Zgadzam się z Tobą, jest ładnie oświetlona i skontrastowana, ale dla mnie drugi plan jest mało jednolity i zaniża jakość i tak niezłego zdjęcia :)
Wersja do druku
Cytat:
życzę powodzenia z własnym slajdem - z przyjemnością zobaczę efekty ...:)
A więc zapraszam:), gdyż coś tam mi powstało i trwa z 9 minutek, a zajmuje 16mb dla potrzeb internetu. Polecam ściągnąć gdyż u mnie wczytuje, wczytuje i nic:) powiedźcie jak u was:) Na operze prawie nic nie idzie prócz wyświetlonego tekstu i połowy paska operacyjnego:/
http://canon-board.info/showthread.p...149#post483149
Mile widziane opinie:)
Pozdrawiam
Dzięki za frekwencję :) wiedziałem że na was można liczyć ;)
kolejne z "piątki" (BuRton sorry z nieporozumienie ;) )
Misja.
plus kilka z drugiej własnoręcznie wywołanej rolki filmu - tym razem polecany Neopan 100 Acros:
Acros 1.
Acros 2.
Acros 3.
Acros 4.
na koniec "dialog ojca z córką" ;) ustrzelony przez moją zonę Edytę :)
Acros 5.
z góry dzięki za wszelkie komentarze :)
pozdrawiam
Hehehe, dialog jest "boski" :)
Bardzo miękkie zdjęcia :) Ale kotek chyba się znudził rolą ;)
Generalnie bardzo fajne :)
Może ja nie jestem trendy czy coś nie nadążam, ale w bardzo wielu zdjęciach tak w tym wątku jak i w innych nie widzę kolorów.:confused:
Rozumiem, można czasem sobie pozwolić na eksperyment, aby pogłębić ponurość zdarzenia, lub coś zaakcentować.
Toż jaka to była radość jak można było fotografować w kolorze, tak jak widzą nasze oczy.
Ucieczka przed czym:?:
Przeglądając witryny wielu nawet doświadczonych fotografów - spora część, czarno białe z odcieniami szarości, czy coś ze mną nie tak, jeśli nie zrobiłem ani jednego zdjęcia czarno - białego:?:
ciężko jest zrobić kolorowe zdjęcia jak się ma włożony czarno biały negatyw do aparatu;) ale tak zupełnie na serio, kolor często rozprasza odwraca uwagę od rzeczy istotnych takich jak tekstura, faktura itd. w czarno-białej fotografii kładzie się nacisk na przekaz ... fakt faktem jest często nadużywana przez fotografów, ale magia BW rekompensuje to i brak koloru;) , swoja droga to trudno o dobry naturalny kolor, więc czasami warto sięgnąć po BW który notabene też nie jest łatwym tematem ... reasumując jedne fotki wyglądają lepiej obdarte z kolorów inne nie ... reszta o kwestia gustu
pozdrawiam
Witaj Adam.
Misja fajna. Ma w sobie to cos, cora fajnie ustrzelona, rzecz jasna technicznie moge tylko pozazdroscic.
Acros 1 i Acros 2 bardzo fajne. Dwojeczka podoba mi sie swiatlo bardzo, no mistrz.
Dialog nie bardzo widze, ani poza, ani nie ma tam tego czegos czego ja szukam w fotografii...
Kicius bez komentarza.
Pozdrawiam serdecznie.
Aleph
Dialog super, wywoluje usmiech na twarzy:)
Van Murder rewelka te analogowe :D
Jakim aparatem robisz? i jakiego szkła używasz? Baaardzo mi się podobają a ja kurdę kolorowe negatywy znowu zamówiłam :D ehhh...... :/
rozumiem, że nie pracujesz na wewnetrznym pomiarze swiatla?
dzięki Paenka! miło że wpadłaś :)
niedawno nabyłem EOS-1N z Power Drive Booster, miałem prawie 3 lata przerwy w fotografowaniu analogiem, ale w końcu zatęskniłem za tym - więcej szczegółów znajdziesz w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=34329
od czasu jak aparat przyjechał do mnie z Teksasu (w piątek minie tydzień;) ) naświetliłem, wywołałem dwie rolki negatywów BW z nich pochodzą zdjęcia które zamiesiłem ostatnio w galerii...
pierwsza rolkę (400TX) zrobiłem w całości na 35L a drugą (acros) w połowie na C 50/1.4, nie podpinałem jeszcze do analoga swojego ulubionego zoom'a, zrobię to jak założę do aparatu Portrę lub Astię, na razie oddaję się czarno białemu szaleństwu ;)
co do pomiaru światła tak jak słusznie zauważył kolega Artus, mam prawie zawsze przy sobie światłomierz, ale głównie dla szpanu;) i żeby robiąc wrażenie profesjonalisty ;) nić tak nie wzbudza zainteresowania gapiów jak pomiar światła dziwnym użądleniem z białą kulką - od razu proszą o wizytówkę ;)
a tak na poważnie to mojego Sekonic używam najczęściej zanim wyjmę aparat z plecaka lub założę film do aparatu - staram się określić warunki dokonując wstępnych pomiarów żeby zadecydować o doborze szkła i ISO, lub czy wyciągać statyw czy nie...
w 90%-ch podczas robienia zdjęć na zewnątrz, w zmiennych warunkach, zdaje się na pomiar cało matrycowy uśredniony, w ekstremalnie trudnych warunkach (zdjęcia sportowe: box, surfing, motocross) używam spot'a do pomierzenia światła a później jadę na M,
przy pomiarze cało matrycowym uśrednionym bardzo często kompensuję ekspozycję ręcznie w zależności od sytuacji: przy zdjęciach nocnych na -1 do 1.5 EV bo wbudowany światłomierz po prostu przekłamuje, przy mocnym back-light kompensuje na +1EV, +2EV, negatywy prześwietlam o 1/3 EV, z doświadczenia wiem że lepiej jest je prześwietlić niż nie doświetlić, mniej szumów więcej detali w cieniach, jak trzeba obniżam miejscowo ekspozycje, nakładając warstwę multiply w PSie
...jeżeli mogę coś polecić w kwestii pomiaru ekspozycji w fotografii portretowej (wiem że interesujesz się tym tematem) warto dokonywać pomiarów na na twarz, nie przejmować się ekspozycja reszty, dużo łatwiej jest przyciemnić tło niż wyciągnąć z cieni poprawne kolory i przejścia tonalne na skórze modela, czasami warto prześwietlić twarz od +2/3 do 1EV ( szczególnie w fotografii studyjnej ) a później przyciemnić włosy oczy i usta w programie graficznym niż robić na odwrót... nie doświetlona twarz bardzo traci na swojej atrakcyjności - szczególnie oczy, dodatkowo uwydatnia pory
precyzyjny pomiar światła na twarzy gwarancja sukcesu ;)
pozdrawiam
arturs-> dlatego chciałam uścislić bo zauwazylam ten przedmiot......czy mężczyźnie zawsze na siłę muszą udowadniać że są bardziej spostrzegawczy od kobiet? :/
Van Murder czyli rozumiem, że gdy mierzysz światło to ustawiasz parametry na drabince tak aby było na +/- EV tak?
A teraz jak w przypadku ludzi z wich otoczeniu pracy ? :D
No i czy skanujesz negatywy czy odbitki? Pewnie jakimś dedykowanym do negatywów skanerem?
dokładnie tak, dbam o to by twarz była dobrze doświetlona reszt mnie delikatnie pisząc wali ... ustawiam kompensacje na oko, to już kwestia treningu - tysiące godzin spędzonych z cyfrowym lustrem, pozwalają mi na łatwiejszą pracę z analogiem ... ;)
skanuje negatywy na najtańszym skanerze jaki udało mi się kupić: Canon CanoScan 4400F, do sieci i ewentualnych proofs dla klienta wystarcza bez problemu, jak będę potrzebował lepszych skanów to mam w sąsiedztwie profesjonalny fotolab :)...
pozdrawiam
Czyli ten Twój światłomierz nie mierzy tylko światła odbitego?
Tak dla uściślenia bo różnych już określeń słyszałem ten pomiar matrycowy uśredniony to jest ten drugi? Pierwszy matrycowy, drugi centralnie ważony (uśredniony) a trzeci punktowy (spot).Cytat:
Zamieszczone przez VanMurder
Pozdrawiam
Witaj Adam :smile:
Widzę że pojawiły się fotografie z analoga. 8-) Z chęcią im się przyjrzałem. Bardzo spodobała mi się pierwsza fotka z biedronką, co się tyczy Acros 1 i 2, to jedynka bardziej pozostawia mnie w zamyśleniu; co dziewczynka czyta z takim zaangażowaniem w takim miejscu...? - super. Kotek, pierwsza fotka - przyjemna w odbiorze. Misje uważam za rewelacyjne zdjęcie, 8-) bardzo mi się podoba. Ławeczka już mniej.
Największe emocje wzbudziła we mnie fotka z twoją córką. :lol: Czuje tutaj konflikt "no nie, znowu zaczyna" - czy coś w tym stylu. Gratulacje dla małżonki za strzał w dziesiątkę. Fotka pełna emocji, będzie niezła pamiątka.
Pozdrawiam Tomek
Dzięki wszystkim za odwiedziny, pozytywny odbiór moich fotek z analoga:)
czas na kilka fotek z trzeciej rolki - ILFORD DELTA 400:
na dwóch pierwszych fotkach mój "kolega po fachu" - Regis.
wszystkie cztery 1N+35L@1.4 1/30sec. ISO 400. / pomiar zewnetrznym światłomierzem na twarz, wszystkie prosto ze skanera + lekkie wyostrzanie po zmniejszeniu do sieci...
DELTA 1
DELTA 2
DELTA 3
DELTA 4
pozdrawiam
No, przyznam się, że jestem pod wrażeniem.
Moim faworytem jest 2 pomimo "krzywego" kadru ;)
Aleks dzięki za miłe słowa - "krzywizna" to założenie kompozycyjne ;)
pozdr
po prostu podobają mi się Twoje "analogie".
i to są skany z tzw pierwszego lepszego skanera?
tak, krzywa dwójka jest najlepsza z najnowszych:)
Bardzo fajnie wyglądają te Twoje analogowe zdjecia, są może mniej idealne i czyste, ale za to bardziej autentyczne:) Szczerze mówiąc chciałabym zobaczyć jakieś fashion analogowe w Twoim wydaniu:)
Starbucks Coffee mniam:)
Podobaja mi sie 1 i 2.
ostanie 4 mi sie podobaja (ziarno wyglada pieknie)
dzięki wielkie :)
to może coś kolorowego dla odmiany Portra400NC forsowana na ISO 200
Latawiec
pozdrawiam
Hmmmm, wydaje mi się, czy troszkę "leci" w prawo?
nie no, latawiec ewidentnie leci w lewo;)
pozdr:)
Bardzo ładny pomysł na kompozycję. W pierwszej chwili pomyślałam, że za ciasno, a potem, że nie.. Dla mnie kluczowe jest prawe ramię wchodzące w nieostrość i ten kciuk - jakby znak dla krasnoludka siedzącego na latawcu, że wszystko OK i ma się nie bać..
Adam? Sorry za amatorskie pytanie, ale uczę się - co to znaczy "Portra400NC forsowana na ISO 200"?
przyznam że nie za bardzo wiem ale przeczytałem gdzieś coś o forsowaniu i pomyślałem sobie że będzie tak bardzo cool jak coś takiego napiszę ;)
... tak na poważnie negatyw był naświetlany jakby miał czułość iso200 a nie 400 czyli prześwietlony o cały f-stop (+1EV) i jak widać łyknął to całkiem nieźle;)
pozdrawiam
abstrahujac od kolorów.. pieknie ten obrazek opowiada...
bdb adamie
dla lepszego balansu jeszcze jeden przed startem:
Latawiec 2
pozdrawiam
ramka rozumiem PSowa?? hmm w sumie tak sobie myślę, przez forsowanie podniosłeś nasycenie barw, to może lepiej byłoby kupić 400VC :D
no i ja bym poprosił więcej headshots albo tym podobnych fotek bo w końcu ten negatyw świetnie odwzorowuje kolory skóry... :)
pozdrawiam serdecznie
P.S.
Fotki oczywiście spotko 8)
A jakby ciachnąć z lewej między białymi domkami oraz z góry, lekko nad wzniesieniem po prawej? Herezja?
Z reguły po włożeniu filmu do analoga jeżeli aparat ma ustawione AUTO ISO to rozpozna film ale można to świadomie zmienić (w tym przypadku należało) aby aparat widział film z czułością ISO 200. Później przy wywoływaniu filmu powinniśmy powiedzieć w laboratorium że film był forsowany.
Pierwsze bardzo ladne, szczegolnie kolory i GO, choc nie podoba mi sie ciecie w kolanach i rozprasza mnie postac (?) po prawej stronie tulowia.
Pozdrawiam.
dla mnie oba ostatnie świetne, 2 zwłaszcza - widoczna linka łącząca osobę z latawcem
pozdrawiam
Tylko czy laboratorium będzie wiedzieć co to w ogóloe znaczy ;) - w Adama w stanach może tak ale to co się dzieje w naszych labach to raczej niestety woła o pomstę do nieba...
a zdjęcia całkiem fajne.. pomysły fajne, a to forsowanie można by spróbować naświetlać na iso 250 albo 320 bo wydaje mi się że na 200 jest trochę za bardzo..
co do Portry to łyka +2/3 EV bez forsowania :) z tego co już zdążyłem się dowiedzieć, mój Photolab robi forsowanie za dodatkowe $3, ale tak skubani porysowali negatyw że szlak mnie trafił przy skanowaniu :( moje własnoręcznie wywołane są idealne w porównaniu... chyba pozostanę przy BW E-6 które sam mogę wywołać , kolor zostawię cyfrze ....;)
pozdrawiam wszystkich i dzięki za odwiedziny:)
zgodnie z waszymi sugestiami poprawiłem trochę latawiec nr 1:
następnym razem faktycznie spróbuję VC, a NC naświetlę normalnie, co do ramek - to prosto ze skanera, tak jak i kadry (dlatego trochę krzywe)
na prośbę kolegi dorzucam dwie ostatnie klatki z rolki:
Okno
oraz coś takiego:
California Über Alles
pozdrawiam
Oba portrety Dziewczynki bardzo mi sie podobają, ale wybieram pierwszy ze względu na świetlistość i bardzo mi odpowiadającą kompozycję.
A trzecie? Eee... jakbyś chciał ostatnią klatkę jakoś wykorzystać... jak się bardzo uprę to zobaczę kompozycję na trójkącie z poprzecznym podziałem, ale ..nie!
California Über Alles - po co te śmietniki zajmujące najwięcej miejsca w kadrze? Psują ciekawe rzeczy dziejące się dalej. Pokaż coś innego.
po krótkiej przerwie powrót do cyfry...:)
wiem że ludziska - szczególnie w Polsce -nie przepadają za zdjęciami studyjnymi... no ale cóż moim marzeniem zawsze było zostać fotografem reklamowym:) więc idać tym szlakiem kolejna fotka z użyciem całej masy soft boksów, lamp i innych dupereli ...
Tifanie - Water Spiral.
będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne komentarze i sugestie :)
pozdrawiam
V.