Czemu akurat Fedora? Przyzwyczajenie, czy inne powody? Pytam, bo ja sie do fedory jakoś przekonać nie potrafię... a może powinienem...
Wersja do druku
Czemu akurat Fedora? Przyzwyczajenie, czy inne powody? Pytam, bo ja sie do fedory jakoś przekonać nie potrafię... a może powinienem...
Nie wiem czemu sie obawiasz puscic wentyla na min , chocby na 5v , chociaz jesli tam masz noctue na radiatorku to i na 12v stosunkowo cisza jest.
Dzięki za uznanie. Rewanżuję sie tym samym. Widzę, że obaj wiatraczków nie lubimy :). Masz rację z pamięcią. Ponieważ nie jestem do końca "techniczny" to budowa takiego zestawu wiąże sie u mnie ze stressem stąd mimo starań wpadki :). Nie zawsze to co wybrałem było dostępne. Na starą obudowę - 12 kilogramowy Chiftec nie mogłem już patrzeć. Wybrałem lżejszą ale dźwięczniejszą bo taką mogłem dostać bez czekania i bardziej mi sie podobała - ale i tak jest cicho. Podziwiam cię za wierność Linuksowi, ja nie dałem rady bo większośc tych programów na których mi zależy nie jest napisanych na Linuksa. Mam jednak Knoppixa w Cruzerze i czekam na lepsze czasy.
Pozdrowienia, swnw.
Muflon,Cytat:
Ja swoje zabawki zmieniałem już chyba z miesiąc/dwa temu, ale też się pochwalę
- płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 - bez wiatraczka
- CPU: Core i7 920
powiedz jak Ci sie na nim pracuje..., wlasnie w przyszlym miesiacu bede takie cosik skladal tyle ze wlasnie z zasilka 800W i karta Radeon HD 4870 X2. Planuje tez zmontowac tam raida 0 na system. U mnie bedzie to mialo pracowac na win 7, wlasnie sobie go testuje.
Kup Scythe Mugen na CPU to się kolejnego wiatraczka pozbędziesz. Tylko może Ci do obudowy nie wejść.
Ja na Q9650 mocno podkręconym (z 3 na 4.02) z tym chłodzeniem ale z wiatraczkiem mam w idle 44 w stresie 60. Bez wiatraczka pewnie z 5-6 więcej by było więc luz.
A jak nie wejdzie do obudowy to po prostu jak największy radiator do chłodzenia pasywnego CPU (np coś z oferty Thermalright) plus dobra pasta termoprzewodząca i wtedy CPU nie wymaga wiatraka.
Mi tam wiatraki to wsjo rawno bo karty graficzne lubię potężne :) - obecnie GTX 280 z przymiarką do GTX 295 jak wyjdzie nowsza wersja ; dlaczego? Bo lubię gry z grafiką klasy Crysis w Ultra detalach a niedługo będę miał 26" monitor wymagający do takich gier potężnej grafiki.
No właśnie, szkoda, że w Crysis nie da się pograć na max detalach w rozdzielczości wyższej niż 1280x1024, a już na pewno nie w 1920x1200, żadna karta nie daje rady, nie mówiąc nawet o włączeniu AA i AF :(
Ja ciągle siedzę na 8800 GTS 640, którą kupiłem ok. 2 lata temu, zaraz potem gdy weszła na rynek i czekam, aż pojawi się coś, co uciągnie Crysisa 1920x1200 AAx8 AFx16 powyżej 50 FPS... chyba jeszcze trochę poczekam...
Faktycznie AA nie jest niezbędne, ale generalnie chodzi mi o pewien zapas mocy, który daje komfort gry, nawet w trudniejszych momentach.
Natomiast AF moim zdaniem ma kolosalny wpływ na jakość gry i nie raz potrafi więcej zmienić w wyglądzie gry, niż typowe opcje dotyczące np. cieni . W Crysis najbardziej widać to na piasku, na plaży, tam gdzie są ślady opon itp.
Scynthe Mugen II bralem to pod uwagę ale ludzie z branży twierdzą, że Scynthe bez wiatraka na procesorze podkreconym z 2.6 do 3.2 to trochę za odważnie. W Cooling.pl wyczytałem, że założenie Scynthe wymaga zdjęcia płyty głównej. To prawda? Do obudowy sie zmieści. Ja mam 34/43-5 nieźle.
Jeśli grasz i lubisz dobrą grafikę to musisz mieć takie monstra. Ja na szczęście nie :).
Pozdrowienia, swnw.
Komputer jak komputer :) Jakoś tak subiektywnie, nawet bez kręcenia wydaje mi się bardziej żwawy od wszelkich Core2Duo. Intel się znowu postarał.
Co do tego podkręcania i zasilacza, to na samym początku zrobiłem sobie trochę testów pod obciążeniem (przerabianie fimów na 4 procki, puszczone demo z x-plane w pętli itp.). Przy 2.66GHz, 500W wyrabia się jeszcze z pewnym zapasem. Ale po dojściu do 4GHz, po całonocnej pracy zaczyna już trochę... podśmiardywać :)
A że podkręca się jak złoto (te 2.6->4GHz to na zupełnie standardowych napięciach!) i różnica jest spora, planuję w bardziej intensywnych okresach obróbkowych trzymać komputer ustawiony na pełny gaz.
proponuje zlozyc wc bedzie cicho i wydajnie ;]
i marna czasna zeby na tak wykreconym procku , bez wiatraczka , temp byla tylko kilka stopni wieksza ;] , ja bym jednak nie ryzykowal pasywnego chlodzenia
Zależy jaki procesor. Szczególnie w jakiej technologii i firmy. Większość 45nm raczej nie powinna sprawiać problemów. Oczywiście sama obudowa też powinna mieć niezłą wentylację (ja mam 120mm z przodu i z tyłu, cug idzie dokładnie po radiatorze).
Tak jak napisałem - podkręcony z 3 na 4.02 Q9650 osiąga u mnie 60 stopni w stresie, więc bez wiatraczka jakbym się uparł spokojnie mógłbym go trzymać.
Tak. Nie jest to bardzo trudne, ale potrzeba raczej dwóch par rąk (dwóch osób) by sprawnie i wygodnie umocować sobie podkładki po jednej stronie płyty a z drugiej strony przykręcać radiator.Cytat:
W Cooling.pl wyczytałem, że założenie Scynthe wymaga zdjęcia płyty głównej. To prawda? Do obudowy sie zmieści.
- Jeśli wymagana praca w 16-bit - zapomnij.
- Jeśli zdjęcia w RAW - Bibble. Przy czym wersja 4 mi niespecjalnie podchodzi, ale 5 to jest już kombajn na poziomie LR/C1. A raczej, będzie, jak w końcu wypuszczą wersję final :)
- W pozostałych przypadkach - trzeba się przyzwyczaić do Gimpa ;-)
Oczywiście znajdą się fanatycy CinePainta, UFRawa, Pixela... :) jednak w praktyce, dla kogoś chcącego systemu po prostu "używać i klikać", tak jak Windows/Mac - to jest moim zdaniem j.w.
Muflon, mam pytanko.
Ponieważ pierwszy raz spotykam się z płatnym oprogramowaniem pod Linux, które mnie interesuje, zastanawiam się, w jakiej postaci dostarczany jest zakupiony program?
Źródła do skompilowani to być chyba nie mogą, bo przecież tym samym ujawnili by wszystkie sekrety komercyjnego oprogramowania. Czyli co, gotowe pakiety? Jeśli tak to jakie? .rpm .deb ? A co jeśli ktoś ma zupełnie innego Linuksa, co wtedy? bardzo mnie to ciekawi.
I jeszcze byś napisał coś w dwóch słowach o Fedorze. Za co ja lubisz, na tle innych dystrybucji, jakieś własne spostrzeżenia.
Będę wdzięczny! Pozdrawiam.
Najczęściej (Bibble, Turboprint, za którego też płaciłem) ściąga się normalną "demową" paczkę, w której odblokowuje się wszystkie funkcje kodem, który przychodzi w mailu.Cytat:
Zamieszczone przez sid
Tak, RPM (Fedora, SuSE), ostatnio coraz częściej .deb dla Ubuntu.Cytat:
Zamieszczone przez sid
To ma problem :-)Cytat:
Zamieszczone przez sid
Ależ ja jakoś specjalnie Fedory nie kocham :) Po prostu normalna, solidna dystrybucja, na której zupełnie przypadkiem się trochę znam. Debian byłby pewnie równie dobry, a jego jedyną wadą jest to, że go nie znam :) Z rzeczy które mi pasują:Cytat:
Zamieszczone przez sid
- czy się to komu podoba czy nie, zdecydowanie najlepiej wspierana przez wszelkie oprogramowanie 3rd party. Nawet jeśli takie oprogramowanie przychodzi w paczkach dla RHEL, to dostosowanie pod Fedorę jest z reguły dość proste.
- rozsądny kompromis między ładowaniem najnowszych, niestabilnych wersji paczek - a trzymaniem się kurczowo tych sprzed np. roku. Typowo, co wersja to odświeżony Gnome, OpenOffice, Firefox itp.
Ma jeszcze parę innych zalet (działanie "z buta" na większości aktualnego sprzętu, dobre repozytoria z paczkami "non-free" - NVidia itp) - ale to właściwie mają już w tej chwili wszystkie duże dystrybucje.
Co powiecie na poniższy zestaw, chcę kupić do końca miesiąca, proszę o radę. Komputer do pracy, bez gier. Priorytety: niezawodność i cicha praca.
1. PROCESOR: Intel Core2 Duo E8500 3,16GHz (S775) BOX
A może od razu: Intel Core2 Quad Q9550 2,83 GHz (S775/45nm) BOX?
2. WIATRACZEK na CPU: Scythe Ninja 2
3. PŁYTA: Asus Maximus II Formula Intel P45
A może wystarczy: Asus P5Q Pro Turbo?
4.DYSK na dane: WD VelociRaptor 300 GB WD3000HLFS SATA II (16MB)
5.DYSK na system: WD VelociRaptor 74 GB, SATA II (16MB)
(na zachodzie ta wersja 74GB już jest, u nas nie widać jeszcze, więc
może będę musiał szukać czegoś innego. Starej nie chcę, nowe
podobno dużo cichsze.)
6. RAM: PDP Patriot Dual 4x 2GB DDR2 800 MHz CL5
7. OBUDOWA: CoolerMaster CM 690 Black
(warto wymienić 3 zainstalowane wiatraczki na Scythe Slip Stream
120 800rpm) ?
8. ZASILACZ: Tagan BZ PipeRock Series 500W
10. KARTA: GeForce with CUDA 9600 GT Asus Silent 512MB (PCI-E)
11. DVD: Samsung DVD+/-RW SH-S223Q/BEBN LightScribe bulk black
Czy muszę brać Vistę aby wykorzystać 8 GB RAM, czy wystarczy XP Pro?
Pozdr.
a może przy takiej konfiguracji zainwestuj lepiej I7, nie wyjdzie Cię to wiele drożej a zyskujesz sporo więcej
jeżeli chodzi o tą konfigurację, odpuść sobie maximusa, nie wykorzystasz tej płyty, P5Q seria sprawdzona i pewna. DDR2 Patriota bym nie ryzykował, nie twierdze że to zła firma, ale są to pamięci trochę wysilone i lubią się wysypać. Wiatraczki które są w obudowie sa OK a większej ciszy i tak nie uzyskasz... co do reszty jest ok IMO.
Jeżeli chodzi o system różnica między Vistą a XP będzie w możliwościach wykorzystania większej ilości rdzeni niż 2 (w przypadku XP) a to czy wykorzysta 8GB ramu zależy czy będzie x32 czy x64.
IMO do pracy co najmniej Vista 64-bit lub beta Windows 7 i czekać aż wyjdzie oficjal.
W razie pytań wal na PW
To mam mały kłopot bo chciałbym korzystać z 8GB ramu lecz nie brać Visty, a XP Pro PL pozwala chyba tylko używać 3GB. Chyba że w przyszłym roku upgrade do Win7 tyle że to długo trochę.
Ale chyba tylko anglojęzyczna wersja, polska tylko 32bit? Z komputera nie tylko ja będę korzystał więc wersja PL preferowana. Ostatecznie wziąłbym Vistę 64bit pod warunkiem że będzie update do Win7 za niewielkie pieniądze bo z XP Pro PL podejrzewam będzie sporo.
Czy wiadomo już coś na temat updatowaia do Win7?
Wersja jest angielska, ale soft mozna instalowac polski. No chyba, ze inni uzytkownicy beda obslugiwac kompa tylko na poziomie systemu. Win XP x64 bardzo dobrze chodzi pod wzgledem wydajnosci, trzeba sprawdzic tylko czy hardware ma sterowniki do XP x64 lub 2003 Server (XP x64 pracuje na jaju 2003).
EDIT: Da sie jeszcze zrobic tak. Instalujesz system 32 bit. System widzi ok. 3,2 GB RAMu. Z reszty nieprzydzielonej pamieci mozna zrobic RAM-dysk, gdzie lokujesz wszystkie temp-y, ewentualnie plik wymiany czy tez swap-file dla Photoshop'a. Wiem, ze nie jest to optymalne rozwiazanie, ale znaczaco podnosi sprawnosc systemu i, co najwazniejsze, robi pozytek z nieobslugiwanej pamieci. Warunkiem jest RAM-dysk z funkcja uzycia owego zakresu (np. produkt SuperSpeed RamDisk Plus 9).
Uzywam Visty 64b. juz dosc sporo czasu i jestem zadowolony , bardziej niz w xp , wgrywania latek , upgdradow i innych problemow przy reinstalacji systemu ( tak wiem mozna np recovery robic itp ). Mniej klopotow mam z Vista , zadnego problemu z softem.
Również uważam, że Vista to dobry system, a wiele narzekań to efekt medialnej krytyki, na zasadzie dobrze jest krytykować Microsoft, bo to monopolista. Na początku system wymagał kilku poprawek, jak każdy.
Mam porównanie, wcześniej miałem XP, teraz komputer żony ma XP i mój laptop też. Na swoim komputerze mam Vistę i na XP bym się nie zamienił z powrotem.
Ale oczywiście nie ma co pchać Visty do każdego komputera. Na bardziej leciwych sprzętach XP będzie działał zdecydowanie lepiej.
Warto jednak pamiętać, że duże wymagania Visty nie przekładają się na spowolnienie obsługiwanych przez nią programów. Statystycznie rzecz biorąc programy działają podobnie na obu systemach (niektóre wolniej, niektóre szybciej niż w poprzednim systemie). Więc jeżeli komputer zapewnia komfortową pracę pod system, to programy z XP też będą śmigać. Jedyną różnica jest większe zapotrzebowanie, na bardzo tani od jakiegoś czasu RAM.
Ale spójrzmy na komputery jakie mamy do pracy pod PS-em, nie raz 4 rdzenie, 4 lub 6 a nawet 8 GB ramu i jak to się ma no wymagań samego systemu?
A jak ktoś ma słabszy sprzęt i wykorzystuje go głównie do prac biurowo-multimedialnych, to śmiało mogę mu polecić jakąś przyjazną dystrybucje Linuksa. Za darmo, bezpiecznie i wcale nie gorzej.
Jednym słowem, wszystko według potrzeb, warto mieć wybór oraz bez potrzeby nie uprzedzać się do nowych/innych rozwiązań.
Używałem Visty 64bit, używam Windows 7 64 bit RC. Jeszcze milszy system 8-) .
Po co tak uogólniać? Odpowiadamy jednemu koledze, który podał konkretny zestaw. Jest to zdecydowanie nieleciwy zestaw i mocno zastanawia mnie pchanie się w leciwy, niezbyt już wspierany system do tego zestawu.
To że ktoś z pwoodzeniem używam XP 64bit to OK, ale bywają różne 'sterownikowe' problemy z tym systemem (gdzieś mi się o oczy obił problem z oprogramowaniem Canona pod XP 64bit). Pchanie go do nowo skompletowanego jest niezbyt rozsądne.
Z Vistą bardzo uogólniając były/są dwa główne problemy:
- przed Service packiem był to niedopracowany system
- jak każdy Windows - zwieszał się z powodu niedopasowanych, nonejmowych składaków z marketów kupowanych przez Polaków masowo bo "byle taniej" . A każdy Windows potrafi działać stabilnie, pod warunkiem posiadania stabilnego hardware i zadbania trochę o taki system.
Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ?
Ps. W koncu dotarl do mnie 8800GTX , czekam na bloczek i dodatkowa chlodnice wiec w ramach mozna powiedziec ciekawostki w temacie , wrzuce zdjecia z wodowania sprzetu ;].
[QUOTE=MM-architekci;650620] Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ? [QUOTE]
Mnie też to interesuje.
W przyszłym tygodnu chcę zamówić zestaw w Komputroniku i nie wiem co mi da kupowanie teraz Visty 64bit skoro będę chciał wejść w Windowsa 7... czy wtedy będzie mozliwy tani update do Win7, czy czeka mnie pełna odpłatność?
[QUOTE=renes;650688][QUOTE=MM-architekci;650620] Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ?Jest to RC czyli "Release Candidate" czyli ostatni etap przed wejściem gotowego produktu na rynek. Działa jak normalny system, aż jestem ciekaw czy i jakie bedą różnice. Prawie napewno będzie upgrade tańszy od całego systemu.Cytat:
Mnie też to interesuje.
W przyszłym tygodnu chcę zamówić zestaw w Komputroniku i nie wiem co mi da kupowanie teraz Visty 64bit skoro będę chciał wejść w Windowsa 7... czy wtedy będzie mozliwy tani update do Win7, czy czeka mnie pełna odpłatność?
Pozdrowienia,swnw.
To już nie jest beta. Wersja RC (Release Candidate), bardzo używalna, instaluje się błyskawicznie i bezproblemowo.
Ogólne wrażniea po przesiadce z Win 64 Ultimate - szybciej (szczególnie start systemu), stabilniej i strasznie mi się nowy interfejs Aero podoba (podgląd zawartości otwartych okien, grupowanie, taskbar itd).
Raz na jakiś czas reinstalka nie zaszkodzi ;) . Win 7 instalowałem od zera już z 4 czy 5 razy - najpierw dwie wersje pre RC jakieś nowsze buildy bety, teraz na RC ale nowszym buildzie (7217) siedzę. Doszedłem do wprawy w instalowaniu systemu i całego softu/driverów i zajmuje mi to ok 8 godzin.
Jest jakaś opcja update ale działa chyba tylko przy updejcie z Bety a i to nie do końca skutecznie - raz skorzystałem z updejtu i niby wszystko bezproblemowo poszło ale połowa sterowników się gdzieś pogubiła a po reinstalce samych sterowników dziwnie się zachowywały (karta graf niestabilna, karta muzyczna gubiła wejście mikrofonowe itd), tak więc na razie raczej odradziłbym update istniejącego systemu.Cytat:
Przy RC nie ma chyba opcji zainstslowania na istniejacym systemie.
Co do ceny upgrejdów to gdzieś czytałem plotkę że dla osób co testują (liczy się data pierwszej aktywacji pierwszego pobranego klucza na danym koncie Windows Live) co najmniej pół roku mają byc jakieś zniżki... się zobaczy ;) .
A dziś doczytałęm że release przesunięty z grudnia na październik... Na RC da się tyle spokojnie wytrzymać jak ktoś ma dziwny uraz do Visty, ale powtórzę - na porządnie złożonym sprzęcie nie jakiejś taniosze z marketu Vista z SP powinna działać bezproblemowo (oczywiście jakaś kultura użytkowania musi być, czyszczenia, antywiry, antyspyware itp).
[QUOTE=Vitez;650841]. Co do ceny upgrejdów to gdzieś czytałem plotkę że dla osób co testują (liczy się data pierwszej aktywacji pierwszego pobranego klucza na danym koncie Windows Live) co najmniej pół roku mają byc jakieś zniżki... się zobaczy ;) .[QUOTE]
Kiedy wchodziła Vista użytkownicy XP mogli zdaje się upgrejdować do Visty tylko za cenę nośnika. Może będzie podobnie z użytkownikami Visty w przypadku upgrejdowania do Windowsa 7 ???
Vitez, pytanko do Ciebie skoro juz tyle razy instalowales :P Ile zajmuje 7 na dysku po zainstalowaniu ?? Bo w specyfikacji strasza ze potrzeba 16gb wolnego miejsca :P -> A ja mam partycje na system 20gb :P
Zamówienie poszło, ostatecznie po korektach (także finansowych) został zestaw:
1. Intel Core2 Quad Q9550 2,83 GHz (S775/45nm) BOX
2. na CPU: Scythe Ninja 2
3. Asus Maximus II Formula Intel P45
4. na dane: Seagate 320 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II)
5. na system: Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II – zapis prostopadły
6. Corsair Twin DDR2 4x 2GB 1066 MHz CL5-5-5-15 DHX Technology
7. CoolerMaster CM 690 Black +3x Scythe Slip Stream 120mm 800rpm
8. Tagan U33 - II SuperRock Series 600W
10. GeForce with CUDA 9600 GT Asus Silent 512MB (PCI-E)
11. Samsung DVD+/-RW SH-S223Q/RSMN LightScribe BOX black / white / silver + soft (Serial ATA, Vista)
12. Windows Vista Ultimate PL OEM 64Bit
Mam nadzieję, że dobrych kilka lat na nim pociągnę bez potrzeby wymieniania części, a jedynie dokładania.
Jak dla mnie ok poza dyskami , troche nie rozumiem sensu brania 80GB dysku , bo mozna wiekszy podzielic na partycje poprostu , tzn nie widze sensu ekonomicznego ;].
Gdyby zamiast tego był dysk 74GB WD Raptor to bym rozumiał... najszybszy dysk na system/plik wymiany/cache itp. A tak to... też nie widzę sensu :roll: .
Tym bardziej starsza seria, mniejszy cache itp = na system będzie wolniejszy dysk niż na dane... troszkę nie baudzo.
Ok, dzieki, mam nadzieje ze mu 20 wystarczy, programy trzymam na osobnym dysku wiec o to sie nie martwie, jedynie ma sie zmiescic system + male dodatki ;) Dzis bede walczyl, zobaczymy czy cos sie uda zdzialac ;) Wrazenia na pewno opisze bo visty nie instalowalem a przesiadal sie bede z xp :)
Na poczatku myślałem o raptorach ale to 1500zł więcej, te
Seagate mam w innym komputerze od kilku lat i są świetne i ciche, żadnych problemów. System chcę miec na oddzielnym dysku, a 80GB to jedna z mniejszych obecnie dostępnych pojemności i na system z programami z zapasem. Szybko nie będzie ale też nie tak źle, priorytetetem jest cisza a stary Raptor daje trochę czadu, przynajmniej u mojego kolegi.
Co ewentualnie innego na system poza Raptorem?
Mam , jeszcze , 2x 250GB serai 410S , cichutkie , teraz "jakas' 500 tez Seg. i tez cicho.
Generalnie jesli maly dysk , wzialbym nawet starszego raptora skoro ma byc osobny dysk na system + SQD i bedzie cicho. Tak czy owak nie bral bym starego dysku , konstrukcyjnie starego bo imho nie widze w tym korzysci. Ja mam partycej na system 100GB i juz zapchana ;] , ale fakt faktem ze czesc rzeczy lezy na pulpicie poprostu.
Pomysl o dodatkach poza chlodzeniem na proca np na karte moze cos , moze cichsze wentyle 120mm , wyciszenie dysku , te duperelki tez kosztuja ale zapewniam czesto warto wymienic. Ja mysle czy sobie nie sprawic raptora 36gb + SQD wlasnie , ale boje sie o zywotnosc tych starszych modelki.
Ok, za radami zrobiłem korektę i zamieniłem ten stary dysk Seagate 80 GB (8MB) na Seagate 320 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II). Będzie jeszcze z partycją. A za rok półtora zapewne wymiana na SSD.