Może, ale jak udowodni skoro bank wykaże że przelewy szły ze Stanów a podatnik cały rok siedział w Polsce ;-)
Pozdrawiam
Wersja do druku
Tak robię tzn WB daje na custom, ale biel wolę poprawiać w PS niż przy wywoływaniu RAWa, jakoś tak mi łatwiej :)
A co do ftp to nie wiem, dalej mi nie działa ;/
W ogóle mam szczęście do ftp, bo ten z BigStockPhoto niby działa ale jak przerzucam fotkę to piszę że nie mam dostępu... ehh
też dałam emotka, gapo;)Cytat:
dałem tyle emotek i wziełaś tego posta na poważnie?
może zawsze czekać dłużej i latać po bankach z czekami :P chyba nie rejestrują wypłat poniżej 1000euro czy jakoś tak :)
moglaś dać ;) tyle ile ja... a ja sądziłem że był on odnośnieCytat:
też dałam emotka, gapo
dość offtopa ;)Cytat:
ja tylko tak sobie zapytałam, żeby się choć cudzymi sukcesami nacieszyć
a słuchajcie, a jak zapisuję info. o pliku w photoshopie, to nie wpisywać nawet mojego nicka w linijce:
Autor obrazka
???
sądziłam, że warto dodać ten nick którym zamierzam się posługiwać na stocku, ale może lepiej nie?
załamka:(
nie mogę wysłać tych 5 zdjęć nawet żeby mnie przyjęli na stocxpert, wyskakuje mi błąd krytyczny OE w 002815451 i doopa, albo cos nie tak z ich serwerem albo mój komputer za słaby ...?
a przez serwer ftp też nie da się, bo pisze, że login nieprawidłowy, pewnie dlatego, że jestem jeszcze "nierozpatrzona", a jak mnie mają rozpatrzyć, jak wysłałam aplikację sprzedającego bez zdjęć:D
napisałam do nich maila, zobaczymy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ehehe, nie ma to jak 'pomysłowa upierdliwość', wysłałam im każdą fotke osobno na maila:D :D :D
na pewno zapchałam skrzynkę;P
to było tak, że jak wysyłałam tę aplikację sprzedającego z wypełnionymi okienkami i załączonymi pięcioma zdjęciami, to po chwili pojawiał się niebieski ekran z napisem o błędzie krytycznym i się internet wyłączał (Mozilla), tak było kilka razy, więc się poddałam i wysłałam same wypełnione dane bez zdjęć, a zdjęcia sądziłam że doślę jakoś inaczej, dosłałam mailami, hehehe, no śmieję się z siebie pół dnia:D
łącze mam stałe, 512/256, max. transfer przychodzący do 512 kbit/s, cokolwiek to znaczy:DDD
a może przeszkodził program zaporowy? mam Kerio Personal Firewall?
czy to ten przekroczony czas czy coś?Cytat:
timeout.
pozdros:)
nieeeee, no nie wytrzymam!
oni chyba oszaleli na tym bigstocku, bo wołają Release Manager na makro ważki
możliwe to?????
zdecydowanie jest to niemożliwe :-|
odnosnie tego błędu - skoro standardowy błąd windowsa [blue screen] to na bank nie był timeout... spróbuj jakąś inną przeglądarką wejść na stronę i wysłać - choć nie wiem czy to pomoże bo sam mam firefoxa i wszystko działa jak powino.
Pozdr
Może ktoś mi powiedzieć jak zobaczyć w Dreamstime fotki które się wysłało ale które oni jeszcze nie zatwierdzili? Czyżby nie było takiej opcji ???
na tym bigstocku:
wysłałam 5 zdjęć
2 zaadoptowali od razu
a 3 są w albo w kolejce, albo nie wiem co, przez to że nie znam angielskiego, to tłumaczenie w netowym 'tłumaczniku' bywa zawodne (można się pośmiać z tych przetłumaczonych zdań;)
no i nie wiem czy oni chcą coś ode mnie czy po prostu zdjęcia się nie załapały czy czekają, ale w takim razie dlaczego dwa poszły błyskawicznie?
nie rozumiem:(
macie jakieś pomysły?
jest tam taki komunikat obok opisanego zdjęcia:
"Model Releases: New Method!! If your photo requires a release you MUST UPLOAD the release FIRST in your Release Manager before submitting your photos to Approver Queue." ->ale on tam był od początku i jest nadal, miałam wrażenie
a obok:
"You do not have any releases setup. Use the Release Manager to add any releases you have."
przy czym dodam, że fotki to: koza na łące, ważka na liściu i serwetki zrobione na szydełku przez moją mamcię;)
nie wiem jak to opisać, ale próbowałam, ech, ciężkie jest życie 'patryjotki';)
*ale on tam był od początku i jest nadal, miałam wrażenie, że to co nie gra to podświetla się na zielono i tak jest w przypadku tego wklejonego powyżej tekstu
jak czegoś nie wiesz/nie rozumiesz to pytaj, a my/ja już Ci pomożemy... najlepiej by było abyś wklejała to czego nie rozumiesz.
odnośnie zdjęć zaakceptowanych na bigstocku.
po zalogowaniu wchodzisz na 'my account'
potem 'uploads'
'upload images status'
włączy się strona na której masz liste wysłanych plików, w kolumnie status masz 3 opcje:
pending - czeka na weryfikacje
deleted - odrzucone
accepted - zaakceptowane
jeśli nie zaakcpetowali to pod nazwą zdjęcia masz ciemnymi literkami napisaną przyczynę.
mam nadzieję że się sytuacja trochę rozjaśniła
Pozdr.
wygląda na to, że czekają te zdjęcia na weryfikację, bo nie ma tam deleted
może to i dobrze, bo dziś zauważyłam, że mam sporo błędów i takich jakoichś zagmatwań (w/g mnie) w słowach kluczowych, chyba warto to dopracować
dzięki, rozjaśniło się trochę:)
poza tym dziś sobie się zarejestrowałam na stockplus, gdzie jest wszystko w naszym pięknym ojczystym języku:)
to są właśnie te chwile, kiedy czuję się komfortowo, bo mam czarno na białym, że białe jest czarne;)
istock i stockxpert również mają interfejs w języku polskim
PS. a na bigstockphoto nie licz na zyski nie mając dużego portfolio. Na początek skup sie na shutterstock, istock, fotolia i stockxpert.
jak już przygotowuje zdjęcia w angielskim to nie widzę przeszkód żeby przesłać je do jak największej liczby serwisów. A nuż ktoś kto potrzebuje takie fotki jak koleżanka zrobiła szuka w bigstockphoto?
a czytalas art ze stopki mojej strony? najpierw wysyłaj do canstockphoto bo tam mają świetny 'keywording tool' i automat może podrzucić kilka pomysłów...Cytat:
może to i dobrze, bo dziś zauważyłam, że mam sporo błędów i takich jakoichś zagmatwań (w/g mnie) w słowach kluczowych, chyba warto to dopracować
dzięki, rozjaśniło się trochę
Pozdr
nie czytałam, dzięki, zapoczytam:)Cytat:
a czytalas art ze stopki mojej strony? najpierw wysyłaj do canstockphoto bo tam mają świetny 'keywording tool' i automat może podrzucić kilka pomysłów...
istock po polsku?
hura:)!!!
wysyłam gdzie się da, po kolei, i tak się czeka na rejestracje na bigstocku kilka dni, na stocekspert na razie czekam na odpowiedz w sprawie tych zdjęć, co się nie wysłały normalnie i poszły na skrzynkę ich, milczą, a ja nie mogę nic zrobić, mam komunikat, że moje zgłoszenie (bez załączonych prawidłowo zdjęć, heheh) czeka na rozpatrzenie i nie muszę się powtórnie rejestrować (jak nie muszę jak muszę;P!)
więc zajmę się rejestracją na innych stockach, nauką i opracowywaniem słówek najczęściej używanych oraz oczywiście szykowaniem prac
swoją drogą, od lat wybierałam się na kurs angielskiego, cóż, życie podsuwa niespodzianki i różne inne rozwiązania ...;D
:)Cytat:
robgr85
tzn. zaglądałam w twoją stopkę (hih;P), ale po kolei, doba ma tylko 24 godziny, a ja dukam te literki i słówka, poza tym jeszcze jem, śpie i oddycham, zatem powoli poznaję wszystko i próbuję nie odlecieć z tego świata w wirtualną fotorzeczywistość;P
nie sądzę, aby ktoś poszukiwał akurat mojego zdjęcia kozy na łące czy też ważki ale w sumie to nigdy nic nie wiadomo, kózka jest piękna jak żadna inna, a ważka zanim jej zrobiłam zdjęcie walnęła mnie w twarz wylatując spod gałęzi drzew, więc w sumie to są orgyinalne fotki jak nic;P;P;PCytat:
jak już przygotowuje zdjęcia w angielskim to nie widzę przeszkód żeby przesłać je do jak największej liczby serwisów. A nuż ktoś kto potrzebuje takie fotki jak koleżanka zrobiła szuka w bigstockphoto?
jeszcze uwaga odnośnie serwisów z 'polską wersją' jak np istock... i tak chyba trzeba słowa kluczowe po angielsku wpisywać...
nie martw się, za jakiś czas będziesz z łatwością sobie radzić w stronach angielskich odnosnie stocku, bo wyrazy się powtarzają a jak kilka razy lookniesz na kartkę/słownik to łatwiej zapamiętasz.
odnośnie kózki itp :P to nigdy nie wiadomo - takie zdjęcie też może się dobrze sprzedawać... choć z drugiej strony jeśli uważasz że nikt nie będzie potrzebował to dlaczego męczysz się z obróbką, dobieraniem słów kluczowych oraz wysyłaniem jego do serwisów tego typu?
zerknąłem na ten stock plus o którym pisałaś i powiem że... nie widzi mi się to :P nie chodzi o to że mam coś do nich, ale uważam że anglojęzyczne stocki mają kilkaset razy większą publikę i dla polskiego stocku specjalnie nie będę się męczył ze zmianą słów kluczowych we wszystkich moich fotkach...
Pozdr.
P.S. Do czekania to się musisz przyzwyczaić, gdyż na większości serwisów trzeba czekać po kilka dni na akceptację (co ciekawe, ostatnio na fotoli mam zdjęcia zatwierdzane w promieniu 2-3 godzin :) )
oj żartowałam trochę:)Cytat:
choć z drugiej strony jeśli uważasz że nikt nie będzie potrzebował to dlaczego męczysz się z obróbką, dobieraniem słów kluczowych oraz wysyłaniem jego do serwisów tego typu?
nie, nie uważam tak, że nikt się nie skusi, jedynie uważam, że zdjęcie kózki to nie jest 'materiał na HIT' a hity to mam dopiero w rękawie;P, poza tym muszę je wykonać, obrobić, dobrze opisać, póki co, 'kózkami' się porejestruję (jak nie odrzucą tu czy tam), poprzecieram szalki, a potem huzia na stocki i wszystkie pieniądze moje moje moje!!!!:DDD
;P;);D
poza tym, na tych kózkach się pouczę, szkoda by było popsuć 'wzięcie' koncepcyjnych zdjęć np., które lubię, jakichś ciekawszych grafik źle dobranymi, przetłumaczonymi i spisanymi słowami kluczowymi
kózka była po prostu idealna od początku, nic z nią robiłam, była sobie na dysku i czekała na swój dzień, ja ją w zeszłym roku tylko pstryknełam i wyszła sama sobie w aparacie najpiękniejsza na świecie:)
no może masz już tam swoją markę i mają zaufanie oraz masz fajne fotki:) tylko congratulatnions (czy jakoś tak):)) pozostaje Ci złożyćCytat:
(co ciekawe, ostatnio na fotoli mam zdjęcia zatwierdzane w promieniu 2-3 godzin )
:)
gdzie tam marka :P do nich wysłałem ok 100zdjęć, z tego ok 70 zaakceptowano :P więc jakość/skuteczność taka sobie :P myślę że poprostu ostatnio jakoś trafiam na godziny w których przesiewają fotki :)
Pozdr.
słuchajcie, a tym bigstocku jak już mam te pierwsze fotki zatwierdzone to nie wiem gdzie one są, czy one są widoczne w publicznym katalogu? czy muszę je teraz jeszcze raz wysłać?
nie kapuję
te co do rejestracji wysyłałaś ? to ich nie ma nigdzie, musisz jeszcze raz wysyłać, ale tam coś strasznie długo schodzi zatwierdzanie...
PS: zarobiłem pierwsze 0.75$ :D
zaczerpnięte z iStockphoto:
może jednak na bigstocku moją kozę uznali za czyjąś ROZPOZNAWALNĄ własność, fakt, że koza jest bardzo ładnie 'widoczna'Cytat:
Zgoda właściciela na publikację:
* Wymóg zgody właściciela na publikację nie jest tak jednoznaczny jak przy zgodach modeli, ponieważ brak prawa prywatności odnoszącego się do własności, tak jak to jest z ludźmi. Istnieją jednak co najmniej dwa powody, dla których należy otrzymać zgodę właściciela na publikację: (i) ze względu na teorię, że tożsamość osoby może mieć związek z daną własnością (w przypadku gdy własność osoby może być użyta w sposób zniesławiający ją jako właściciela); oraz (ii) na podstawie tego, że użycie czyjejś własności w celu zarobkowym bez jej zgody może być zakwalifikowane jako wykroczenie zwane „przywłaszczeniem". Ponadto, jeżeli wchodzisz na czyjąś prywatną posesję, aby zrobić zdjęcie jemu lub jego własności, może to zostać uznane jako wtargnięcie.
* iStock zaleca uzyskanie Zgody właściciela na publikację, jeżeli zdjęcie zawiera rozpoznawalną własność, gdy tylko jest to możliwe (nie ogranicza się to tylko do budynków, gdyż może się też odnosić do zwierząt, samochodów i innej prywatnej własności). Im bardziej rozpoznawalna i unikalna własność (a tym samym tożsamość właściciela związana z lub określona przez własność), tym silniejsza potrzeba uzyskania zgody właściciela na publikację.
* Zgoda właściciela na publikację musi być podpisana przez prawnego właściciela(li) obiektu lub ich wyznaczonego przedstawiciela. Wiele tych samych formalności odnosi się do Zgody modela na publikację.
to jestem w stanie zrozumieć, poproszę nawyżej jakiegoś pana z pobliskiej wioski żeby mi podpisał zgodę, albo sobie dam spokój
być może to samo dotyczy serwetek udzierganych przez moją mamę na szydełku - zgodę się załatwi
ale ważka???
no ja przepraszam, ale czy znacie jakiegoś hodowcę ważek, bo potrzebuję żeby mi podpisał zgodę na ważkę, jak uważacie, warto?
;PPP
super:)Cytat:
PS: zarobiłem pierwsze 0.75$
hmm czyli to znaczy że przy wklejaniu zdjęcia np. psa muszę mieć zgodę właściciela? No przepraszam bardzo, ale nie widzę sposobu aby udowodnić że to jest pies ten a nie tamten tej samej rasy... Chodzi mi o taką fotkę:
http://www.shutterstock.com/pic-4421...ackground.html
lub
http://www.shutterstock.com/pic-4421...ackground.html
Witam.
Małe pytanko: na istock-u mam zdjęcie które ktoś kupił za około $20 z (Extended License). Czy może ktoś wyjaśnić co za tym idzie, jakie konsekwencje. Czy musze to zdjęcie ściągnąć z innych stock-ów i z istock-u, czy nie.
Niestety nie doczytałem o Extended License.
Jeżeli to już było to z góry przepraszam.
Gratuluję ;)
Nie nie musisz tego zdjęcia usuwać z innych stocków. Extended license oznacza ze kupujący będzie mógł użyć tego zdjęcia np w wysokonakładowych wydaniach ksiązek, albumów a nie tylko jednokrotnie np na stronie www.
Niejednokrotnie wchodząc do empiku widze zdjęcia na okładkach książek lub w czasopismach, które wcześniej już widziałem w bankach zdjęć. Aby je tak wykorzystać nabywaca musi je kupić na prawach extended license
to ja też jeszcze dopytam o coś...
na 123RF nie przyjęli mi 7 fotek modeli samochodów z uzasadnieniem "Potential copyright issue" i u góry ma note:
"Do not put copyrighted keywords into description or keywords field, not even name or brand of camera used to take the photos.
Modifying description and/or keywords of an image will send it back to pending queue."
Tylko pytanie czy ta notatka jest tam zawsze czy odnosi się tylko do tych fotek akurat? Na początku miałem w słowach kluczowych np. bmw, renault itp, wykasowałem znów nie przyjęli, ale zapomniałem wykasować fiat... dlatego teraz wykasowałem fiat, ale znów odrzucili.. boję się że mi konto zablokują :P Chodzi mi o to czy jest sens jeszcze raz te fotki wysyłać, czy pisać do nich maila, bo może ta notatka jest tam zawsze, a im chodzi o jakieś znaczki na autach, których bynajmniej nie da się rozpoznać bo są poza GO...
i drugie:
Kurcze nie pamiętam na którym stocku, ale jest na nim domyślnie włączona opcja sprzedaj prawa za 350$, zostawiacie taką możliwość czy nie? Chodzi o to że chyba na BigStocku zdjęcie musi być on-line 90dni za nim je można wykasować, a jak przypadkiem by ktoś kupił prawa, to fotki trzeba wycofać.... jak to rozwiązujecie?
PS: już mam 1 pełny dolar :D
jeśli były wysłane jako aplikacja to chyba musisz je przesłać jeszcze raz.
odnośnie sprzedawania praw na dreamstime. Mam odznaczoną tą opcję i się nie martwię. Ja robie zdjęcia po to żeby zarabiały na mnie, szkoda by mi było gdybym zrobił naprawdę udane zdjecie i ktoś by to podchwycił i wykupił mi je:P
odnośnie property czy model release - nie potrzebujesz tego dla psa kota kozy czy krowy :P
property release jest chyba potrzebny podczas robienia zdjęć np wieży eifla nocą, luvru, muzeów itp miejsc.
model release gdy na foto masz rozpoznawalne twarze... odnośnie MR to mam pytanie do osób które już go wysyłały bo wczoraj wyslalem swoje pierwsze zdjęcia z ludzmi do serwisów i pytanie: czy inne serwisy zaakceptują mr z dreamstime?wydaje mi się najbardziej uniwersalny i chyba jego kopię będę wysyłać...
Pozdr
drugi raz zapytam:
gdzie się ogląda swoje fotki w bigstocku, please, pomóżcie, ja nie umiem ich znaleźć:(
w panelu uploads mam tak:
dwie fotki, te co najpierw były approval wrzuciłam wczoraj jeszcze raz, ale za chwilę wywaliłam, bo po co miały od nowa czekać na zatwierdzanie?Cytat:
Approved: 0 ***
*Denied/Deleted: 2
Waiting Approval: 2
Pending Your Edit: 3
Total: 7
ale tamte ztwierdzone od samego początku nie wiem gdzie są
gdzie się klika żeby podejrzeć swoją galerię?
poza tym, dostałam dwie wiadomości:
mało rozumiem jak zwykle:(Cytat:
FTP Upload Problem Fixed
Sorry for any inconvenience.. we had some server switching and there was a problem with FTP uploading last few days. This has been fixed and your FTP uploads should work fine now.
Remember you still should not upload FOLDERS with files in them.. just individual FILES.. not inside of folders. Thanks.
Tuesday, July 31, 2007 Uploading Alert: Photos should be JPG Only - not EPS, AI, PNG, PDF or PSD
If you are uploading a standard photo, make sure it's a JPG file or it will not be approved. The other formats, EPS, AI, PNG, PDF or PSD, are for artwork. There's no reason to upload a photo as anything but JPG.
Also note that you should not included photo/bitmap data in a vector file. EPS and AI, true vector formats, should only have vector data, otherwise they are not scalable. Thanks!
aaaaa, teraz widzę, że approved mam 0, to tak może długo trwać?
hm, sorry namieszłam, ale już się zniecierpliwiłam, nie lubię tego angielskiego, ble
Przynajmniej podstawy angielskiego trzeba mieć opanowane. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś używała regularnie słownika np ling.pl. Robisz ctrl+c pozniej ctrl+v i juz wiesz co oznacza dane slowko. Takim sposobem szybko opanujesz najwazniejsze slownictwo microstockowe.
na bigstocku już chyba tydzień czekam na zatwierdzenie fotek....
ja tak robię, korzystam z tłumacza, ale czasem takie bzdury tam wychodzą, że można się pośmiać albo wkurzyć
a ja niecierpliwa jestem, cóż, trzeba się uzbroić
ble
;)
Za to shutterstock zatwierdza ostatnio błyskawicznie - w ciągu godziny.
Na jakich stockach najbardziej się opłaci umieszczać foty ?
moje top5 (w kolejności od wysokości dochodów)
shutterstock
stockxpert
dreamstime
istockphoto
fotolia
a ja mam takie pytanie... czy może na np. fotoli trzeba jakoś włączyć opcję żeby inni mogli kupować fotki? Chodzi mi o to że na ShutterStocku mam 6$ a na fotoli z większą ilością fotek 0, zresztą podobnie jak na 123rf, dreamstime, a na microstocku i bigstocku jeszcze nawet fotek mi nie zatwierdzili...
czy program NoiseWare do odszumiania idzie Wam na Linuksie?
Alzail, jeśli dopiero zaczynasz, jak ja, no to nie nastawiaj się od razu na duże zyski
ja ochłonęłam jak przyjrzałam się portfolio tych co mają rekordowo dużo fotek, zwróć uwagę, że fotki pierwsze mają 0 download-ów
zastanawiam się czy to działa jakiś system promocji, sądzę, że tak
?
są tak jakieś grupy, polecania itp. jak to działa?
a co to są te lightboxy?
o dobre pytanie co to są lightboxy :P jak na mój gust, jakieś kategorie etc.
na duże zyski się nie nastawiam, ale dziwi mnie to że na jednym mam już te kilka $ a na innym ani jednego ściągnięcia...
nie próbowałem :) ale jeśli używasz linuksa to gratuluje dobrego wyboru. Jeśli zdecydowałaś się wysyłać zdjęcia do jak największej liczby serwisów to mogę podesłać Ci prosty skrypt który napisałem - automatyzuje proces wysyłania zdjęć (poprzez ftp) - nie musisz męczyć się z dodawaniem wszystkiego przez 'formularz na stronie'.
i właśnie dlatego najlepiej wysyłać zdjęcia do jak największej ilości serwisów.Cytat:
na duże zyski się nie nastawiam, ale dziwi mnie to że na jednym mam już te kilka $ a na innym ani jednego ściągnięcia
Pozdr.
nie mam jeszcze doświadczenia w sprzedaży, ale sądzę, że ma to związek z systemem, jaki działa na ShutterStocku, pisał o tym sergi parę stron wcześniej, tam się wykupuje jakieś takie pakiety czy coś, że taniej jest kupić za jednym zamachem więcej fotek niż pojedyńczo, dlatego na shutter świerzo wrzucone fotki mają branie a potem ich popularność maleje, tak sądzęCytat:
na duże zyski się nie nastawiam, ale dziwi mnie to że na jednym mam już te kilka $ a na innym ani jednego ściągnięcia...
no też tak myślę, że te lightboxy służą katalogowaniu i porządkowaniu wrzuconych fotek, ma to pewnie sens jak już się ma pokaźną galerię?
pozdrosek
p.s.
uczę się robić fotki, mam małe studio w "salonie", kombinowany abażur na górną lampkę, coraz lepiej jarzę o co chodzi z tym oświetleniem itp.
jednakowoż na stockach, cisza, nic mi nie zatwierdzili jeszcze, nawet mi cukierka nie dali, normalnie znieczulica, a moja kózka i ważka płaczą;P
czekam i już mnie to martwi, ale cóż, w tym czasie porobię coraz lepsze fotki, to jest bardzo ciekawe i wciągające:)
chcę przejść na linuksa niedługo, ale martwię się, czy mi programy ulubione pójdą na nim, NoiseWare jest moim zdaniem najlepszy z odszumiaczyCytat:
nie próbowałem ale jeśli używasz linuksa to gratuluje dobrego wyboru.
Robert, chętnie zerknę na ten skrypt, choć na razie i tak nie mam dużo fotek do wysłania, dopiero zbieram, uczę się i czekam na zatwierdzanie kózek;)
z góry dziękuję
jak się przerzucisz na linuxa to puść do mnie PM'a, nawet nie ma na co zerkać proste/łatwe/ułatwiające życie ;)
Pozdr.
Robert
a co to PM?Cytat:
to puść do mnie PM'a
Private Message.
Kolejna wątpliwość ;] da się na istockphoto wysyłać jakoś zdjęcia np. przez ftp? bo wysyłanie po jednym to tragedia...