Ile RAW-ów masz w aktualnie otwartym folderze? Z jakiej puszki?
--- Kolejny post ---
Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?
Wersja do druku
U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.
Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.
Puszka z największymi plikami to 6d.
A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
Jakoś wcale się nie dziwię, że LR płynnie działa. Natomiast trochę dziwne, że gwphoto narzeka - choć to dość indywidualna sprawa co kto nazywa płynna pracą a co cięciem ;)
Mam tylko 8 GB ramu index z Win7 to: 6.9-7.0-3.6-5.4-7.2 Gdy wyostrzenie, odszumienie mam na 0 i wyłączę korekcję obiektyw to LR 5.2 działa nawet dość płynnie z wyjątkiem powiększania do 100% na to muszę poczekać ze 2s, aż się obraz wyostrzy:( To się dzieje jak mam we wczytanym folderze tak 1,5 - 2 tyś zdjęć. Jeśli jest setka czy dwie to działa dużo lepiej.
działacie na originals photo czy smart preview?
Ja mam LR 4.4 a tam nie ma opcji smart preview, więc używa oryginalnych plików.
U mnie generalnie to samo. Pierwsze kilkadziesiąt fotek - chodzi całkiem znośnie, a już pod koniec, jak jest koło 1000 zdjęć to jest taka zamułka, że szkoda gadać. kopiowanie presetu to czasem trwa parę sekund. Nie pomogły żadne triki ani zmiana kompa na w miarę topowy można powiedzieć.
Ciekawe jak się będzie pracowało na plikach z d850 :)
LR chyba zawsze zatyka komputer niezależnie jak byłby mocny, zwłaszcza przy wsadowej obróbce plików. Jedyne co można zrobić to ograniczyć czas tego zatykania co może wiązać się z wymianą jakichś tam elementów składowych komputera. U ciebie najprawdopodobniej pomogła by wymiana procesora na mocniejszy i może karty graficznej o której niestety nic nie napisałeś.
https://photographylife.com/the-ulti...tography-needs
^ Tutaj znajdziesz różne propozycje konfiguracji dla trzech różnych mikroarchitektur procesorów Intela.
https://www.pugetsystems.com/recomme...ecommendations
^ Tutaj znajdziesz masę różnych zestawień których w sumie nie potrzeba analizować samemu bo już to ktoś za nas zrobił i zebrał wszystkie niezbędne informacje na jednej stronie.
Znalazła się też tam pewna darmowa porada od której można by w sumie zacząć zabawę z przyspieszaniem LR.
Cytat:
While most of Lightroom's default settings are just fine for the majority of users, we recommend increasing the size of your camera RAW cache from the 1GB default. This can be done in Edit -> Preferences -> Performance and can make a big difference if you work with a large number of RAW images. The exact size you want will depend on the number of images you work with, but 20GB tends to be the most common recommendation.
Wszystkie te triki już próbowane :)