Odp: [Sergiusz] Moja droga
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
dlaczego musicie ciągle powtarzać i wyrzucać autorowi wątku, że jego "pstryki" są "nędzne", "fatalne" itd? to jego wątek i wrzuca co mu sie podoba, a z tego co widzę duża grupa osób próbuje go uświadamiać/poprawiać/usprawniać (niepotrzebne skreślić)...
Dokładnie tak. Jeśli komuś to nie odpowiada to nie wchodzi, nie ogląda, nie komentuje. Nie wiem skąd w niektórych taka nieprzeparta chęć uświadamiania innym ich błędów. Nie wiem też na podstawie czego czują się do tego uprawnieni.
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
ja mysle ze jako moderator Ty powinienes o to bardziej zadbac :)
Tu się mylisz i to gruntownie. Moderator nie jest arbitrem sztuki i nie jest jego zadaniem ocenianie co jest sztuką i "się nadaje", a co nie.
Zresztą nie wyobrażam sobie jak miałoby to wyglądać w praktyce choćby ze względu na fakt, że tego typu oceny są nadzwyczaj subiektywne i nie istnieją obiektywne kryteria pozwalające tego typu kwestie rozstrzygać.
Cytat:
Zamieszczone przez
mc_iek
Ale jak o fatalności zdjęć piszą ciągle ci sami autorzy, to może trącić jakimś uprzedzeniem!
Otóż to 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie wiem skąd w niektórych taka nieprzeparta chęć uświadamiania innym ich błędów. Nie wiem też na podstawie czego czują się do tego uprawnieni.
no dobra ;) skoro tak, to chcialbym niesmialo zwrocic uwage, ze w dziale "fashion/glamour/akt" pojawil sie nowy mlody wilk, ktoremu chyba nalezy wbic do glowy te slowa :mrgreen:
do dziela moderatorzy, bo inaczej narodzi sie nowy micles :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tu się mylisz i to gruntownie. Moderator nie jest arbitrem sztuki i nie jest jego zadaniem ocenianie co jest sztuką i "się nadaje", a co nie.
Zresztą nie wyobrażam sobie jak miałoby to wyglądać w praktyce choćby ze względu na fakt, że tego typu oceny są nadzwyczaj subiektywne i nie istnieją obiektywne kryteria pozwalające tego typu kwestie rozstrzygać
Jetes tu na forum tak dlugo ze twoja wiedza na temat sztuki w fotografii powinna byc na tyle duza ze zamiast mowic mi co powinienem robic moglbys od czasu do czasu ocenic czyjas tworczosc i wskazac wlasciwa droge, mysle ze, ze zdaniem moderatora ludzie bardziej sie licza :). Co wiecej, uwazam ze niektorzy zle rozumuja negatywne komantarze, traktujac je jako np ,,uprzedzenie" jak dla mnie to troche banalne myslenie. Krytyka uczy i powinna pobudzac do myslenia, do zmian a nie byc traktowana jako atak.
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
Sergiusz prowadzi warsztaty fotograficzne?? Takie warsztaty powinien prowadzic mistrz.. Sergiuszu czego Ty uczysz swoich studentów?
Wiesz żeby uczyć nie trzeba być mistrzem. Dawno temu przeczytałem kilka komentarzy Sergiusza i o dziwo facet z reguły wie o czym pisze i jeśli chodzi o teorię to naprawdę zrobił na mnie wrażenie. Trochę zdębiałem jak zobaczyłem jego portfolio bo nijak nie pasowało do jego komentarzy. Długo się zastanawiałem skąd ten dysonans miedzy teorią a praktyką i jedyne co mi przyszło do głowy to szewc bez butów chodzi. I o ile jego zdjęć nie cenię, to komentarze dotyczące zdjęć już tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
no dobra ;) skoro tak, to chcialbym niesmialo zwrocic uwage, ze w dziale "fashion/glamour/akt" pojawil sie nowy mlody wilk, ktoremu chyba nalezy wbic do glowy te slowa :mrgreen:
do dziela moderatorzy, bo inaczej narodzi sie nowy micles :lol:
Zaraportuj - sie zobaczy 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
Jetes tu na forum tak dlugo ze twoja wiedza na temat sztuki w fotografii powinna byc na tyle duza ze zamiast mowic mi co powinienem robic moglbys od czasu do czasu ocenic czyjas tworczosc i wskazac wlasciwa droge, mysle ze, ze zdaniem moderatora ludzie bardziej sie licza :). Co wiecej, uwazam ze niektorzy zle rozumuja negatywne komantarze, traktujac je jako np ,,uprzedzenie" jak dla mnie to troche banalne myslenie. Krytyka uczy i powinna pobudzac do myslenia, do zmian a nie byc traktowana jako atak.
Wszystko zależy co to znaczy "negatywny komentarz". Zupełnie co innego jest jak ktoś pisze, że mu się kadr nie podoba albo że jego zdaniem światło było źle ustawione a czym innym ględzenie że zdjęcia nie są sztuką.
Nie wspominając już o tym, że to że ktoś ma galerię nie oznacza że chce żeby jego zdjęcia były oceniane - może chce pogadać o świecie, pokazać jakieś ciekawe albo śmieszne wydarzenia. Nie każdy zamieszcza tu zdjęcia od razu z zamiarem napinania muskułów jaką to sztukę prezentuje. Wątki galeryjne należy tu traktować bardziej towarzysko bez zadęcia.
Wychodząc z tego i z tego co napisałem wyżej nie zamierzam w żadnym wypadku niczyjej twórczości oceniać.
Poza wszystkim staż na forum do niczego nie predestynuje, a już szczególnie do jakiejś pogłębionej wiedzy na temat sztuki. Od tego są stosowne studia oraz osoby obdarzone szczególną wrażliwością. Tej ostatniej zresztą ani żaden papier, ani staż, ani doświadczenie nie załatwi, bo to się albo ma albo nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Dawno temu przeczytałem kilka komentarzy Sergiusza i o dziwo facet z reguły wie o czym pisze i jeśli chodzi o teorię to naprawdę zrobił na mnie wrażenie.
Jak mało kto na tym forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak mało kto na tym forum.
Komentarz dotyczący pracy jacka73 na którym był jakiś wąwóz pamiętam do dzisiaj. Nie zawsze się z nim zgadzam ale rzeczywiście, mało kto potrafi tak sensownie skomentować jak on. I cały czas mam podejrzenie że to co on tutaj czy w swoim pf do którego dał tutaj link pokazuje to taka forma żartu a prace które ceni pokazuje gdzie indziej lub pod innym nickiem.
Cytat:
do którego dał tutaj link pokazuje to taka forma żartu a prace które ceni pokazuje gdzie indziej lub pod innym nickiem.
Albo nie pokazuje, bo nie warto. A już na pewno nie tutaj. :)
Po lekturze ostatnich kilkunastu postów szczerze muszę przyznać, że jestem trochę zdegustowany. Jeśli komuś się tutaj nie podoba, to przecież nie ma przymusu przeglądania tej galerii a tym bardziej zamieszczania w niej swoich uwag.
Proponuję aby gospodarz galerii wrzucił parę fotek na rozluźnienie atmosfery - wolę je oglądać niż czytać narzekania i utyskiwania co niektórych kolegów.
Co do ostatniej fotki ...... zawsze uważałem (i uważam nadal), że dobra kimka nie jest zła.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Albo nie pokazuje, bo nie warto. A już na pewno nie tutaj. :)
Ostatnio to mnie pokazują. Referendum jest dla ludzi Kimka jest poczwórna i zdjęcia zrobione w przeciągu góra kilku minut. Stąd tekst. Portret a w zasadzie próba jest portretem wielokrotnym i zamiast obróbki czy aparatu lub obiektywu ( nie ma równego odpowiednika w innym systemie ) chętniej bym się dowiedział czy powinna być korelacja pomiędzy portretami czy jej brak. Moje portfolio jest w Google wpisuję imię i nazwisko i wyświetlają się strony, na których są moje zdjęcia. Warsztatów nie prowadzę a jak prowadziłem to nauczałem abstrakcyjnego myślenia i trochę geometrii. Młode wilki zapewniają równowagę w przyrodzie eliminując słabsze osobniki. Tak jest zorganizowany wszechświat.
Nie wytrzymałem i kilku z Kolegów prawdopodobnie się narażę - PRZESTAŃCIE PIERNICZYĆ BZDURY O JAKOŚCI & SZTUCE & ARTYŹMIE! Ten wątek nie jest po to, by ktoś oceniał umiejętności & warsztat Autora! Toż to przecież swoisty raport z rzeczywistości (czasem, albo głownie, kuriozalnej), która nas otacza. To dokumentacja widzenia świata przez Sergiusza, pokazująca anomalie czy "odchyły".
A jeśli chcecie się Szanowni Koledzy doktoryzować (żeby nie powiedzieć: zachłystywać własną erudycją) to poszukajcie sobie innych wątków.
Typu "z pewną dozą nieśmiałości zamieszczam swoje wypociny i o łaskawe opinie proszę" - jest takowych wątków na Forum sporo.
Rzekłem.
Amen.
Dobranoc.