Z tego co wiem to ten weekend mam wolny więc ja chętnie na dni Natowskie do ostrawy bym się wybrał. :) Oczywiście mam nadzieje ,że pojedzie nas więcej na kolejny plener.
Wersja do druku
Eh w końcu znalazłem chwilę dla Was. Szalony i pracowity koniec wakacji. Zbychu, ja byłem rok temu, jeżeli trasa jest podobna i chciałbyś przejść wzdłuż wyznaczonych odcinków miejscami będzie to trudne z powodu ukształtowania terenu. Z drugiej strony oglądanie całych zawodów z jednego miejsca jest śmiertelnie nudne, szczególnie dla fotografa ;-) Polecam park serwisowy, ja miałem to szczęście, że znajomi prowadzą stanowisko jednego z zawodników, więc dostałem kilka przydatnych informacji nt. trasy. Ogólnie następnym razem spróbowałbym rozeznać teren dzień przed, mapy na pewno są na stronie organizatora. Ja rozważam wyjazd w następną sobotę na Vervę http://www.verva.pl/pl/strona/vsr do Warszawki.
Wybiera się ktoś na tą imprezkę?
Ja będę na 100%, chyba, że pogoda nie wypali.
Zawsze kilka ciekawych samochodów się znajdzie, nie wspomnę o hostessach :P
4Max Summer Cars Part - Lotnisko Muchowiecrze - 4Max Summer Cars Part - Lotnisko Muchowiecrze
Co ? gdzie ? kiedy ? bo mam sprzeczne informacje. Ten Summer Cars jest 8 czy 15 września ?
poza tym w ten weekend w katowicach będzie sporo okazji do wciśnięcia spustu migawki:
DNI KATOWIC 2012 [PROGRAM]: znamy kolejne gwiazdy urodzin miasta! - Wieści - MM Moje Miasto
slocum jest to na 100% 15 września, a mi te klimaty odpowiadają, więc wybieram lotnisko :)
Hmm nie można być wszędzie , tak to już jest w tym małym świecie. Co do 4 Max Summers Cars to tego dnia czyli 15.09 jestem na weselu, aczkolwiek może ktoś się wybierze z grupy i pojedzie na owy spot, Ale za to dzień później w Wodzisławiu Śląskim jest impreza o charakterze również Moto ,a dokładnie o nazwie MOTOSHOW.
Także nic tylko Zapraszam do Wodzisławia Śląskiego 16.09.2012
Tarnowskie Góry: Gwarki 2012 już oficjalnie otwarte [ZDJĘCIA] - Naszemiasto.pl
Ktoś się wybiera ? ktoś gustuje w takich klimatach ? Ja nie wykluczone że wybiorę się z synem na pokazy rycerskie...
To fakt, można ocipieć od nadmiaru imprez...:roll::-o
Dlatego dla uspokojenia i wyciszenia- wybrałem wycieczkę na rowerze...:lol:
Ninevet...czy wiadomo Ci o jakichś ciekawych zawodach końskich w okolicy?
Lista na Dni NATO w Ostrawie:
1. Fata
2. Zbyszko
3. ....
Azael- żyjesz???!
I co z tym wspominanym grillem?
Robimy czy nie? W knajpie czy sami?
Ja lubię różne rzeczy, ale ze względów czasowo-zawodowych nie wypuszczam się dalej, chyba że na coś albo całkiem nowego albo wyjątkowego dla mnie.
Jest wszakże coś, na co mam wielką ochotę.
Jesienny mini plener w Kotlinie Kłodzkiej, którą świetnie znam i uwielbiam a dawno nie byłem.
Miałem tam robić plener jesienią, ale za mało było czasu i grupy znajomych już zaplanowały swoje plenery. Tak więc z przyjemnością wybrałbym się w Waszym towarzystwie na cały weekend tej jesieni (sam koniec września lub pierwsza połowa października) w rejon pięknych i ciekawych miejsc z klimatami i kolorami jesieni. Może tam nam ten grill wyjdzie?
Mogę załatwić noclegi i co trzeba.
Co Wy na to?
Pozdrawiam.
Ja też myślałem aby jesienią wyskoczyć w góry. Dziecko sprzedać teściom i pojechać z żona na dwa lub trzy dni. Z doświadczenia wiem że o wiele ciekawiej jest urwać się z roboty i jechać na tygodniu. Moje typy to bieszczady (dawno nie byłem) lub skalne(kamienne) miasto - tu nigdy nie byłem ale znajoma gorąco mi poleca. Co do terminów to (jeśli w ogóle) zdecydowanie będzie to październik.
Byłem dziś w Starych Tarnawicach. Miejsce bardzo urokliwe, imprezka bez rozmachu ale bardzo ciekawa i klimatyczna. Na pewno będę jeszcze chciał powtórzyć, tym bardziej że syn załapał klimat ;)
Hmm na października mam postanowione ,że jadę z Justyną na plener organizowany przez CFK w poznaniu. Aczkolwiek nie twierdzę ,żeby nie jechać na kotlinę na jakiś weekend bo to też jest do zrealizowania. Lecz póki co za tydzień mamy MOTOSHOW oraz potem dni NATO na które również chce się wybrać.
Lista na Dni NATO w Ostrawie:
1. Fata
2. Zbyszko
3. Mrenias
4. ....
Ech, jedyne 2 wolne weekendy (ostatni września, pierwszy października) w tym okresie przylegają mi do delegacji...
Choć w sumie mogę wylecieć/wrócić do Katowic :D
No własnie! :)
A może ktoś się jeszcze ruszy? Ostatnia szansa, zaraz puszczamy rezerwację noclegów, a są jeszcze miejsca o ile dobrze liczę :)
Tak szczerze to bym pojechał, ale nie do Poznania.
Większość kraju już poznałem, Poznań znam z tygodniowego pobytu. Na jesień nie widzę tam wystarczających powodów do wyjazdu. Jak już to Warta i Rogalin, ale i tak zawsze wolę góry jesienią...
Dlatego bardzo selektywnie podchodzę do kierunków i celów plenerowych.
Pierwszeństwo daję miejscom, których nie znam w ogóle.
Pozdrowienia.
Azael nam przepadł i nastała cisza z jego organizacją jakiegoś spotkania luźniejszego bez aparatów :P no cóż może jeszcze zdoła się przemóc... :P Co do wyjazdu w inne miejsca jesienią też jestem jak najbardziej otwarty i mam nadzieje ,że obgadamy właśnie jesienne spotkanie juz na dniach NATO .
To kto jutro jedzie na muchowiec ? o której zaczyna się impreza.
mrenias możesz podpowiedzieć o której najlepiej się pojawić ?
Dzisiejsze popołudnie mam zajęte, ale jutro ma motocrossie mam w planie się pojawić ;-)
Ano...tak się nieciekawie składa, że znowu 2 imprezy w ten sam dzień.
Dni NATO i Motocross w sobotę...
VII Runda 23.09.2012 r.
Zatem albo podzielimy wyjazd na Dni NATO w sobotę a motocross w niedzielę, albo.... ci co mogą w niedzielę tylko pofocić pojadą tam...gdzie chcą.
Z uwagi na to, ze mnie nie było na ostatnim motocrossie, to na pewno w niedzielę wybieram Czerwionkę a w sobotę lecę na Ostravę.
Dobierzmy się w auto jakoś.
Pozdr.
Przyszłą sobotę mam zajętą, więc zostaje dla focenia tylko niedziela, czyli Czerwionka.
Więc wstępnie jedzie nas ,a raczej powinno się pojawić na dniach nato 3 osobników z tego co widzę. Owszem lista nie jest zamknięta więc się dopisywać ten kto chce wspólnie się wybrać.
Aktualna lista
1. Fata
2. Zbyszko
3. Mrenias
4. ?
Co do Czerwionki w Niedzielę nie wiem jeszcze czy zawitam , ale szanse są marne. Lecz dopiero jest środa do weekendu jeszcze trochę czasu jest.
Ja motocross stawiam nawet wyżej niż Dni Nato, bo w Ostravie na bank nie będzie można być tak blisko akcji jak w Czerwionce...
Dziwię się, że ze Śląska na takie ciekawe i blisko położone imprezy zgłasza chęć wyjazdu tak znikoma liczba osób....
I wszystko w tym temacie. Wiosną frekwencja bardziej nam dopisywała ;-)
Za to, teraz wschody są o rozsądnej porze, Fata pamiętasz jeszcze pomysł zdjęć o wschodzie słońca?? Dodatkowo łatwo można trafić na delikatne zamglenia. Może zrobimy z tego temat października.
Na sobotę pogody nie rokują dobrej ,ale poki co nastawiam się że jadę na Ostravę. W ostateczności FATA, podaj o której godzinie mniej więcej chcesz jechać? , a jak nie to można będzie zawitać na Cross w niedzielę . Wszystko tak naprawdę zależne będzie od pogody bo od czego innego. Co do wschodu słońca to Łężczok czy Hołda :]
Ależ dajecie człowiekowi dylematy...
Mgłę to ja mam za oknem w lesie... ale rano zamiast na zdjęcia wstaję do roboty...
Faktycznie- trzeba łapać jesień i mgły oraz wczesne światło, ale czy wszyscy wstaniecie gdy będzie trzeba???
P.S. NAJWAŻNIEJSZE! Od wczorajszego wieczora wiem, że nie dam rady pojawić się w Ostravie!
No niestety! Praca.
Ale na Motocrossie na bank będę.
Początek zawodów jak zwykle o 12:45. Wcześniej są treningi.
UWAGA! Z prognozy wynika, że jutro ma padać ale niedziela bez opadów.
A to oznacza....że na torze będzie czadowo i będzie fruwać sporo ziemi!:grin::grin::grin::grin:
Na motocrossie ZAWSZE jest dobra pogoda. Ale ze względu na porę roku najlepiej jest na ostatnich zawodach później po południu. Światło bywa zaje...e!
Do zobaczenia!
P.S. Za moim kolegą podaję częściowy plan na Ostravę.
Mała lista pokazów dynamicznych z Ostravy:
1x D Eurofighter Typhoon Österreichische Luftstreitkräfte
1x D S-70 Black Hawk Österreichische Luftstreitkräfte
3x D JAS-39 Gripen 21. základna taktického letectva Armáda ČR
1x D An-2 Eesti Kaitsevägi
2x D Mirage 2000N Ramex Delta Armée de'Air
1x D C-27J Spartan Aeronautica Militare
1x D Eurofighter Typhoon Aeronautica Militare
1x D F-16 MLU F-16 Demo Team Koninklijke Luchtmacht
2x D Su-22M4 1 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego Siły Powietrzne
1x D MiG-29 AS Zmiešané krídlo Otta Smika Sliač Vzdušné sily OS
1x D PC-9M Hudournik Slovenska vojska
1x D Super Puma Super Puma Display Team Schweizer Luftwaffe
1x D F-16C Block 40 F-16 SOLOTURK Türk Hava Kuvvetleri
1x D King Air B200 45(R) Squadron Royal Air Force
1x D Hawk TMk1 Hawk Display Team Royal Air Force
7x D Hawk TMk1 Red Arrows Royal Air Force
1x D Tucano T1 Tucano Display Team Royal Air Force
1x D Tutor T Mark 1 Tutor Display Team Royal Air Force
1x D KC-135 U.S. Air Force
1x D Mi-8 Policja Polska
2x D MiG-29 AS Zmiešané krídlo Otta Smika Sliač Vzdušné sily OS
1x D B-52 Stratofortress 307th Bomb Wing U.S. Air Force Reserve
Lista ciągle się zmienia i wypełnia. Więcej informacji znajdziecie na stronie pokazów: | Dny NATO v Ostravě
A nie mówiłem, że na motocross ZAWSZE jest pogoda?:grin::grin:
Ja na Ostravie ostatecznie nie byłem.. no cóż może za rok, co do motocrossu za późno bym napisał ,że i tak na tę edycje nie miałem transportu. Poza tym wczoraj było grubo pod względem imprezowym ,więc.. wiecie jak to jest na drugi dzień :P
Czekam na relacje , no i ilu was dotarło na crossa?
Byliśmy tylko z Fatą. Zawody jak zawsze nieobliczalne, tym razem, można powiedzieć, że było wypadkowo i urazowo. Lekarz miał co robić.
Mały przedsmak, bo nie wiem kiedy zdążę wybrać więcej dobrych kadrów.
1.
Fata, dzięki za miłe towarzystwo.
Pozytywne jest to, że można spotkać coraz więcej amatorów reportażu sportowego, zauważyliśmy kilka C70-200, jednak biały słoik rzuca się w oczy :grin: Nie to co my, pełen kamuflaż, choć Fata szalał na dwa body.
No i na zakończenie zawodów dostaliśmy zaproszenie na 20-10-2012 do Czech na kolejne zawody.
Myśle, że chyba lepiej tu wpadać na chwilę (dorgi super) niż mieszkać;)
Wg. mnie jest odwrotnie...
Co Ci u nas nie pasuje?
Mieszkałem w wielu różnych miejscach i tu nie jest źle jak wszystkie zestawię.
Ty byłeś jednym z tych dwóch gości z białymi lunetkami f4?
Ehh, mnie niestety wszystko omija... zdecydowanie za mało czasu... Mam jednak nadzieję, że w przyszłym roku wybiorę się do Ostravy, muszę tylko dzieciom dowody zrobić :) A co do motocrosu, cóż - pozostaje przyszły rok... Może jak skończy się budowa będę miał więcej czasu ;)
Fata a twoje zdjęcia jeszcze puszkami Sony ,czy już poszalałeś i zrobiłeś zestawienie sobie szkiełek pod C.
Jeszcze stare graty mam, ale swoje robią dobrze.
Grunt że mam z focenia wiele radochy a dźwięk migawy powoduje, że czuję życie...
Wrzuta nr.1
Nowością był udział w jednym z wyścigów aż 4 dziewczyn! Młode, odważne i ładne dziewoje śmiało sobie poczynały na torze w rywalizacji z facetami...
Czołową zawodniczką jest Ewa (Blondi) z Żor, która jest wyjątkowo twardą kobietą. Raz złamanie, raz potłuczenie, potem zranienia i otarcia, sporo bólu i cierpliwości aż się zagoi i...głód kolejnych startów!
Pasja i werwa!
Blondi.
MacB pod ostrzałem!
;)
Kolejna porcja.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
A to jeszcze nie koniec ;-)
Dokładnie...:)
No no... widać, że Twoje f2.8 się spisało...
No jak zawsze pogoda dopisała no i fotki tym bardziej..:)
Dla 200mm jest tylko kilka miejsc na tym torze, z których można coś złapać, ale jak już trafi to efekty jw. Z pogodą rzeczywiście nie można narzekać, chociaż z Fatą czekaliśmy na moment jak słońce będzie już zdecydowanie nisko i niestety, zachmurzyło się nam popołudnie. Czas planować jakiś następny wypad:
19-21.10 V runda RMPST - Bratysława 2012
5 runda RMPST + FIA CEZ Cross-Country - Baja Slovakia
Miejsce: Bratysława, Słowacja,
wiem wiem trochę daleko.
Możemy też przedyskutować temat motocrossu w Czechach lub Rajdu w Kłodzku.
Na pewno wybieram się na ostatnie zawody Top Amator Cup- po raz pierwszy do Czech - do Pietrovic k. Karviny.
20.10 są zawody. Jeszcze mi mało motocrossu a poza tym, Blondi (czyli Ewa Stabla) zachęcała nas- fotografujących aby tam pojechać, gdyż tor jest bardzo fajny i jest dobre miejsce z którego widać prawie cały tor.
Owszem w Czechach na torze nie byłem ,więc spokojnie mozemy działać na ich terenie :) Jestem za ,a na zimowe eskapady też potem trzeba przygotować:P Może ponownie Hołda :P hah jak to miało miejsce pierwszego razu :P
Tak, gdyż Czesi mają swoje zawody w soboty.
No wpisuj mnie, na co czekasz?! :lol:
Plan dojazdu na tor w Petrovicach.
Przejście graniczne jest w Marklowicach Górnych. ;)
Zbyszko- jedziesz?
Azael- rusz się z nami jak poprzednio- będzie fajnie!
Pozdrawiam.
Kontynuacja listy :)
1. MacB
2. Fata
3. Zbyszko + Justyna
4 ....
Pewnie ,że jadę skoro to ostatnie zawody sezonu:]
Tak Zbyszko, ostatnie.
Ale oto gratka!!!
UWAGA! Są jeszcze przedostatnie! I to Mistrzostwa Polski!
W najbliższą niedzielę! W Cieszynie.
Będą sami niemal zawodowcy, także jazda na maksa gwarantowana!
Początek od 10:30 ale wcześniej jest rozgrzewka. W sobotę zaś treningi wszystkich klas.
Plan zawodów tu:
Cieszyn: Mistrzostwa Polski w motocrossie ť Radio 90.pl - Rybnicki Okręg Przemysłowy, Racibórz, Śląsk Cieszyński
Lokalizacja toru:
http://motocross.dirtarena.pl/2085/t...yn-boguszowice
Kto jedzie?
Ja nie odpuszczę takiej okazji....:grin::grin::grin::grin:
Sprawa kolejna. W najbliższą sobotę jest dzień otwarty Elektrowni Rybnik. Od 9-16. Zwiedzanie zakładu czyli.... industrial.
Trzeba by potwierdzić możliwość focenia, ale sama okazja jest ciekawa, bo normalnie nie zobaczymy co tam jest w środku.
Ktoś chętny?
Pozdrawiam.
powiedzmy tak ..
- Cieszyn z miłą chęcią ( i to jeszcze MP , więc wiadomo jak będzie ) , ale jak wstanę w Niedziele o odpowiedniej godzinie to bez problemu mogę jechać..
- Sobota elektrownia całkiem możliwe ,że się wybiorę w odpowiednich godzinach..choćby na chwilę nawet.. :)
Słuchajcie.... w niedzielę będzie mokro- to nie Czerwionka...
Mam potwierdzenie z biura organizacji MP, że ZAWODY ODBĘDĄ SIĘ NA 200 % NIEZALEŻNIE OD POGODY!
Ale... ze względu na rangę zawodów i ich nieco bardziej zaawansowane wymagania- fotografowie powinni zgłosić się w biurze zawodów celem uzyskania niezbędnych informacji (kwestie bezpieczeństwa, wyznaczone sektory, ewentualne akredytacje dla medialnych itd.). Będzie tam stał TIR, i tamże należy się udać.
Plan toru jest na stronie klubu cieszyńskiego.
http://ckm-polska.pl/
Zabieramy kurtki przeciwdeszczowe, folię na sprzęt, dobre buty, bo będzie błoto i sporo ciapy pofrunie spod kół.
MacB jedziesz z nami? Ty tam masz tak szczelny korpus, że możesz się śmiać z deszczowej pogody.:smile:
Potwierdziłem właśnie w biurze zarządu Elektrowni Rybnik, że na jutrzejszych dniach otwartych można robić zdjęcia. Także fani industrialu- zapraszam!
Ze względu na duże zainteresowanie wizytą w tym zakładzie biuro zaleca przyjście albo rano albo ok. 15:00. Zwiedzanie elektrowni odbywać się będzie w grupach z osobą oprowadzającą. Także lepiej być wcześnie, bo potem będziecie czekać na kolejną grupę.
Pozdr.
Gdzie można przeczytać coś więcej na temat dnia otwartego w El. Rybnik ?