-
Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
add 1. To gdzie te 450Mb/s ww sieci n ?
add 2. Ale jak bo ja znalazłem tylko sposób poprzez lokalny AM a chciałbym bezpośrednio. Po co? Otóż jak np wyjadę na urlop to nie będę miał ze sobą routera. Będę miał 70D i laptopa i wolałbym już kabli nie targać...
Pytanie, jak podłączyć/sparować bezpośrednio 70D z laptopem po wifi by przesyłać obrazy na komputer?
A i mam jeszcze jeden problem, łącząc się aparatem do telewizora po w sieci (DLNA) widzę w katalogu obrazy natomiast nie widzę plików wideo (wygląda tak jakby katalog był pusty). Uprzedzając pytania dodam, ze telewizor odtwarza ten format plików bo przeniesione na pendriva są widziane przez TV - dlaczego tak jest?
802.11n w praktyce daje transfer na poziomie 50Mbps. Do tego dochodzi niezbyt udany protokół transferu plików. Potencjalnie widzę też ze dwa inne wąskie gardła w implementacji Canona, ale nie sprawdziłem, więc nie krytykuję.
Bodaj w C300 (znaczy kamerze) wstawili już 802.11ac, więc kiedyś będzie pewnie też w aparatach.
Co do parowania laptopa z aparatem bez AP, to wg mnie powinno się udać. Aparat trzeba skonfigurować jako AP i laptopa przyłączyć do jego sieci Wi-Fi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
802.11n w praktyce daje transfer na poziomie 50Mbps. Do tego dochodzi niezbyt udany protokół transferu plików. Potencjalnie widzę też ze dwa inne wąskie gardła w implementacji Canona, ale nie sprawdziłem, więc nie krytykuję.
Bodaj w C300 (znaczy kamerze) wstawili już 802.11ac, więc kiedyś będzie pewnie też w aparatach.
Co do parowania laptopa z aparatem bez AP, to wg mnie powinno się udać. Aparat trzeba skonfigurować jako AP i laptopa przyłączyć do jego sieci Wi-Fi.
No ale g ma szyblośc 54mb/s a n ma o wiele więcej...
Jak ustawić aparat w tryb AP, której opcji użyć? Wydaje mi się, że tylko opcja podłączenia do Smartfona działa jako AP...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
No ale g ma szyblośc 54mb/s a n ma o wiele więcej...
Na pudełku sprzętu sieciowego ;) Jak wyciągniesz w praktyce 20, będziesz się cieszyć...
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Jak ustawić aparat w tryb AP, której opcji użyć? Wydaje mi się, że tylko opcja podłączenia do Smartfona działa jako AP...
Fakt. Protokół jest ten sam, więc możesz spróbować z laptopem jako smartfon ;) Nie próbowałem, więc nie wiem czy w praktyce nie będzie jakiegoś problemu. Dla 7d z WFT Canon proponuje rozwiązanie od drugiej strony czyli przez utworzenie sieci ad hoc na laptopie: http://learn.usa.canon.com/app/pdfs/...Utility_PC.pdf Menu na 7d są ciut inne, ale zasada ta sama i soft (Eos utility) też. Powinno działać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Na pudełku sprzętu sieciowego ;) Jak wyciągniesz w praktyce 20, będziesz się cieszyć...
Fakt. Protokół jest ten sam, więc możesz spróbować z laptopem jako smartfon ;) Nie próbowałem, więc nie wiem czy w praktyce nie będzie jakiegoś problemu. Dla 7d z WFT Canon proponuje rozwiązanie od drugiej strony czyli przez utworzenie sieci ad hoc na laptopie:
http://learn.usa.canon.com/app/pdfs/...Utility_PC.pdf Menu na 7d są ciut inne, ale zasada ta sama i soft (Eos utility) też. Powinno działać.
Pytanie, a na 70D nie a sie ze zrobieniem sieci ad hoc na laptopie?
A tak na marginesie to przetestowałem, ze w podróży można użyć routera w smartfonie i działa :)
Z tego co widzę to 70D ma chyba tylko Wifi 2,4GHz, czy mam zmieniać kanał bo nie widzę swojego routera na 5GHz???
UPDATE: Podłączając jako smartfon nie działa...
Pozdrawiam
-
Kurde coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że AF w moim 70D nawala... Mialem 2 sigmy i to ze czesto pudlowal tlumaczylem wlasnie tym, ze to byly sigmy, ale teraz kupilem Canona 85/1.8 i jest kolosalna roznica miedzy ostroscia fotki zrobionej tradycyjnie, a ta zrobiona z wykorzystaniem LV. Nie mowie, ze zawsze, bo czasem uda mu sie trafic idealnie, ale sporo fotek wyglada mniej wiecej tak: https://www.youtube.com/watch?v=XUUxpneyGsY lub tak: https://www.youtube.com/watch?v=sLULGDFb6BM. Ktos mial podobny problem i udalo mu sie cos wywalczyc? Podobno 70D dzieli sie na 2 serie (chlopaki od Magic Lantern to rozgryzli), roznily sie tym ze na starej ML nie chcial dzialac w pierwotnej wersji mimo ze wersja softu teoretycznie miala ten sam numerek, a na nowszych dzialal bez problemu. Wyglada to jak by Canon cos cichaczem poprawil i chcial zeby ludzie sie nie zorientowali. Niestety mam wczesniejsza wersje.
-
Mam 70D i Canona 85 1.8, U mnie najlepiej ostrzy na punktach wokół centralnego.Ogólnie jednym z powodów zakupu tego korpusu był AF, miałem dośc nieprecyzyjnych punktów liniowych w 600D, i jeśli chodzi o ten aspekt to muszą powiedzieć, że się zawiodłem. Nie żeby była tragedia, ale liczyłem naprawdę na coś ponad przeciątną, a tu AF jak w każdym innym, działa ale bez rewelacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
serko
Mam 70D i Canona 85 1.8, U mnie najlepiej ostrzy na punktach wokół centralnego.Ogólnie jednym z powodów zakupu tego korpusu był AF, miałem dośc nieprecyzyjnych punktów liniowych w 600D, i jeśli chodzi o ten aspekt to muszą powiedzieć, że się zawiodłem. Nie żeby była tragedia, ale liczyłem naprawdę na coś ponad przeciątną, a tu AF jak w każdym innym, działa ale bez rewelacji.
Czyli to co piszą na traumflieger.de okazuje się prawdą, niektóre egzemplarze mają problem z ostrością na punkcie centralnym z jasnymi stałkami. Punkty boczne są zdecydowanie lepsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Czyli to co piszą na traumflieger.de okazuje się prawdą, niektóre egzemplarze mają problem z ostrością na punkcie centralnym z jasnymi stałkami. Punkty boczne są zdecydowanie lepsze.
Wszystko zależy od warunków. Czasem centralny trafia doskonale czasem nie, boczne ostrzą lepiej niż centralny ale też nie wszystkie, trzeba się nauczyć które. Jak zrobisz mikroregulację to działa tylko w konkretnym przypadku, przy konkretnym świetle, w konkretnej odległości, w zasadzie to zdecydowanie lepiej niekalibrować bo staje się nieprzewidywalny :). Ogólnie myślę, że każdy aparat ma swoje odchyły od normy i nie dotyczy to tylko tego modelu. Każdy ma takie albo inny niuanse i trzeba jakoś z tym żyć.
-
Witam!
Ja swojego 70D kupiłem 3 dni temu. Dzisiaj kalibrowałem szkła tzn 18-135 IS STM i 50 1.8 II. Ten 18-135 nie wymagał żadnych korekcji natomiast 50 miała lekki ff więc przesunąłem kalibrację o 3 działki w lewo i jest ok. robiłem porównawczo zdjęcia na LV i teraz nie ma kompletnie żadnej różnicy w ostrzeniu pomiędzy Lv a trybem zwykłym.
Pozdrawiam,
Piotr
-
Ja ma Canona 50 1.4, skalibrowałem go na +5 i też nie ma różnicy :), z Canonem 55-250 ISII źadnego problemu nie ma.
-
Panowie to mam prosbe, jezeli to nie problem napiszcie jaki macie poczatek serial numberu na aparacie/pudelku. Cztery pierwszy cyfry wystarcza.
Ludzie z ML przy probie okreslenia ktore sa "nowsze", a ktore "starsze" zawezili krag serial numberow do:
0620 i nizsze - stare
1000 i wyzsze - nowe
Ciekawi mnie czy te sprawy nie sa ze soba powiazane. Np. Canon po cichu poprawil AF w pewnym momencie produkcji, ale ze nie chcieli sie przyznawac do bledu to nie zmienili numeracji wersji oprogramowania, ale pogrzebali w nim na tyle, że wyszlo na jaw przy probie uruchomienia Magic Lantern.
Moj miesci sie w puli pierwszej czyli starych i to by pasowalo.
Gdzie jest serial number?
-
Jak będę w domu to sprawdzę i dam znać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qrko
Panowie to mam prosbe, jezeli to nie problem napiszcie jaki macie poczatek serial numberu na aparacie/pudelku. Cztery pierwszy cyfry wystarcza.
Ludzie z ML przy probie okreslenia ktore sa "nowsze", a ktore "starsze" zawezili krag serial numberow do:
0620 i nizsze - stare
1000 i wyzsze - nowe
Ciekawi mnie czy te sprawy nie sa ze soba powiazane. Np. Canon po cichu poprawil AF w pewnym momencie produkcji, ale ze nie chcieli sie przyznawac do bledu to nie zmienili numeracji wersji oprogramowania, ale pogrzebali w nim na tyle, że wyszlo na jaw przy probie uruchomienia Magic Lantern.
Moj miesci sie w puli pierwszej czyli starych i to by pasowalo.
Gdzie jest serial number?
1730...
Który to?
-
-
Ha! A ja mam 0330... I co z tego ma wynikać? ML nie instalowałem bo 70D ma w menu wszystko czego potrzebuję. Co innego 1000D ale do niego ML nie ma...
-
Ja też nie instalowałem,bo mi też w oprogramowaniu Canona niczego nie brakuje. Jeśli chodzi o aparat to czasem się zdarzy nieostre zdjęcie, ale to drobnostka i ogólnie jestem zadowolony :).
-
-
Magic Lantern - alternatywne oprogramowanie do lustrzanek Canona opracowane przez hobbystów, mocno rozszerzające możliwości aparatu, szczególnie w zakresie filmowania.
Magic Lantern | Home
-
Witam!
Dwa pytania odnoście 70D:
1) czy micro SD z adapterem będzie działała?
2) Czy istnieje ograniczenie wielkości tzn pojemności karty pamięci?
Pozdrawiam,
Piotr
-
Po co kombinować przy dzisiejszych cenach kart SD ? Karta 16 GB 40MB/s kosztuje 50 zł .Do tego czytnik USB 3,0 i GB-ty zgrywasz w sekundy .Po co utrudniać sobie życie ? Używam 64 GB i starcza mi na tak długo ,że nawet nie myślę o większej .Tym bardziej ,że lepiej mieć kilka 16,32 czy 64GB .Mniejsze ryzyko że się coś straci w razie padnięcia karty .Choć nigdy mi jeszcze żadna nie padła .A ograniczenie pewnie jakieś jest ,bo karty są coraz większe .Producent pewnie może z czasem wypuścić nowszy firmware dla aktualizacji ,ale wątpię .Większą kartę obsłuży nowsze body ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
1) czy micro SD z adapterem będzie działała?
Mi działa, choć główną kartę mam SD, ale zapas czasem też zapinam i zero kłopotów.
-
Polecam karty SD Sandiska, jedyne które się u mnie nie rozpadają po dwóch miesiącach.
Tak z innej beczki, ma ktoś godny polecenia statyw z głowicą do 70D w cenie do 450zł.
-
Całkiem porządny i stabilny statyw ,niestety stówkę droższy .Głowica też niczego sobie ,choć z czasem zmienię na gimbala .Widziałem nawet testy głowicy Triopo DG-3 właśnie na tej podstawie i chwalili .Lżejszy pewnie dwa razy tyle ,ale ten jest naprawdę ok ,nawet na wietrze.Za tę cenę nie narzekam i polecam . Kupuję od lat tylko karty SanDisk i do aparatów i kamer i jeszcze żadna mi nie padła ,więc chyba warte polecenia i w przystępnej cenie.
Slik statyw PRO 700 DX + głowica FOTO CYFRA
-
Pytałem o ograniczenie bo mam zamiar zastosować 128GB (czasami może się przydać do Video) a zauważyłem, że micro są tańsze....stąd moje pytanie.
Czy używał ktoś SD/microSD 128GB w 70D?
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Zdiagnozowałem pewien problem na obiektywie 18-135 IS STM. Otóż zdjęcia obiektów w oddali) wykonane na zoomie ustawionym na max tzn 135mm sa nieostre gdy je robię w trybie zwykłym jak i LV (ten sam efekt). Ni moż na taksze uży=skać ostrości ostrząc ręcznie. Ostrość jest gdy zoom cofnę obracając pierścień o jakieś 3mm przez oporem gdy ogniskowa jest max 120mm to zdjęcia są bardzo ostre.
Czy spotkał się ktoś z takim objawem?
Pozdrawiam
-
Uzupełniając mój wczorajszy wpis zamieszczam przykładowe zdjęcia. Reasumując chodzi o to, ze fotografując na pełnym zoomie tym obiektywem przy f8 (np) zdjęcia są nieostre jak widac na przykładowym zdjęciu i by uzyskać ostre zdjęcie albo należy cofnąć zoom do ok 120mm czyli jakieś 3mm na pierścieniu lub zwiększyć przysłonę do f13.
Proszę o spojrzenie na zdjęcia i info użytkownika tego obiektywu czy też mają takie objaw bo jeśli nie to będę go reklamował a jeśli jest to taka jego "uroda" to będę w przyszłości zdjęcia robił bardziej świadomie?
Ostrość na tych zdjęciach była ustawiana na ten złoty motyw w oknie.
https://drive.google.com/folderview?...Vk&usp=sharing
Można pobrać oryginały.
Pozdrawiam
-
Widzę, że chyba mam unikalny obiektyw...:shock:
-
Wczoraj kupiłem 70D.
Myślałem, że to konstrukcja z 2014, a tu się okazało że z 2013. Ale wiek nie ma większego znaczenia.
Kupiłem z kitowym zestawem 18-135.
Ogólnie pojechałem do Fotojokera z zamiarem kupna konkurencji- Nikona D7200 i tak się zastawiam czy dobrze zrobiłem :) Ciężko o konkretne porównania, bo N to dosyć świeży model. Cenowo tak samo stały- 4999.
Pomacałem oba i ponownie wybrałem C. Nigdy nie miałem Nikona i chciałem spróbować czegoś innego. Lepiej w ręce leżał 70D. Grip wygodniejszy, bo w 7200 tak trochę ciasno. Jedną ręką znacznie lepiej się trzyma Canona.
Za C przemówił jeszcze uchylny ekranik który może być plusem, ale nie musi oraz dotykowy ekran- przyśpieszy w jakimś stopniu obsługę. Może ale nie musi :)
Tak się zastanawiam po nocy czy dobrze zrobiłem :lol: Może trzeba było brać nowszą konstrukcję?
Szklarni nie mam żadnej, więc jestem na czysto i jadę od nowa. Od prawie 10 lat z Canonem. Ostateczny zakup pod wpływem "ten lepiej siedzi w ręce" A to jest chyba najważniejsze.
Za dużo rozmyślam, za mało focenia :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Szklarni nie mam żadnej...
...Od prawie 10 lat z Canonem.
Tak się zastanawiam czym fotografowałeś przez te 10 lat jeżeli nie masz szkieł? Fotografia otworkowa? czy kompakt?
Ogólnie jak masz takie doświadczenie to i canonem i nikonem zrobisz dobre zdjęcia. Pewnie każda z tych "puszek" ma swoje plusy i minusy. Miałem nikona oraz canona - raczej bym już do "n" nie wracał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Wczoraj kupiłem 70D.
Tak się zastanawiam po nocy czy dobrze zrobiłem :lol: Może trzeba było brać nowszą konstrukcję?
Ostateczny zakup pod wpływem "ten lepiej siedzi w ręce" A to jest chyba najważniejsze.
Za dużo rozmyślam, za mało focenia :roll:
Z tego co czytam kolega ma rozterkę czy dobrze wybrał ? między starszym canonem 70d a nowszym nikonem D7200. Tak na dobrą sprawę wybór sprzętu do focenia (strona techniczna) ma drugorzędne znaczenie w fotografii, bardziej się liczy jak fotografujesz (co potrafisz i jak to pokazujesz) czyli to co masz w głowie :D. Jeżeli canon lepiej Ci pasuje ergonomicznie (mi zresztą też) od nokona to już na dzień dobry, lubisz go bardziej i to też nie jest bez znaczenia, jak do tego dodasz lepszą szklarnię w canonie to nie masz się co martwić ;). Bierz sprzęt, który kupiłeś i zacznij focić, a nie rozmyślać czy dobrze zrobiłeś wybierając canon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Za dużo rozmyślam, za mało focenia
Doszedłeś do jedynego i słusznego wniosku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Tak się zastanawiam czym fotografowałeś przez te 10 lat jeżeli nie masz szkieł? Fotografia otworkowa? czy kompakt?
Ogólnie jak masz takie doświadczenie to i canonem i nikonem zrobisz dobre zdjęcia. Pewnie każda z tych "puszek" ma swoje plusy i minusy. Miałem nikona oraz canona - raczej bym już do "n" nie wracał.
Seria XXX na kitowym siedziałem.
50D- miałem Tamrona 17-50.
60D- naleśnik, kit i pożyczałem stałki od szwagra.
Musiałem sprzedać 60D.
Na teraz jestem zadowolony z 70D. Nie jest to wykonanioe 50D, ale sprawia lepsze wrażenie niż 60D- temu bliżej było do serii xxx.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Doszedłeś do jedynego i słusznego wniosku.
Tez tak sądzę :)
Szukam tele do ptaków. Mam ciśnienie na czaple siwą. Widzę, że kolejne 5k muszę uzbierać + konwerter.
-
Chce kupic gripa + dodatkowa baterie i tu taj jest maly problem:
Aparat w opcjach pokazuje sugerowany zużycie baterii + licznik wykonanych zdjęć.
Jak kupie gripa zamiennik + baterie zamiennik to będę miał dostęp do tych danych?
Czy będzie mi tylko pokazywał dane z oryginalnego akumulatora a dane z zamiennika będzie ignorował?
-
Ile kosztuję zamiennik?
Na Agito masz oryginał za 299. Świetna oferta i okazja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Ile kosztuję zamiennik?
Na Agito masz oryginał za 299. Świetna oferta i okazja.
A mozesz podac linka?
I chodzi Tobie o baterie czy grip?
-
Pytałeś o zamiennik gripa, to pisałem o gripie
Canon BG-E14 - Agito.pl
nie ma najmniejszego sensu kupować zamiennik przy tej cenie.
Sam się zastanawiam, ale nie wiem po co mi w zasadzie. Nie robię takich wypadów żebym potrzebował dodatkowe zasilanie. Waga dojdzie, objętość- ale poprawi się chwyt :d
-
Witam!
Czy stosujecie filie ochronną na ekran a jeśli tak to jaką byście polecili?
Pozdrawiam
-
Zamówiłem grip.
299 wydaję mi się świetną ofertą. Bez zagłębiania się w dokładny cennik, to jakieś 50% taniej. Nie wiele taniej kosztują zamienniki. A co oryginał, to oryginał.
Na który ekran?
Ten główny nie ma sensu- chowany.
A górny.... Nie wiem czy jest sens generalnie. W 50D miałem rysę na nim- od tych plastików na pasku. Chowając do futerału musiałem zaryć tym plastikiem o ekran.
Ale teraz nie mam żadnej folii- po co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Zamówiłem grip.
Na który ekran?
Ten główny nie ma sensu- chowany.
A górny.... Nie wiem czy jest sens generalnie. W 50D miałem rysę na nim- od tych plastików na pasku. Chowając do futerału musiałem zaryć tym plastikiem o ekran.
Ale teraz nie mam żadnej folii- po co?
No ten główny...
Pozdrawiam
-
Jest chowany i nie ma to moim zdaniem sensu.
Ja na telefonie nie mam folii, a gdzie tu folia na ekran.
Na telefonach pogarsza się reakcja na dotyk. Zależy od fona, ale czasem poprawiają się jego właściwości- nie ma śladów paluchów albo nie są tak widoczne. Nie odbija się tak mocno ekran przy silnym świetle.
-
Przy kiepskiej folii moze i sie reakcja pogarsza. Przy dobrych - ja nie widze roznicy.
Co do wyswietlacza - ja na 6d nie mam i nie bede mial. Ale troche tez zalezy od warunkow w ktorych sie fotografuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Jest chowany i nie ma to moim zdaniem sensu.
Ja na telefonie nie mam folii, a gdzie tu folia na ekran.
Na telefonach pogarsza się reakcja na dotyk. Zależy od fona, ale czasem poprawiają się jego właściwości- nie ma śladów paluchów albo nie są tak widoczne. Nie odbija się tak mocno ekran przy silnym świetle.
No jest chowany ale jeśli ktoś go na codzień używa to nie chowa za każdym razem jak nie patrzy na co dopiero zrobione zdjęcie. Wiadomo, ze używając aparat może sie poprzecierać czy uszkodzić uderzeniem i stąd moje pytanie. Co do górnego to nawet nie wiedziałem, ze są folie na ten górny.
Pozdrawiam
-
Jest zestaw. Główny i mały.
Tu masz np 2 folie
http://www.morele.net/vikuiti-folia-...008808-717738/
Ja bym odpuścił. Ale to ja.
W 50 mi się poderwała, potem narożnik odchodził i finał był takie że mnie to drażniło.
-
"Zapas wyczerpany |"
Dzieki za cynk-bede pozycje obserwoal i sie szkuszę :)
-
Ja mam folie i na górnym i na tylnym. Niczego nie pogarszają a chronię przed zarysowaniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Ja mam folie i na górnym i na tylnym. Niczego nie pogarszają a chronię przed zarysowaniem.
Którą wybrałeś , gdzie kupowałeś?
Pozdrawiam
-
To dobrze, że kupiłem :D A może to tylko jedna sztuka w tej cenie?
Albo zaraz dostanę meila że nie ma i jak chce, to po starej cenie. A dane teleadresowe już są w bazie :) Stara taktyka sklepów online.
Jak odbiorę, to dam znać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
To dobrze, że kupiłem :D A może to tylko jedna sztuka w tej cenie?
Albo zaraz dostanę meila że nie ma i jak chce, to po starej cenie. A dane teleadresowe już są w bazie :) Stara taktyka sklepów online.
Jak odbiorę, to dam znać.
To sie pochwal co i jak bo i ja sie skusze.
-
W sumie jak ktoś chętny, to odsprzedam.
Kupiłem, bo cena okazyjna. Ale mi to zbędne. Pewnie będzie ktoś bardziej potrzebujący.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Mógłbyś jakąś polecić i miejsce gdzie kupowałeś?
Pozdrawiam
-