
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Z manualami lepiej gdy pasują do każdego systemu który się posiada lub będzie posiadać w przyszłości. Takim jest jedynie słuszny bagnet Leica M, pasujący do wszystkich bezluster. A więc i łatwo sprzedawalny gdy się zmieni nam zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Dzieki za odpowiedz, rzeczywiscie prosty sposob.
A R6 mark 2 sie nadaje ?
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nie tylko, taka przejściówka jest też na Nikon Z.
Przejściówki "firmowe" na Aliexpress są o połowę tańsze. I są także jakieś no-name, po kilkadziesiąt zł.
Czytając co napisał cybulski o jasnych manualach zacząłem się zastanawiać nad 7Artisans 1.1 i TTartisanem 0,95.
A jak oceniacie tego Nokton 50 mm f/1.0??