Bardzo mało konkretna plotka. Osobiście wolał bym matryce z ISO invariance i brak możliwości filmowania ;)
Wersja do druku
Ciekawi mnie co Canon zaproponuje w tym segmencie. Czy oleje lustrzankę APS-C na tym poziomie cenowym czy też dopakuje ją w różne elementy tytułem eksperymentu dla innych modeli:
nowy porządny sensor, skuteczne śledzenie AF, wideo 4k. Obiektywów EF-S o dobrych parametrach (następca C17-55, jasne 22 mm,) nie przybywa.
Na różnych ciekawych spotkaniach w zeszłym tygodniu nasłuchałem się tyle "plotek", że mógłbym własny serwis otworzyć i zapełniać przez miesiąc :lol:
Na razie nawiążę do tematu APS-C. Serwisy plotkarskie jeszcze o tym nie piszą, ale Sony jest na pozycji, żeby odpalić w tym segmencie prawdziwą "bombę".
I tu jest mały problem Canona, bo jeśli wyposażyć domniemanego 90d w lepszy sensor, lepszy AF ze śledzeniem i wideo 4K to dostaniemy co najwyżej odpowiednik A6300, który właściwie schodzi z rynku i kosztuje połowę tego co Canon zwykł kasować za korpus w tym segmencie. Więc taki 90d to za mało i trochę pewnie falstart, żeby konkurować tym korpusem przez kilka lat na rynku.
Jeszcze gwoli wyjaśnienia. Gdy serwisy foto-plotkarskie dotrą do tej informacji, pewnie będą wypisywać niestworzone rzeczy. Spodziewam się, że tę "bombę" Sony odpali np. za dwa lata, ale to i tak będzie w połowie cyklu życia 90d. Więc Canon musi zaproponować coś więcej?
Z "plotek" mniejszego kalibru, to Viltrox ma niedługo wypuścić odpowiednik Speed Boostera na bagnet EF-M. Bardzo fajna rzecz i pewnie przekonałaby mnie ostatecznie do zakupu jakiegoś fajniejszego korpusu serii EOS M.
I na koniec coś z obozu Sigmy, która ponoć na przyszły rok szykuje kolejny "niszowy" obiektyw. Nazwałbym go "bestią" :lol: Raz, ze względu na możliwości, a dwa, z uwagi na pewne skojarzenia biblijno-numerologiczne ;)
Sigma 66-666mm? :)
A na CR powtórzyli mądrość Sokratesa:
Lots of Talk, Very Little Solid Information About Canon’s Next Cameras
Tak więc hitem tego roku będzie M5 mark II :mrgreen: Brawo!
Pozostaje ciagnąc łacha z Sony i czekać.
@marfot
Ale m5 mark II może być bardzo fajnym aparatem. W szczególności jak włożą do niego eye-af i dpaf będzie działało w 4k. A jak w nim zadebiutuje nowa matryca ISOobojętna to już w ogóle będzie super :D
Rzeczywiście oprogramowanie AF może być ambitne i myślę że to nie problem - nowy procek daje radę. Już pora najwyższa. Trochę nie wierzę w dpaf w 4k - jest chyba jakaś przeszkoda.
Sterowanie tym AF pewnie się nie zmieni czyli nie będzie joya. Dla mnie to duży mankament.
W ISO invariance nie wierzę co do zasady - nie rozumiem tego ale chyba wzrost ISO musi zawsze się wiązać ze spadkiem DR.
Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby nowa matryca była poprawna - taka jak w 7DIII i 90D. Ale życie uczy, że zawsze się znajdzie u Canona filozof, który zadecyduje inaczej.
fajnym aparatem to ktorykolwiek M bedzie kiedy:
- dojdzie do niego uczciwe optycznie 35/1.4 IS
- dojdzie do niego uczciwe optycznie 15/2
- dojdzie do niego uczciwe 60/2.8 IS macro
- dojdzie do tego uczciwe optycznie i gabarytowo 50-200/4.5 IS
- dojdzie do tego uczciwe optycznie 15-70/4.5 IS
widac wspolny refren? :)
super bedzie, jak bedzie po wpiac do M. doraznie w tym systemie sa dwa szkla: 22/2 i 11-22. bo ta ciemna mizeria optyczna 15-45 i 55-200 to moze starczyc na poziomie przecietnego odbiorcy M100. a kupowac M5 zeby do tego zapinac EF-y przez przejsciowke... to juz lepiej sobie 800D albo 200D wziac. przynajmniej bateria na wiecej niz 100 zdjec wystarczy
Dokładnie. Ciekawe szkła spowodowałyby, że przynajmniej 30% tego forum dokupiłaby M do swoich zaawansowanych zestawów. To 35/1.4 i jeszcze ze 2 inne stałki w podobnej konwencji też mogłyby być przełomowe dla tego systemu. Wszyscy tu czekają na bezlustro FF, ale rynek zdobędą lub stracą właśnie systemem M.