Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tego smartfonem nie da się zrobić, próbowałem moim fotograficznym Pixel 6 Pro zrobić coś podobnego pod płotem w Ostrawie i nie dało się, wiem co piszę :)
Załącznik 10911
Bez urazy, ale takie zdjęcia robiono nawet aparatami na film i manualnymi obiektywami, bo to jest kwestia umiejętności, a nie tylko i wyłącznie sprzętu.
Ciężkie czasy kształtują twardych ludzi, którzy ciężko pracują, aby dzieciom było lżej, a gdy już jest lżej, to się lęgną mięczaki, które doprowadzają do ciężkich czasów, i tak w kółko.
Nam się już w tyłkach poprzewracało od tych wszystkich automatyk i już tylko sztucznej inteligencji nam brakuje, żeby w ogóle jakieś zdjęcie zrobić, aż się nie spostrzeżemy, jak niedługo AI będzie za nas banany ze skórki obierać :mrgreen:
Nie tu jest pies pogrzebany, czy się coś rusza, czy nie rusza, tylko w normalnym zachowaniu się optyki, a nie symulowaniu tego zachowania na podstawie domniemań sztucznej inteligencji.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Bez urazy, ale takie zdjęcia robiono nawet aparatami na film i manualnymi obiektywami, bo to jest kwestia umiejętności, a nie tylko i wyłącznie sprzętu.
ale tu dyskusja nie o tym czy starym sprzętem się takie foto dało czy nie, tylko jak smartfonem coś takiego zrobić:roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ale tu dyskusja nie o tym czy starym sprzętem się takie foto dało czy nie, tylko jak smartfonem coś takiego zrobić:roll:
Wbrew samemu sobie powiem, że się da, tylko najpierw trzeba nad tym pomyśleć i niekoniecznie jest do tego potrzebny kurs na YT, ani nawet instrukcja obsługi.
2 załącznik(ów)
Z różnych powodów z rezerwą podchodziłem do fotografowania przy pełnej rozdzielczości w smartfonach.
Ale na jednym z portali napisano że w S23U przy dobrym oświetleniu warto robić zdjęcia przy 200Mpix i następnie w postprocesie przeskalować do np. A7R3 (z szerokości 1632pix do 7952).
Praca w programach do obróbki zdjęć w Windows z plikiem 200Mpix to dłuuuie oczekiwanie. W Androidzie jest znacznie szybciej.
Z S23U (200Mpix) szerokość kadru 16320 -> 7952pix, z A7R2 (42Mpix) kadr 7952pix
Załącznik 10912
Załącznik 10913
jp
Po raz kolejny udowadniasz to samo i nic więcej.
My już wiemy, że S22 i S23 potrafią zrobić nawet imponujące zdjęcia o dużych wymiarach, ostre i szczegółowe, ale to dalej jest szeroki kąt i nic, co by miało jakikolwiek związek z separacją planów, która jest istotna w wielu zastosowaniach, ani też tak dużych i szczegółowych zdjęć wykonanych konkretnym teleobiektywem nie pokazujesz.
A tymczasem aparatem zawsze uzyskasz pliki tej samej wielkości i jakości niezależnie od użytego obiektywu, a tych masz wybór do wiwatu, i czy weźmiesz rybie oko, czy 600 mm z TC, to dalej będą to zdjęcia wysokiej jakości i w pełnym rozmiarze matrycy, a nie jakieś wymemłane ogryzki.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Po raz kolejny udowadniasz to samo i nic więcej.
My już wiemy, że S22 i S23 potrafią zrobić nawet imponujące zdjęcia o dużych wymiarach, ostre i szczegółowe, ale to dalej jest szeroki kąt i nic, co by miało jakikolwiek związek z separacją planów, która jest istotna w wielu zastosowaniach, ani też tak dużych i szczegółowych zdjęć wykonanych konkretnym teleobiektywem nie pokazujesz.
A tymczasem aparatem zawsze uzyskasz pliki tej samej wielkości i jakości niezależnie od użytego obiektywu, a tych masz wybór do wiwatu, i czy weźmiesz rybie oko, czy 600 mm z TC, to dalej będą to zdjęcia wysokiej jakości i w pełnym rozmiarze matrycy, a nie jakieś wymemłane ogryzki.
Taki jest teraz aktualny stan w smartfonie S23U, nie ma na to rady, trzeba czekać na wyniki dalszego rozwoju tej technologii by było lepiej również w zakresie długich ogniskowych (2024,2025 ?). Ale ten zakres chyba nie będzie priorytetem w rozwoju
Teraz tele to 230mm i optyczny (2x) zoomm w programie Expert RAW to 460mm, matryca 12 Mpix
Najdłuższy obiektyw jaki mam to 135mm i pokazałem porównanie aparat <-> smartfon w #1443
Można (w innym programie) zoom optyczny 6x (i dalej cyfrowy) ale jakość jest gorsza i spada
Nie kwestionowałem, nie kwestionuję że są obszary zastosowań gdzie fotografia optyczna ma jeszcze przewagę w jakości technicznej nad fotografia obliczeniową. Uważam że ten obszar będzie się kurczył ale myślę że nigdy nie do zera.
jp
Ta technologia jest i będzie ograniczona pod każdym możliwym względem w stosunku do możliwości normalnych aparatów i normalnych obiektywów.
Sama zmiana modus operandi pomiędzy smartfonami a aparatami nie stanowi o tym, że smartfony aparaty doganiają, a tym bardziej prześcigają, albowiem głównym celem aparatów jest produkowanie obrazów wysokiej jakości, o szczególnych cechach nieosiągalnych dla smartfonów, co się wiąże częstokroć z koniecznością stosowania statywów i sztucznego oświetlenia, a nie łatwość wykonywania zdjęć kosztem ich jakości.
To są rozwiązania dla masowego odbiorcy nie mającego szczególnych wymagań, ale trudno nawet nazwać przeciętnego fotoamatora takim odbiorcą.
Jeśli ktoś się mieni fotoamatorem, a szczególnych wymagań nie ma, to po prostu nim nie jest.
Smartfon jako sprzęt towarzyszący może być świadomie, kreatywnie użyty, ale normalny fotoamator potrzebuje czegoś więcej, i dalej będzie posiadał normalny aparat zapewniający mu to coś, a więc wieszczenie, że dzięki fotografii obliczeniowej normalny sprzęt zostanie wyparty przez smartfony nie ma podstaw.
Redukcja tego sprzętu następuje tylko u tych, którzy go- tak naprawdę- nigdy nie potrzebowali.
Kiedy zakładam obiektyw 11-22 mm lub 18-55 mm do APS-C, a nawet 28-70 mm f/3,5-4,5 do FF, i fotografuję widoczki, to od biedy mógłbym to zastąpić smartfonem, ale kiedy zapinam tylko 50 mm f/1,8 do C 6D, to gińcie smartfony, nic tu po was, a co z inną, jaśniejszą optyką, krótszą lub dłuższą? Sama rozdzielczość obrazu niczego nie załatwia.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie kwestionowałem, nie kwestionuję że są obszary zastosowań gdzie fotografia optyczna ma jeszcze przewagę w jakości technicznej nad fotografia obliczeniową. Uważam że ten obszar będzie się kurczył ale myślę że nigdy nie do zera.
jp
I jeszcze jedno.
Patrzę w Twoją stopkę i widzę Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM.
Powiedz, czy kiedykolwiek wykorzystałeś jasność swoich obiektywów i te obiektywy tak, jak one na to zasługują?
Czy robiłeś zdjęcia z bliskich odległości przy pełnej dziurze, czy tylko widoki śródziemnomorskich spelun z daleka, gdzie szczegółów, szczególików i szczególątek jest naje...bane jak w damskiej torebce, i spokojnie wystarczyły by Ci ciemne szkła na f/8-11?
Masz pod ręką sprzęt wybitnie czyniący przepaść w stosunku do tego, co oferuje smartfon, i nigdy się o tym nie przekonałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Fajne zdjęcie.
Jest w S23U dostępne ustawienie Zdjęcie w ruchu już gdzieś wkleiłem opis z instrukcji.
Ale oprócz funkcji potrzebne jest też doświadczenie, nie mam
jp
Pixel 6 Pro też ma taką opcję, ale dla mnie w kontekście panning-u jest to bezużyteczne, bo nie daje mi prawie żadnej kontroli nad tym co wyjdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Myślę, że doświadczenia w panning-u mi nie brakuje (mam wiele takich ujeć), miałem pomysł, robiłem wiele prób i nie wyszło to tak dobrze jak klasycznym aparatem ;) Wynik jest po prostu nieporównywalny jakościowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
I jeszcze jedno.
Patrzę w Twoją stopkę i widzę Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM.
Powiedz, czy kiedykolwiek wykorzystałeś jasność swoich obiektywów i te obiektywy tak, jak one na to zasługują?
Czy robiłeś zdjęcia z bliskich odległości przy pełnej dziurze, czy tylko widoki śródziemnomorskich spelun z daleka, gdzie szczegółów, szczególików i szczególątek jest naje...bane jak w damskiej torebce, i spokojnie wystarczyły by Ci ciemne szkła na f/8-11?
Masz pod ręką sprzęt wybitnie czyniący przepaść w stosunku do tego, co oferuje smartfon, i nigdy się o tym nie przekonałeś?
Nie oczekuj przypadkiem, że @jan pawlak kupując topowe i profesjonalne portretówki 85mm f/1,4 i GM 135mm f/1.8 kiedykolwiek wykonana zdjęcie na pełnym otwarciu przysłony! JP za każdym razem pisze: "Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu". Sumarycznie podpisując zdjęcia zawsze oscyluje w ramach przysłon f5,6 do f/8.
Przekładając na zrozumiały język dla osób nie mających pojęcia o fotografowaniu to jakby JP poszedł do salonu samochodowego , kupił najnowszy model Porsche z najmocniejszym dostępnym silnikiem i... jeździł nim 300 metrów do sklepu osiedlowego po bułeczki z prędkością 20 km/h.
Naprawdę chcesz dyskutować z JP, który nie ma zielonego pojęcia o trójkącie ekspozycji, kadrowaniu, zależności głębi ostrości od wybranej przysłony na obiektywie oraz obsłudze aparatu fotograficznego :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W Sony, w programie 1 mam takie ustwaienia,
Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.
jp