Dziś kupiłem mało używany zestaw 055MF3 + przekładniową 410 junior za 1100zł. Po pierwszych próbach jestem zadowolony. Wszystko stabilnie nawet po zamontowaniu kolumny poziomo i maksymalnym jej wysunięciu. Mam nadzieję że posuży pare lat.
Wersja do druku
Dziś kupiłem mało używany zestaw 055MF3 + przekładniową 410 junior za 1100zł. Po pierwszych próbach jestem zadowolony. Wszystko stabilnie nawet po zamontowaniu kolumny poziomo i maksymalnym jej wysunięciu. Mam nadzieję że posuży pare lat.
Oglądałem ostatnio Sherpę 600R ze standardową głowicą celem jej kupna, poźniej przeczytałem ten temat i mam wrażenie, że dobrze zrobiłem nie kupując jej?;-)
Do udźwignięcia będzie 7D + 70-200 2.8 jako najcięższe szkło. Co do głowicy, zastanawiałem się nad B-1 lub 498RC2. Na alledrogo B-1 występuje w duecie z Benro A-268 M8, czy ktoś z Was korzystał z takiego połączenia?
Opcja druga to 055XPROB+498RC2.
Jeśli macie jakieś inne propozycje walcie śmiało. Kwota max. 800zł, wysokość coś jak wspomniana sherpa.
Bardziej chodzi mi o głowicę, nogi właśnie wydawały mi się całkiem OK. Czy którąś z wymienionych przeze mnie głowic można przypiąć do nich i będzie to w miare sensowne?
Czy ktoś z Was używał może głowicy Slik Ball Head 800? Mam nogi 340DX i ciągle mam w planie zakup dobrej głowicy kulowej - ostatnio sporo dobrego naczytałem się o Benro B-1, ale przez przypadek natknąłem się na tą (tańszą). Chciałbym żeby 30D z 100 makro trzymała się naprawdę stabilnie - czyli jak zakręcę to kula nie zrobi już milimetrowego ruchu w dół, tracąc starannie dobraną GO. Swoją drogą stosuje ktoś może przesuwaną szynę Manfrotto 454 z mikro-regulacją na głowicy kulowej? Sprawdza się taki patent?
Orientujecie się może gdzie i czy w ogóle w Warszawie można dostać same nogi od sherpy 600R? Na alledrogo jest kilka sherp ale ze standardową głowicą w komplecie.
Byłem dziś pomacać 055XPROB+498RC2 i szczerze mówiąc przeraziła mnie waga tego kompletu.;-)
Czy to było jedynie mylne wrażenie?
dlatego ja kupiłem tą głowice i jednak 190xprob ponieważ waga zestawu 055 i 498rc2 zniechęcała by mnie do zabierania tego ze soba gdziekolwiek,puki co przez jakiś czas pobedzie u mnie 190xprob a w przyszłości wejdzie coś z włókna,jezeli manfrotto to zostawie tą glowice bo pomimo wagi jest naprawde solidna i ma wszystko czego potrzeba w porownaniu do 496rc2 npCytat:
Byłem dziś pomacać 055XPROB+498RC2 i szczerze mówiąc przeraziła mnie waga tego kompletu.
Czy to było jedynie mylne wrażenie?
Witam,
chce kupic glowice Induro PHQ1 lub PHQ3. Dzwonilem do kilku sklepow, nigdzie nie ma. Gdzie moge ja kupic w PL? Ewentualnie interesuje mnie inna, podobna glowica - tylko jaka?
Chce kupic tez statyw, do 1000zl. Jak najwyzszy i stabilny. Musi byc mozliwosc rozlozenia nog szeroko i wlozenia kolumny do gory nogami i np. ustawienia jej poziomo. Na wadze tak bardzo mi nie zalezy, ale wiadomo... jesli bedzie lekki, to lepiej, ale nie kosztem np. +500zl. Udzwig ok. 6kg
W jakim sklepie mozna pomacac duzo takich statywow (wawa / lodz)?
MANFROTTO STATYW 055XPROB 055 GŁOWICA 498RC2
po przeczytani większosci wątku myśle że taki będzie odpowiedni.
jesli cos niezrozumiałem dajcie znac:)
Odpowiedni będzie, pójdź jeszcze tylko do sklepu, sprawdź czy waga Ci odpowiada;-)
Podpisuję się pod tym :)
Kula dobra, mam frote 486 i jednak im większa tym lepiej.
Poza tym ustawienie tarcia i zwolnienie samej osi Y to duże plusy.
A nogi. 055 to bardzo dobry wybór...ale i ciężki, to prawda.
Zależy do czego potrzebujemy. Nie jest też tak, że nie da się z nim chodzić,
ale lepiej sprawdzić czy konfiguracja będzie nam odpowiadała niż się niemiło zaskoczyć miną zasapanego kuriera :)
Kr4nkEd jesteś w stanie polecić coś lżejszego w tym zakresie cenowym i wysokości co 055XPROB 055 + 498RC2? Też byłem przekonany do tego zestawu ale waga jednak robi swoje.
A przejmujemy się pieniędzmi? :)
Jeśli chcesz lżej - musi byc trochę mniejsze (np. 190tka z Manfrotto), albo z innego materiału, czyt. droższe (włókno węglowe/bazalt).
Możesz popatrzeć na produkty Manfrotto lub np. Gitzo.
Taki np. 055 to różnica 2.4kg vs 1.7kg
Cenowa: 500pln vs 1100pln
Gdybym się nie przejmował pieniędzmi, to wymacałbym w sklepie co mi odpowiada i kupił, a nie pisał posty :-D
A czy frotka 190 z jakąś sensowną głowicą będzie odpowiednia wysokością do mnie (182cm)? Jak to jest z optymalną wysokością?
Za te 600zł różnicy wolę chyba ponosić cięższy;-)
To tylko kwestia - jak długo chcemy nosić :)
Co do wysokości - wiele się słyszy, że statyw powinien umożliwiać pracę bez garbienia.
Nie stosuję tej zasady, robię zdjęcia z różnych perspektyw i nie stoję przy wizjerze 5h dziennie więc mogę się na te kilka chwil schylić ;)
Statyw to wypadkowa oczekiwanej stabilności, rozmiaru i wagi korygowana współczynnikiem fenicjańskim zwanym na ogół pieniędzmi :)
Odpowiedz sam sobie na pytanie, czy jak się nieco schylisz, to coś Ci się strasznego stanie? Przecież nie spędzisz w tej pozycji pół dnia. Statyw nie służy do tego, żeby Ci było wygodnie, tylko do utrzymania aparatu w odpowiedniej pozycji na odpowiedniej wysokości. Odpowiednia wysokość to taka, z jakiej planujesz zrobić zdjęcie i ma się nijak do Twojego wzrostu.
Dokładnie,dlatego bardziej niż jak nad duża wysokoscia warto zastanowić się nad wagą,bo pozniej okazuje sie że statyw wiecej czasu spedza w domu niż w plenerze bo wkurza wielkościa i ciężarem taki klamot;) mnie też wkurza bo gdy ide gdzieś w plenerek krajobrazowy to po jednej stronie torba z gratami po drugiej statyw dołóżmy do tego miejsce do którego trzeba dojsc z buta ładny kawałek i już jest problem,a nie wspomne jeszcze o obecnych warunkach czyli sniegu czesto gdzieś w plenerze po kolana :) dostaje wtedy piany bo zanim tam dojde to sie upoce i zasapie,ale czasem warto :)Cytat:
Statyw nie służy do tego, żeby Ci było wygodnie, tylko do utrzymania aparatu w odpowiedniej pozycji na odpowiedniej wysokości.
Jest trochę racji w tym stwierdzeniu aczkolwiek ja wolałbym się za mocno nie schylać...Mam taki mikro statyw, po rozłożeniu coś ok 120-130 cm i to jest męka. Dlatego dla mnie priorytetem jest jednak wysokość. Waga to u mnie parametr "piętnastorzędny" :D
Ale każdemu według potrzeb...;)
Po kilku tygodniach przemyśleń i odwiedzin różnych forum zdecydowałem się na Manfrotto 055XPROB + 498RC2 (może wpływ miało również to, że właściwie trudno sobie pooglądać w Kraku statywy Benro). Bo to stabilny, wysoki, i jak dla mnie w ogóle naj :)
Poszedłem dziś do sklepu po 055 i ... wróciłem ze 190 :)
Kurcze, jednak 055 jest nie tylko ciężki, ale sporo dłuższy - a to też może mieć znaczenie.
Moje wnioski (może się przydadzą) po mieście i do studia, przy wzroście co najmniej 180 cm wzrostu - to 055, jeśli zależy komuś na mobilności to jednak 190.
O schylanie, przy 190, bym się nie martwił nie jest źle, a przecież nie zawsze zdjęcie z wysokości oczu jest dobrą perspektywą.
pozdrawiam!
Z tego co wiem to raczej nie ;), markins jest super bez dwóch zdań ale czy tylko taka głowica jest na rynku ? Nie mogłem mieć markinsa i zdecydowałem się na jedną głowicę kulową gitzo :http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...-GH3781QR.html i powiem krótko do sprzętu ważącego ok. 5kg-7kg w połączeniu ze statywem gitzo po prostu rewelacja :mrgreen:. Stabilność, pewność i jakość.
Markins Q3 waży o połowę mniej od tej głowicy Gitzo i kosztuje chyba mniej, ale jak nie znajdę "dojscia", to chyba zrobię podobnie bo wiecej niż 7kg raczej nie będę na tym mocował :sad:
Spodobał mi się taki zestaw:
http://cgi.ebay.de/New-Gitzo-GT1541T...76912049920026
Mam jednak wątpliwości co do bezpieczeństwa i opłacalności/cło/ takiej transakcji :confused:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
koraf jaką wysokość ma twoja głowica Gitzo?
12,5 cm w najwyższym punkcie.
Niedawno zrobiłem podobnie,055 to niestety klamot a jednak czasem trzeba statyw przeniesc ładny kawałek,tym bardzij w połaczeniu z głowica 498rc2 ktora tez nie mało waży bo 0.6kg+2.4kg (055xprob) to już ladne 3kg,dlatego wybralem 190 i tą głowice,cieżar i rozmiar da sie jeszcze przeboleć choć nie ukrywam jak za jakiś czas będzie troche wolnej kasy to zapewne zamienie na jakiś carbon,najchetniej coś z gitzoCytat:
Poszedłem dziś do sklepu po 055 i ... wróciłem ze 190
No i przyszedł czas na mnie:)
Zdecydowałem sie na statyw 3D jednak mam mały dylemat i nadzieję na to, że ktoś mi podpowie. Jeżeli chodzi o nogi to zdecydowałem sie na Goldphoto YH324. A co do głowicy to rozważam dwie. pierwsza to Manfrotto 804RC2, natomiast druga to goldphoto YH420. Statyw będzie wykorzystywany amatorsko więc nie widzę powodu, dla którego miałbym przekraczać budżet 400zł. Na razie będzie na nim 50D wraz z jakimś niewielkim obiektywem ale chciałbym aby w przyszłości mógł utrzymać również 70-200 bądź podobne. Czy mój wybór jest waszym zdaniem dobry?
Pozdrowienia
https://www.photoproshop.com/
Ten sklep wysyła bez problemu do Polski a, że jest w UE, nie ma problemu z cłami itp.
Tych nóg używam już trzeci rok i nie mam powodu do narzekań, natomiast głowice goldphoto to już inna bajka. YH410 wytrzymała w orginalnym stanie 2 tygodnie, a potem zerwał się gwint zacisku pochylenia przód-tył. Rozebrałem więc całość i rozwierciłem koniec gwintu tak, aby wmontować tam stalową nakrętkę. Ten patent działa do dzisiaj, ale głowica mimo wszystko nie dawała rady stabilnie utrzymać SONARA 4/300, telekonwertera i EOSa 350D. Jedyną metodą robienia zdjęć było wcześniejsze podniesienie lustra, a nie zawsze była taka możliwość. Obecnie używam głowicy Manfrotto 496RC2 i wreszcie jest stabilnie. Pamiętaj tylko, że te nogi trochę ważą.
Zdecydowałem się na kupno statywu MANFROTTO + głowica 804RC2. Będzie podpięty 5dm2 + C70-200 f4, z czasem 70-200 f2.8. Mam 175 cm. Proszę o poradę czy z jakiegoś powodu jeden ze statywów 055XPROB i 190XPROB jest od drugiego lepszy, gorszy, stabilniejszy, bardziej warty zakupu ?? Przeczytałem, że różnią się wymiarami, udzwigiem wagą i nieznacznie ceną.
ale chocby 3 ostatnich stron tego watku to nie przeczytales, prawda?
inna kwestia, ze nie przestaje mnie powalac ten rzut na promocje 055 + 804. ta, to jest niby tylko 150 EUR, ale to jest koszmarnie ciezki i mocno taki sobie mechanicznie kloc. za pieniedze, za ktore mozna dwa razy kupic Sherpe 600R. statyw znacznie lzejszy, bardzo przyzwoity mechanicznie (umowmy sie, ze w tym gronie uzytkownikow jest dostatecznie solidny i stabilny) i 2-krotnie tanszy. co do glowic to sie nie wypowiadam, ale akurat ta standardowa w amatorskich Sherpach jest zupelnie przyzwoita i do szkla typu 70-200 spokojnie wystarcza. a przeciez na 600R nie konczy sie wybor niedrogich statywow amatorskich, bo chocby w Benro czy Triopo mozna znalezc fajne zestawy juz z wymienna glowica. nierzadko znacznie blizej 2kg...
Przyłączam się - zero problemów od lat...
Reszta tutaj - Statyw Goldphoto YH324C + głowica Manfrotto 488RC2.
Pozdrówka!
Tak, tak juz dawno czytałem ten test i przede wszystkim dzięki niemu zdecydowałem tak a nie inaczej:) Dobra robota:)Cytat:
Reszta tutaj - Statyw Goldphoto YH324C + głowica Manfrotto 488RC2.
Czy ktoś się orientuje czym różni się gitzo GT2540 od GT2540FT :?:
Z racji tego, że to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać:)
Panowie krótka piłka :D
Sherpa 600R czy Slik pro 330dx? :rolleyes:
Do utrzymania 450D + 55-250 + nissin
na bezwietrzna pogode - 600R na pewno wystarczy.
na wietrzna - moim zdaniem nie ma takiego statywu. za lekki ten zestaw, zeby odpowiednio "siadl" na statywie i nie wpadal w drgania ;)
przerabialem podobny temat z 30D + Tamron 55-200 + ww. Sherpa 600R. na wietrze - dramat. mowie o polskich warunkach, czyli to nawet nie byly przyzwoite wiatry, takie jak w NL, gdzie 450D nawet z 300/4 na lepszym statywie i glowicy nie zawsze opiera sie drganiom... ;)
Nie wiem jak Velbon ale Slik ma mocowanie głowicy na śrubie 1/4" co nieco ogranicza wybór głowic jakbyś chciał w przyszłości zmieniać...
Jak nie planujesz zmian pod kątem głowicy to Slik moim zdaniem jest fajniej* wykonany (macałem obadwa kiedyś).
*fajniej = tak jakoś subiektywnie lepiej
Alpy... Alpy to mi, prosze Ciebie, z reki jadly ;)
ja sie domyslam, ze gwizdze, ale tak normalnie na rowninach jak u nas we WrocLove, to sie nie czuje problemu. a na holenderskim pomorzu (no, gor to tutaj nie ma, tak czy siak), to ja cie przepraszam - jak prady znad Atlantyku ida wiosna czy jesienia, to caly dzien wiatr 20~30km/h z porywami do 100 km/h...
Rozumiem że karmiłeś je obiektywami ;-)
A i owszem, w okolicach Wrocka porządny wiatr jest kilka razy do roku. Bo to co tak normalnie niby wieje to trudno nazwać wiatrem w ogóle.Cytat:
ja sie domyslam, ze gwizdze, ale tak normalnie na rowninach jak u nas we WrocLove, to sie nie czuje problemu.
Jako żywo Równia pod Śnieżką :-DCytat:
a na holenderskim pomorzu (no, gor to tutaj nie ma, tak czy siak), to ja cie przepraszam - jak prady znad Atlantyku ida wiosna czy jesienia, to caly dzien wiatr 20~30km/h z porywami do 100 km/h...
Tak żeby nie było że tu oftopa ciągnę to przy takich 20-30 km/h solidny statyw (np frotka 055 lub coś podobnego) problem rozwiązuje, na te podmuchy 100 km/h to już nie ma rady. Pozostaje rzucić się na statyw ze sprzętem i poczekać aż podmuch się skończy. Kiedyś mnie taki (tzn pewnie był jeszcze silniejszy) przestawił na rzeczonej Równi o dobre 3 metry a w zimowym ekwipunku i z plecakiem sprzętu ważyłem pewnie koło 100 - 105 kg :-)