Do montazu spokojnie wystarczy. Co do plynnosci odtwarzania, moj laptop z C2D 2.4 grzal sie na 80-90% do momentu az zainstalowalem sterowniki ktore wspomagaja sie karta graficzna Ati. Obciazenie spadlo do 20-30%.
Wersja do druku
dzik czy te stery wspomagają też odtwarzanie filmów x264 na lapku? Mój sprzęt ma już 2 lata ale ciągle świetnie mi służy. Jest tam właśnie karta ATI X1400. Czy można by przeżucić na nią część pracy przy odtwarzaniu czy obróbce materiału HD?
Otóż to! Składając/kupując teraz komputer do filmów należy bardziej się kierować kartą graficzną niż procesorem. Wspomniana przewaga Mac OS bierze się właśnie stąd, że Apple przytomnie zaimplementowało bibliotekę Open CL na swojej platformie GPGPU. Obecnie podobnie przyspieszają również wszystkie pecety - czy to z kartą ATI/AMD, czy NVIDII.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawdź na stronie ATI - X1400 to trochę już stara karta.
To bardziej kwestia kodeku jaki jest zastosowany w 5d mark II , pracując nad materiałem , który ma z ponad 1h Adobe Premiere może renderować nawet z 3 dni !!! Pracując oczywiście w full hd , także najlepiej jest przekonwertować pliki np. do avi , pliki będą ważyły 2 razy tyle , ale i praca na nich będzie łatwiejsza
kartę graficzną mam Gainwarda 9600GT 512MB 256bit, która obsługuje OpenGL 2,1.
Dużo czytałem na forum filmowym i pisali, żeby grafiką specjalnie się nie kłopotać ... chyba, że to quadro od nVidi.
No cóż, jezeli ktoś ma jakąś konfigurację sprzętową swojego kompa, na którym montuje, to niech śmiało pisze.
Dziękuję za odpowiedzi :)
nie wiem, ale chyba nikomu nie chce się już powtarzać, poszukajcie wcześniej, podawane były kodeki, ustawienia, odtwarzacze...
nawet najnowszy komp, niezadbany i z kiepskim tandemem kodek/odtwarzacz będzie rwał...:oops:
dzieki za linka, fajny tekst, chociaż ilość sprzetu dodatkowego raczej mnie przeraziła niż zachecila do kupna 5d2 ;)
Bardzo ciekawe.
W fotografii problemem bywa odpowiedni balans bieli, który - mając dostęp RAW-ów - stosunkowo łatwo skorygować.
Jak to wygląda u Canona, który w odróżnieniu od RED-ów, nie udostępnia surowego filmu?
To chyba pozostanę "nie pro" ;)
Bev, nie poruszyłeś tematu mikrofonu, wbudowany aż tak dobrze się sprawdza? Na wietrze wiem jak, sprawdzałem na youtube, dlatego pytam - czy masz jakieś doświadczenia z mikrofonem do 5d a jeżeli tak, czy mógłbyś coś polecić? Tak do amatorki, nie aż pro.
Bev, napisz jak Ci się sprawuje HandStand z Kalisza. Nie jest za maly/lekki? A może jakiś link do Twojego filmu zrobionego z jego pomocą?
Witam Wszystkich,
Od wczoraj do kolekcji sprzętu z firmy na N.... dołączył brat z firmy Canon.
Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie:
- czy w 5D MK II można zdalnie sterować włączeniem i wyłączeniem nagrywania?
Pozdrawiam, i dziękuję za odpowiedź:)
Fajny wpis blogowy, ale temat ujęty pobieżnie (brak nawet info o Nikonach czy 1D4!), liczne nieścisłości (nie można porównywać obiektywów video i foto, profesjonalizm DOF adapterów?, rolling shutter to co i gdzie jello?) albo błędy (autofocus jest!)...
Linki fajne, ale zabrakło podstawowego - Laforeta. Opisał te akcesoria już jakiś czas temu dosyć dokładniej.
Generalnie na akcesoria żeby zrobić coś więcej niż statyczne ujęcia z statywu trzeba wydać 3x piątki. Na początek ;)
Filmik z Chin spoko, wygląda, że jesteś częściej na wakacjach niż ja, stąd ta zazdrość :mrgreen:
Testowałeś i nie tylko nie opisałeś, ale też nie dodałeś nawet do listy :!:
Spoko, nikt od bloga nie oczekuje chyba dziennikarskiej wnikliwości, po prostu jak już liczysz na oglądalność i wrzucasz to na, jak by nie było duże forum, to oczekiwana jest odrobina obiektywności i staranności w opracowaniu.
AF jest, to jak funkcjonalny to inna sprawa. Więc nie można powiedź - NIE MA...
Na planie tych sesji rozmawialiście sobie o fps? Wiesz, że spodziewany jest update softu do 5D2 w tym temacie?
Ani ja nie zjadłem. To temat rzeka i mocno rozwojowy...
pzdr
Bardzo mi się podoba cały artykuł, jednak dla mnie jako ucznia-amatora kwestia dodatkowych 'dupereli' ze względów cenowych jest nie do przeskoczenia.
Jak tak patrzę na szyny i ich rozmiary a zwłaszcza cenę zastanawiam się gdzie leży moja stara maszyna do cięcia glazury. Tylko przymocować kawałek statywu i jedziemy :).
da sie, zdalnie z komputera do ktorego kablem jest podpiety canon ;)
Kurcze nie żartuj...
To ten gość nakłamał tutaj: http://vimeo.com/5088576 ???
nie przeadzajmy, wszystko zalezy od tego co chcemy uzystac w naszym filmie. nie potrzebujemy od razu wszystkich dodatkowych akcesoriow.
z samym aparatem ze statywem i dobra glowica mamy baaardzo duze pole do popisu - a przeciez te rzeczy ma wiekszosc z nas z racji fotografowania (no moze procz dobrej glowicy olejowej).
wiekszosc z tych rzeczy ma na celu poprawienie wygody, np: uchwyty do trzymania aparatu na ramieniu, viewfinder, follow focus, monitor - przeciez nie sa to rzeczy niezbedne i mozna bez nich spokojnie zyc na poczatku.
poza tym nie trzeba od razu kupowac oryginalnych czesci znanych firm, ktore sa drogie ze wzgledu na logo. mozna kupic podobne podzespoly kilkanascie razy taniej, a przy tym dobrej jakosci.
profesjonalnie wygladajacy sprzet nie zrobi z nas profesjonalistow ;)
nie zartuje, powaznie...
skoro wiesz ze mozna, to po co pytasz ?
swoja droga musze to wybrobowac jak mi aparat wroci z serwisu.
Pytałem bo:
- Canona 5D MK II mam od wczoraj,
- Nie kupiłem pilota, w instrukcji nic nie napisali,
- Pytanie zadałem rano bo zastanawiałem się nad zamówieniem pilota,
- Nie było odpowiedzi do wieczora to poszukałem na różne sposoby w sieci i znalazłem ten film na vimeo.
Ponawiam pytanie:
Czy ktoś z forumowiczów mających 5D MK II ma pilota RC-1 i może sprawdzić czy aktywuje on zdalnie nagrywanie?
Dobra robota.
bev, odpowiedz mi proszę prosto, najchętniej w opcji TAK lub NIE...zresztą forumowicze też mogą sobie zrobić taki krótki teścik :twisted:
-czy większą motywacją do założenia bloga jest chęć podzielenia się z innymi doświadczeniami czy promocja jakiś "produktów" (sprzętu foto, firmy, czy też samego bloga jako nośnika informacji)?
-czy prowadzisz jeszcze jakieś blogi, strony może całe kampanie?
-czy pracujesz dla jakiejś agencji (interaktywnej, reklamowej, PR, whatever inc....)
-czy znane są ci pojęcia marketing szeptany, wirusowy etc.?
-czy jestem naiwny wierząc, że można oczekiwać w internecie przekazu niesponsorowanego, niecelowego i nie robiącego ze mnie targetu?
-na koniec, czy tylko mnie wk...bycie targetem?;)
no offence:cool:
przejrzałem bloga BEV'a i myślę że za dużo naczytałeś się teorii spiskowych, pewnie zaraz okaże się że BEV sprzedaje te listwy/szyny i flycamy, a popołudniami składa w piwnicy małe monitorki :mrgreen:
zwłaszcza że moje zdanie jest na temat filmowania 5d2 jest identyczne jak na kolegi blogu, o czym tu wielokrotnie pisałem.. ale pewnie mamy spółkę ;)
tekst jest ok, i nawet jesli byłby tekstem sponsorowanym (a raczej nie jest) to nie umniejsza to informacją w nim zawartym, sa one dosc ogolne, ale daja pojecie amatorom fotografii, ze fimowanie to jednak wiedza, osprzet i doswiadczenie
Sam sobie odpowiem :) - Nie doczekałem się odpowiedzi na zadane pytanie, zaryzykowałem zakup RC-1 w ciemno - znam już odpowiedź. Może w przyszłości ktoś będzie miał podobne pytanie...
Można zdalnie sterować funkcją nagrywania w 5D Mark II !
Do zdalnego włączenia i wyłączenia nagrywania potrzebny jest pilot RC-1.
RC-1 jeden przycisk wyzwala migawkę, a drugi odpowiada przyciskowi SET.
Jaki to dokladnie model pilota? RC-1 z tego co widze bardzo ogolna nazwa.
Najlepiej link. Jestem bardzo zainteresowany zakupem wlasnie takiego pilota.
wpisz w googlach "Canon RC-1" to znajdziesz na pewno.. z tego co widzę na allegro http://www.allegro.pl/listing/search...ing=Canon+RC-1 jest sporo zamienników
Ok zle i za szybko przeczytalem post, zrozumialem przycisk SET jako przycisk REC... :)
Czyli oryginalne RC-1 maja przyciski Spustu i SET, SET oczywiscie w marku 2 odpowiada za nagrywanie. Szukalem pilota z przyciskiem REC... :)
Ja kupiłem na allegro za 12zł + przesyłka. Opisany był jako odpowiednik RC-1.
kilka lat temu kupilem cos takiego na allegro:
jianisi remote control
dziala start i stop w trybie nagrywania w 7d.
pilocik kosztuje jakies grosze a dziala z kilkudziesieciu metrow (testowalem na d80)
mam pytanie do uzytkowników 5Dmark II , otóż nie moge dość do takiego ustawienia aparatu aby filmując działał automatyczny AF, moge ustawić go przed zrobieniem zdjecia na zadany obiekt korzystając z przycisku AF-ON ale podczas "krecenia" AF po prostu nie działa... moge go przestawia manualnie niezaleznie od tego czy obiektyw jest w trybie MF czy AF...
moze jakas opcję mam wyłączoną ?:)
dzieki z gory za odp ;)
konrad
nic nie masz przestawione - tak to działa, są 3 tryby AF, ale żaden się nie nadaje w zasadzie do niczego i nie działa w pracy ciągłej - 5d2 raczej nie można używać jako kamery do kręcenia na szybko - pozostaje tylko ręczne wyostrzanie - jeśli się obiekt porusza to wymaga niestety wprawy..
Statyw i manualne ostrzenie - to jedyna opcja. Zadanie nie jest więc łatwe, ale coś da się wycisnąć.
no będę musiał spróbować ... zwłaszcza ze trochę więcej zacząłem filmować :) dzięki za info bo czas edycji zaczął mnie przerażać
a co z opcja wykrywania twarzy? tam jakos dziala AF? czy nie mozna go wykorzystac, jako AF? (przepraszam za brak ogonkow, ale pisze na jakims iBook'u z angielskim systemem).
w polsce ludzie do byle czego potrafia sie przyczepic
Nie wiem może ja się nie znam ale na żadnym filmie "nie nadaje się do pokazania" praca autofocusa. Zresztą Panowie z RED-a czy innych firm produkujących sprzęt filmowy też pewnie nie mają pojęcia o rzeczy, bo nie stosują w swoich wynalazkach AF-a ;)8).
Do reportażu - czemu nie ;)?
Ktoś śledzi newsy i wie na czym stanął video-mode w 5d2?
Jello effect - Jest? Przestanie być? Wkurza?
Natywny, prawdziwy 1080p30 - Jest? Będzie?
1080p24? 720p60?
Zelatyna pewnie zostanie, ma byc 1080p 24/25 canon prawie oficjalnie to obiecal.
Jak ktos oczekuje filmow to niech poczeka na aparaty z digic5, obecny nie byl do filmow stworzony, nowy ma zapewnic brak zelatyny i interpolacje obrazu z calej matrycy co zmniejszy szumy, obecnie digic czyta co n-ta linie.
Programy do przetwarzania mov'ow z 5d2 (h.264) przez kartę graficzną
ODTWARZANIE :
(freeware) http://mpc-hc.sourceforge.net/
na GF 8600m gs filmy z 5d2 odtwarza wyjątkowo płynnie!
MONTAŻ :
(Vegas >=9.0 i Premiere >=CS3)
(trial) http://www.divideframe.com/?p=gpudecoder
Nie wiem czy działa, bo mam Vegasa x64, a ten GPU Encoder jest tylko na 32.
TRANSCODING :
(trial) http://www.badaboomit.com/
Inne rzeczy, które dzisiaj wyczytałem :
-Avid obsługuje h.264 natywnie.
-Do zwykłego transcodingu polecają MPEG Streamclip i NeoScene. Przekonwertowywać na w miarę bezstratny format, taki z którym radzi sobie nasz system i program do obróbki video (na przykład Cineform)
Chętnie posłucham o wrażeniach z użytkowania 701hdv. Zwłaszcza, że, jak to w Polsce, nie za bardzo jest to gdzie przetestować (szczególnie poza W-wą). W najbliższym czasie zamierzam nabyć 701 lub 501, a może nawet 503. Szczególnie zależy mi na płynności panoramowania dla stosunkowo lekkiego zestawu korpus + tele (ok. 2,5 kg).
A w 701 jest płynna regulacja oporu? I jeszcze jedno: ta sprężyna balansu zestawów do 1,5kg może do czegoś się przydać przy zamontowanym zestawie foto z dłuższym obiektywem (zakładam mocowanie statywowe obiektywu) czy to raczej gadżet?