Rzeczywiście...
Jakiś czas temu, często pojawiały się opinie o nieostrych obrazach generowanych przez 40d.
Sam jak kupowałem w zeszłym roku to miałem pewne obawy które oczywiście się
nie potwierdziły, a wręcz przeciwnie.
Wersja do druku
Rzeczywiście...
Jakiś czas temu, często pojawiały się opinie o nieostrych obrazach generowanych przez 40d.
Sam jak kupowałem w zeszłym roku to miałem pewne obawy które oczywiście się
nie potwierdziły, a wręcz przeciwnie.
Ja kupiłam tydzień temu wraz z Sigmą 10-20mm i jestem pod dużym wrażeniem :)
Jak dla mnie to same plusy
- fajne i czytelne menu
- bardzo dobrze leży w dłoni
- nic nie skrzypi
- szybki AF
- jakość zdjęć i niskie szumy
Jeszcze muszę trochę popracować nad nim, zdarza mi się nieumiejętnie naświetlać kadr i zdjęcia wychodzą z ciemnym dołem a ładną górą lub dobrym dołem a przepaloną górą. Może zły dobieram pomiar światła ? A druga sprawa to czy jest możliwość korekcji ekspozycji ale nie za pomocą przysłony czy czasu naświetlania tylko na tej podziałce -2..1..*..1..+2. Chodzi mi żeby wartość przesłony i czasu migawki nie były przestawiane.
tak :D przycisk ISO ale w ograniczonym zakresie.
a tak na serio to zadasz rzeczy niemozliwej, z calej trojcy ekspozycji to wlasnie przyslona/czas sluza glownie do kontroli ekspozycji
Kurde, nigdy o tym nie pomyślałem, a często borykam się z tym samym problemem. W sumie nawet nie wiedziałem, że pierścień pośredni zmiejszy minimalną odległość ostrzenia. Jak Ci to wpływa na szybkość AF?
chyba tylko fotografując kartę do testów BF/FF
też używam 40D do ptaków i raczej nie mam opisanych przez Ciebie problemów
pewnie robisz lekkie przekadrowanie, w przy tej ogniskowej to nawet drgania przesuną Ci środek kadru z oka
Właśnie zamówiłam szarą połówkę, adapter, holder, Cokin P.
Czy kupując 40D trzeba zwrócić uwagę na coś specjalnego? Jakąś wadę? Jakieś luźne styki, jakąś odchodzącą gumę, czy coś podobnego?
Jakie mam szanse na trafienie BF/FF przy zakupie 40D?
Bo sam fakt działania z obiektywem to wiadomo, pstryknąć i zobaczyć na komputerze jakość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście chodzi o coś charakterystycznego dla nowych 40D, a nie o standardowy przegląd aparatu.
Zastanawiam się czy powinna być wsuwana zaślepka na sanki. W moim korpusie tego niema.