-
Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
kotekx13
mam pytanie: podpinasz canona 400/5,6 i konwerter i działa?? czy jakieś czary mary robisz?
Nie wiem czy to pytanie do mnie ale odpowiem :) Tak, działa wszystko normalnie, tylko trochę wolniej. Da się tym zestawem robić zdjęcia ptakom w locie. To zestaw na idealne warunki. Im więcej słońca tym lepiej. Poniższy ( dzisiejszy ) przykład; dwa kolejne zdjęcia w serii, AF servo, AF rozszerzony do piętnastu punktów, 1/3200, odległość 40 - 50 metrów. Jeśli słońce mamy za plecami to jest szansa na niezłe zdjęcia. Pozostaje pytanie czy zdjęcia nie byłyby lepsze bez konwertera. W sumie można by to łatwo sprawdzić ale..... po co sobie odbierać złudzenia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Proszę Pana, Pan myśli sobie że co, ktoś będzie z marszu na Pańskie życzenie leciał z aparatem w jakąś ciemną uliczkę gdzie można np. szybciej zarobić w zęby i stracić aparat zanim naciśnie się spust migawki i robić dla Pana zdjęcia porównawcze (ta sama fotografowana scena przy różnych wartościach ISO)?
Canon EOS 7D Mark II Review - Sample Images | PhotographyBLOG
^ Pan przewinie sobie ekran na dół, są tam przykładowe pliki RAW (Sample RAW Images) do pobrania. Czy zdjęcie uliczki na ISO 6400 oraz lamp na ISO 3200 zaspokajają Pański głód wiedzy?
Albo inaczej, w największym skrócie:
Źródło:
Canon 7D Mark II review: Noise and dynamic range | TechRadar
Chętnie przyłączę się do prośby już 2 osób.
Przy okazji kolega mkamelg zapewne posiada c7d2 i z własnego dobrego serca pomaga w tym wątku powyższym tekstem?
Oczywiście tekst pomocny jak diabli i te linki, bezcenne...
Czy kolega mkamelg robił kiedykolwiek zdjęcia w ciemnym kościele, sali itp? Czy robił zdjęcia w "uliczkach" w okolicach zmroku? Może robił zdjęcia z imprez plenerowych które przeciągnęły się do wieczora?
Jeśli tak, to może mi powie które ze zdjęć które linkował są wykonane właśnie w takich lub zbliżonych warunkach? (zdjęcia półki z iso 100 i więcej nie są tymi warunkami i pojedyncze zdjęcie nóg pod chointą również...)
Co więcej śmiało mogę powiedzieć, że część z jpg które tam oglądałem wyglądają jak zdjęcia z kompakta lub robione były tak marną optyką, że zabiło to jakość lustrzanki...
Koledzy, czy nikt nie znajdzie chwili na zrobienie kilku zdjęć wedle prośby kolegów?
Nie ma być to fotografia artystyczna a jedynie w konkretnych warunkach, od biedy otwórzcie okno pod wieczór i zróbcie parę zdjęć wedle iso zadanego w prośbie :)
Przy okazji do nomoamo: Też bym wybrał a do sportu c7d2 ale mnie nie stać na oba bo jestem amatorem i nie zarabiam na zdjęciach, jak zapewne przedmówcy...
Pozdrawiam
-
Jak się sprawdza tryb silent w 7d2? W fotografii przyrody czasem jest to ważniejsze niż szybkość.
Ktoś z fotografujących przyrodę mogłby wrzucić zdjęcia robione w terenie przed wschodem lub po zachodzie słońca (chodzi mi o iso >1600).
Pozdrawiam
Dylu
-
W ostatni weekend w trakcie Dni Nato w Ostravie testowałem konfigurację poleconą przez użytkownika z innego forum (z innym obiektywem ale jednak ta sama tematyka). Manual Mode + Auto ISO. Przysłona prawie przez cały dzień ustawiona na stałe (7.1) czasy w zależności od obiektu: /400 i dłuższe dla startów i panningu, /640-/800 dla śmigłowców, /1000-/1600 dla turbośmigłowych i odrzutowców.
Przy lekkim zachmurzeniu (niewielkie Cu, dosyć dużo cirrusów) ISO nie wskakiwało wyżej niż na 350 max 400, na ogół w granicach 200. Poruszonych w granicach 10-15%.
MiG-29AS | Nato Days Ostrava 2015
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Ktoś z fotografujących przyrodę mogłby wrzucić zdjęcia robione w terenie przed wschodem lub po zachodzie słońca (chodzi mi o iso >1600).
Co prawda już po wschodzie słońca ale za to pochmurno. Żeby nie tracić czasu na szukanie po prostu zrobiłem taką fotkę. Pełny kadr, 400mm, 1/800, ISO 6400. Bez dodatkowego odszumiania, w DPP na 11.
-
Dzięki Irek07, na małym obrazku wygląda to całkiem ładnie (crop powiedziałby całą prawdę :)). Warunki świetlne miałeś całkiem dobre (gdybyś zszedł do iso800 dałoby to czas 1/100 co w terenie pozwala na wiele).
Czy tryb zdjęć seryjnych silent działa dużo ciszej niż tryb 10kl/s?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
na małym obrazku wygląda to całkiem ładnie (crop powiedziałby całą prawdę
Crop 100%
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Czy tryb zdjęć seryjnych silent działa dużo ciszej niż tryb 10kl/s?
Zdecydowanie ciszej. Czy dużo? Trudno powiedzieć :)
-
Teraz już można wyciągnąć jakieś wnioski :) Używasz obiektywu 400/5,6L ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Teraz już można wyciągnąć jakieś wnioski
Nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków. Jak sam zauważyłeś warunki świetlne były dość dobre. W gorszych będzie gorzej, znacznie gorzej...
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Używasz obiektywu 400/5,6L ?
Tak.
-
"Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady". Właśnie tak brzmi tytuł tematu i nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy użytkownicy zamiast wypowiadać się rzeczowo potrafią jedynie narzekać. No ale na początek trzeba by było owe body zakupić, potem zrobić kilka fotek, poeksperymentować i odpowiedzieć na pytania zadane poprzez posiadaczy tego modelu.
Może więc ustalmy to body to porażka, tragedia, nie da się robić dobrych zdjęć i zamknijmy topic.
Nasuwa mi się też jeszcze jedno rozwiązanie, wszyscy jak jeden zakupmy sobie FF to może dogodzimy forumowym malkontentom.
Pozdrawiam użytkowników FF.
-
Może ktoś jeszcze wrzuci przykłady zdjęc z wysokim iso i ujęcia wymagające dużej rozpiętości tonalnej?
-
Ale wysokie ISO i duża rozpiętość tonalna to chyba nie w tym wątku :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ale wysokie ISO i duża rozpiętość tonalna to chyba nie w tym wątku :)
nie na forum o sprzęcie Canona ;-)
-
Nie licz na to -ja prosiłem już dawno o jakieś zdjęcia w raw na czymś więcej niż 1600 i to w trudnych warunkach -i nic oprócz kierowania do stron gdzie i tak prawie nic nie ma w tych warunkach zrobionego.
Mam zamiar kupić jakiś drugi aparat do mojej starej 7 -ki.
6d odpada ze względu na AF, 5D mark III zawiódł mnie stosunek ceny do jakości na wysokim iso, (na priv mogę wyjaśnić dlaczego -na forum była by tylko pyskówka)
7d mark II nie mam okazji przetestować, a nikt tym aparatem nie robi tu takich zdjęć jakie mnie interesują.
-
Canon EOS 7D Mark II Sample Images | PhotographyBLOG - tu na dole są jakieś sample
CANON 7D mark II: SETUP, NOISE PERFORMANCE AND REVIEW - i tu kilka RAWów na dole
ja nie wiem czego Wy szukacie? nawet po JPEGach na Digital Cameras, Digital Camera Reviews - The Imaging Resource! mozna wywnioskować co jak szumi,
Ja w moim 5D3 za 100% użyteczne uważam ISO 6400 - gdzie praktycznie nie ma szumu po odpowiedniej obróbce, a i na ISO 12800 można spokojnie robić,
a jeśli chodzi o szum na 7D2 to: ISO 12800 z 5D3 = ISO 3200 z 7D2
-
Każdy obrabia po swojemu.
Porównując aparaty biorę pod uwagę na wysokim iso zarówno szumy (ich kolor) jak i kontrasty czy rysowanie poszczególnych kolorów.
Wszystkie te rzeczy w zależności od programu mogą wyglądać różnie stąd JPG nie jest dla mnie miarodajny.
Dlatego też nie rozpisuje się na forum o porównaniach starej 7D do 5DIII czy 6D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotna
ja prosiłem już dawno o jakieś zdjęcia w raw na czymś więcej niż 1600
Wybacz, ale nie miałem okazji do takiego fotografowania. 7DMkII na 3200 daje taki obrazek jak 7D na 1600, z 60D podobnie. Jak jasno i idealnie naświetlony kadr to na 3200 jest dobrze. Niestety w ciemnościach 3200 ISO daje słaby detal i szumy, wykraczające dla mnie za zakres dopuszczalny.
Pozdrawiam
-
Przy idealnym naświetleniu nie potrzeba wysokich iso. Fotografując przyrodę najlepsze ujęcia można zrobić przed zachodem lub po zachodzie słońca, jak do tego dorzucimy środowisko leśne gdzie za dnia już światło nie rozpieszcza, to daje nam przykładowe parametry zdjęcia dla f2.8 iso 1600, 1/40. W takich sytuacjach podbicie iso do 3200 niejednokrotnie ratowało by zdjęcie. Używam 50D i iso3200 jest absolutnie nie używalne, nawet iso 1600 daje słabej jakości obrazek.
Po obróbce w LR BirdWatching.pl - Galeria - Za kurtyną
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Przy idealnym naświetleniu nie potrzeba wysokich iso. Fotografując przyrodę najlepsze ujęcia można zrobić przed zachodem lub po zachodzie słońca, jak do tego dorzucimy środowisko leśne gdzie za dnia już światło nie rozpieszcza, to daje nam przykładowe parametry zdjęcia dla f2.8 iso 1600, 1/40. W takich sytuacjach podbicie iso do 3200 niejednokrotnie ratowało by zdjęcie. Używam 50D i iso3200 jest absolutnie nie używalne, nawet iso 1600 daje słabej jakości obrazek.
Po obróbce w LR
BirdWatching.pl - Galeria - Za kurtyną
1. Nie zgodzę się, że 3200 jest nieużywalne w 50d. Ale scena musi mieć małą rozpiętość i dodatkowo być poprawnie naświetlona.
2. W 7d2/70d jest lepiej w kwestii szumu o mniej wiecej 1EV ale nadal stosują się uwagi z pkt 1.
3. Najlepszym rozwiązaniem do fotografii w lesie będzie dziś 6d. Ewentualnie można pomyśleć też o 200/2 L IS.
4. Osobiście zaczekałbym do wiosny i,zobaczył co Canon pokaże.
Co do punktów 1 i 2 mogę służyć przykładami w przyszłym tygodniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Co do punktów 1 i 2 mogę służyć przykładami w przyszłym tygodniu.
W takim razie chętnie zobaczę próbki z 7d2.
W sieci co prawda jest trochę sampli ale to są w większości przypadkowe pstryki, z których trudno cokolwiek wywnioskować.
I jeszcze jedna rzecz, po przeglądnięciu tych sampli zauważyłem, że mało które zdjęcie jest ostre, nawet przy użyciu takich szkieł jak 135L.
-
Dla mnie ISO3200 w 50D było poza akceptacją. Jedynie, jeśli traktować zdjęcie jako dokument... W 7DII ze spokojem używam do 6400 włącznie. Fotografuje przyrodę, ale w sesjach 'rodzinnych', w domu czy restauracji, mogę teraz nie brać lampy błyskowej. To tak w telegraficznym skrócie.
-
Generalnie cała funkcjonalność aparatu bardzo przypadła mi do gustu. Ale muszę przyznać, że zaskoczyły mnie widoczne szumy w cieniach przy ISO już na poziomie 400. Powyżej jakoś moja tolerancja jest większa :)
-
Tym razem podpiąłem lampę i się zaskoczyłem... Aparat nie widzi lampy Nissin, może ktoś mi to potwierdzić? Z moim poprzednikiem 50D działało, oczywiście tylko z synchronizacją na czasie 1/250. Ale teraz z 7d mkII lipa... Ktoś pomoże?
-
Jastrząb (
Accipiter gentilis)
[100-400L mk2, 400mm, f5.6, 1/60, ISO800]
-
Witaj-mam Nissina Di700a i wszystko jest ok
-
-
Wszystkie z EF 100-400 mk2.
-
Kiedyś prosiłem o zdjęcia na wysokim ISO i nie mogłem się doprosić.
Dla tych którzy są ciekawi porównania 7D mkI /mkII pod tym względem to poniżej składanka z rawów wywoływane na raz w tych samych ustawieniach - odszumianie na 0.
ISO 4000, cień pod półka w zakładzie fotograficznym - oświetlenie jarzeniowe.
W niektórych miejscach są kropkami wymaskowane punkty by lepiej było widać różnice - ci co mają PS mogą zobaczyć gdzie nie widać różnic :)
Ponieważ nie mogę jakoś dodać zdjęcia porównanie w jpg i PS możecie znaleźć pod linkiem:
PS https://drive.google.com/file/d/0B1H...ew?usp=sharing
JPG https://drive.google.com/file/d/0B1H...ew?usp=sharing
Jak uda mi się mieć w łapach mkII w nocy to zrobię następne
7D mkII - to bdb aparat - tu porównuje tylko jeden element ISO 4000
-
Chciałbym raczej kontynuować temat techniczny.
Jakich kodeków używacie Koledzy, dla podglądu RAW-ów - miniaturek w MS Explorerze w Win7/64 z 7D2 ?
Co ciekawe, stary Directory Opus v.9 działa z podglądem miniatur, tak jak i FS.
Sprawdziłem ostatni kodek, jaki jest autorstwa Microsoft Camera Codec Pack - nie działa.
Działa za to FastPictureViewer Codec Pack (trial), ale czy są znane inne ?
-
Czyżby temat zupełnie zamarł ?
-
Skończył się raczej wzmożony okres gdzie ten aparat na zewnątrz może być często przydatny (przynajmniej tak mi się zdaje). Przyjdzie wiosna - zapewne odkurzy się wątek.
Co do RAW:
1) Lightroom / Bridge / Photoshop
2) Capture One (Phase One)
Zwłaszcza przy tym aparacie, gdzie 1k zdjęć można zrobić baaardzo szybko nie widzę sensu używać czegoś innego niż wyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Sprawdziłem ostatni kodek, jaki jest autorstwa Microsoft Camera Codec Pack - nie działa.
Działa za to FastPictureViewer Codec Pack (trial), ale czy są znane inne ?
Re: Microsoft Codec 7D Mk II?: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review
Nie są znane żadne inne więc trzeba skorzystać z tego "oprogramowania firmy trzeciej" (skorzystać czyli zapłacić za pełną wersję) do czego oficjalnie (sic!) zachęca Support Engineer Microsoftu w poście z April 28, 2015:
Cytat:
You may want to use your favorite search engine to find any other third party software which will have in-built feature/codec pack to open files from 7D Mark II camera.
:twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Nie są znane żadne inne więc trzeba skorzystać z tego "oprogramowania firmy trzeciej" (skorzystać czyli zapłacić za pełną wersję)
Kwota niewielka, jak trial wygaśnie to kupię.
-
Niestety nie poradziłem sobie z lampą Nissin Di622, za nic nie potrafię namówić jej do współpracy z Canonem. Aparat widzi urządzenie na gorącej stopce (czas się wyświetla 250/s), ale lampa nie błyska. Sprzedać lampę, czy może jest jakaś wada? Pomocy...
Załączacie świetne zdjęcia ;-) Miłego czatowania przy drapolach.
ISO 640
Iso 800
-
Większość kadru.
[ 300mm, f/4.0, 1/600sec, ISO 400 ]
Duży crop.
[ 300mm, f/4.0, 1/600sec, ISO 400 ]
-
Po prostu:Świetne ,gratulacje
-
Dostałem odpowiedź z firmy Nissin - lampa Di622 nie działa z 7DmkII, fragment listu od firmy zamieściłem tutaj: Nissin Speedlite Di622 - Strona 46
-
di866 (pierwsza wersja) również nie współpracuje z 7D mII.
Przy okazji witam bo to chyba mój pierwszy post.
-
Pytanie odnośnie di866 i 7dmII. Czy da się taką lampę wyzwolić zdalnie przy pomocy jakichś wyzwalaczy mimo że ze sobą nie współpracują?
-
Testował ktoś 7dII z konwerterem x2 wersja II lub III?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Testował ktoś 7dII z konwerterem x2 wersja II lub III?
7dII sprawdzi się więcej niż dobrze z extenderem x2 i wszystkimi tele serii II. Z serii I używałem z 300/2.8 L IS i 500/4 L IS uzyskując przyzwoite rezultaty. Od biedy można jeszcze z 200/2.8 próbować (tylko po co, skoro jest wyśmienity i względnie tani 400/5.6). Z innymi szkłami wg mnie nie ma zupełnie sensu.
--- Kolejny post ---
Co do wersji extendera, to III jest optycznie wyraźnie lepsza. Ale tę różnicę najbardziej widać na pełnej klatce.
Na koniec dodam, że AF robi się nieznośnie wolny.
Ogólnie extender 2x to narzędzie "dla zuchwałych" ;)
-
Dzięki za odpowiedź, zamierzam używac extendera z 300/2.8 IS ver I. Mam nadzieję, że przy f/6,3 będzie już przyzwoita jakość choć na dobrą pewnie można liczyć od f/7,1
-
Witam
Nie znalazlem informacji więc pytanie
Czy jest możliwy zapis jednocześnie na jednej karcie RAW a na drugiej MRAW?
-
Tak, jest możliwy. W "Funk.zapisu/wybór karty" trzeba wybrać "Zapis odrębny" i wtedy można ustawić sobie dla jednej karty RAW a dla drugiej MRAW.
-
Dzieki
Przymierzam sie do zakupu a na tej funkcji by mi zalezalo. Czytalem o sposobie zapisu ale nie wiedzialem czy w przypadku akurat tworzenia jednoczesnie dwoch roznych rawow nie bedzie jakiegos ograniczenia. Dla jpg bylo opisane, kombinacji raw+jpg rowniez, dwoch identycznych rawow tez ale dla roznych rawow juz nie.
-
nie wiem czy było ale może być przydatne
do porównania, również do pobrania rawów i wywołania po swojemu
wersja z dobrym i słabym oświetleniem
widać i szumy i szczegółowość.
Studio shot comparison: Digital Photography Review
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
7dII sprawdzi się więcej niż dobrze z extenderem x2 i wszystkimi tele serii II. Z serii I używałem z 300/2.8 L IS i 500/4 L IS uzyskując przyzwoite rezultaty. Od biedy można jeszcze z 200/2.8 próbować (tylko po co, skoro jest wyśmienity i względnie tani 400/5.6). Z innymi szkłami wg mnie nie ma zupełnie sensu.
--- Kolejny post ---
Co do wersji extendera, to III jest optycznie wyraźnie lepsza. Ale tę różnicę najbardziej widać na pełnej klatce.
Na koniec dodam, że AF robi się nieznośnie wolny.
Ogólnie extender 2x to narzędzie "dla zuchwałych" ;)
Mam podobne pytanie.
Czy ktoś z forumowiczów używał zestawu 7D Mark II + 100-400 4,5-5, IS USM + TC 1,4 III ? Ciekawi mnie praca takiego zestawu pod kątem fotografii ptaków i lotnictwa. Również różnica w jakości zdjęć z zamontowanym TC względem zdjęć bez TC.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
Czy ktoś z forumowiczów używał zestawu 7D Mark II + 100-400 4,5-5, IS USM + TC 1,4 III ? Ciekawi mnie praca takiego zestawu pod kątem fotografii ptaków i lotnictwa. Również różnica w jakości zdjęć z zamontowanym TC względem zdjęć bez TC.
Ja używałem.Nie ma zstrzeżeń do jakości fotek ,ograniczeniem jest światło( w wiekszosci przypadków).Teraz używam tylko 7DII i 100-400.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ja używałem.Nie ma zstrzeżeń do jakości fotek ,ograniczeniem jest światło( w wiekszosci przypadków).Teraz używam tylko 7DII i 100-400.
Dzięki. Fajna jest ta Ruda. Czy masz może oryginał w RAWie? Jeżeli tak to proszę, wrzuć mi go na priva. Z góry dziękuję.
Czy IS jest skuteczny z takim zestawem (mam na myśli fotki w locie) czy też trzeba podeprzeć się monopodem?
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
Czy IS jest skuteczny z takim zestawem (mam na myśli fotki w locie) czy też trzeba podeprzeć się monopodem?
Mnie monopod kopletnie nie przypadł do gustu przy fotografowaniu.Teraz podtrzymuje wybujałą różę rachityczną.
Wszystko focę z łapy.Ale ja jestem amatorem :) .