porownywaliscie pracę na aktualnej bibliotece z nowym plikiem library? testowo stworzyć nowy tylko jedna sesje i zobaczyć jak będzie chodziło.
edition
oczywiście chodzi mi o katalog
Wersja do druku
porownywaliscie pracę na aktualnej bibliotece z nowym plikiem library? testowo stworzyć nowy tylko jedna sesje i zobaczyć jak będzie chodziło.
edition
oczywiście chodzi mi o katalog
Napisz może krok po kroku ;)
Sam tego nie próbowałem, ale może jest ktoś kto wpadł na taki pomysł, żeby sprawdzić, czy katalog lr wypchany na przykład ok 10 000 raw spowalnia pracę całej aplikacji względem obróbki konkretnego importu.
Moznaby to sprawdzić, tworząc nowy katalog z menu plik zdaje się i importując do niego jedną sesję zdjęciową/reportaż. Tak, żeby cały katalog był czysty. I ciekawe czy to w jakikolwiek sposób zmieni wydajność LR.
Pewnie nie bo przecież nie pracujemy na wszystkich zdjęciach na raz.
Przewinęło się też pytanie o smart previewsy - Ja ostatnio staram się zawsze je tworzyć i mam wrażenie że pracuje się na nich szybciej. Trzeba tylko przestawić w opcjach wydajności, żeby LR z nich korzystał nawet jak ma dostępne oryginały.
Na świeżo zainstalowanym LR z pustym katalogiem jest to samo.
Lipa, nie ma dla nas ratunku :D
Próbowałem sposobów podanych wyże i wychodzi mi, że widoczna poprawa nastąpiła tylko jak zacząłem działać na smart preview.
Ratunek jest , LR 7 za pasem i ponoć poprawiona wydajność.
mam propozycje, zeby jednak uzywac wyszukiwarki forum. bo mozna bylo wykminic, ze temat Lightrooma juz sie kiedys pojawil na tym forum.
a widzac watek o nazwie "Wszystkie pytania do LR to TUTAJ" w sumie mozna zajarzyc, ze tez by sie nadawal, bo obrabianie fot do kotleta nie rozni sie znacznie od innych zdjec.
Owszem przymula (wersja CC) właśnie pracując dłuższą serią - im dalsze zdjęcia, tym większy przymuł się robi. U mnie najgorzej jest z brushami korygującymi. Tak, czy inaczej naprawdę wqurw bierze gdy widzę, jak te wszystkie ustawienia i korekty płynnie śmigają w Camera Raw! :/
Restart aplikacji nie pomoże? Bo pewnie przez zawalony ram im dalej tym wolniej.